Tune Of The Moment_No. 6

Produženi vikend započeo je vešću o smrti kantautora Lenarda Koena koji nas je napustio u ponedeljak. Godina će, bar meni, ostati u sećanju kao jedna od najpogubnijih po umetnost. Drago mi je što je ista na izmaku snaga te se nadam da će smrt naredne godine biti, ako ništa drugo, bar umerenija pri uzimanju svog danka.

Plejlista mi je u odnosu na prošli mesec poprimila manje, neočekivane, obrte, ali rok muzika je i dalje u vođstvu. Smatram da ću se opet vratiti svojoj fazi osamdesetih ukoliko ovako nastavim.
  • Lista je sledeća:

10)Katey Sagal - "Bird on a Wire"

Obrada je, kao i uvek, nešto čime započinjem listu. Onih koje su mom srcu drage je mali broj te sam poželela da na svakoj listi podelim sa vama po jednu. Ova mi je naročito draga jer sam kroz ulogu u seriji "Sinovi anarhije" zavolela glumicu Kejti Sagal. Odlična muzika je bila šlag na torti. Naime, njena kultna uloga Pegi Bandi me nije toliko interesovala koliko ona u kojoj se ostvario Ed O'Nil, uloga Ala Bandija. Kroz lik Džeme sam uvidela koliki je njen talenat, a u svakoj sezoni ste mogli čuti i njene obrade određenih kultnih numera.

Drugi, bitniji razlog, ova pesma me je "uvukla" u svet Lenarda Koena. Da ne bude zabune, volim pesmu "Hallelujah", čula sam istu u raznim verzijama tj. obradama, ali ova je bila okidač i razlog zbog kog volim njegove numere.

9)Jimmy Nail - "What Might Have Been"

Muzika za film o rok bendu koji teži da oživi dane sada već izbledele slave mi je i nakon deset godina od prvog susreta sa filmom još uvek jedna od najdražih. Ceo album je odličan i uz film savršeno predstavlja svu lepotu i značaj britanskog roka bez kog svet muzike ne bi bio onakav kakvim ga znamo. 

8)Helloween - "A Tale That Wasn't Right"

Tek je nekoliko numera ove grupe koje ja volim, nisam se, kao što je to slučaj sa pojedinim izvođačima i bendovima, bavila njihovom diskografijom. Jedino mi je međutim jasno kao dan. Ono što je za Skid Row bio Sebastijan Bah to je za ovaj bend bio Mihael Kiske, sama srž i osnova bez koje stvari više nisu niti će ikada biti iste.

Kad sam već kod ovakvih primera, smatram da je neverovatan gubitak za rok scenu bio raspad "Guns-a" na samom vrhuncu ne slave već stvaralaštva. Ovo sada je samo život od stare slave, kao da parodiraju sami sebe isto kao što je i Akselovo odbijanje ulaska u "Dvoranu slavnih i muzej rokenrola" sa izvornim bendom bilo, po meni, veliko nepoštovanje publike koja mu je ostala verna upravo zbog stare slave od koje je živeo od samog raspada benda pa do današnjih dana.
P.S. U "Dvoranu" su ove godine uvršteni "Deep Purple", uključujući i stare vokale Koverdejla i Hjuza.

7)Iron Maiden - "Phantom of the Opera"

Kad sam već ubrzala tempo, a pritom je tu i priča o bendovima tj. njihovim bivšim i sadašnjim članovima, nastavljam listu sa mojim omiljenim bensedinom, "Mejdenom".
Za mene je glavni vokal benda, bio i ostaje, Brus jer sam i ušla u svet hevi metala zahvaljujući himni "Run To The Hills", ali, kao što već rekoh, volim originalne verzije stoga ovu numeru slušam samo sa Polovim vokalom. 

