Tune Of The Moment_No. 5

Eto nama još jedne plejliste. U poslednje vreme sam se pored, meni sada već standardnih, numera iz American Songbook kolekcije uželela i dobrog starog roka. Znajući da će na ovoj listi učestvovati samo pesme sa stranog govornog područja trenutno se pitam kada sam poslednji put slušala nešto iz domaće bogate ponude..
Biće da je bilo davno, čim ne mogu da se setim.
Bilo kako bilo, pred vama su deset numera koje su me naterale da se zaljubim u rok muziku.
P.S. Ubaciću još neku staru stvar van roka jer sam u tom raspoloženju mesecima, sve mi je u tim tonovima.
  • Numere su sledeće:

10)Freddie Mercury - "The Great Pretender"

Kao i uvek, započinjemo listu jednom obradom. Svaka čast Platersima i originalu, ali ja sam se u pesmu zaljubila u Fredijevoj interpretaciji te mi nijedna druga ne valja. Pesma svih umetnika sveta, čini mi se. Umetnost koju su stvorili jeste deo njih, ali ne i oni sami, česta greška posmatrača i obožavalaca.
P.S. Čisto jer moram reći, pesme grupe Queen su jedne od najkorišćenijih u svrhu marketinga kojekakvih stvari u to nema sumnje, ali me oni s Dusterom nerviraju, nemam pojma zašto, prosto je tako. Ne volim kasapljenje tuđeg rada, biće da je to.


9)Elton John - "Bennie & The Jets"

Sada ću malo da se osramotim, hoće to tako s vremena na vreme. Naime, tek sam nedavno shvatila da je ovo Eltonova pesma. Znala sam je, ali nisam znala da je njegova, jer sam je čula u raznim filmovima. Na um mi prvo padaju Ketrin Hajgl i Džejms Marsden u "Deveruši" (ili kako li ga već kod nas prevedoše) kako skaču po šanku i pevaju iz sveg glasa dok napolju rominja kiša.
Međutim, znate šta je "problem" ove pesme, kada vam uđe pod kožu nema sile Božje da je se rešite. Samo repeat, repeat.
Kada je Elton u pitanju red bi bio da krenem u ekspediciju koju zovem top 50, kada me uhvati "manija" za nekim izvođačem obično je glavna zvezda plejliste sa svojih pedesetak hitova koje vrtim kao pokvarenu ploču dok se ne zasitim. Tako su prošli Majkl Džekson, Queen, Whitesnake i Iron Maiden, što ne bi i on?

8)Aerosmith - "Dream On" 

Stivena i ekipu sam prvi put čula u tada revolucionarnoj numeri "Walk This Way", svom starom hitu dali su novo ruho i postali prvi rokeri koji su ujedinili snage sa reperima. Nakon "šetnje" kroz njihove hitove ustanovila sam da mi je ova najdraža. Kada sam je prvi put čula mislila sam da je neka obrada u pitanju, nisam prepoznala Stivenov glas sve dok nije vrisnuo, tada je sve došlo na svoje mesto. Ljubav na prvo slušanje.

7)Foreigner - "Jukebox Hero"

Ukoliko su mi neophodne pozitivne vibracije ova pesma je rešenje. Nepunih pet minuta dobre energije kojom odiše ova melodija. Budi me iz mrtvih, takoreći. Moja muzička verzija prve jutarnje kafe. Koja je vaša?

6)Deep Purple - "Child In Time" 

Kao dete htela sam gitaru, u gostima sam stalno maltretirala akustičnu, pa sam htela da imam svoju. Dobila sam crvenu, nije bila preterano dečja, ali nije bila ni ništa ozbiljno. Imala je manu, bila mi je nezgodna za rukovanje jer sam levoruka, pa je moje nezadovoljstvo i nedovoljna količina živaca ugasila moj san gitariste. Ljubav prema gitari, naročito električnoj, je ostala. Zašto mi je ova draža od Deep Purple himne, melodija prvenstveno.

5)The Isley Brothers - "Shout"

Nema šanse da će mi ova pesma ikada dosaditi. Taman uđem u štos, ponese me melodija, kad eto ti kraja.
Ako mi je "Jukebox Hero" muzička verzija jutarnje kafe, ova pesma mi je zrak sunca u tmurnom danu. Koja je vaša?

