Ramble On_No. 9

Preskočivši mesec dana ove rubrike imam osećaj kao da iste na blogu nije bilo čitavu večnost. Prvi mesec 2017. godine prošao je u muzičkim numerama "Hamiltona" i premotavanju serijskog programa na 1961. godinu u kojoj je emitovanje započeo sitkom "The Dick Van Dyke Show". Da ne zapostavim godinu koja je pred nama pobrinuo se Tom Hardi dok mi je "La La Land" poremetio planove te sam od trenutno aktuelnih ostvarenja prvo gledala upravo Šazelov mjuzikl umesto Fordovog "Nocturnal Animals".

Vreme mi, kao što to zimi obično biva, nije išlo na ruku - nadam se čudu u vidu preuranjenog proleća ili eventualno zimskom snu dok ista ne napusti naše krajeve. 
Teme januara su:

1)TRIALS & TRIBULATIONS..
 
Ukoliko bih ovu godinu poredila sa prethodnom koja je u pogledu čitanja bila na ivici apsolutnog promašaja uočila bih napredak. Sve što sam sebi prošle godine "zacrtala" po pitanju čitanja nisam ostvarila, jednostavno kada sebi "naredim" da idem desno ja svesno zakoračim i počnem trčati na levu stranu. 
Proteklog meseca sam pročitala tri i započela četvrtu knjigu što je sasvim ok. Svako od nas ima svoj sistem, a kada ste, poput mene, malčice ispali iz koloseka ovo je solidan povratak u formu. Kada čitam knjigu za koju se nakon izvesnog vremena ispostavi da mi u datom momentu ne leži, a teram sebe da se unesem priču stvorim nepotrebno opterećenje i zaboravim ono najbitnije - uživati u knjizi. Nije zločin ne pročitati knjigu do kraja ili je pak zameniti nekom trenutno interesantnijom, uvek se možete vratiti i knjizi pružiti drugu šansu. "Razvlačim" čitanje kada mi se knjiga dopadne jer mi rastanak teško pada. Čitam zato što to volim i u tome uživam, nikako zato što moram.

2)SLIKA

Rešila sam da se ove godine konačno malo bolje pozabavim svojim znanjem tj. neznanjem slikarstva. Davna želja mi je enciklopedija koja bi mi omogućila da se bolje upoznam sa pravcima i samim umetnicima koji su svojim radom doprineli slikarstvu. Odluka je pala u korist H. V. Jansonove "Enciklopedije umetnosti" koja se osim slikarstva osvrće i na arhitekturu i skulpture koje su obeležile istoriju od antike do današnjeg doba. 

"Dancer Tilting" - E. Degas 1883.
Kada su slikari današnjice u pitanju najinteresantniji mi je Leonid Afremov što je čudno jer sam od svega gde su boje jarke i naglašene uvek bežala glavom bez obzira.

Logično je da će mi među prvima za oko zapasti upravo ona u kojoj plava boja dominira.
3)RAZGLEDNICE

Postoje samo dve stvari koje ja od pošte očekujem, a to su knjige i razglednice.. U drugo se ne petljam niti me interesuje. Decembar i januar su u moje sanduče doneli nekoliko zaista divnih razglednica širom sveta koje umesto uobičajenog mesta u albumu stoje izložene na policama i prave društvo knjigama.
Ukoliko još uvek niste uplovili u avanturu Postcrossing-a ili prvi put čujete za isti od sveg srca vam ga preporučujem.

Nedavno sam dobivši razglednicu iz Poljske videla da je slika na njoj delo slikara akvarela te sam zamolila sve Poljake koji ubuduće dobiju moju adresu da mi, ukoliko su u mogućnosti, pošalju razglednicu sa njegovim radom.

Kada sam ugledala zamak prvo čega sam se setila bile su sestre Bronte.
4)REČ, DVE..

