Hitchcock Hour

Ovog smo meseca mnogo pažnje posvetili televiziji, a film zanemarili u potpunosti, pa sam rešila da ispravim grešku.
Današnji tekst posvećujem Alfredu Hičkoku.

Nisam odgledala "Psiho", "Ptice" su samim naslovom i tematikom dobile crveno svetlo, neki filmovi su tek u planu, ali ovih pet pred vama mogu da gledam 24/7 i da mi ne dosade.

Zašto Hičkok?
Dokaz je da ti je za napetu scenu potrebna samo odlična muzička podloga, pa da sva krv ovog sveta postane suvišna. Tenzija će dostići granice maksimuma, a suptilni nagoveštaj biće produktivniji od scene ubistva postavljene u najsitnije detalje.

Majstor neizvesnosti nam je na svojim kinematografskim poduhvatima pokazao kako je manje uvek više. Željeni efekat je postignut.
Publika je u transu.


Pre no što sam ušla u svet ovog velemajstora bila sam ubeđena kako ceo njegov opus nije nešto što bi meni moglo da se dopadne. Averzija me je, ničim izazvana i bez povoda, držala u zabludi. Naposletku, bio je dovoljan samo jedan film da me način na koji Hič pripoveda svoje misterije kupi za sva vremena.

U startu smo nas dvoje imali jednu zajedničku stvar, ljubav prema Keri Grantu. Dežurni šmeker, džentlmen i komičar briljirao je u Alfredovim kreacijama. Šarmantan je kada je osumnjičen i kada krade, zato mi ne zamerite što je na ovoj listi čest gost.
Filmovi su sledeći:

Poslednja saradnja reditelja i jedne od njegovih Muza, Grejs Keli, iznedrila je ovaj komičan film o ljubavi, krađi i izboru između pravilnog i onog željenog. Sudar Keline lepote i Grantovog šarma je dobitna kombinacija, a kao šlag na torti, po meni, je svakako moda koju Grejs besprekorno i gracizno nosi kroz svaki kadar.
Ovaj film je takođe bio moj prvi susret s Grantom u boji.
Primer je fikcije koja je postala zbilja, brza vožnja i krivine su Grejs koštale života.

Kadrovi su komični i romantični, praćeni sjajnom kostimografijom i scenografijom. Uživajte.



Još uvek smo u koloru.
Ovo je prvi film u kom sam se srela sa Grejs Keli. Ovde, kao i u prethodnom filmu, s njom u kadar ulazi elegancija i otmenost. Njenu pažnju zaokupio je voajer kom sumnjivi komšija ne da mira, pa je špijunaža stambenog kompleksa u kom živi njegova glavna razonoda. Sumnjive kretnje i zbivanja u stanu preko puta izrodiće u njemu detektiva kome će sistem uskratiti pomoć u rešavanju misterije. U pomoć mu pristiže ona i neobičnoj misteriji se nazire rešenje.

Tenzija, romansa i doza komedije odlično su iznijansirani u ovom rediteljevom ostvarenju. Zavirite u jedan sasvim neobičan komšiluk.



Dolazimo do crno-belog platna.
Ovaj film je živi dokaz da neki ljudi imaju toliko neverovatnu harizmu i šarm da biste im verovali kada vas slažu kako nisu nikog ubili. Grant je u punom sjaju (kao i uvek), ovog puta društvo mu pravi plašljiva i nežna Džoan u misteriji jednog bračnog života. Napetost je tu i do samog kraja vi ne znate da li će žrtva zaslužiti da je tako oslovljavate ili je možda sve samo optička varka.

Džoan je za ovu ulogu dobila Oskara, a ja još uvek gunđam što Grantu za sve maestralne uloge ne dadoše nijedan. Brak oslikan od strane Hičkoka pun je neizvesnosti i nesporazuma. Da saznate rasplet zavrzlame uđite u svet sumnje.