6)The Beatles - "Love Me Do"


Kad god čujem ovu pesmu vrati me u moju, ne tako davnu, prošlost. Tada sam, u šestom razredu osnovne, batalila Britni i ostale njoj slične i ušla u svet rok muzike. Slušali smo ih na času engleskog, a ja još uvek imam CD koji mi je tada narezao profesor na kome su svi njihovi albumi.
Da kažem kako mi je jedan prazan čas promenio život, na neki način, ne bih vas slagala. Znate kako kažu:

Istraživanja na tu temu je imao i Kembridž.
5)Pat Benatar - "Love is a Battlefield"

Rekoh li ja vama na samom početku da se vraćam u svoju fazu osamdesetih, a evo i dokaza. Uhvatio me ritam i ne pušta. Taman se rešite jedne "zarazne" pesme zahvaljujući kojoj izludite sve ukućane kad eto ti druge..

4)Joan Jett - "I Hate Myself For Loving You"

.. i treće, pa tako u krug. "Girl-power" stupa na snagu. Jedan od glavnih predstavnika je svakako Džoun. Prvi ženski rok bend bio je upravo njen, a kasnija karijera joj je bila i više nego uspešna.

3)Bowie & Tina - "Tonight"

Da ne bude da sam u potpunosti pobegla od saksofona eto njega u ovoj numeri. Do pesme sam došla slučajno, Jutjub je svojim predlozima obogatio moju muzičku biblioteku mnogo puta do sada, ova pesma nije izuzetak.
P.S. Nisam znala da su snimili i reklamu za "Pepsi".. Još jedan slučajan klik.


2)Kodaline - "All I Want"

Što bi rekao Aksentije Topalović "Ostali samo dugmići". Od moje "Vampirski dnevnici" avanture ostade samo muzika, a to je, po meni, ono najbolje što serija nudi. Somerhalder mi se smučio (znamo svi da ima lepe plave oči, ne mora da pravi "šok" face svako malo), ostatak ekipe na čelu sa Ninom je Bože sačuvaj, ali bitno je da sam zahvaljujući seriji, pored divne muzike, ustanovila kako nikako, ali NIKAKO, ne podnosim ljubavne trouglove. Takve priče jednostavno nisu my cup of tea.

1)Lady Gaga - "Million Reasons"

Sarađujući sa Tonijem Benetom na albumu "Cheek to Cheek" Gaga me je naterala da je konačno primetim. Novi album je pozitivno iznenađenje, početak negovanja umetnosti i talenta umesto ekscentričnosti. Saradnja sa Florens Volš je odlična, a numera "Džon Vejn" ima toliko "zarazan" ritam da to nije normalno, epizoda Sijinog "Cheap Thrills" se ponavlja.

  • Koje numere gospodare vašom plejlistom?
Hvala na čitanju,
Keti ❤

Коментари

  1. Po starom dobrom običaju Sara zna izvođače ali ne i pesme. Nema veze gledam pozitivno možda nađem nešto za play listu, ima da se naslušam kao bela lala :)
    Super post :)
    Za Katey Sagal nikada nisam čula ja ne volim mnogo muziku Leonarda Koena ali ja volim obradu pesme Halelujah od strane Aleskandre Burk, tu verziju i imam u telefonu -> https://www.youtube.com/watch?v=qSgsW9GLerA
    i za Jimmy-ja Naila nikada nisam čula ali deluje zanimljivo :)
    Ha Bitlsi eto pesme koju znam mada mi nije među dražim kod njih :)
    I I Hate Myself For Loving You je sjajana pesma volim ali je se ne setim često :)
    Zaboravila sam da ovaj duet, postoji, hvala na podsećanju :)
    meni se Gagina najviše sviđa sa ovog novog albuma pesma Perfect Illusion ta mi je onako pun pogodak :)
    Pola pesama ne znam, shame on me, sad idem da sedim i da slušam dok mi uši ne odpadnu, da nadoknadim :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja se baš vraćam od tebe. :)
      Ja se zapravo vraćam onome što sam konstantno slušala, u većini slučajeva naravno, pre par godina. Sada je još uvek tu, ali u poslednje vreme u tragovima, zamenio ga džez, uticala je previše na mene zlatna era Holivuda, kao da se ne primeti. :D

