Tabu

Ovog meseca rubrika Movie Hour ustupa mesto preporuci 2u1, dve TV serije koje su vredne vaše pažnje. Dvojica Britanaca udahnula su život fiktivnim likovima koji su intrigantni i nadasve tabu za okolinu u kojoj obitavaju. Imajte na umu da je moje mišljenje subjektivno, stečeno na osnovu pilot epizoda.
Serije su sledeće:

Vredelo je čekati Tomovih pet minuta. Kao neko ko nikada nije bio njegov naročiti obožavalac mogu reći da sam iznenađena nivoom kreativnosti i pažnje vidljivim u svakom segmentu projekta, za mene, njegov Dikaprio momenat. Uvod u priču sam po sebi nosi dozu intenziteta koji opija i u kombinaciji sa odličnom fotografijom oduzima dah. Kao celina serija savršeno dozira nijanse sivila kojima je obojena. Mračno i intrigantno sa hipnotišućim performansom samog Hardija kao šlagom na torti.

Priča prati povratak Džejmsa Delejnija u domovinu i rodno mesto čiji su meštani prenuti iz učmale svakodnevice njegovom pojavom. Smatran mrtvim, zaboravljen, za sobom donosi aveti prošlosti koje prete da poremete uspostavljeni "sklad".


Totalno neupućena kao što jesam kada je religija u pitanju dolazim u stanje šoka kada nakon uvodne scene shvatam da je u pitanju samo dobra fikcija. Velika većina vernika seriju će, najverovatnije, omrznuti već nakon papinog prvog obraćanja narodu i istu smatrati do sada neviđenim bogohuljenjem. Posmatrajući celokupnu sliku pred sobom, krajnje objektivno, agnostički ili pak ateistički, kao umetničko delo dolazimo do sledećeg zaključka - luda vožnja u najavi kojoj muzika daje naizgled odsutnu emociju.

U Svetoj stolici nikada nije sedeo papa Pije XIII, sve dok ona nije dopala Džudu Lou, to jest. Fiktivni Leni Belardo postao je i majka i otac katoličke crkve, Amerikanac kom je u rukama bilo kormilo Vatikana. Kardinali su zatečeni novonastalom situacijom, izborom pape, za kog niko zapravo ne zna kako je dospeo na datu poziciju. Uzdrmavši temelje tradicije papa Pije XIII na velika vrata uvodi drugačije od uobičajenog što je za crkvu tabu.

Dva loša momka, jedan u senkama tmine drugi u blještavoj belini, donose još jednu dozu TV šok terapije i oduševljenja. Uživajte.

Hvala na čitanju,
Keti ღ

Коментари

  1. Jao gledala si Taboo, jeeeej, ja nikako da stignem.😁
    Mada sam ljuta zbog ove prve rečenice o Hardiju haha.😆
    Posle ovih tvoji reči moraću obavezno da je pogledam.😆

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gledsj, izašle su dve.. Britanci izbace par dana pre FX-a u Americi. Ja sam Toma do sada volela jedino u ulozi Bane-a u "Vitezu", volim lude likove pa to ti je. :D
      Javi utiske. :*
      Džud je izazvao jaw dropping momenat, nikad ga do sada nisam čula sa američkim akcentom, ostala sam zabezektnuta.

      Избриши
  2. Odgledala sam prvu epizodu Tabua, serija može da bude ili totalni pogodak ili totalni promašaj, nema sredine. Ostaje da vidimo :) Meni je Hardi super za ovu ulogu i uopšte ne mislim da je toliko loš glumac (moj muž ga obožava, pa sam gledala dosta filmova u kojima glumi).

    A Papu tek treba da gledam, takođe mi je na listi, kao i "Victoria" koja je krenula da se emituje pre dva dana, ali još uvek nisam stigla da je pogledam. U svakom slučaju, mnogo nekih zanimljivih serija ove godine, nadam se da neće izneveriti očekivanja :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Istina.. Ipak, kao i kod Pape, u pitanju je mini serija od svega 8 epizoda, pa se nadam da će uspeti održati pozitivni utisak iz prve epizode. Jeste, super mu leži ova uloga, u njegovom je fazonu. Ne mislim ja da je on loš glumac, daleko od toga, jednostavno mu nisam posvetila dovoljno pažnje stoga i nije imao neke naročite prilike da me privede u tabor okorelih fanova. Jedino gde sam ga pre ove uloge gledala bio je "Vitez" i "Inception", odlične su mu obe uloge, prva naročito. "Maksa" ne verujem da ću ikada gledati jer preferiram drame tako da je ovo, za mene, njegovih pet minuta u kojima potpuno oduševljava. Njegov Dikaprio "Povratnik" momenat.
      Domaći zadatak mi je i "Warrior" sa Džoelom. Neverovatno je koliko mu leže "bad guy" uloge.

