7 smrtnih grehova čitanja

Kada naiđete na odličan tag normalno je da će prvo na šta pomislite biti kada biste ga mogli odraditi, jer je, kao i uvek, veoma zabavno. Pitanja su preuzeta sa Sandrinog bloga.
Krenimo..

1)POHLEPA (najskuplja i najjeftinija knjiga koju poseduješ)

Za ovo pitanje zapravo imam sliku, današnji šoping ukoliko ga tako mogu nazvati..
Ovo je ujedno i najjeftiniji komplet knjiga u mojoj biblioteci, koštao me je malo dobre volje. Knjige koje su mi odavno skupljale prašinu po policama, kupljene na onim akcijama 3 za 999, za koje sam znala da im se vraćati neću jer su sve do jedne imale neku tematiku koja meni s današnje tačke gledišta više ne pije vodu, napustile su moju biblioteku u zamenu za gore uslikanu ediciju Zilahija.
Otišao je i Haled Hoseini, a sa njim i M.L. Stedman od čijeg prvenca pročitah 80 strana pre no što sam shvatila da nam nikad ići neće.
Dopunih u sklopu te razmene i ediciju Velikih ljubavi koju je davnih dana štampala Minerva tako da je sada kompletna.
Najskuplji je još uvek Dostojevski, čijih me je 12 knjiga koštalo šest hiljada, za njim ide Dante, "Božanstvena komedija" je koštala preko dve hiljade i divna je!
Eto, sve sam vam rekla..

2)BES (pisac s kojim imaš love/hate odnos)

Pre ću se setiti onih koje baš ne mogu da smislim nego li onih s kojima sam u love/hate fazonu, ali neka to bude Tolstoj. Čitajući "Anu Karenjinu" jedini lik kog sam ja iole u romanu mogla da razumem bio je Ljevin. On je jedina svetla tačka koja mi na um padne kada pomislim na roman.
Međutim, cenim Lava zbog svega što predstavlja u svetu književnosti i s obzirom na to da je jedan od vodećih ruskih književnika svih vremena ne nalazim za shodno da ga bespovratno omrznem.
Dela sa slike mi tek predstoje te se nadam da će krajnji ishod biti pozitivan po Tolstoja.

3)PROŽDRLJIVOST (knjiga koju si "progutala" nekoliko puta bez griže savesti)

Tradicija, mama mi kupi ruže za rođendan..
Razmišljajući o ovom pitanju shvatila sam da nisam mnogo knjiga čitala više puta. Tu su "Orkanski visovi", "Rebeka", "A Court of Mist and Fury" (bilo je toliko napeto da sam morala da pročitam i drugi put ukoliko mi je u euforičnom stanju prvog čitanja nešto promaklo).
Otkad je Sara započela čitanje "Majstora i Margarite" imam neopisivu želju da ponovo uronim u taj svet. Za "De Profundis" smatram da sam ga u proteklih nedelju dana pročitala dva puta. Toliko sam bila oduševljena rečenicama da sam im se morala vraćati, a verujte ima ih poprilično (ili je to samo moj slučaj). Pri kraju pisma sam se već raspravljala s knjigom tj. sa Oskarom (yep, I'm crazy like that) da me mane s citatima kako bih pročitala knjigu bez pauza. Svako malo stani i pribeleži stranu, jer je brže od prepisivanja celog citata, pa se posle vraćaj toj strani da uloviš citat i prepišeš ga u svesku koja je izričito njima namenjena. Da ne bude zabune, jesam gunđala ali to čisto onako, obožavam svako slovo tog pisma.

4)LENJOST (knjiga koju si zapostavila zbog lenjosti)

Bilo je to više od lenjosti. Pokušavala sam u nekoliko navrata i nakon desete strane shvatih da mi ništa nije jasno. Kada sam ja u pitanju ova knjiga iziskuje malo veću koncentraciju koju, očito, u datom momentnu nisam imala. Vratiću joj se svakako.
M.L. Stedman ovde ne računamo, nju sam batalila.

5)PONOS (knjiga o kojoj najčešće pričaš da bi se predstavila kao intelektualac)

Prijatelj je pravi kada ti za rođendan pokloni knjigu kojoj je nemoguće ući u trag..
Nemam takav problem, moj je malo drugačiji. Ja ljude smaram sa knjigama koje me oduševe, znaju svi koji su u proteklih par dana dobili poruku od mene da je pominjanje Oskara bilo neminovno. Toliko se oduševim, euforična sam u tolikoj meri da hoću svima da prenesem te dobre vibracije, ali avaj, uspem samo da ih "udavim".

