La La Land

Euforiji oko ovog instant hita niste mogli pobeći ni da ste se pod kamen sakrili, pa je tako radoznalost još jednom ubila mačku. Oduševljena Šazelovim prethodnim ostvarenjem "Ritam ludila" nisam mogla, a da ne pružim šansu njegovom najnovijem, na sva zvona, hvaljenom filmu.
Naslovne uloge pripale su trenutnom IT paru Holivuda koji je od strane mnogih, nakon ove saradnje, prozvan modernom verzijom Freda i Džindžer. Sa neverovatnih 14 nominacija za Oskar ovaj mjuzikl stao je rame uz rame sa "Titanikom" i klasikom iz 1950. godine "Sve o Evi".
Zašto je u protekloj filmografskoj godini upravo ovaj film njeno obeležje?

Za razliku od preostalih kandidata u kategoriji za najbolji film Šazelovo ostvarenje u dva sata koja mu posvetite pred vas donosi pravu opuštajuću atmosferu. Prepustite li se zvezdi vodilji tj. muzici jedno je sigurno, sve vaše brige će u toku ta dva sata nestati jer sa prvim korakom ulazite u svet onih koji sanjaju.

Priča prati dvoje mladih neostvarenih u svojim životnim ambicijama. Mia je glumica dok je Sebastijan pijanista koji živi za džez koji postepeno iščezava u narodu. Slučajan susret, za koji su zaslužni zvuci klavira, Miu i Sebastijana stavlja pred prekretnicu života. U kolikoj meri i po koju cenu su ostvarivi snovi pod nebom grada u kom je la vie en rose?

S obzirom da sam ljubitelj džeza, razlog zbog kog sam i posvetila vreme filmu, zanimalo me je kako će nova generacija Holivuda kroz svoj rad evocirati atmosferu starih vremena ujedno im odajući počast. Kombinujući staro i novo reditelj vam je predočio 21. vek kom su žila kucavica note džeza. 

Glavna uloga je samim tim pripala klaviru. Glumci su solidno izneli svoj performans, ništa vredno padanja u nesvest i veličanja u nebesa. Za Emu je ovo muzička verzija "Služavki", univerzalno dopadljiva i neshvaćena devojka. Njene vokalne sposobnosti su me pak iznenadile u tolikoj meri da sam na tren pomislila kako glas nije njen.
Rajan, s druge strane, svakim kadrom za klavirom dokazuje da su ruke na dirkama njegove, kako je reditelj i naglasio. U scenama valcera ne može biti drugačije no što pravila nalažu, ali u preostalim muzičkim numerama ne vidim žar, bilo da je u pitanju pevanje ili stepovanje. Sve je to na visini zadatka, ali drveno i rezervisano. Ni u jednom trenu nema njegovog "iščezavanja" u liku kog tumači.
Porediti Emu i Rajana sa veličinama prošlosti čija dela žive i danas je suludo. Niti je film "Ples na kiši" niti teži da mu bude nalik.

Ono što on pre svega jeste to je kruna saradje koja je, po nekim standardima, relativno mlada. Prijateljstvo iz studentskih dana Dejmijen i Džastin su preneli i na ljubav prema umetnosti i 21. veku doneli savršeno usklađen duo u vidu reditelja i kompozitora.

Volela bih da ovaj film otvori vrata tom zapostavljenom, tako reći, bezbrižnom žanru. Vremenom i predanim radom dobili bismo Džudi, Džina, Fred i Džindžer za 21. vek, kvalitetnu novu generaciju za buduće naraštaje. Neka smo mi društveno i politički angažovani/svesni realnosti, ali bilo bi lepo imati mogućnost bega međ oblake i prepustiti se muzici. 
  • Dašak svežeg vazduha u pretežno dramskoj filmskoj godini, bilo ovoj ili čak nekoliko unazad. Poletan i neopterećujuć dvosatni beg u zemlju sanjara.
    Za veče uz čašu vina i zvuke klavira.
     
     
Hvala na čitanju,
Keti ღ

Коментари

  1. Iskreno, ovaj film spada u kategoriju Revenant-a za mene - Lista najprecjenjijih filmova. Očekivala sam masterpiece, dobila sam dosadu. Kao što si navela, apsolutno nema žara niti sam se izgubila u njihovim izvedbama. Isto tako, u scenama gdje se apsolutno ništa ne dešava a sve treba da puca od naboja i napetosti,...pa, napetosti i dinamike nema. Veliko razočarenje za mene, a posebno razočarenje što je pokupio toliko nominacija....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slažem se. Kao što rekoh, najveće zvezde filma su zapravo reditelj i kompozitor. Ema i Rajan tu više dođu kao pijuni. Možda je do mene, ali Rajan je meni u svakom filmu Rajan, niti u jednom nije dao neke iskre. Eventualno mi može ostati u sećanju kao Noa jer sam ga u "Beležnici" prvi put videla.

      Shvatam da je neophodan novi materijal kako bi se prošlost približila novim generacijama jer je danas na žalost malo onih koji će gledati Džina ili Džudi, ali ne mora to biti toliko drveno i bez duše..