Zahvaljujući blogu ispila sam mnogo virtuelnih kafa podelivši mišljenje i entuzijazam sa divnim osobama. Lutajući našom blogosferom naišla sam na blogove koji se bave meni interesantnim temama i istovremeno me, u okviru istih, upoznaju sa nečim meni nepoznatim. Do pre par meseci ni slutila nisam kolika je blogo zajednica na drugim društvenim platformama, pa sam tako zahvaljujući grupama na Fejsbuku došla do većeg broja blogera i bliže se upoznala sa temama koje obrađuju. Naravno nemamo svi ista interesovanja pa me tako ne interesuju blogovi koji su fokusirani isključivo na modu/kozmetiku. Jednostavno se ne pronalazim ni najmanje u tom svetu i to je sasvim ok. To naravno ne znači da neću "prelistati" sadržaj nekog bloga ukoliko mi zahvaljujući određenom tekstu zapadne za oko.


5)..O BLOGOSFERI

Kada smo ustanovili sve to prelazimo na drugu tačku dnevnog reda - čitaoci. Zahvaljujući grupama čiji sam član u toku sam sa svakim novim tekstom koji na istima biva podeljen. Kako mi je blog postao zamena za jutarnje novine prelistam i pročitam one koji su mi zanimljivi. Ne pratim svaki koji čitam niti to radi svako ko čita mene, niti to očekujem. Prijatno me iznenadi i obraduje svaki komentar osobe meni do tada nepoznate. Komentar u kom se vidi da je tekstu posvećena pažnja, bio on savet, kritika ili deljenje mišljenja. Rađe ću zaobići komentarisanje nego ostaviti u vidu istog nedorečenu misao ili pak nešto što sa samim tekstom veze nema.
U 99% slučajeva takvi komentari, besmisleni, koje zatičem na svom blogu, a i kod drugih koje čitam jesu oni reklamne prirode. Nikad za ovih godinu dana nisam na nekom blogu ostavila takav komentar niti to ikada nameravam učiniti. Kliknuvši na ime onog ko mi je komentar ostavio u roku od sekunde saznaću da li taj neko ima blog. Svako "pratim te/zaprati me" je tu suvišno i napadno, na takve rečenice ne umem da ostavim odgovor.

Svaki blog koji pratim i čitam (meni je isto) to činim zbog tema kojima se autor istog bavi - isključivo. Ne radim to kao uslugu nekom ko vija broj čitalaca.
Kada sam kročila u ovaj svet ni slutila nisam na koliko ću osoba naići koje će svesrdno dati mišljenje, savet ili konstruktivnu kritiku na moja pisanija. Zahvaljujući svemu tome sam učila na nesvesno počinjenim greškama. Učenje se naravno nastavlja jer uvek može bolje.

Od samog starta bila sam ono što jesam, kom' milo kom' drago. Svako je dobrodošao, bio on prolaznik ili ne. Blog me je podsetio koliko volim da pišem, otvorio mi je vrata usnule kreativnosti, na tome mu hvala.

Za sam kraj, umesto uobičajenog pozdrava, reći ću samo..


Tvoj blog je odraz tvoje ličnosti.
Hvala na čitanju,
Keti ღ

Коментари

  1. Bogami, zaista dugo nije bilo rubrike, pa sam je se i ja uželela!:))))
    Baš si moderna, nema šta. :) Ja lično od navedenih filmova/serija/muzike nemam ništa u planu, pošto mi previše popularnosti obavezno odbije interesovanje od istih, barem u tom trenutku - ali sam počela da gledam "This is us", po Sarinoj preporuci i baš mi prija.:)
    Januar je za mene lično buđenje, u smislu da sam od početka godine naterala sebe da više ne upadam u faze nerada i bezvoljnosti, koliko god bilo teško.
    Nek ide zime, ako bi proleće poranilo, samo bi donelo viruse i poplave, sve u svoje vreme.