      Ja nisam čula za Džimija do ovog filma, ali je sjajan. Tu je Bil Nigi, ministar magije u HP-u, a bio je i u "Love actually" u ulozi gej muzičara. Tu je Timoti Spal, koji je isto bio u Hari Poteru. Bili Konoli je bio uz Džudi Denč u "Gospođi Braun".
      Meni je to prva koju sam od Bitlsa čula i s njom ušla u svet roka.
      Ništa za to, tu smo da jedni drugima predstavimo nove, nepoznate stvari i podstaknemo na istraživanje. :*

      Избриши
  2. Nisam čula za mnoge izvđače od ovih, ali Love is a Battlefield znam i pravi je klasik! Mojom plejlistom gospodare dve dive - Maraja Keri i Toni Brekston. Predlažem uživo izvođenje pesme My All i How Could an Angel Break My Heart! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je da sam ti otkrila nešto novo. Maraju nisam slušala odavno, a Toninu numeru uhvatim uvek na nekom takmičenju, čest je izbor. Ovako mi nikad ne bi pala na pamet. :)

      Избриши
  3. Baš mi je nedostajala ova tvoja rubrika!:))) Ovih dana sam se vratila intenzivnijem slušanju muzike, žao mi je što sam je nekako zapostavila.
    Prvo za Leonarda Koena, iskreno, ja sam se baš šokirala - jeste bio u godinama, ali, šta znam, zaista sam mislila da će taj čovek doživeti stotu, tako se držao. :(
    Nažalost, manje sam optimistična od tebe jer ne vidim mnogo novih, a dostojnih naslednika, ne vidim taj polet ni jednak odnos prema stvaralaštvu (posebno muzici), a naši heroji su, budimo iskreni, sve stariji i stariji.
    Slušam sad redom numere sa tvoje plejliste, pa ću tako i komentarisati.

    1. Kejti Sagal sam zavolela kao Pegi i pojma nisam imala da ovako dobro peva!:))) Odlična obrada. "Sinove anarhije" nisam gledala, ali daću im šansu jednog dana zbog tebe.

    2. Hvala na ovom otkriću, prvi put čujem pesmu i predivna je. Tekst, melodija, glas.

    3. "Helloween" je jedan od pet mojih omiljenih (stranih) bendova. Kao tinejdžerka sam ih toliko volela da sam napamet znala svaki akord, svaki kadar iz spotova. "Keeper of the seven keys", oba dela, jedan mi je od najgenijalnijih konceptualnih albuma svih vremena i ponosim se što obe ploče imam u svojoj kolekciji. Mihael (obrati pažnju, on je Nemac, samim tim nikako nije Majkl) Kiske je jedan od najboljih vokala ikada, obožavam ga. Andi Deris mi je bolji bio u "Pink cream 69", mada je i sa "Helloween" dobar, slušala sam ih uživo i pravi je šoumen, šarmer za desetku.
    Obožavam ovu, ali mi je njihova najlepša balada "In the middle of a hertbeat".
    Srce i duša benda su, slažem se, bili Kai Hansen i Kiske. Nakon njihovog napuštanja, nije više isto, iako su stvorili neke antologijske pesme.
    Slažem se apsolutno za "Guns"-e, muzičarska sujeta je čudo.

    4. Nikad nisam volela DiAna, ne vredi. Čak mi je i Blejz Bejli podnošljiviji, verovatno jer mrzim pank, a "Maiden"-i su mu na prva dva albuma previše naginjali. Brusov dolazak je definisao njihov danas prepoznatljivi zvuk, pa za mene diskografija najdražih Britanaca kreće od 1982. i "The number of the beast". :)

    5. Mi smo slušali "Yesterday" na času engleskog. :) Sećam se kad si pričala kako te profesor upoznao sa svetom dobre muzike putem liverpulskih "buba". Ja još čekam trenutak da mi "klikne" s njima, uvek sam bila "team Stones".

