Strip na platnu i magija međuljudskih odnosa


Nisam pročitala nijedan strip.

Valjalo bi se upustiti jednom u tu avanturu,čisto da vidim kako bih se snašla. U međuvremenu postoji prečica koja se zove Holivud.

Koje sam ekranizacije gledala i šta sam zaključila?

1)BETMAN

Prva asocijacija vezana za ovu franšizu u mom mozgu je Džoker. Zašto nije Batman?

Verovatno jer ga nije igrao Bejl.
Šalu na stranu, Nikolson je jedino što sam zapamtila iz ostvarenja iz '89. Ulogu je doneo na sebi svojstven, intenzivan način, sa istim ludačkim žarom kao i onu kultnu, Rendla u Letu iznad kukavičjeg gnezda.

  • Cirkus znan kao Klunijev Batman priznajem jedino kao anomaliju franšize.

Ljubav prema samom liku Batman-a izrodila se kroz Nolanovu trilogiju. Boljeg glumca za glavnu ulogu neće biti. Bejl će za mene ostati jedan jedini.
Doneo je liku koliko čeličnu snagu i izdržljivost toliko i emociju, kod mene razvio empatiu, naterao me da prestanem posmatrati junake stripova kao snagatore u pripijenim oklopnim odelima.

U istoj meri značajan, Hit Ledžer nadmašio je samog sebe, izveo ulogu života, po meni prevazilazeći i samog Nikolsona.

Majkl Kejn, legenda srebrnog platna. Donosi dovoljnu dozu emocije samoj priči, brižna očinska figura u svetu haosa koji okružuje Vejna kroz njegovu borbu za Gotam.

Nađite ulogu Gerija Oldmana koja nije na visokom nivou koji je sam sebi izgradio? Mislim da je nema. Tako je i uloga pravednika Gordona pala u prave ruke.

Aflek kod mene nema prođu po ovom pitanju. Iz neznanog razloga mi je čovek odbojan, nema nikakav magnet u sebi da me omađija, za razliku od gore navedenog Bejla. Samim tim mislim da ću preskočiti predstojeću ekranizaciju.









2)X-Men

Od originalne ekranizacije sam odgledala tri filma.

Međutim u ovoj franšizi su me osvojili prikveli.

Maestralni antiheroj i uvek optimistični 
profesor. 

Magneto i Profesor X. Erik i Čarls.
 

Maestralno dočarani od strane Fasbendera i Mekavoja.

Talenat i harmonija ovog dvojca je na platnu razvio neraskidivu bromansu, jing i jang, celinu bez koje ova franšiza ne bi sijala punim sjajem.




Iza površine superjunaka se kriju osnove ljudskih odnosa.

Komunikacija, sloga ili neprijateljstvo.
Suština su univerzalne poruke, svakodnevnica koju i mi sami prihvatamo, iz koje obrađujemo podatke shodno ličnim stavovima i principima.

Iz svega što nas okružije se nešto može zaključiti, naučiti i potom primeniti.

Zbog toga sam zavolela svet stripova!


XOXO Keti <3

Коментари

  1. A kod mene je, donekle, obrnut slučaj - odrastala sam uz stripove i još uvek ih veoma volim, ali čitam znatno manje i ređe nego u detinjstvu. Nažalost, nikako ne stižem. U svakom slučaju, strip definitivno ubrajam u umetnosti. Što se ekranizacija tiče, "Betmen" mi je jedna od omiljenih franšiza ikada, "X Men" nisam gledala (moj brat obožava, baš kao i sve "Marvelove" varijante, dok su meni potonji poznati jedino iz crtaća sa starog "Cartoon network"-a). Preporučujem ti "V for Vendeta", super film, super i strip. :)))

    Ja sam negde od druge godine, uz "Mikijev zabavnik" počela da "čitam" stripove. Zapravo, tako sam i naučila da čitam, godinu dana kasnije. :) Onda su, kako sam rasla, tu dolazili i drugi stripovi, "ALF", "Evoksi", "Nindža kornjače", "HI-Men", pa iz "Politikinog zabavnika" ("Hogar", "Garfild", strip-romani u sredini, koje i dan-danas mnogo volim - "Mandrak", "Modesti Blejz"), pa uz stariju braću "Zagor" (njega sam OBOŽAVALA!), "Dilan Dog", "Komandant Mark", "Talični Tom", "Asteriks"...imali smo sve brojeve, za vreme bombardovanja sam sve to iščitavala. Volim ih, da zaključim govoranciju. :)

    "Betmen" je posebna priča, planiram već dugo opširniji tekst, s tim što bih se fokusirala na Bartonov serijal, meni lično najdraži zbog groteske i veće bliskosti stripu. Prva dva dela obožavam, tu atmosferu Gotama, Mišel Fajfer je savršena Žena-mačka, replike, neo-noir lepota Kim Besindžer, neprevaziđeni Nikolson..."Batman forever" mi je OK, uglavnom zbog sjajne muzike i maestralnog Džima Kerija kao Enigme, onu sprdnju sa Klunijem ne bih komentarisala...
    Nolan je uneo sasvim novu dimenziju u franšizu, njegova trilogija je produbila lik, učinila ga mračnijim, ali istovremeno i ljudskijim, a Bejl je zaista osvojio ulogu (na stranu to što ga inače volim, u svakoj, fantastičan je glumac) i pridobio lik za sva vremena. Kejn i Oldman, slažem se - Hit Ledžer, treba li reći, svi genijalni. Tako da bih ja uzela u obzir zaista po dve trilogije - Bartonovu i Nolanovu, obe na svoj način sjajne, u skladu sa stilom reditelja i odabranih glumaca, obe su istakle neku drugu stranu koju priča o ovom nesvakidašnjem superheroju poseduje, a ovo između - Kluni, Aflek i slično, ne uzimam u obzir.

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala što me podseti da je Vendetta strip, totalno sam zaboravila.
    Obožavam film, Hugo je genijalan :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sjajan je! Taj miks Fantoma iz opere, revolucionara i "Nikite"...jedan od mojih omiljenih filmova!

      Избриши

Постави коментар

Popularni Postovi