Colin Firth Hour

Napokon, sa decembarskim tekstom, rubrika Movie Hour ulazi u svet boje. Gospodin Firt ili gospodin Darsi, kako god vam milo, meni je epitom džentlmena u ovom našem urbanom i užurbanom vremenu. Vrcave uloge su samim tim redak slučaj u njegovoj karijeri jer istima protivreči njegova staloženost i Britancima svojstvena uglađenost.
Polje glume na kom on apsolutno briljira je drama i to ona tihe vrste, ništa ekstremno eksplozivno u maniru Paćina ili de Nira.  

Odmereno, tiho, a potom tek na momente, i to one pažljivo odabrane, one najbitnije, ekspresivno. Trenuci tišine u kojima glavnu reč imaju ekspresivne oči i gestikulacija, samo njemu svojstvena sitna, iscepkana, mimika postepeno gomilaju nemire u duši koji u tom savršenom trenu dovode do eksplozije.

Dvoumih se kom da dam prednost za ovomesečni tekst, Firtu ili Fajnsu, odgovor znate..
Filmovi su sledeći:

Film koji nas uvodi u haotičan život dinastije Vindzor. Abdicirajući, Edvard se odrekao predodređenog mu puta zarad ljubavi razvedene žene i samim tim bratu na pleća svalio teret krune i neočekivane doživotne odgovornosti. Očekivanja su velika, izazov još veći. Bertijeva govorna mana postaje njegova kočnica i kamen spoticanja. Na supruginu sugestiju pristaje da svo poverenje i samu budućnost svoje vladavine položi u glumca koji je postao govorni terapeut, Lajonela Loga.

Kolinu je kako bi razvio mucanje pomoć pružila njegova sestra Kejti koja je poput samog Lajonela profesiju glumca zamenila onom govornog terapeuta. Scenarista Dejvid Sejdler je mucao u detinjstvu kada je i čuo govor kralja Džordža te je kasnije pisao kraljici majci moleći je da odobri njegovu želju da kraljevu priču prenese na film. Kraljica je zamolila da to ne čini za njena života jer su uspomene na to doba isuviše bolne. Dejvid je želju ispoštovao i postao najstariji scenarista koji je dobio Oskara u 73. godini.


Godinu dana pre uloge kralja Džordža Kolin je bio nominovan za Oskara za ulogu jednog sasvim drugačijeg, ništa manje upečatljivog, Džordža. Osim Firta filmu me je privukla činjenica da je modni dizajner postao reditelj sa ovim ostvarenjem. Ne razumem se u modu, ali toliko znam. Šta god da sam očekivala iznenadih se onim što sam naposletku od ostvarenja dobila.

Univerzitetski profesor pokušava da nastavi sa svojim životom nakon smrti partnera Džima. Oslonac i razumevanje mu pruža Čarli, bivša devojka i odan prijatelj. Dok on ide kroz život mehanički i po navici uviđajući teškoću svakodnevnice, prazninu koju je za sobom ostavio Džim nemoguće je nadomestiti, Čarli živi ispraznim životom oslanjajući se na događaje i ljude koji su u njenom životu davna prošlost. Kroz poznanstvo sa studentom Džordžov život dobija novi obrt, sve čemu je do tada stremio pada u vodu, ali poslednju reč ima sudbina. 


Istinita priča ratnog zatvorenika Erika Lomaksa koji je radio na izgradnji tajlandsko-burmanske železnice pri kraju drugog svetskog rata. Britanski vojnik koji se, preživevši sve strahote prošlosti, decenijama kasnije bori sa traumama koje su ostale kao posledica njegovog zatočeništva. Kako on sve više gubi dodir sa realnošću tonući u halucinacije u kojima je prošlost postala deo stvarnosti njegova supruga Peti pronalazi rešenje i jedini spas u radikalnim merama koje će suočiti Erika sa prošlošću i pritom biti početak jednog nesvakidašnjeg prijateljstva.

Džeremi Irvin i Nikol Kidman su svoje uloge dobili zahvaljujući Firtu koji je predložio Džeremija i pitao Nikol da ulogu Peti preuzme nakon što je Rejčel Vajs odustala. U ovom me je ostvarenju i više od Kolina koji je na visini zadatka iznenadio Džeremi od kog nisam nešto naročito očekivala. Ostala sam oduševljena.


Uglađena britanska porodica Vitaker opstaje na jedvite jade čvrsto se držeći ideala prošlih vremena. U kolotečinu u koju su zapali poput munje upada Amerikanka Larita, supruga sina Džona. Kako je sinu majka, glava porodice, već odredila životni put Laritina buntovnost i sama želja da život živi do maksimuma kose se sa svim pravilima po kojima porodica funkcioniše. Dolazak novog člana porodice probudiće usnulu, potisnutu buntovnost u ocu Džimu te će porodična dinamika poprimiti nove i neočekivane obrte.