      Javi utiske za Papu, ja sam, za sada, zgranuta i oduševljena ludilom same ideje. "Victoria" je genijalna serija za relaksaciju. Uživanje u svakom pogledu, od kostima, scenografije do glume. Nisam ni znala da se emituje, toliko o tome koliko palim TV. :D

      Takođe, nadam se da će ovogodišnje serije izneti kvalitet sa svakom epizodom i pritom znati da priču zaokruže i ne rastežu u nedogled. :)

      Избриши
  3. Gledaj "Legend", tu se baš pokazao :)
    Hm, ja sam mislila da je Viktorija nova serija (nemam TV, možda zato :D), tek sad vidim da je ovo najava za drugu sezonu. Još bolje. Javljam utiske za Papu, mada već deluje obećavajuće :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na preporuci. :*
      Ja sam rekla da ću TV baciti kroz prozor ukoliko još jednom uhvatim scenu Hju Granta i Džulije Roberts iz "Nothing Hill-a".. Za tri nedelje hiljadu puta, i uvek uhvatim na toj istoj sceni.. :( Koristim je samo za spavanje, ubacim DVD i muzika svira li svira.. :)
      Mislim da je ovo prvi slučaj fikcije na temu katoličke crkve, meni poznat.. Ludilo! :)

      Избриши
  4. Super preporuke, Kaćo, obe serije deluju interesantno - možda meni lično ova prva malo više, ali zbog Džuda daću šansu nekom drugom fiktivnom papi osim onog (istina, ne fiktivnom, ali svakako dooooooooooobro domaštanom) Ajronsovog.:)
    Sve u svemu, hvala na tekstu i bravo za rubriku. Ima mnogo zanimljivih serija u poslednje vreme, mene nervira što nikako da nađem normalan torrent za "Medičije", mada ću sad krenuti sa "Outlander"-om, privodim kraju prvu knjigu, pa red je...:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je da sam bila od pomoći. :)
      Definitivno je Ajronsov no. 1, ali nije zgoreg dati šansu i ovom fiktivnom. Ja sam jeeedva odgledala prvu epizodu "Medičija", izgleda mi kao Rob Stark u Italiji, a i Dastin me nije oduševio.. Ne znam da li ću joj se vraćati. Znam da ne treba suditi po prvoj epizodi, ali uopšte mi ne štima..

      Javi kako ti se dopada "Outlander". :*

      Избриши
  5. Ja sam ogroman fan Tomovih maestralnosti na platnu i ekranu, prosto volim koliko je čovjek svestran i talentovan. Jedan od omiljenih njegovih momenata mi je film Locke, gdje je cijeli film sam nosio na svojim leđima. Jedina crna mrlja mu je Revenant, ne zbog uloge, i tu je bio maestralan, nego zbog tog filma koji je po meni jedan od precjenijih filmova u poslednje vrijeme (osim toga što je pravljen za Lea i njegovog Oskara).
    Za Young Pope sam čula i prema onome što sam vidjela, dopada mi se.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, vidi se da je svestran, ipak je "Tabu" njegovih ruku delo - svaka mu čast. Hvala na preporuci, eto meni Hardijevog maratona očas posla. :D Delim mišljenje, "Revenant" je Leov Oskar koji je zaslužio jedno pet nominacija pre tog.
      Ja sam rešila Lou dati šansu nakon što me je Maden razočarao u "Medičijevima" koji su po meni ništa drugo do Bordžija wanna be, a uz to i Rob Stark u Italiji. Hvala Džudu, naterao me da zaboravim da sam "Medičijeve" i gledala, makar samo i tu jednu užasnu epizodu.

      Hvala na čitanju. :)

      Избриши
    2. Leo bolje da nije ni dobio Oskara, kad ga nije dobio za tolike dobre filmove do sad, nego što ga je za Revenant-a dobio. ALi ajde. Tom Hardy maraton je uvijek dobra ideja :D

      Избриши
    3. Gledaću da sakupim njegovih 5 "must see" filmova, pa će se naći u rubrici Movie Hour. Kasnim, red je da konačno uhvatim korak sa svetom. :)

      Избриши

Постави коментар

Popularni Postovi