Trivia Time_No. 6

Jedna od najidealnijih slika stvarnosti je kada radite ono što istinski volite. Tada posao prestaje biti mrska, ali nužna obaveza svakodnevnice i postaje nešto puno više, postaje ostvarenje sna.
Kako bi se san realizovao i postao deo vaše stvarnosti neophodno je istom biti u potpunosti posvećen i u njegovu realizaciju uložiti sve svoje napore. Sa neba, sigurno je, ništa pasti neće.


Mnogi pisci su pre ostvarenja svog sna radili poslove u kojima ih ne biste mogli ni zamisliti. Pre početka življenja svojih snova neobični ljudi od pera vodili su sasvim obične živote.

  • Agata i Artur
Pre no što su napisali svoja prva poglavlja i svetu književnosti predstavili svoje detektive Agata Kristi i Artur Konan Dojl bili su asistent apotekara i hirurg.

Kada je Velika Britanija proglasila rat Nemačkoj 1914. godine Agata se pridružila odredu dobrovoljne pomoći i naredne četiri godine provela pomažući ranjenim trupama u vojnoj bolnici u Torki u oblasti Devon. Kvalifikovana kao asistent apotekara primala je godišnju platu u visini od 13 funti, današnjih 800 funti tj. 1300 dolara. Svoja farmaceutska saznanja kasnije je upotrebila u mnogim svojim romanima od kojih je jedan od najbitnijih bio prvo pojavljivanje Hrkula Poaroa u romanu "Misterija u Stajlsu" objavljenom 1920. godine u Americi.

Artur Konan Dojl je kao devetogodišnje dete od strane roditelja poslat u isusovačku školu u Stoniherstu. Godine 1875. odbacuje hrišćanstvo i postaje angnostik. Naredne godine upisuje medicinu koju do 1881. studira na univerzitetu u Edinburgu. Nakon završetka studija postaje brodski lekar i otplovljava na zapadnoafričku obalu. Privatnu praksu otvorio je u Plimontu, a doktorsku tezu odbranio 1895. godine. Kako bi prekratio vreme čekajući pacijente počeo je pisati knjige. Karijera u medicini se nije pokazala plodonosnom, pa se autor više posvetio pisanju nakon preseljenja u odmaralište Sautsi.
Godine 1891. preselio se u London gde imao oftamološku ordinaciju.
Svoj dvojac Šerloka i Votsona svetu je predstavio 1887. godine u romanu "Grimizna studija".



  •  Vladimir i Džejms
Dok se Nabokov koristio pseudonimom Vladimir Sirin ne bi li zavarao kritičare Džojs se na razne načine dovijao i preživljavao dok je njegov prvenac, Dablinci, nailazio na prepreke u izdavanju i bivao odbijen neverovatna 22 puta.
Obojica su naposletku slavu stekla van granica svoje države.

Nabokovljeva porodica bila je istaknuta plemićka porodica Rusije. Otac mu je bio liberalni advokat i državnik, a majka naslednica, unuka milionera, vlasnika rudnika zlata.
Nakon Oktobarske revolucije porodica biva prisiljena da emigrira na Krim u nadi da se tamo neće zadržati dugo. Boravak na Krimu zamenjuju adresom u nekadašnjoj Ukrajinskoj republici iz koje prelaze u zapadne zemlje Evrope nastanivši se kratko u Engleskoj gde Vladimir upisuje Triniti koledž na Kembridžu studirajući prvo zoologiju, a potom i slovenske i romanske jezike.
U Ameriku se doselio u maju 1940. godine i započeo svoj volonterski rad u Američkom prirodnjačkom muzeju kao entomolog. Kasnije se pridružio osoblju Velsli koledža, a posle i Harvarda gde je bio kurator kolekcije leptira u muzeju komparativne zoologije.
Njegova teorija evolucije leptira konačno je potvrđena kao istinita početkom 2011. godine pomoću DNK analiza.
Kada je pretio kako će zapaliti nedovršeni nacrt romana supruga Vera ga je odgovorila od tog nauma i nagovorila ga da završi roman, "Lolita" je objavljena 1955. godine.
 
