Coffee Book Tag

Evo nama još jednog taga, prevalismo polovinu meseca, red je. Htela sam, u najboljoj nameri, odraditi jedan televizijske tematike, takvog ovde još nije bilo, ali ustanovih da bi odgovori bili repetitivni te sam odustala i pre no što sam počela. Mnogo je serija koje su mi u planu, čim se "potkujem" po tom pitanju, očekujte i tag,
Knjiški upitnici su, s druge strane, uvek interesantni, a kafa, u svojim mnogobrojnim oblicima, verni saputnik svih nas. Ukrstivši te dve ljubavi dobili smo sledeća pitanja:

1.BLACK - serijal u koji nisi mogao/la da se uneseš, a ima veliki broj fanova?

Ne mogu. Života mi, ne mogu da postanem deo "Twilight" fandom-a. Čitala sam knjige, davno prošlo vreme, gledala filmove, jer volim da maltretiram samu sebe, i ajde što ne mogu da se unesem u priču, ali ja ne razumem famu oko iste, u čemu je štos? Retoričko pitanje.. Do 2008. godine, kada je izašao film, jedini vampir za kog sam ja znala je bio Drakula i to je bilo ok. Transilvanija i sav taj horor, razumem. Zato do pre koju godinu nisam htela da priđem knjizi ni na sto metara, od horora nisam mogla da spavam, prosto je, što bih nešto tako čitala, pride su mi razne ekranizacije (ne, nije Oldman) uterale strah u kosti.
Šta se onda desilo? Kalenovi su ugledali svetlost dana.. Uvek me asociraju na kulen, jače je od mene, ogladnim. Elem, šta ljudi videše u tome ubijte me, ali ne razumem. Ne želim da razumem. Jedino za šta mi posluži jeste da odgovorim na ovakvo pitanje.  Dalje..

2.PEPPERMINT MOCHA - knjiga koja postane popularnija u toku praznika?

Na ovo pitanje, verujem, svi imamo iste/slične odgovore. Pre Harija bio je Ebenizer. Knjizi je prethodila ekranizacija, strah je presudio te se čitanje Dikensa odložilo sve dok isti nije minuo. Bojazan od duhova je bio popriličan, i danas mi nije svejedno, ali čim ga "uhvatim" na TV-u, gledam. Premda je jedini duh kog sam tolerisala bio Kasper, čekala sam kraj kao omađijana, happy end, pa da na miru proteku praznici. Ritual je to postao, kako televiziji tako i meni, Božić bez Skrudža nije Božić. Ali, da ne zapostavimo Uskrs uvek se setim samo jednog:


3.HOT CHOCOLATE - omiljena knjiga iz detinjstva?

U sećanju mi je ostala narodna pripovetka "Nemušti jezik", a što se knjige tiče "Orlovi rano lete" odnose pobedu, bez razmišljanja. Znam, već sam ju pominjala, ali šta da se radi, knjiga koja me je navela na smeh do suza ostala je srcu najdraža.

4.DOUBLE SHOT OF ESPRESSO - knjiga koja te je držala u neizvesnosti od početka do kraja?

Prva koje se setih je "Kradljivica knjiga", kupila sam je nedugo nakon što je izašla. Kada mi je knjiga pala šaka nisam je iz ruku ispuštala dok je nisam završila. Smrt je neodoljivo društvo, šta više reći.. Film mi je u prvih deset sekundi pritisak podigao u stratosferu. Smrt u muškom rodu?! Hvala i doviđenja.

5.STARBUCKS - knjiga koju viđaš svugde?

Definitivno su to "Iluminae", Džeja Kristofa i Ejmi Kaufman i "Crooked Kingdom", Li Bardugo. Samo čekam da mi iskoče iz frižidera.. Hariju je oprošteno, always.

6.THE HIPSTER COFFEE SHOP - knjiga indie autora?

Ako je suditi prema sinopsisu na sajtu Čarobne knjige delo Serdara Oskana "Izgubljena ruža" ubraja se grupu u kojoj kolo vodi Koeljov "Alhemičar". Ne bih znala, jer pomenutog nisam čitala. Serdarovu knjigu sam uzela kako bi imala šta da čitam na putovanju, totalno nasumice. Kraj je ipak bio takav da sam se premišljala šta da nosim na put jer sam Oskana pročitala jednog dosadnog popodneva i ostala "kratkih rukava". Čitala sam je pre više od osam godina, još uvek mi je u sećanju. Interesantna je činjenica da se nekom ko ne voli cveće i nema želju da se u isto iole razume dopala knjiga u kome ono ima glavnu ulogu.

