Krvava bajka koristoljublja


Iskoristiti nečiju naklonjenost, ljubav ka vama, kako biste mu zabili nož u leđa.
Bukvalno.
Svako od nas ima cilj čijem ispunjenju teži svim silama, ali ne i po svaku cenu.
Osobe koje ne razaznaju granicu, za koje cilj opravdava sredstvo mogu se slobodno nazvati Magbetom 21. veka.


Magbet.

Plemić - zaslepljen snagom koju donosi moć, ophrvan predstojećim slavnim danima svoje vladavine. Čovek prorečene sudbine.
Budući tan Kavdorski, a potom i ono najvažnije - kralj Škotski.
Ogrezao u čežnji za prorečenom mu sudbinom nalazi najbrži način uspona do prestola.
Ubistvom rođaka i prijatelja, kralja Dankana.
Usled previranja njegove psihe i mnogih preispitivanja, na scenu stupa ona.



Lejdi Magbet.
Ponosna supruga vičnog ratnika. Poslednja kap u njegovoj čaši izdaje.
Glavni pokretač Magbetovog pohoda na vlast, jer ponekad nije presudno čija je ideja, ponekad je presudni faktor u promeni smernica životnog puta onaj ko celu ideju potkrepljuje ohrabrenjem, ko pruža vetar u leđa - održavajući na taj način istu na životu.
Dostići sa tom idejom željeni cilj, ponekad je prividna sreća. Varka i okrutna igra sudbine, koja na taj način ostvaruje balans, vraća stvari u normalu.



Nakon dostizanja cilja na ovakav način životni put postaje samo jedno - stranputica.
Provalija bez dna.
Magbet, videći jedino sebe i svoju korist gazi preko svih, ostavlja za sobom leševe i reku krvi, čineći greh iznova.
Za sobom u tu provaliju odvodi i svoju dragu, ženu čvrstog karaktera i hladne, svirepe staloženosti u trenucima njegovih ogavnih zločina.

Čovek koji je jednom uprljao ruke nikada greh ne može oprati.
Greh ostaje, urezan na duši on se u trenu u kome mu se najmanje nada pretvara u račun koji počinitelj skupo plaća.
Gubi sve što je bio, sve što jeste, a u Magbetovom slučaju oduzete živote plaća istom merom - sopstvenim životom.
Prolivenu krv plaća svojom krvlju.

Šekspirova tragedija.
Krvava bajka od početka do kraja.


XOXO Keti <3

Коментари

  1. Ja sam uvek mislila da je lejdi Magbet kriva za sve, ali nekako gledajući film imala sam utisak da je to sve vreme bilo u njemu, ta žeđ za moći, a da je ona samo bilo kresivo, koje je zapalilo šibicu. Odlična analiza dela, baš sam uživala čitajući, s obzirom da sam do skoro bila u tematici.😊

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti ♥
      Jeste on glavni inicijator, ona je pak bila tu da održi celu stvar ''na životu''.
      U svakom trenu njegovog kolebanja ona je terala ideju do kraja, davala mu podstrek za dalje delovanje.
      Mada nije potenciraala ni jedno ubistvo sem Dankanovog. Kasniji zločini su kod njega posledica oholosti, strepnje od gubitka prestola.
      Nju je samo saučesništvo u kraljevom ubistvu dovelo do ludila.

      Избриши
    2. Sjajan prikaz, počev od savršenog naslova, pa do municioznog zapažanja i povezivanja sa dramom. Skinuh film, pogledaću, nadam se, ovih dana, kako bih mogla da dam neki konkretan komentar :) - ovako mogu samo da se po sećanju pozivam na Šekspira.
      A kako ću inače narednih mesec-dva biti u ozbiljnom istraživanju baš iz oblasti drame, mislim da će mi svako gledanje filma ili serije biti neminovno time obeleženo. Što i nije loše.:)))
      Ledi Magbet, jedan od interesantnijih ženskih dramskih likova uopšte. Baš me zanima kako je Marion dočarala.

      Избриши
    3. Drago mi je da ti se dopalo ♥
      Sam film je u tolikoj žiži interesovanja, pa sam morala izneti svoje impresije :)
      Marion je bila fantastična, dočarala je sve nijanse koje čine lejdi Magbet do tančina.
      Fasbender je kao i uvek - na nivou!

      Избриши
    4. Jutros sam bila u bibiloteci i pored stručne literature uzela "Magbeta", da se podsetim pre gledanja.:) A našla sam i dobar snimak, tako da je film na redu sutra uveče i slede utisci. Jedva čekam, mnogo me inspirisaše tvoj i Ivanin prikaz. :)))

      Избриши
    5. Jedva čekam utiske :)
      P.S. Ja sve torente skidam sa YTS.AG - odličan je kvalitet snimka.
      Mene je prosto vukla da čitam dalje, završih je u roku 2 sata.

      Избриши
    6. E, hvala na preporuci, ja obično koristim kickasstorrents, ali, obično nemaju neke snimke. :( "Brooklyn" ću zato gledati online, nema šanse da nađem, jedino ako ima tu.
      Jedva čekam "Magbeta", definitivno gledam sutra, sad me "Bordžije" iscrpeše. Skinula sam i "Danish girl", imam u planu do vikenda.