Džojs je svoju  svešteničku sudbinu izbegao kada otac nije imao sredstava da finansira njegovo dalje školovanje u jezuitskoj školi, pa je stoga majčina želja ostala neuslišena. Nakon diplomiranja na UCD-u (University College Dublin) 1902. godine odlazi u Pariz gde studira medicinu koju ubrzo napušta i vraća se kući nakon očevog telegrama kojim ga obaveštava o smrti majke. Nedugo potom se propio i preživljavao recenzirajući knjige, predavajući i pevajući.
Buduću suprugu Noru upoznao je 1904. godine i s njom se uputio u svojevoljno nametnuto izgnanstvo nastanivši se prvobitno u Cirihu koji je posle zamenio Trstom iz kog se potom seli u Rim gde radi kao pisar u banci. Napustivši Rim s prezirom, ponovo se vraća u Trst.
Dablin je posetio svega dva puta nakon "izgnanstva". Pri prvom povratku osnovao je prvi dablinski bioskop Voltu koji je propao čim je on napustio Irsku.
U Puli, ali i u Trstu bio je profesor engleskog jezika.
Konačno, 1914. nakon 22 neuspela pokušaja njegov prvi roman "Dablinci" ugledao je svetlost dana.

  • Džek i Stiven
Jedan od najzanimljivijih dvojaca sa liste je svakako ovaj, pirat i domar.
U svojim tinejdžerskim danima Džek London je bio pirat koji se bavio krađom ostriga iz San Fransisko zaliva i prodavao ih na pijaci u Ouklandu. Nakon što mu je brod postao oštećen van svake mogućnosti popravke, London se pridružio posadi kalifornijske ribarske patrole, a potom je postao član posade koja je na Pacifiku lovila foke. U ouklandsku srednju školu se vratio 1896. godine i u školskom časopisu objavio svoje doživljaje o plovidbi Pacifikom. Bilo mu je 17 godina.

Stivenov brat Dejv je u toku studija leti radio kao domar u Brunsvik srednjoj školi. Jednog leta i Stiven se na izvesno vreme oprobao u ulozi domara, pa je morao sažuljati mrlje rđe sa zidova u ženskom kupatilu. Iznad svakog tuša stajala je roze zavesa. Godinama kasnije dok je prao veš u svojoj kući setio se te uspomene i istog trena ugledao celu uvodnu scenu romana "Keri". U časopisu "Life" pročitao je članak koji je tvrdio kako postoji mogućnost telekinetičkih moći kod devojaka u adolescenciji i Keri je rođena.
Nakon tri ispisane stranice King je nezadovoljan svojim radom papire bacio u kantu za smeće. Kada se sledeće večeri vratio sa posla supruga Tabita je čitala priču o Keri i htela da sazna njen kraj.
Priča je završena, a ostalo.. Ostalo je istorija.


Hvala ti Saro na ideji za ovomesečnu triviju, mnogo sam uživala tragajući za novim informacijama.
Nikada ne znate kada će se mogućnost za realizaciju sna pojaviti. Vi u međuvremenu ne dozvolite da se plamen želje za njegovim ostvarenjem strne. Čuvajte ga u sebi i negujte poput deteta.
Uz puno rada i malo sreće odrašće i vinuti se u visine.


Hvala na čitanju,
Keti ❤

Коментари

  1. ODLIČAN tekst, uživala sam, zaista si neprevaziđena u ovome, ponoviću milioniti put. Kvalitetno, pismeno, informativno, ozbiljne novine poput "Zabavnika" vape za tobom (i zaista se osećam kao da ih upravo čitam) - svaka čast i mnogo hvala na divnom postu. :)*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti draga, drago mi je da ti se dopalo. Toliko je informacija i pisaca, da bih mogla da dam nastavak ovoj temi trivije sledeći mesec.

      Hvala na čitanju.💋

      Избриши
  2. Odlično! Zaista je zanimljivo saznati više o književnicima čije knjige smo čitali. Hvala!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala mnogo. Drago mi je da sam bila od pomoći, ovakve teme obožavam.

      Hvala na čitanju. 😊

      Избриши
  3. Divan tekst, sve pohvale. Bas sam uzivala citajuci i presrecna sam zbog nekih novih informacija i saznanja.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je, obožavam ovakve tekstove. Užitak su veliki jer svi saznamo neku novu činjenicu.
      Trač partija s proverenim činjenicama. 😁

      Hvala na čitanju draga. 💋

      Избриши

Постави коментар

Popularni Postovi