Ovom filmu se često vraćam, osim što je odlična razonoda on pruža lekciju o težnji čoveka da se zadovolji onim što mu ne odgovara zarad opšte prihvaćenosti u društvu kao i  povoljne, ali lažne, slike sebe u istom. Neretko su odgovornosti i željena budućnost dve oštrice života, suprotnosti jednog mača, te sam odabir strane kojoj ćete se prikloniti menja sudbinu iz korena.


Fiktivni prikaz stvaralaštva i osobenjaštva Johanesa Vermera, holandskog slikara koji je učenika pronašao u mladoj sluškinji Grit koja je pokazala zainteresovanost za boje i slikarstvo. Zahtevom da naslika sluškinju Vermer stvara svoje najpoznatije delo koje dovodi do neprilika u njegovom porodičnom životu. Više od same priče u knjizi je utisak na mene ostavila atmosfera 17. veka u Holandiji, a takav je bio i film, scenografija, kostimografija i sama fotografija su mu dali svu neodoljivost i lepotu jednog umetničkog dela. Kolin je ovde u ulozi u kojoj ga, iskreno, do tada nikad ne bih mogla zamisliti, umetnik u potpunosti predan svom radu.

Trejsi Ševalije je inspiraciju za roman pronašla u pogledu devojke sa Vermerove slike čiji je poster imala godinama. Ukupan broj Vermerovih slika koje danas postoje u svetu je 36, modeli nikad nisu bili identifikovni. Prvi izbor za uloge Vermera i Grit bili su Rejf Fajns i Kejt Hadson. Izgleda da su Kolin i Rejf uvek jedno drugom za petama.


Divno je videti izgaranje glumca na platnu, glavna odlika metodista, ali je iznošenje lika što jednostavnije, elegantnije, odmerenije, u istoj meri upečatljivo.

Tišina i gracioznost kojom Kolin nosi svaki svoj kadar su, rekla bih, tipična britanska osobina koja je mnogima pre njega, pa i njemu samom, u svetu glume bila jedna od glavnih odlika umešnosti. Glavni "krivac" takvom kecu u rukavu je, verujem, samo podneblje s kog glumci dolaze, domovina Šekspira koji je za njih uz samo pozorište osnova zanata. 

Toliko od mene za ovomesečni tekst rubrike, za navedene filmove imate moju svesrdnu preporuku. Ukoliko ste neka ili sva, u tekstu prisutna, ostvarenja odgledali podelite sa mnom svoje utiske kao i mišljenje o samom glumcu.

Hvala na čitanju,
Keti ❤

Коментари

  1. DIVNO!:)))) Znaš ono kad nekoga baš usrećiš svojim tekstom? E, pa, sa gospodinom Firtom nema promašaja, ni dileme. Čovek za sva vremena i svaki ukus - pravi džentlmen, odličan glumac, klasični i moderni Darsi, svuda "pliva" i sve mu dobro stoji.
    Fenomenalno si ga definisala u ovim prvim pasusima, a baš ono što reče za moj aktuelni tekst, važi i ovde: prosto se oseti koliko ti je drag i to daje priči posebnu vrednost. Svaka rečenica odiše naklonošću. :)
    Odlični primeri uloga, divne sličice i obavezna trivija kojom začiniš sve i dodatno zainteresuješ. :) "King's speech", ako mi veruješ, nikako da odgledam do kraja, sram me bilo, a odličan je film. Inače mi je ta priča zanimljiva, kao i Edvardova abdikacija zbog Volis Simpson, možda i najinteresantnije razdoblje u vladavini aktuelne dinastije.
    Za "A single man" sam čula, ali nisam gledala, hvala na preporuci. Ide na listu.
    Isto važi za "Railway man", viđala sam i knjigu u biblioteci.
    "Easy virtue" OBOŽAVAM, baš mi je žao što film nije poznatiji i popularniji, meni se mnogo svideo na prvu. A tek završetak!:)
    "Devojka sa bisernom minđušom" - savršen prikaz one stišanosti s početka. Vermer je, baš kao i u knjizi, na filmu, zahvaljujući Kolinu, iako pozadinski lik, toliko obeležio ukupnu atmosferu, da je zasenio i samu Grit/Skarlet, toliko je priča ispunjena njime. Mnogo volim ovaj film i uvek mu se rado vraćam.
    Zaključak je divan.:)
    BRAVO za rubriku, kapa dole. Nikako nemoj propustiti mini-seriju "Gordost i predrasuda", Kolin je nezamenljivi Darsi. "Važno je zvati se Ernest" je zanimljiva ekranizacija Vajldovog dela, dok "Dorijana Greja" nisam još gledala, a eto, u obe ga ima. "Engleski pacijent", "Zaljubljeni Šekspir", "Poslednja legija", "Love, actually" i, naravno, "Bridžet Džons" - neke meni drage pojave ovog divnog glumca.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Malo je mojih tekstova koji su mi naročito dragi, ali ovaj mi je nekako poseban upravo zbog teme tj. Kolina. Trudim se uvek da izaberem temu koja je mom srcu draga jer generalno sve ostalo ne bi imalo smisla. Njegovo ime već sada jeste, a tek će biti u vremenima koji nakon njega samog dolaze, sinonim klasične glume i samog integriteta i dostojanstva u profesiji kojom se danas stvarno svakakvi bave. Ono što je za stariju gardu Ričard Haris, recimo, to će za ovo naše biti on.

