Stairway To Bookish Heaven

Možda bi o ovoj temi valjalo diskutovati kada pošiljka stigne, krajem meseca, ali entuzijazam mi ne da mira.
Svaki poštovalac pisane reči ceni kada mu se univerzum osmehne dajući mu što povoljniju cenu knjige. To naravno znači da ostatak para može otići onoj sirotoj knjizi koja je tugaljivo ostala na drugom mestu liste knjiških šoping prioriteta. Slatki začarani krug iz kog niko ne želi pobeći.
Let's shop!

Kada sam se konačno, nakon dužeg razmišljanja, odlučila na kupovinu knjiga iz inostranstva logičan izbor bio je hvaljeni Book Depository. Međutim, sasvim slučajno sam, tražeći nove blogove na koje ću gvirnuti, naišla na ovaj tekst autorke Lovily.
Polovne knjige, što da ne? Moja biblioteka je u poslednjih godinu dana postala bogatija zahvaljujući upravo polovnim knjigama tj. antikvarima.
Valjalo je to uporediti..

Za primer ćemo uzeti gore navedenu knjigu o životu Rudolfa Nurejeva. U mekom povezu ona na sajtu Book Depository košta 32 dolara što je za moj džep previše. Na sajtu polovnih knjiga cena joj je, za tvrd povez, tek četiri dolara. Razlika je poprilična, a u čemu je štos?

Dok je Book Depository-ju slanje pošiljke besplatno za ceo svet ovde to nije slučaj. Thriftbooks naplaćuje 4.99 dolara kao poštarinu za svaku knjigu koju šalje van granica Amerike. Korisno ukoliko knjiga koju tražite ima basnoslovno visoku cenu koju niste spremni da platite.

Meni je za izradu diplomskog rada potrebna literatura na temu Kongresne biblioteke u Vašingtonu. Kako pretraga COBBIS-a nije bila naročito plodonosna pitala sam koleginicu kako se snašla sa temom s obzirom na to da je pre par godina radila seminarski iz iste. Odgovor je bio poražavajuć. Sam profesor koji joj je temu zadao rekao je kako je kod nas literature za datu biblioteku malo.
Sreća te se setih ovog sajta..

Po ceni od 20 dolara naručih ove dve knjige koje na Book Depository-ju koštaju neverovatnih 160 dolara. Uštedeh više od petnaest hiljada u dinarskoj protivvrednosti.
Zamislite koliko je to novih knjiga?

Knjige bi trebale stići taman na vreme za mesečnu kolumnu te ćete epilog ovom šopingu moći pročitati 30. novembra, u međuvremenu držite fige da sve dobro prođe.

Hvala na čitanju,
Keti ❤

Коментари

  1. Hvala na tekstu i preporuci, zaista je otkriće godine!:)))
    Iskreno se nadam da će ti ishod prve kupovine biti pozitivan, pa čekam kolumnu sa rezultatima. .*
    Meni je "Book depository" povoljno rešenje, jer zaista nisam merkala TAKO skupe knjige (12-15 evra maksimum), jer, istini za volju, ne mogu ni da ih priuštim.
    Međutim, polovne knjige su uvek dobra opcija, ne samo zbog činjenice da se znatno uštedi, već iz najprostijeg razloga: izdanja koja su nekada izlazila uglavnom se ne obnavljaju, pa ih je jedino kod antikvara i moguće pronaći. Sem toga, kvalitet prevoda, poveza, objavljenih naslova, raznovrsnost autora, ne mogu se meriti.
    Naravno, onima koje zanima samo "limunada" dovoljni su "Vulkan", "Laguna" i ekipa sa njihovim šarenim koricama i napucanim cenama. Ali, za stručnu literaturu, klasiku, komplete i retko štivo, antikvarnice su zakon. :)
    Od studentskih dana i pretrage po sajmovima, kod uličnih prodavaca i u beogradskim antikvarnicama, navikla sam na cenkanje i izveštila se u tome, a pride i obogatila svoj kućni fond naslovima koje sam godinama tražila.
    Sada mi se čini da ne mogu drugačije, zaista vrlo retko kupim knjigu direktno iz knjižare novih izdavača, a aukcijski sajtovi mi nadoknađuju to što ne mogu lično da probiram, budući da u Čačku nema antikvarnice.
    Ovaj sajt će, kao i "BD", kod mene morati da čeka bolje dane i stalno zaposlenje, ali, to me ne sprečava da već izdvojim ponešto na listu želja.
    Hvala!:*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Smatram da je Book Depository odličan izbor ukoliko je kupovina upravo do navedene cene. Kada su stručna literatura ili pak starija izdanja u pitanju tu prednost dajem ovom sajtu, pristupačniji su. Verujem da bih morala menjati temu da na njega naišla nisam..

      I kod mene lista želja polako raste, a sve naravno, kao i uvek, zavisi od trenutnih novčanih sposobnosti.
      Izbor je zaista ogroman, nepregledan, što me mnogo raduje.
      Drago mi je da sam bila od pomoći.💋

      Избриши
  2. Mogu da ti, od komšijskih, preporučim "Antikvarijat Ezop" iz Osijeka :), jedino je caka što su generalno veliki troškovi slanja iz Hrvatske, pa premaše cenu knjiga.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na preporuci, čula sam za njih. Meni je Osijek blizu, a i drugarica mi tamo živi tako da neće biti problem nešto nabaviti ukoliko bude potrebno.☺

      Избриши
  3. Bogami, ovo je fantastično.
    Nikada nisam čula za ovaj sajt i ovo će mi svakako biti korisno, naročito kada su skupe i retke knjige u pitanju, te rasprodata izdanja.
    Odličan post stvarno. :)))
    Da podeliš sa nama i slike kada knjige stignu. :)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Upravo, za takve knjige ovo je genijalna stvar. :)
      Javljam sa sve slikama kada pošta stigne, nemaš brige!

      Избриши
  4. Kakav dragulj, jedva čekam post o pristiglim knjigama :).

    ОдговориИзбриши
  5. prvi put sam na tvom blogu i odusevljena sam samim izgledom bloga, zatim i pisanjem. samo tako nastavi

    Maggie's Blog

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Popularni Postovi