Dijana se i pored svih uspeha u životu oseća nezadovoljna sobom. Na prekretnici života prima pismo od majke koje će je odvesti na daleki put i suočiti sa samim smislom postojanja. Jedan staklenik prepun ruža Dijani će otvoriti vrata novog sveta.

7.OOPS! I ACCIDENTALLY GOT DECAF - knjiga od koje si očekivala više?

Najnovija je "Svetlo između okeana", očekivala sam emociju, a zauzvrat dobih jedno veliko ništa, bukvalno. "Jedi, moli, voli" je još jedna smejurija kojoj sam dala šezdesetak stranica fore da me oduševi, a ono mućak. Od klasika se nisam sporazumela sa "Seobama", "Gorskim vijencem", Godoa sam jedva dočekala, zbog Jozefa K. sam pogubila dosta živaca, "Romeo i Julija" su slaba karika Šekspira, tvrdim samouvereno, iako sam pročitala svega četiri drame. Umalo zaboravih Mešinu "Derviš i smrt", možda sad da je pročitam?
Ovde stajem..

8.THE PERFECT BLEND - knjiga ili serijal, ujedno gorak i sladak, naposletku odličan?

I eto nas, stigosmo do Ralfa i njegove Megi. Bilo je uspona i padova, besa, radosti i tuge, ali naposletku epska priča poput ove ostavi osmeh na licu. Serija je prenela roman verno, a Ričard je šarmantan u tolikoj meri da ga voliš i kad ga mrziš.
Iako nije australijska verzija "Prohujalo s vihorom" kako ga prozvaše, prosto ne nalazim ni trunke sličnosti, imate preporuku bilo da se odlučite za roman ili seriju.

9.GREEN TEA - knjiga koja je tiho lepa?

"De Profundis", Oskara Vajlda. Zašto je ona "tiho" lepa? Očekuješ životnu priču, ali ne i sve životne mudrosti koje nađeš usput. Svaka kazna pred sobom vodi greh, na svačijem putu ima trnja, svaki mač ima dve oštrice.

10.EARL GRAY - omiljeni klasik?

Termin omiljeni mi nije naročito mio iz prostog razloga što je teško dati odgovor u dahu, bez razmišljanja. Kako bih lakše mogla da podnesem etiketu "omiljeno" imam grupu upravo takvih knjiga. Malo društvo, ali odabrano u kom je novi član uvek dobrodošao.

Bilo bi to sve za ovomesečni tag. Najbolje kod ovih upitnika je to što odgovori nisu definitivni, već momentalni, stvar trenutka. Do sledećeg teksta..

Šta vi pijete?
Hvala na čitanju,
Keti ღ

Коментари

  1. Pošto ne pijem kafu, ovaj tag definitivno nije za mene. :) A ni pitanja nisu nova, već smo ih imali u prethodnim upitnicima, mada sam svakako uživala čitajući tvoje odgovore. :) Preskačem, sledeće subote ide onaj danteovski koji dugujem, al zato bih volela televizijski, to zaista još nismo imali. :)
    Uglavnom, slažem se za "Sumrak"; "Božićnu priču" nikada nisam čitala, samo gledala - taj prevod Dikensa nikako nisam nalazila, a pročitala sam sve njegove bitnije romane :(, još mi slede "Božićna priča", "Cvrčak na ognjištu", "Martin Čazlvit" i "Mala Dorit"; haha, meni je "Nemušti jezik" uvek bio jeziv, volela sam "Zlatnu jabuku i devet paunica", ali, generalno mi naše narodne bajke nikad nisu bile među omiljenijima kao maloj; imam "Kradljivicu", ali nisam još čitala; nemam pojma koje su ove pod 5 i 6; za klasike, šta da ti kažem - nisi imala prave profesore :); probaj serijal "Plavi bicikl" Režin Deforž, e, TO je "Prohujalo sa vihorom" na francuski način, al u Drugom svetskom ratu - čak su u prvoj knjizi mnoge stvari bukvalno prekopirane; br. 9 je meni definitivno "Ljubavnik"; hahaha, ovo je isto bilo, na mojoj listi ravnopravnih 10 plus još dva-tri koja sede na klupi za rezerve. :)E, al ne znam koliko je "De profundis" klasik, pa ni "Tramvaj"...nije klasik sve staro, zavisi i od žanra, priznatosti, klasik je "Slika Dorijana Greja" bez sumnje, memoarska proza tu ne ide, a Vilijamsu će trebati još pola veka do te titule.
    Darsi, uvek klasik, bar to je sigurno!:))))
    Hvala na tekstu. :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nisam ni ja ljubitalj kafe. Više sam za Earl Gray i zeleni čaj, upitnik sam preuzela zbog pitanja, ne zbog izbora napitaka koji se nudi. :)
      Radila je Sara televizijski, htela sam ga odraditi, ali sam u datom momentu shvatila da na nekoliko pitanja ne bih mogla dati odgovor. Videću da ga uzmem u razmatranje za sledeći mesec.

