Top 10_Male Movie Voices

Kao što sam i obećala, mesec decembar započinjemo glasovima sa filmskog platna. Ukoliko duže pratite moja pisanija verujem da već možete pogoditi koji su to glasovi koji mene iznova oduševe i hipnotišu.
  • Polako, ali sigurno, krenimo..

10)Benedikt Kamberbač

2015.
Stiven Hoking i Alan Tjuring svoje mesto na ovoj listi zaslužio je isključivo glasom, što naravno ne znači da je loš glumac. "Sreli" smo se u svetu Pitera Džeksona tj. Tolkina i od tada me njegov glas fascinira. Smatram ga neprikosnovenim imitatorom vokala čarobnjaka kog smo izgubili 14. januara i naslednikom naracija koje je do savršenstva doveo Bog (5. mesto), čim nauči pravilno da izgovori reč pingvin.

9)Ričard Haris

Bio je kralj, sveštenik i car. Jedan od izvornih loših momaka Ujedinjenog kraljevstva, ali i prva tragedija Hari Poter univerzuma. Teško me je tada, kao detetu, bilo da prihvatim bilo kog drugog u njegovoj ulozi. Do dana današnjeg imam isto mišljenje. Njegova harizma u kombinaciji sa jedinstvenim glasom, tihim, preciznim i upečatljivim izgovorom svake replike čine ga gracioznim i nezaboravnim.
Čine ga jedinim Albusom Persivalom Vulfrikom Brajanom Dambldorom, drugi za mene ne postoji. Njegova je labuđa pesma.

8)Rejf Fajns

1995.
Do kraja liste ćete nesumnjivo zaključiti kako sam pristrasna i Britancima "držim stranu", ali šta da se radi, od istine se ne može pobeći. Kako bi lik Hitklifa oživeo kako dolikuje glumac mora posedovati nešto posebno, određenu dozu ludila i siline duha. Uloga Voldemora je kao skrojena za njega, spoljašnjost nalik onoj grofa Almašija dok je intenzitet i snaga duha svoje korene pohranila upravo u liku Hitklifa.
Ko je bolji od Dikensa za ispunjenje velikih očekivanja?

7)Džejms Erl Džouns & Sidni Poatje

Izostaviti Džejmsa i Sidnija prosto nije moguće. Kada pomislim na autoritativni glas setim se upravo njih. Dok je Sidnijev ton staložen i diplomatski Džejmsov volumen i, kako sam kaže, "mračniji" ton je idealan za neprijatelja broj jedan kao i za kralja lavova.
Zajedno s Morganom čine sveto trojstvo naracije.

6)Al Paćino & Klint Istvud

Verujem da je ovo veoma čudna kombinacija. Dve sušte suprotnosti, barem meni. Ne sećam se da sam negde čula Klinta s povišenim tonom, uvek je to sve precizno, pravo u metu, ali tiho. Al je, s druge strane, izuzev "Kuma" u većini svojih rola bio jasan i glasan. U prvih nekoliko scena sage sam morala podsećati sebe da je to zapravo Al jer je izostala uobičajena buka, bura koja prati svaki njegov monolog.

5)Morgan Frimen

Možda je neobično što Morgan nije na prvom mestu, ali ono je zauzeto od detinjstva. Nema uloge kojoj se ovaj glumac nije posvetio u potpunosti te je tako i uloge Boga i Nelsona Mandele izneo u punom sjaju, sa samo njemu svojstvenim pečatom. Glas je magija i hipnoza, natera te da zastaneš, hteo ti to ili ne. Mnogi su bili pre njega, mnogi će doći, ali on će ostati, Morgan.

4)Ričard Barton

1964.
Stigosmo do Hamleta iz '64. Još jednog Ričarda koji je bio Artur. Smatrao je jednom od najgorih uloga svoje karijere onu druga Tita, a mišljenje sveta nije delio, Elizabet nije bila najlepša žena sveta, imala je samo lepe oči.
Opčinio me ulogom Henrija VIII i od tada za mene drugi Henri ne postoji. Zelene oči i unikatni velški glas bili su dobitna kombinacija.