      Избриши
    7. Ja gledam na vojvodinanet.com
      Tamo imaš i Brooklyn i Danish...
      Jedva ćekam utiske <3

      Избриши
  2. Ostavih prikaz i kod Ivane, a kako sam prvo danas pročitala dramu, utisci su objedinjeni, uklopila sam celovit doživljaj pisane reči i vizuelno-scenske adaptacije.:)

    Pre svega, to je netipična Šekspirova tragedija, koliko zbog svojih izrazito mračnih tonova, toliko i gotovo apsolutne fokusiranosti na naslovnog junaka i njegov psihološki svet, bez mnogo širenja izvan njega. Ovo je tragedija vlasti, ambicije, usudiću se da kažem i "volje za moć" pre Ničea, priča o sunovratu jednog časnog čoveka koji je poklekao pred iskušenjem ponuđene i proročanstvom zagarantovane moći. Takođe, ona problematizuje ono mračno u nama, što pritajeno čeka određeni "okidač" da se ispolji i potom nas nezaustavljivo povuče u nove i teže greške. Jer, da u Magbetu nije već postojala klica krvoločnosti i beskrupuloznosti, predviđanje tri veštice/suđaje se ne bi "primilo".
    Tragedija kao važno ističe i pitanje priviđenja, odnosno, poigravanja savesti sa uzrujanim umom, jer do kraja ne biva jasno jesu li veštice zaista prisutne ili su još jedno od Magbetovih umišljanja, kao nož ili Bankova utvara.
    Greh kraljeubistva ovde je pojačan grehom rodoubistva, pa još pod sopstvenim krovom, kao gosta. Nevoljno počinjen, opravdavan sudbinskom nužnošću, vodi ka sve težim i besmislenijim greškama, posledicama paranoje i straha za zadobijeno. Žeđ za krvlju jača.
    Naposletku, ledi Magbet je jedna od najfascinantnijih ženskih figura u istoriji književnosti, a razilaženje njihovih puteva, tj. "obrtanje uloga" kako drama odmiče - jer, isprva je ona ta koja inicira i odlučnošću vrši uticaj na supruga, dok će kasnije njena savest da jača i tera na povlačenje - još jedan je pokazatelj Šekspirovog znalačkog građenja tragičnih junaka, pa i kada oni imaju prefiks "anti-".
    Uz to, "Magbet" je izrazito, rekla bih, MUŠKA drama, jer čak i ledi Magbet ima kvalitete muškog principa, njena ženstvenost je svesno potisnuta zarad opstajanja u surovom svetu jačeg pola.
    Tu su i već antologijski monolozi, koji razotkrivaju ponornost junakovog pada, naročito onaj poslednji, sa već čuvenom metaforom života kao "priče koju kazuje idiot, pune buke i besa, a bez značenja".
    Film je sve ove aspekte uspeo da obuhvati, ispoštuje i prenese. Odavno nisam gledala ekranizaciju drame, pa još klasične i zahtevne poput ove, a koja se ovako znalački izborila sa materijalom. Počev od teksta, koji je potpuno verno, gotovo doslovce, prenet, do karakterizacije junaka, njihovih odnosa, preko dinamike zbivanja, pa do samog ambijenta. Film je obuhvatio sve, ali i uneo vrlo svrsishodne dopune, detalji i simbolizacija su na nivou, muzika i vizuelizacija besprekorni.
    Glumačka postava je sjajna, izdvojila bih Fasbendera, Marion i Šona Harisa. Uspeli su da u potpunosti dočaraju agoniju ličnosti, njihove sumnje, strahove, kajanje, patnju, odlučnost ili kolebljivost.
    Jezik je bio možda i najveći izazov, tako da sam fascinirana što su gotovo bez prilagođavanja i inače rogobatnog Šekspirovog govora, uspeli da zadrže originalno, arhaično izražavanje čija je težina doprinela celokupnoj atmosferi priče. Slažem se da je, posebno za manje strpljivog gledaoca, ovakav rečnik problem, čak i sa titlovima, jer može da u startu odbije i obeshrabri. Međutim, kada se udubite u radnju, a ona svojim tempom - donekle razvučenim - prati gustinu i metaforičku zasićenost teksta, možete samo da uživate u utisku veličanstvenosti.
    Zadržan je kvalitet pozorišnog izvođenja, ponajviše zahvaljujući takvom jeziku. Zahteva posebno raspoloženje, nije za svakoga, za zabavu, niti nekakvo površno, popularno iščitavanje klasika.
    Ali je zato, umetnički gledano, iznenađujuće uspela adaptacija i veliko zadovoljstvo za one istančanog ukusa, željne zahtevnijih tema. Sve u svemu, preporuka!:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ostah bez teksta.
      Objedinila si sve emocije, sve nijanse i dubine koje obuhvataju ponor Magbeta i njegove lejdi.
      Apsolutno se slažem, izrazito je potisnut skoro svaki aspekt njene ženstvenosti.
      Rekla bih da kod nje do izražaja dolazi ta njena aura hladnokrvne gracioznosti, koju kasnije plaća totalnim ponorom duše.
      Uvek mi para uši kada neko prozbori šekspirovski. Restki su oni koji imaju tu sposobnost. Ova ekipa je bez po muke prenela duh opisanog vremena, same tragedije - duh Šekspira.

      Divan prikaz, kao i uvek!

      Избриши

Постави коментар

Popularni Postovi