      Ja sam "Božićnu priču" čitala u osnovnoj, sada se sećam samo ekranizacije, valjalo bi obnoviti. Ne nalazim je nigde, to je i meni problem.. Tražila sam i "Nikolasa Niklbija", nema.
      "Nemušti jezik" mi je jedan od retkih koji mi je ostao u sećanju. Doduše sećam se i one pesmice iz bukvara "Fifi" kao i "Jelenčeta" iz čitanke.

      Dobro me podseti, "Ljubavnik", idealan odgovor na ovo pitanje.
      Znam da se "De profundis" i "Tramvaj.." ne ubrajaju u klasike, ja dadoh bukvalan odgovor - omiljene knjige.. Refleksno je.
      Setih te se juče, inače, naručila sam u Delfiju (zašto li sam mislila da ako nema u Vulkanu, nema nigde) "Staklenu menažeriju", a uz nju uzela i "Mačku na usijanom limenom krovu" (još uvek nisam gledala film) i "Slatku pticu mladosti". Sad čekam da stignu.. Moja verzija noći knjige koju nikad nisam posetila. :)

      Darsi i čaj, gde ćeš bolje! :)
      Hvala tebi na čitanju. :*

      Избриши
    2. Dobra su pitanja, al pošto se ponavljaju, preskačem ovaj. Nisam znala za televizijski kod Sare, preuzmi, pa ću i ja, baš zvuči zabavno.:)
      Zbog tog "Jelenčeta" sam isplakala dušu, evo, sad se rastužih.:(
      Super za drame, sigurna sam da će ti se dopasti!:*

      Избриши
  2. Odličan post! Stvarno mi se jako sviđa ovaj tag, pitanja su odlična a ti si baš zanimljivo odgovorila. Baš sam uživala čitajući ovaj tag iako nikada nisam baš nešto pretjerano voljela knjige, još jednom prekrasan post *-*
    Ako imaš vremena učlani se u moj blog - THIS IS MY LIFE

    ОдговориИзбриши
  3. Ovaj tag ću definitivno da pribeležim :D

    Zanimljivo mi je da se među "knjigama od kojih više očekuješ" redovno javljaju Beketov Godo i Kafkin Proces. Meni je Beket apsolutno omiljeni pisac, a i Kafku prosto obožavam :) Sa druge strane, kod domaćih se slažemo. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je da ti se dopadaju pitanja. :)
      Kada bih morala da biram koje mi je od ta dva dela teže palo definitivno bi to bio Kafkin "Proces", nikad se više nisam iznervirala, jednostavno nisam mogla podneti sav taj apsurd koji je i suština dela. Htela sam u njemu videti pobunu protiv sudbine koja ga je snašla. Da je bar jednom pitao zašto ga optužuju, bolje bih podnela celu priču.
      Vidim ja da mi nema druge, biće red vratiti se određenom štivu lektire. :)

      Hvala na čitanju. :)

      Избриши
    2. Ja baš naprotiv, "Proces" mi se od prve svideo, a "Derviš i smrt" pogotovo, genijalnost čista.:)
      Za ostalo se slažem - Beketa cenim, ali nisam ljubitelj teatra apsurda i od savremene drame volim jedino Vilijamsa; "Romeo i Julija" mi je najprecenjenije Šekspirovo delo, iako shvatam njegovu vrednost; "Seobe" mi i dan-danas mračne, sve druge Crnjanskove romane volim mnogo više.
      Preporučujem vam "Drugu knjigu Seoba", nebo i zemlja u odnosu na prvi deo, srpski "Rat i mir".
      Mislim da je najviše do profesora i načina na koji predaju. Program je loš, a kad klasike upoznamo na suvoparan i dosadan način, za ceo život ostane odbojnost.

      Избриши
    3. "Gorski vijenac" odgovarala na ispitu...ne znam, to delo je tako monumentalno da ne mogu naći zamerku, ali više volim "Luču mikrokozma". Zapravo, na fakultetu su nam toliko drugačije i produbljenije predavali iste te lektire, da sam ih tek tada zaista shvatila i zavolela. :)

      Избриши
    4. Problem s Njegošem je bio što ja to ništa nisam razumela, a analiza je bila skoro pa nepostojeća, ne može se tako nešto objasniti u čas, dva.. Ne ide.
      Slažem se, sve je do toga kako ti neko predstavi delo.