    6. Koliko OBOŽAVAM ovu pesmu! :))))

    7. A sad sam pustila Džoan i cupkam, hvala, baš ih odavno nisam čula, a volim. 80s forever!:))))

    8. Uuuuuuuuuuuu, sa Tinom i Dejvidom nema greške, genijalnost prava, al opet ću se rastužiti, kakav je čovek to bio :(, kakav šmekerski glas. Predivno.

    9. Baš sa Sarom komentarisah juče Somerhaldera - lepe oči, ali, čemu histerija? Brat obožava seriju, ja nisam nikad mogla da gledam, bezveze mi je, pa tako i muzika iz iste ostade nepoznanica.

    10. Gaga ima mnogo potencijala, ali da bih je prihvatila i zagotivila, moraće da nastavi ovim putem.

    Super lista!:)))))

    ОдговориИзбриши
  4. Drago mi je da ti se dopala lista. Ja sam, ne znam zašto, mislila da je ova rubrika možda doaadna drugima, planirala sam je gasiti. Tu ste Sara i ti da me razuverite, hvala! Hvala ti za Mihael, nisam znala, već ja to po navici "prekrstila" po naški.

    I mene je njegov odlazak šokirao, nije da nije imao godina, ali opet. Još je u poslednjem intervjuu rekao kako je spreman umreti. :(
    Kod mene ti je parola, svugde pođi Dejvidu dođi. Ne može se čovek nikad zasititi, svaka pesma je nešto novo, u svakoj je, tako reći, on u drugoj ulozi.

    1. Kejti je ovde maestralna, mrzela sam je iz dna duše.
    2. Odgledaj film, verujem da će ti se dopasti, glumačka podela je sjajna.
    3. Eto meni preporuke, nisam čula "In the Middle of a Heartbeat". :) Kad smo kod sadašnje postavke, numera "Forever and One" je genijalna.
    4. Zato ja od "starog" slušam samo tri numere. Brus je Brus! Odslušah neki dan njegovu obradu "Bohemian Rhapsody" čovek može stvarno sve, a još i leti. ;)
    5. Nisam ja nešto naročito u fazonu "Bitlsa", ali sam ih do današnjeg dana ostala zahvalna što me uvedoše u ovaj svet.
    6. I ja! A mnogo volim i "We Belong".
    7. Isto, kad nju čujem setim se koliko zapravo volim osamdesete.
    8. Genijalni, zaista.
    9. Svaka bratu čast, ja sam je odavno batalila. A oči su stvarno bez komentara..
    10.Nadam se da će ovako i ostati, dobar pomak je svakako napravila u odnosu na pređašnje izdanje, skinula je sav cirkus sa sebe..

    Hvala na čitanju! <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne gasi nipošto, ona ti je zaštitni znak uz triviju i "Ramble on". :)
      Najlepše od svega je što jedne od drugih mnogo toga saznamo.
      Videla sam taj intervju, a opet, čovek izbacivao album godišnje, išao na turneje, delovao neuništivo. Pu, pu, pu, da ne ureknem Dilana!
      A tek za Dejvida, koliko brzo proleti godina. Ma i da su samo Bouvi, Prins i Koen, previše je. Ne niču genijalci na grani.

      I ja volim "Forever and one". E, pa ova preporučena je slična njoj. :))
      Brus i peva i leti i mačuje se i ima diplomu iz istorije i radio voditelj i ćalac trohe dece i....čudo od čoveka! :) Uvek me oduševljavala njegova renesansna svestranost, uz to je pun energije i na sceni.
      Brat to zbog Nine. :) Oči, sa onim jezivim kolačenjem, ne znam u čemu je fora.
      Pesma je prelepa, šteta da ne nastavi u tom pravcu, pažnju je odavno skrenula na sebe i, iskreno, cirkuski fazoni su joj odavno izlizani, vreme je za pomak.

      Избриши

Постави коментар

Popularni Postovi