      Избриши
  2. Kaćo, divno si predstavila film i pre svega objektivno. Ja sam od tih što žive "pod kamenom", priznajem, tek sam pre mesec dana saznala za "La La Land" zahvaljujući jednom od onih blic-izveštaja sa premijera na "DIVI". Deluje intetesantno, ali, ne vredi, meni je Gosling (uz životnu mu partnerku, Evu Mendez) toliko antipatičan, da nešto ne jurim na gledanje, mada je svakako za pohvalu ovakav omaž starim vremenima.
    Tvoj tekst je, za razliku od performansa vodećeg para, daleko od drvenog i bezdušnog. :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Trudila sam se da budem što objektivnija. :) Pružila sam mu šansu zbog muzike i tog ukrštanja starog i novog. Isti smo "slučaj", i meni je on neviđeno antipatičan.. Da ne spominjem blic ulogu Džona Ledženda.. Njegov "lik" je poslužio svrsi, ali je to mogao "odraditi" bilo ko.

      Trudila sam se da previše ne gunđam na Rajana, jer mi mrak u poslednje vreme pao na oči koliko ljudi bezrazložno porede njega s Fredom/Džinom. Niti ima Fredove elegancije/gracioznosti niti Džinove energije.
      Volela bih da se više pažnje i prostora pruži ovakvim filmovima, neka je ovo samo uvod..

      Hvala ti, drago mi je da ti se dopalo. :*

      Избриши
    2. P.S. Biće da su njega i Meril nominovali iz istih razloga, njega zbog klavira, a nju zbog namerno lošeg pevanja.. I to mi, inače, nije bilo jasno - opet Meril? Ima da mi je ogade.. Sve čekam da trepne, pa da je nominuju za Oskara. :)

      Избриши
    3. Vidi, moj stav je da poređenja i proglašavanja bilo koga "novim" bilo kim niti su realna, niti donose išta dobro. Pre svega, šta će to kome? Nije ni moguće dobiti novog Freda ili Džina, svaki je umetnik jedinstven i neponovljiv. Čim ti prilepe epitet "novi neko", ti si, znači, (bleda) kopija, a ne nešto autentično i svoje.
      Ali, u vremenu rimejkova, remiksa i hipstera, reciklirati je lakše nego napraviti nešto drugačije i novo. Ili, ako se već oslanjaš na prošlost, reinterpretiraj je na originalan način. Može i to.:)

      Što se Meril tiče, apsolutno se slažem i ne mogu da ne primetim kako je svake godine nominuju, a nije baš uvek zaslužila - da, ona je vrhunska glumica i, da, svi je volimo i sto puta kapa dole, ali, NEMOGUĆE je da baš svaka uloga zaslužuje nominaciju.

      Избриши
  3. Rajan je po meni prosjecan glumac, nista posebo, ja za ovaj film nisam ni znala do prije 2 sedmice hahaha cim mognem pogeldacu cisto da vidim cemu tolika halabuka :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Upravo to - prosećan. Ništa vredno silnih hvalospeva, koji mi sami po sebi nisu jasni. Nadam se samo da će ovaj film omogućiti više kvalitetnijih filmova iz žanra u godinama što dolaze.
      Odgledaj, pa javi utiske. :D

      Избриши
  4. Ti i ja smo se o ovom filmu toliko ispričale da ne znam šta da napišem u komentaru :)
    Prelepo si predstavial film dopala mi se recnezija, ja Rajana mogu da gledam samo u Blue Valentine, on čak i u intervijuima deluje peviše pun sebe i pojma nemam ne dopada mi se. Film je isuviše postao komercijalan da bih ga gledala sada, msilim da ću pustiti da malo prođe pa onda gledati neka odstoj tako je najbolje :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Istina, "pretresle" smo ga uzduž i popreko. :)
      Ja sam Blue Valentine davno gledala, dobrog dela filma se i ne sećam. Rajan nije my cup of tea što bi se reklo. Slobodno sačekaj nećeš sa tim ništa izgubiti.. Verujem da bi jedino sigurno mogao da dobije Oskara za jednu od dve pesme za koju je nominovan.. Sve ostalo je neizvesno. :)

      Избриши
  5. Ja se, na primer, ne slažem, meni je Rajan bio highlight filma i bukvalno ga je izneo na svojim plećima. :D On mi je nekako bio pokretač, jedini strastveni elemenat, dok je Ema bila rezervisanija i hladnija, ali to mi nekako i bilo u skladu sa njenim likom. Svideo mi se film, jako, ali mislim da ne zaslužuje tolike nominacije. Fali mu vatre i ne ostavlja toliko utisak značajnosti. Nije me oduvao, promenio život, niti će me proganjati danima. Jednostavno je samo lep film.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Svakako, u redu je i da se ne složimo. :)
      Nominacija u tolikom broju film nije zaslužio to sigurno.. Nadam se da će bar podstaći Holivud da više pažnje posveti mjuziklima.
      Slažem se, ništa monumentalno, dva sata bezbrižnosti i relaksacije - to je sve. :)

      Избриши
  6. Film je toliko prazan da to jednostavno boli. Muzika, ma koliko dobra, nije bila u stanju da "izleči" "epidemiju" koja je zahvatila filmsku umetnost našeg vremena, nemanje priče kao i nemanje snage pojave i ubedljivosti doživljaja lika koji se igra od strane glavnog glumca.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zaista smo u fazi "epidemije".. Zato je svaki moj iskorak ka nečem novijem sve ređi. Pružim šansu i u 99% slučajeva se razočaram.

      Избриши

Постави коментар

Popularni Postovi