4)Frank & Liza - "New York, New York"

Pošto volim njegovu verziju njene pesme ovo mu dođe kao najbolje od oba sveta. Film mi je na repertoaru za koji dan, jedva ga nađoh, pa ću javiti utiske.

3)Al Martino - "Spanish Eyes" 

Stigosmo i do Vitovog kumčeta Džonija. Pesmu sam čula i zavolela pre no što sam odgledala film, pa sam tek posle sabrala dva i dva. Obradili su je mnogi, Elvisova verzija je jedina koja može da se ravna sa originalom. Iglesias senior mi nikako nije odgovarao za ovu numeru. Violinista Andre Rieu ju je izveo, kao i sve do sada, savršeno, tako da i u njegovoj verziji uživam.

2)Edith Piaf - "Non, Je Ne Regrette Rien" 

Mislim da je do sada nisam pominjala, draža mi je od najpoznatije "La Vie En Rose", jer je poruka koju ona nosi mnogo značajnija. Film sam odgledala i ostala oduševljena, Marion je zaista savršeno iznela ulogu i obrativši pažnju na najsitnije detalje.

1)Itzhak Pearlman - "Por Una Cabeza" 


Numera je dobila ime prema španskoj frazi "za dlaku" koja se odnosila na pobedu konja u trci. Tekst je govorio o kompulsivnom kockaru na konjske trke koji je tu ovisnost poredio sa privlačnošću prema ženama. Melodiju i tekst su napisali Karlos Gardel i Alfredo La Pera.
Kompozitor Džon Vilijams i Jicak Perlman su melodiju adaptirali violini na svom albumu Filmskih serenada za film "Miris žene". Često je slušam ovih dana, deluje opuštajuće. Remek delo bez premca. 



To je sve za ovomešečnu plejlistu, nadam se da ćete pronaći nešto za sebe.
Predlozi su svakako uvek dobrodošli, pišite mi koje su vam pesme obeležile mesec.

Hvala na čitanju,
Keti ❤

Коментари

  1. Otkrila sam ovo blago od tvog bloga zahvaljujuci devojci sa kanala Books and Lilies. Malo je reci da sam odusevljena .Kao da sam usla u neki carobni svet, drugu dimenziju .

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti mnogo.💙
      Drago mi je da ti se dopada blog, želim ti veliku dobrodošlicu u moj svet, osećaj se kao kod kuće.
      Obožavam Aleksandrin blog i vlog svet.💚

      Hvala na čitanju! 💋

      Избриши
  2. Jao kakva lista, ne znam koju bih pre izdvojila, da li Fredija, tango ili Edit. <3

    ОдговориИзбриши
  3. Super lista, napokon nešto baš po mom ukusu. :))))
    Moje upoznavanje sa "dubokim ljubičanstvenim" (tatino nasleđe) išlo je od "Soldier of fortune", to mi je i dalje omiljena, ali "Child in time" im je po mom skromnom mišljenju najsavršenija. "Smoke on the water" mi nikad nije bila nešto, mada sam čuveni rif naučila da odsviram i tu se završava moje drugovanje sa gitarom.:)
    "Dream on" je i moja najdraža od "Aerosmith". Genijalna je.
    Isto važi i za Pjafovu, ovde se baš oseti taj "vrapčić" u glasu zbog koga je i zaradila svoj nadimak-pseudonim.
    Za Jicaka Perlmana (dakle, NIJE Isak) sam prvi put čula kao osnovac, pominjan je u nekom filmu, možda čak behu i "Simpsonovi", školski orkestar priprema koncert i potrebna im je podrška slavnog muzičara. Tada sam se zainteresovala i otkrila njegovu muziku.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Evo i mene, napokon. :)
      Izvini molim te što odgovor kasni ovoliko. Prva ko ju sam od "Ljubičanstvenih" čula bila je upravo "Smoke on the water", ali od kako sam čula ovu drugu ostadoh zaljubljena. Svako novo slušanje budi istu jezu i emocije.

      Edit sam bolje upoznala zahvaljujući filmu, a sama pesma i jeste slika njenog života tako da dodatno dobija na jačini i silini pri interpretaciji.
      Tango obožavam, trenutna mi je melodija alarma no nju nema šanse da omrznem. :)
      Ulepša mi svako jutro.

      Избриши

Постави коментар

Popularni Postovi