    1. Pametno. Ništa ne vredi "zacrtavati" kada je reč o hobiju, poput čitanja ili gledanja nečega. Kada osetiš potrebu, kreni, sve drugo što se NE MORA - i ne treba.
    2. Nabavila si Jansonovu "Istoriju umetnosti"?!? Čoveče, moj naklon!:)))) Ona je najkvalitetnija, ali i srazmerno skupa, ali definitivno pametna investicija.
    Inače, ja sam do neba zahvalna gimnazijskim časovima muzičkog i likovnog na teorijskoj "potkovanosti" koja mi je kasnije baš mnogo značila. Volela sam da razlikujem periode, pravce i pojedinačne umetnike i dela, tako da mi nikad nije to bilo suvišno. Zato podržavam svako širenje znanja u tom smeru. Opšte informisanosti nikad dosta.:)
    3. Ti si već veteran sa razglednicama i hvala što deliš sa nama novitete, prelepe su!:)
    4. Blogove sa kozmetičkim i kulinarskim temama ne posećujem, ne interesuju me, modni još manje. Oni su, doduše, najpopularniji. Ne pratim, bar ne redovno, neki veliki broj blogova, naprosto nemam vremena za to, a volim da ispoštujem svakoga. Najviše me interesuju blogovi sa autorskim tekstovima, "copy/paste" mi je besmislen. Najviše cenim blogove sa ličnim pečatom i stilom autora, takve počnem da pratim jer mi uvek donesu nešto novo i zanimljivo.
    5. Potpuno se slažem. Kada nemam šta pametno da prokomentarišem, neću ništa ni reći. Tako je i u svakodnevnom životu, tako i na blogu. Srećom, ja ne koristim društvene mreže i nemam mnogo čitalaca, pa se za mene nisu zalepili klinci sa "zaprati me/prati moj blog" porukama :), koje me inače uvek iznerviraju kada ih ugledam kod drugih. Broj čitalaca mi nije važan koliko STRUKTURA tih čitalačkih grupa. Komentar, ako nije smislen, bolje da ne ostavljaju. Moji tekstovi su inače, svesna sam toga, obično predugački i mnoge ugnjave, pa kontam da "najjači ostaju". I meni su sasvim dovoljni.:*
    Apsolutno se slažem da (bi trebalo da) kroz blog predstavljamo svoja interesovanja, uverenja i šaljemo određene poruke. Sve drugo je - poza. A blogosfera u tom smislu i nije mnogo drugačija od svakodnevne komunikacije.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ponekad stvarno imam osećaj da je od poslednjeg teksta u rubrici prošlo sto godina. Dobro je vratiti se. Za "Hamiltona" je Sara kriva :) Da mi je neko rekao da ću se u tolikoj meri "zaraziti" ne bih mu verovala. U sitkomu uživam, dobra stara komedija, pošto uz sav pokušaj ovaj današnji ne razumem.
      "This Is Us" je sjajna serija, i drama i komedija, ne opterećuje.

      1. Apsolutno. Kad god sam terala sebe da se unesem u priču nije išlo. Tada počnem da sumnjam i u svoju ljubav prema čitanju što je glupost pošto nema boljeg od gubljenja u nekoj priči.
      2. Biće uskoro. Sledeća je na listi. Taman kad sam na nju naišla potrošila sam pare sa kartice.. :D Dugo sam se pitala koja knjiga bi za to bila najbolja i on je odneo pobedu. Moje znanje nije za pohvaliti se, a volela bih da znam ono osnovno, ako ništa drugo tako da je ovo savršen izbor.
      3. Obraduje me svaka nova. :) Ovo je bilo top pet za decembar/januar.
      4. Isti slučaj, ne interesuje me niti se u tome pronalazim. Za mene je jedina šminka u koju se razumen crveni karmin i kreon (koji ignorišem poslednjih nekoliko godina), a moda.. Ja i moda smo dva suprotna sveta. Čitam ljude od kojih mogu da saznam nešto novo ili vidim nešto meni već poznato iz druge perspektive. Šablonski su već viđeni i premda najčešći nisu my cup of tea.
      5. Upravo, struktura. Nikad nisam niti ću juriti neku cifru, nisam na takmičenju.. Radim ovo zato što volim, zato što me opušta i donosi mi konverzaciju o temama koje nisu obojene svakodnevnim sivilom ili crnom hronikom. Pazi dobra je to taktika, duži tekst, nešto poput vozačkog. Ko položi dobija dozvolu. :D