3)Alan Rikman   

1992.
Ovde je postalo čupavo, verujte mi na reč. Čupavo, ali ništa manje šekspirovski. Britanci, neponovljivi i specifični, pozorištem naučeni zanatu koji su odabrali kao svoj životni poziv. Rikman je neko ko će me uvek setiti na detinjstvo, uz njegov lik Severusa Snejpa sam odrastala, hvatajući poslednji voz magije, normalne zabave za decu, prikladne svim uzrastima.
Glas je hipnoza najjače vrste.

2)Džeremi Ajrons

1982.
Pre no što je bio papa Aleksandar VI bio je sveštenik i musketar Aramis. Tada smo se "upoznali", a u ekranizaciji Nabokovljevog remek dela me je fascinirao. Slušala bih ga makar čitao imenik, ali zašto bih kada je čitao "Lolitu". Kao i sva, na ovoj listi, prisutna gospoda ima u sebi moć slepog verovanja publike. Harizma tu pomaže, ali glas je odlučujući faktor, zbog njega mu veruješ.

1)Entoni Hopkins

1969.
Kada sam rekla da je prvo mesto na listi pripalo glasu iz detinjstva nisam slagala. Hopkinsa sam zavolela zahvaljujući Banderasu. Gledala sam film zbog Antonija, a ostala zbog Entonija. Film i danas volim zbog njega i njegovih, najlepših, plavih očiju. Ostalo je, kako kažu, istorija. Evropsko-holivudski virtuoz valcera harizmatična je pojava savršenog glasa.

  • P.S. Fasciniraju me glasovne mogućnosti Gerija Oldmana i Kevina Spejsija dok su mi glasovi Ijana Mekelana i Majkla Kejna nezaboravni..
    Toliko od mene za ovomesečni Top 10.
    Koji su vaši omiljeni glasovi velikog platna?

Hvala na čitanju,
Keti ❤

Коментари

  1. Odličan tekst.:) Delim mišljenje, od pobrojanih teško da ima ko bolji i upečatljiviji, a isto važi i za gospodu iz bonusa. Mislim da je glas veoma bitan za glumca, da bude izražajan, prijatan, upečatljiv i, da, precizne, besprekorne dikcije (sem ukoliko uloga ne zahteva "mrmljanje"). Nažalost, danas se sve manje o tome vodi računa u javnosti, počev od spikera do glumaca i voditelja, oni kojima je to osnovna dužnost kao da sve manje paze na istu.
    "Hobita" još uvek nisam gledala, a iskreno, Benedikta više volim da slušam nego gledam, njegov fizički izgled mi je nekako uznemirujuć i to ne u pozitivnom smislu.
    Posebno OBOŽAVAM Rikmanovu, Hopkinsovu i Ajronsovu boju.
    Volim dublje glasove.
    Inače, uvek mi je žao što, kada govorimo o filmovima (pa i knjigama), na blogovima dolaze u obzir samo strani.:( Jasno je, ovdašnji primeri su malobrojniji, ali nije da ih nema. Evo, kao fenomenalne Glasove sa naših prostora, izdvajam Šerbedžiju i pokojnog Miloša Žutića, njihovo čitanje poezije je nadrealan doživljaj.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dobro me podseti na Šerbedžiju, valjalo bi u pozorište otići krajem meseca ukoliko ne budem u Novom Sadu. Kao poklon grad daje njegov koncert. Ukoliko odem utisci na blogu slede, svakako.