6)POŽUDA (tvoja knjiška simpatija)

Pošto Ret čeka da otvorim korice ove divne knjige, a film se ne računa onda idemo dalje..
Tu su, pre svih, Hitklif i Darsi. Nakon njih tu je Stenli, totalna sirovina, ali šta ću kada mi je Brando bio u glavi, nisam ja kriva. ☺
Trenutni hit je svakako Risand zbog kog ću da poludim do maja meseca.

7)ZAVIST (knjiga koju bi želela da dobiješ na poklon)

Pre svega hoću fotelju kraj kamina i ogromnu šolju čaja. Nakon toga bih dušu dala za ediciju Hari Potera (slika iznad), a može i predivna edicija klasika koju je izdao Pingvin. Za ostalo ću se snaći.☺

To bi bilo sve za ovomesečni tag. Hvala Sandri na interesantnim pitanjima.

Hvala na čitanju,
Keti ❤

Коментари

  1. Sjajno, Kaćice!:))))
    Ponovo ću biti "najgora od svu decu", ali meni ovaj tag dolazi na dnevni red tek u decembru - po svemu sudeći i Sara će tada da ga uradi, pa svakako odgovore od nas dve dobijate u dogledno vreme. Uživala sam i zabavila se u čitanju kako tvog, tako i Ivaninog upitnika, jer mi se od prvog viđenja kod Sandre na blogu mnogo, mnogo dopala zamisao.
    Haha, ja ću da se na ovo o najskupljim i najjeftinijim, a tek književnim simpatijama, ozbiljno raspišem!:)))
    Radujem se što ti se biblioteka uvećava za sve same odlične naslove i izdanja, pošto potpuno razumem tu strast koju delimo prema knjigama. :* Mnogo ti je lep komplet Zilahija, ja imam neki prastari, ali nasleđen je od dede, pa nisam tražila neki drugi. Isto važi i za Dostojevskog, moj je komplet iz 20 knjiga, ono plavo-bordo izdanje iz šezdesetih, mislim da može da se nađe za cenu do 4000 dinara, zato ti onda rekoh da te prodavac fino "odrao", ali, hej, ko sam ja da komentarišem kad para ne žalim za dugo priželjkivane komplete. :)*
    Jao, "Velike ljubavi" behu sa onim kič-koricama i Mona Lizom? Tu ediciju zaobilazim u širokom luku. Ružna mi vizuelno :(, a te knjige ionako sve već imam u drugim izdanjima.

    Daj šansu Tolstoju!:) Počni sa pripovetkama, a "Rat i mir" će te garantovano oduševiti (ja isto nisam ljubitelj "Ane", ali ovaj drugi roman mi je među najdražima).

    E, ja "Majstora i Margaritu" gutam u proseku svake treće godine i svaki put pročitam sve brže, prople zime mi je trebalo dan-dva. :) Rekord sam oborila kada sam za godinu dana čak TRI PUTA pročitala "Drugu knjigu Seoba" :) - za ispit, za diplomski i za svoju dušu. U suštini, kad volim neki roman, vraćam mu se sa vremenskim razmacima i uvek novim doživljajem. Većinu svojih omiljenih klasika čitala sam najmanje dva puta do sada. I još ću, Bože zdravlja.:)))

    Ne brini, nisi jedina, Virdžinija je inače teška za čitanje, u smislu da je potrebna doooooooobra koncentracija. To je novi stil, drugačiji način pisanja i znam da sam ja u Gimnaziji ostala skroz zbunjena nakon "Ka svetioniku", ništa nisam skapirala, zato sam "Gospođu Dalovej" i "Talase" ostavila za kasnije, kad sam imala više godina i obrazovanja. Potpuno drugačiji utisak - sada je razumem i uživam u njenim knjigama, ali, zaista nije jednostavna.