      Ja sam "Kraljev govor" odlagala iz nepoznatih razloga iako sam njegov veliki obožavalac. "Railway man" mi je vrlo potresan, a kao što rekoh Džeremi je pravo iznenađenje. "Easy virtue" sam danas gledala uvek me oduševi. "A Single Man" gledaj obavezno, neobično tih, a moćan film. "Devojka sa bisernom minđušom" kada bolje pogledaš zapravo predstavlja njegov život, sama slika je ključni momenat istog te je i značajna, ali osobenost njega kao ličnosti i kao umetnika je u samom središtu priče. Obojio je/zasenio sopstvenu krunu stvaralaštva.

      Gledala sam mini-seriju, više puta naravno, jer Kolina nikad dosta. :) On je i pored nekolicine pre njega (sam Olivije je bio Darsi '40) za mene prvi, onaj upečatljivi, pravi Darsi. Volim i Mekfadijena u toj ulozi doduše, ali zna se ko je prvi. :) Znam za "Ernesta" i Riz je tu, ako se ne varam? Ne bih gledala dok ne pročitam, čim pročitam obavezno ću odgledati. Treba da se snima "Srećan princ" Vajldov, režiju i scenario radi Rupert Everet, a u jednoj od uloga je i Kolin. U "Dorijanu Greju" je i Ben Barns. "Love, actually" volim dok sam danas odgledala "Bebu Bridžet Džouns" i shvatila da on stari kao vino, s vremenom sve bolji, za razliku od Dempsija koji mi se nešto sav osušio otkako nije u "Uvodu", i "Zaljubljenog" sam gledala iako Gvinet ne mogu da smislim, Firt gubi od još jednog Fajnsa.. :) "Poslednju legiju" nisam gledala, hvala na preporuci.
      P.S. Zaključak je moje objašnjenje tj. razlog pristrasnosti Britancima. "Always" što bi rekao Rikman. <3

      P.P.S. Slike su uvek dodatna avantura, moraju biti mom oku savršene za sam tekst, ako nisu ne vredi im ništa, nebitno je ko je na njima. Oduzmu mi dosta vremena, ali vrede truda, tekst dobije na lepoti i celovitosti, bar meni, sa njima.
      Hvala na čitanju! :*

      Избриши
    2. Potpuno se slažem u svemu i komentar ti je savršena dopuna tekstu. :)
      Samo ću dodati: za "Ernesta", jeste i Riz tu :); hvala na informaciji o "Srećnom princu" - baš me interesuje kako će to da deluje, jer je bajka izuzetno zanimljiva, a Rupert je još jedan od mojih omiljenih Britanaca (realno, Dilan Dog!:) strip-heroj iz detinjstva). Hvala na preporukama, nisam još gledala treći deo "Bridžet", Dempsi mi je bio super frajer kao doktor Šepard, ali, Mark Darsi je jedan!:) "Poslednja legija" je istorijski film, stari Rim, rađen prema romanu V.Manfredija i nije nešto, u odnosu na knjigu pre svega, ali ja volim tematiku, pa mi uvek prija. :)

      Избриши
  2. Čekaj bre, a gde je Darsi? :)))))
    Meni je presladak bio u Dnevnik Bridžit Džouns, baš sam skoro sva tri gledala, u posednjem je vidno ostario i propao. :(
    Nekako su mi ti filmovi baš vezani za njega, jer su i knjige inspirisane njegovom ulogom u GiP, čak Bridžit u drugom delu ide u Italiju da intervjuiše Kolina Firta. :D
    Easy Virtue obožavam. :D
    Meni su još neke omiljene uloge Love Actually, Fever Pitch, Engleski pacijent, Zaljubljeni Šekspir, Važno je zvati se Ernest, Mama mia, Dorijan Grej, The Last Legion,...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Darsi u srcu, uvek :) Ali, avaj, mini-serija, pa kao da ne mešam s filmovima. Ja Bridžit gledala juče(treći deo) i to samo zbog njega, kao i prva dva, doduše, još je čoveku srednje ime Fitzwilliam (mislim na Marka), nikad neće od Darsija pobeći blago nama. :D Uz "Mama Mia" se uvek pošteno ismejem, obožavam lik koji tumači mama Vizli, a Kolin i Stelan su komedija, poslednja scena tj. onaj nastup u odjavnoj špici je uvek smeh do suza. :D

      Ovde sam se opasno fokusirala na dramu, nenamerno doduše, ne zamerite.. Filmovi su svakako vredni pažnje.
      Hvala ti na čitanju :*

      Избриши

Постави коментар

Popularni Postovi