      Mislim da i nisam u stanju da napišem nešto prazno, u čemu nije prisutan delić mene same, mišljenja, stavova, pogleda na svet. To dvoje prosto idu ruku pod ruku. Nijedan autorski tekst nije generičan niti će to ikada biti.
      Hvala ti na čitanju. :*

      Избриши
  2. Ja već dugo nameravam da obnovim i produbim svoje znanje u mnogim sferama, između ostalih i slikarstvo. Ponekad zaista mislim da je jedan život malo da ispratiš sve što te zanima i prosto mi bude žao što imam više interesovanja. Ova knjiga mi divno deluje, tako bi nešto meni trebalo.
    Jao što su lepe razglednice, baš lepa zamisao, nikako da se uključim, a trebalo bi, baš originalna ideja.
    Šta da ti pričam za ovo sve smo komentarisali, sad sam obrisala jedan komentar, koji je prvo napisan velikim slovima, što valjda deca ne znaju da to podrazumeva vikanje, a drugo čisto je reklamne prirode. Da li ljudi zaista misle da se od ovog zarađuje ili su toliko željni pažnje? Zaisa nisam pametna.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pre svega, oprosti mi što odgovor kasni. :)
      Malo je definitivno jedan život, ne može čovek sve da postigne. Radoznala smo bića po prirodi, a sa razvojem interesovanja nastaje njegovo širenje i grananje tako da lancu nikad nema kraja. Najbolje je kada nam nešto slučajno zapadne za oko, pa nas povuče na neku levu stranu.. Eto ti zavrzlame. :D
      Da, divna je knjiga. Deluje mi dosta bogata i pogodna za laike koji su željni da nauče kao i za one koji se već u datu sferu razumeju. Biće izveštaja kad knjiga stigne. :)

      Meni je samo žao što je kod mene izbor razglednica siromašan. Htela sam štampati, ali još uvek nisam našla nekog ko bi striktno razglednice štampao (mada, možda može i slika).. Poslala sam i primila za sada skoro 50 razglednica.. Divno je što ljudi kroz profil vide tvoja interesovanja tako da sam dosta interesantnih razglednica dobila. :)

      Još i VIČU.. E mašala.. Nisam ni ja više pametna, zabezekne me svaki prolaznik koji se tako potpiše. Hvala Bogu nema ih u skorije vreme (da ne prizivamo). :D

      Избриши
  3. Ako otkrijes uzrok i resenje fenomena "naredim sebi desno pa krenem trcati u levu stranu" molim te podeli za nas koji smo isti takvi :D . Dzabe mi i planeri i to do liste ... ;)
    Ako ugrabis vreme pogledaj na netu ili fb slike Serge Marshennikova. Slika uglavnom portrete i aktove (ako se tako pravilno kaze) zena , prelepe su slike , kao da su fotografije u pitanju , fenomenalan je .
    Sto se blogova tice , ponovicu se i reci da sam pocevsi sa Aleksandrinim pa preko nje i tvojim blogom usla u svet koji je divan, nezan, pametan, pun maste, kreativnosti, divnih ljudi. Kao zbirka davno zaboravljenih vrednosti gde su pobegli ljudi krhke duse da se sacuvaju od trenutne vulgarne i agresivne stvarnosti.
    <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ako otkrijem rešenje ima da patentiram, pa ti javim formulu - nemaš brige. :)
      Hvala na preporuci, lično nisam ljubiteljportreta, ali njegovi su divni.

      "..svet koji je divsn, nežan, pametan, pun mašte, kreativnosti, divnih ljudi. Kao zbirka davno zaboravljenih vrednosti gde su pobegli ljudi krhke duse da se sacuvaju od trenutne vulgarne i agresivne stvarnosti."

      Ovo je suština!
      Hvala ti na divnim rečima. <3

      Избриши

Постави коментар

Popularni Postovi