Dolazimo do filma koji me je uveo u svet Hičkokovih tvorevina. Nova mlada i stara tajna njenog izabranika postaće crni oblak i kamen spoticanja za ovaj bračni par. Misterija je zamak obgrlila svojim kandžama i čvrsto sve pod krovom Menderlija držala u šaci. Kada sve tajne odnesu talasi preostaje istina i obnova razorenog života, izgradnja budućnosti iz pepela.

O romanu čiji je film adaptacija sam pisala ovde.
Razdor u nov brak unela je tajna i jedna žena. Uživajte u gotik atmosferi kojom odiše film.


Oboje su imali mnoge filmske partnere, ali su, po meni, savršeni jedino kada su zajedno krasili ekran. Ingrid je bila i ostala neprikosnovena dama filmskog platna koja je svaku ulogu nosila kao kec u rukavu koji joj je savršeno pristajao.
Priča o Alisiji Huberman nije izuzetak, lik je iznela maestralno kao i sve do sada. Ona je ucenjena i zaljubljena, uvučena u mrežu laži sa posledicama koje prete da budu pogubne po celu operaciju protiv zlih persona, ali i po njen život.

Reditelj je u ovom filmu sarađivao sa svojim najdražim glumcima koji čine savršen filmski par. Hvala mu na tome, sve troje su odličan tandem. Film je besprekoran.



Dragi moji to bi bio moj izbor iz bogatog opusa ovog divnog genija, kako ga je Ingrid oslovila. Obavestiću vas čim me neki njegov film kom još nisam posvetila pažnju oduševi i ostavi u transu.
Kako ste vi doživeli gos'n Hičkoka?

Izvinjavam se zbog Granta, slaba mi je tačka. 💕
XOXO, Keti ❤

Коментари

  1. Veoma mi se dopao tekst, hvala ti. :) Zlatno doba Holivuda je odavno domaći zadatak koji mi iz oblasti opšte kulture valja nadoknaditi.
    Prema Hičkoku gajim veliko poštovanje, ne samo zbog činjenice da je postavio osnove pravog horora/trilera od koga se ledi krv bez potrebe za jeftinim trikovima u vidu hektolitara krvi i "plastičnih" scena, nego i zaista bio jedan od pravih umetnika režije.
    Kao dete sam već, po čuvenju, povezala Hičkokovo ime ("Ptice", pre svega!) sa pojmom "strašnih filmova" i tako je ostalo.
    Hvala za predstavljanje ovih ostvarenja, prikazi su korisni i iz srca. :)

    Izbegavaj te "tvorevine", pazi na "ka" i da se ne "promaljaju" kandži "averzije". :) Muza se piše velikim slovom, a "grane misterije" teško mogu da drže ikoga i išta u šaci, fale im prstići. :) Glumci, ukoliko ne pevaju, krase ekran u paru ili udvoje, teško "u duetu". I "sve troje", nikad, nikad "svo".
    Tek da i ti budeš besprekorna.:*

    Da Granta obožavaš, već znamo. :)
    Divan tekst! Klasična sedma umetnost ti je specijalnost. :))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti draga :)
      Jednog dana (uskoro) bi trebala raditi diplomski, ima da ti ga pošaljem na lekturu.
      Proverene izvore ne treba menjati! :*

      Volim, mnogo volim zlatno doba Holivuda, ono mi je čest gost. Više pažnje posvećujem njemu nego novitetima..
      Mogla bih jednom mesečno odraditi neku listu ili tekst o nekom vintage filmu..

      Meni je glavna asocijacija na Hiča bila "Psiho" koji nikad gledala nisam.
      Opus mu je zaista bogat i pravi je i prvi, izvorni krojač trilera i horora.

      Jao Grant, toj ljubavi nema kraja!

      Hvala ti na čitanju i na korekcijama, znaš da mi mnogo znače.. :*

      Избриши
  2. Javi obavezno kad bude diplomski, tu sam za svaku pomoć. :*
    Samo da nam prođu septembarski ispiti, obema!:)

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Popularni Postovi