      I ja sam više za slušanje Benedikta no za gledanje. Zato i jeste na listi.
      Sećam se priče Bet Dejvis kojoj su mlađe generacije kada su radile sa njom zamerale što sporo govori.. "Nas su tako učili" rekla je Bet i nastavila po svome. ☺
      Kad spomenu mrmljanje ne mogu a da se ne setim prvog međ takvima, Branda. No, on je kameru koristio besprekorno svake sekunde koje je proveo u kadru..
      Poslednja trojka je čisto savršenstvo, mnogo ih volim.😍

      Sledeće što vas na blogu čeka je Movie Hour..
      Hvala na čitanju.💋

      Избриши
    2. Obavezno, OBAVEZNO idi!:)))
      Uvek mi je bila velika želja da posetim neki od njegovih tradicionalnih koncerata krajem decembra, kada je u Beogradu nastupao sa "Zapadnim kolodvorom", ali nikad nisam imala dovoljno novca za Sava centar (kaom ni Balaševićev januarski "Kalendar mog detinjstva" u Madlenianumu):(, a sad već odavno ne živim u Beogradu. :(((((
      Ali, moja rođaka je išla i kaže da je fenomenalan. Ja sam ga zavolela preko mame i njene ploče "Ne daj se, Ines". Veliki šarmer i gospodin.

      Ma, mislila sam na ove kvazi-glumce sa govornom manom. :) Brando je bio klasa, nema šta.
      Jedva čekam "Movie hour". :*

      Избриши
    3. Propade moj odlazak na Radetov koncert.. Juče se čula s drugaricom kaže karte se razdeliše u roku od sat vremena, predveče već ne bi ni jedne jedine. Nema veze, videćemo šta će se davati u januaru, decembar mi nešto nije interesantan, čak ni Šekspira više nema..

      Brando je genije, šta je tom čoveku sve bilo na pameti, čitam knjigu i čudim se na svakoj drugoj strani. :)

      Избриши
  2. Odličan izbor ja sam bila u toku kada si irađivala ovu listu pa sam znala neke od onih koji će se naći :)
    Benedikta volim da slušam i ja, posebno kada glumi Šerloka :)
    Dubeldorov sin je igrao u Kruni Kralja Džordža i on je odličan :)
    Ralda volim ali on mi je više ceo paket nego samo i striktno glas. Volim britanski akcenat opasno u svakom slučaju :)
    Ni Džejmsa ni Sidneja nikada nisam gledala tako da stvarno tu ne mogu da kažem :)
    Al Pacino ima čudan glas ponekad mi prija ponekad ne ali Klinta opasno volim :)
    Ja nemam neki odnos prema Mogranu osim što čovek jeste rođeni narator :)
    Barnon je dobar, a Alan je klasik :)
    Ajrons i Hopkins su legende :)
    Ja volim mnoge mlade glumce da slušam tako opasno uživam u glasu Krisa Hemsvorta, Edija Redmejna, Edrijena Brodija ... :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moram odgledati krunu, nema druge. Sve što si mi do sada preporučila valjalo je, Šekspir ne može omanuti. :) Kad smo kod Brodija, "Pijanistu" još ne odgledah, sve hvatam zalet pa nikako.. Težak je kao "Šindler" pretpostavljam te se treba dobro naoružati. Volim Oskara ali sam posle njega emocionalno isceđena kao sunđer izvesno vreme..

      Ne znam šta da očekujem od ove kombinacije Roulingova-Redmejn, ali i Džoni je tu, a i Kolin Farel ako se ne varam tako da deluje kao dobitna kombinacija. Ako ništa drugo volim što je normalan film za stare i mlade, jer je u pitanju upravo Džoana. :)
      Hvala na čitanju! <3

      Избриши
  3. Aaaahhhh, Benedikt , tiha patnja... :D
    Alan Rikman, savršenstvo.
    Inače, pronašla sam na YT audio knjige , par komada samo, koje čita Benedikt . Milina slušati :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jao da i on je radio neke audio knjige :) Zaboravim, Ajrons je čitao "Lolitu" i "Alhemičara", ima nešto i poezije koju čitaju Rikman i Hopkins.. Za drugo ne znam :)

      Избриши

Постави коментар

Popularni Postovi