    Ja o knjigama jedino govorim sa koleginicama i istomišljenicima, baš zato što ne želim da smaram ljude (npr. moji imaju običaj od ranije da bez ikakve osnove prokomentarišu kako "nije književnost sve na svetu, postoji i život") i da ispadne da namećem teme, ali zato sam mnogo puta tužna što u trenutku ne mogu i nemam s kim da podelim uzbuđenje, oduševljenje i fasciniranost nekim odlomkom, idejom, stilom. :(((

    A ja mrzim Stenlija. :P
    Odvratna sirovina, džabe mu Brando.
    Darsi je OK na filmu (Kolin, da, da!), a u knjizi mi nije bio nešto. Ali, zato Hitklif...:)

    Sjajno i zanimljivo!:* Jedva čekam da se i sama ovoga latim.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jedva čekam :)
      Mislila sam ja da ću kraće, ali malo sam se raspisala. Moja biblioteka mi je ponos i dika, u početku je bilo svakako, ali sada sa najvećom pažnjom biram naslove i uklanjam viškove, jer shvatam da sam u startu neke knjige kupovala impulsivno, sa temama koje mi više nisu interesantne šta više ubiju me u pojam dozom sivila koja se kroz njih provlači. Kod proverenih stvari si uvek siguran. Gledam da je to uvek nešto iz čega i najmanje mogu da naučim, ukoliko je to samo nova reč u vokabularu smatraću da knjiga ima vrednost, određen značaj. Zato i težim klasicima u poslednje vreme. U srednjoj sam ih čitala preko volje, moralo se.. Sada hoću da u njima uživam.

      Kada kažem Stenli i Darsi prevashodno mislim na likove sa filmskog platna kao simpatije, jer sam se s njima tako i "upoznala". Možda je sramota, ali "Gordost i predrasude" sam pročitala tek pre koju godinu..
      Hitklif je druga pesma tj. drugi nivo ljubavi, jedinstven verujem. Pri samoj pomisli na knjigu iste emocije me ponesu kao da sada čitam knjigu, a da ti ne pričam koliko volim onu Ketinu rečenicu! Sto puta sam ponovila i opet ću, žena je to napisala u ona vremena, u neverici sam još uvek!

      Ne znam iz koje edicije je Mona Liza, tu imam samo "Portret jedne ledi", ova Minervina jeste s ružnim omotom da bog sačuva.. Moje nemaju omot, knjige same po sebi su predivne u svojoj jednostavnosti, krem sa crvenim slovima za naslov i ime autora i to je sve. Tu je i "Princeza de Klev", "Dama s kamelijama", "Rimljanka".. Imam neku ideju da im sama napravim omot, malo da se igram. :)

      Ne mogu ni ja sa svima da pričam, to mi ponekad strašno zasmeta. "Davim" samo moljce slične meni..
      Ne brini za Tolstoja, naći ću ja njemu caku. ;)
      Mogla bi oko Božića najkasnije da ga pročitam ("Majstora").. Svaka ti čast!
      Drago mi je da nisam jedina, Virdžinija mi ovog trena stvarno ne ide, a želim da je čitam, naročito me interesuju "Talasi" i "Sopstvena soba".

      Hvala na čitanju! <3

      Избриши
    2. Tako i treba. :) Sećam se kako je razredni još na početku srednje škole govorio da bi već trebalo da počnemo sa formiranjem lične biblioteke. Ja sam dosta knjiga nasledila i to je bilo fino polazište, ali zaista je poseban osećaj i vrednost kada nešto SAME krenemo da sakupljamo, gradimo, kada ulažemo svoju ušteđevinu, tragamo....zato volim da o tome pričam s tobom, jer je potpuno isti doživljaj i iskustvo, uvek kažem ljudima kad me pitaju "šta će ti te knjige?" da nisu svesni koliku vrednost, prvenstveno emotivnu, one imaju za mene. Žao mi je što trenutno nemam za to uslova, ali čim rešim pitanje polica ili prostora, da sve bude pregledno, planirala sam da uradim dva-tri posta u nastavcima na temu "Moja biblioteka", kao što sam sa onim knjigama iz detinjstva i tu bi mogle sve da se uključimo, bilo bi odlično!:)
      Da vidimo ko sa čime raspolaže i pomognemo sa pribavljanjem izdanja koja fale.

      Nije uopšte sramota. :) Ja sam ih čitala tek u srednjoj, naprosto, mnogo je naslova i nekad prođe mnogo vremena dok dođu na red - važno je da dođu. :)
      I meni, taj Ketin citat je jedan od najboljih uopšte, prvi put sam ga prepisala u oduševljenju i danas mi, gledala film ili čitala, izaziva jednake žmarce.