      Избриши
  4. Super tag darling :)
    I ja palniram tv tag part 2 za par meseci kad "skupim sve ovce" po pitanju serija jer kad sam ga radila bio je zbrzan, i nisam zadovoljna ali otm potom i ja ne pijem kafu kao Isidora evo koristim priliku da pijem kakao jer sutra se posti a ja ne volim kako sa vodom :)
    1.Drugačija je nešto što ja nisam mogla da čitam a "Igre gladi" sam porgutala :)
    2.Ja obožavam ovu Dikendosu, moja omiljena od malena ja slušam prepričavanu i imam je pdf čitam je svake praznične sezone. Ja mislim da ništa ne postane popularno kao Hari Poter tokom praznika, on vala tad ga svi čitaju :)
    3.Ja sma volela bajke "Braće Grim" posebno Tri musketara, a plakala sam kad su Zlatokosi odseklli kosu :D
    4.Mene "Orhanski visovi" za sad drže najviše u neizvesnosti, bukvalno nemam predstavu šta sledeća strana nosi jedino sam predvidela Izabelu i Hitklifa :)
    5.Ja viđam Musoove knjige. Ono nema ko nema i krenem da se hvatam za glavu :)
    7.Ja sam GOrski vjenac ostavila posle jedne strane knjige, jer dve reči nisam razumela. Lomila sam se da je pročitam nije išlo. Kod mene je Džejn Ejr odgovor an ovo pitanje. Očekivala sam mnooogo više a onda je celokupan utisak bio nekako mlak :D
    810.Moja omiljena je "Stranac" od Alberta Kamija. Ja jako jako volim tu knjigu.
    Osličan tag baš sam uživala čitajući ga :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je da ti se dopao tekst, darling. :)
      1. Ja sam "Igre gladi" samo gledala, ok mi je samo prvi i drugi deo (manje-više), treći ignorišem.
      2.Istina, Hari je no. 1
      3.Ja sam u timu Andersena bila.
      4.Hitklif je genije, mora biti po njegovom.. Inat u svom punom sjaju. Kad na to još dodaš ranjeno srce, ih nema mu kraja..
      5.Kako se njega nisam odmah setila.. Muso, imam osećaj da svako ima bar jednu njegovu. Hvala Bogu, pa se ja mojih reših. :)
      "Stranca" obožavam.

      Hvala na čitanju. :*

      Избриши
  5. Viđala sam ovaj tag, odličan je, mada ja ne smem da ga radim u skorije vreme, provaliće ljudi da nemam inspiraciju, pa samo "pičim" tagove.😆
    Ja još nisam pročitala Kradljivicu, kupila sam je nakon odgledanog filma, koji me je oduševio i verovatno je to uticalo da se razočaram stilom pisanja, ali kako nisam odmakla dalje od 30 strana ne sudim, dok ne pročitam do kraja.😆
    Da, Ilumine je baš izdominirala, ja se izvinjavam, jer preterujem sa Harijem, ali šta ću, samo mi se to slika, takvo me ludilo uhvatilo.😆
    Još nisam pogledala film Svetlo između okeana, a knjigu ću svakako preskočiti.
    Ah, Ptice umiru pevajući.❤

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zato ja tagove svedoh na jedan mesečno. :)
      Što se tiče "Kradljivice", ja sam prvo čitala knjigu, pa gledala film, zato sam valjda i imala primedbi na isti u određenoj meri. Film u glavi i onaj na platnu nikad nisu isti. :D

      Za Potera se ne izvinjavaj. Kao što rekoh oprošteno mu je, a samim tim i tebi. :*
      Danas sam baš od mame dobila božićni poklon pre božića, "Polukrvnog princa", fale mi još "Red Feniksa", "Vatreni pehar" i "Relikvije smrti". Dok ne nabavim poslužiće Stiven Fraj s audio knjigama..

      Iskreno, "Svetlo između okeana" je gubljenje vremena, ako baš imaš da ubiješ dva sata.. Meni bio totalno bezveze, hemija između Alisije i Majkla je takva kao da ih je neko puškom uterao u isti kadar. Koliko je ona s Madsom super toliko s dragim ravna crta.

      Kad Ralf kaže "Megi" ja se istopim.. <3

      Избриши
  6. Pre svega, veliko hvala na pitanjima. Odgovori su odlični! :)
    Uzeo sam na sebe tu slobodu da ih preuzmem, naprosto su me oduševila.

    P. S. Da, ja sam vas krajem prošle godine pitao da se priključim književnom klubu na GoodReadsu - izvinjavam se najiskrenije zbog desetine poruka kojima sam vas zasuo, em su bile neprilagođene, em su sadržale lažni humor, em su mi komentari bili glupavi, svi odreda. To je bilo izuzetno nezrelo i bespotrebno s moje strane, stoga moje izvinjenje za tebe, Isidoru, Ivanu i Saru. Hvala na razumevanju.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Popularni Postovi