      Ova edicija "Mona Liza", znači, super su naslovi, ali korice kičerica samo takva:
      Mislim, pogledaj samo te dodatke Da Vinčijevoj slici, užas!
      http://img.goglasi.com/img/92466813
      "Minerva" beše ova?
      http://img.goglasi.com/img/85477364
      Pametno je što si uzela bez zaštitnih omota, veruj mi, mene nekad sramota kakva rešenja su izdavači birali i biraju, da ne pričam kako potencijalni kupac stekne potpuno pogrešan utisak o sadržaju! E, zato je ta ideja da ih sami stilizujemo, uvijemo u neki papir itd, sjajna!:)
      Moj komplet Edgara Alana Poa, npr, ima toliko odvratne korice, da me sramota da ih iko vidi! Na stranu što je odličan prevod i izbor, ali omoti su BLJAK.
      http://www.korisnaknjiga.com/photo/books0038/p037767c1.jpg

      "Talasi" su meni omiljena njena, mislim da će ti se dopasti, vrlo je zanimljiva tema i postupak. "Sopstvena soba" je duži esej i jedan od prvih feminističkih tekstova, odličan takođe. :)

      P.S. Divan buketić i ovaj sat pored Grina!:*

      Избриши
    3. Baš nedavno me pitaše "na koga li sam to kada volim knjige?", a tako je od malena, rađe sam listala po knjigama no što sam se igrala. Upravo to, emotivna vrednost, dodala bih bogatstvo i lepotu koju može da vidi onaj koji ceni i prepoznaje značaj, silom to ne ide.
      Ja sam za, do tada ću, nadam se, i digitalac osposobiti te osmisliti način slikanja tako da sve bude u kadru i pritom vidljivo.
      Svakako!

      Drago mi je što su mi obe edicije bez omota jer ih ga spalila čim kući dođem. :D To je ta "Minerva".
      Ajme meni Edgara, šta im je jadan skrivio?!

      "Talasi" su po starom, prvom, planu i programu edicije Velike spisateljice trebali izaći u avgustu, ali avaj.. Nadam se da če doći na red za štampu, osvojiše me samo jednim citatom na koji sam slučajno naletela.

      Hvala, zna mama šta valja, a taj sat je zapravo kutija za crni čaj, ne znam koliko se vidi na slici, stiglo mi iz Londona davnih dana..

      Избриши
  2. Ja sam beskrajno zahvalna roditeljima na prilično obimnoj porodičnoj biblioteci koja je udomila komplete knjiga Selimovića, Andrića, Kronina, Zole, Balzaka , Remarka ali i sabrana dela MirJam, da budem iskrena. Ne smem ni da pomislim a ni da pogledam koliko danas koštaju takvi kompleti knjiga.
    Što se Tolstoja i Ane Karenjine tiče, to je knjiga koja me je naučila da razumem i "odbranim" svaki lik u knjizi čak i kada se ne slažem sa postupcima istih. To je postao i jedan od kriterijuma da li mi se sviđa kako je neka knjiga napisana ili ne. Smatram da ukoliko je pisac dobar, on nekako potpuno zaokruži lik.Probaj da je pročitaš za jedno 5 godina :) . Mene fascinira koliko mi je različit doživljaj knjige kada je čitam nakon nekoliko godina .

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Veruj iznenadila bi se za koje male pare se može pronaći većina kompleta koje navodiš. Kronina sam platila hiljadu dinara, u savršenom stanju, kao da je iz knjižare juče izašao. Od svih navedenih Andrić drži cenu i eventualno Balzak. Ostalo je vrlo povoljno, jedino što ti treba bilo koju knjigu kada tražiš su strpljenje i upornost.
      Moram prvo pustiti da me Tolstoj malčice opčini onda ću se, verujem, vratiti "Ani".
      Do tada, izbor mi je i više nego ogroman. :)

      Hvala na čitanju!

      Избриши
  3. Ooobavezno na čitanje "Gospođe Dalovej" i Virdžinije uopšte. :)

    ОдговориИзбриши
  4. ja planiram ovaj tag da raidm negde u decembru jer dva knjiška taga mesec za mesecom mi ne ide :)
    Ali obavezno ću da ga uradim pa kao i što sam Ivani rekla da ne pišem ovde odgovore. JAo ja ni ne znam koja mi je najskuplja knjiga koju imam to ću morati dobro da razradim :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jedva čekam da čitam kako tvoje tako i Isidorine odgovore, fino smo se podelile. :)
      Možda je to bila Martinova "Igra prestola"? Kako ja dajem sebi za pravo da pogađam. :p
      Sram me bilo. :*

      Избриши
  5. Super su vam ovi tagovi :) mozda uradim i ja :D (postala sam prevelika lenjoguza)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Uradi ukoliko ugrabiš vremena, vrlo su zabavni. :)

      P.S. Nisi jedina, i ja se ulenjih u poslednjih deset dana.. Vraćam se polako u normalu ove nedelje.

      Избриши

Постави коментар

Popularni Postovi