Top 10_Holiday Songs

Kako se u našem narodu praznični duh zadrži duže no što je običaj i ovaj "redovni" doček obeleži polovinu zimske praznične sezone iskoristiću priliku da praznicima posvetim januarsku rubriku Top 10 i pokušam dovoljno da premotam film u glavi ne bih li se setila nekih naročito srcu dragih numera.
  • Pesme su sledeće:
10)Mariah Carey - "All I Want For Christmas"
Šta da kažem o ovoj pesmi što nije rečeno? Svi koji su odrastali devedesetih ili malčice bili zaljubljeni u Sema ("Love Actually") početkom 21. veka zavoleli su i pesmu.

9)Dean Martin - "Rudolph, the Red-Nosed Reindeer"

Koliko mi je drag film toliko volim i ovu numeru. Od kad sam čula Dinovu verziju ona mi je draža od originala iz davne 1949. godine.

8)Frank Sinatra - "The First Noel"

Verovatno najstarija od svih, a meni ipak najnovija na repertoaru je tradicionalna engleska božićna pesma iz 1879. Postoje čak tri verzije teksta, a ova je najčešće obrađivana. Numera se prvi put našla na ploči Binga Krozbija, "Christmas Greetings", 1949. godine dok je Sinatra istu uvrstio na svoju ploču božićnih melodija 1957. godine.

7)Luis Armstrong - "Winter Wonderland"

Najpoznatija verzija ove pesme je svakako ona Dina Martina, ali čisto da ne izostavim Luija evo ga na listi s ovom pesmom. Iskreno mogla je ovo biti isključivo lista Frenka ili Dina, ali eto neka bude šarenoliko.. Pošto su ove pesme obradili svi bitnija je numera od samog izvođača.

6)Perry Como - "It's Begining To Look A Lot Like Christmas"

Iako moj kraj ni malo ne odiše božićnom atmosferom ne mogu, a da se u ovom vremenskom periodu ne setim ove pesme. Bitno da petarde pucaju sve u šesnaest.. Baš se pitam seća li se iko prskalica? Današnjoj deci su izgleda stran pojam.. Meni je prskalica bila, pored činjenice da se za tih nedelju dana izgubi pojam o vremenu u krugu porodice i dele pokloni, radost praznika.

5)Wham - "Last Christmas"

Ironija je, kao što joj je i navika zanemarila primerenost i pristojnost, pogodila datum i Džordžu ove godine upriličila upravo poslednji Božić. Od svih mogućih i nemogućih gubitaka u svetu umetnosti ovaj je bio šokantni uvod u još neverovatnije finalno poglavlje Fišer-Rejnolds u razmaku od 48 sati. Držim fige da na vestima 10. januara jave da se neko rodio, pa da nam godina krene pozitivno po ovom pitanju.

4)Andrea Bocelli - "Santa Claus Is Coming To Town"

Naravno, ne smemo zaobići Andreu. Kao i sve do sada, Božićne numere u njegovoj interpretaciji su pravo uživanje.

3)Nat King Cole - "Silent Night"

Od svih prazničnih numera ova mi je svakako najstarija uspomena i sećanje na detinjstvo, svetska i naša, "Tiha noć".

2)Norah Jones & Wiilie Nelson - "Baby It's Cold Outside"

Mnogo volim ovu pesmu. Original iz '49. naročito. Tražeći sada nešto drugačije naleteh na Noru. Zašto je do sada nisam slušala nije mi jasno. Eto nečeg za dodati na repertoar ove godine.

1)Frank Sinatra - "Have Yourself A Merry Little Christmas"

Zna se ko će na mojoj listi biti prvi, plavooki Frenki. Zaljubih se u njegov glas i harizmu od prvog stiha "Strangers In The Night" i do danas očaranost ne jenjava. Iako se ostvario i u polju glume muzičko nebo je za njega ipak bilo mesto na kom je bio najsjajnija zvezda. Bilo da vam treba lek za smirenje ili melodija pred spavanje Sinatrin glas je pravi izbor za sve. Neprikosnoven.

U godini pred nama želim vam optimizam, uspeh i sreću. Da ostvarite sve što zamislite i stvorite nove i lepe uspomene. 

Hvala svima koji su od zaćeća ovog mog virtuelnog kutka bili vetar u leđa (i kumovali istom), naša mala četa ulepšala mi je i oplemenila ovu donekle tmurnu godinu, ovaj naš onlajn kafić mogli bismo nazvati Tepsija po uzoru na Ćopića. Hvala svima koji su zalutali, pa zastali. Svaka kritika i pohvala podstakle su me da zajedno sa svojim parčetom hartije napredujem i rastem.

Za kraj ovog teksta želim nam mnogo sjajnih knjiga i divnog druženja uz koju čašicu virtuelnog razgovora.

Hvala na čitanju,
Keti ღ

Коментари

  1. Hvala na predlozima šta da slušamo za vreme praznika, nisam znala ni za polovinu od ovih (ja sam jedna muzički neupućena osoba).
    Srećna Nova i tebi i sve najbolje želim!

    ОдговориИзбриши
  2. Joj divna lista, sve sam ovo slušala ovih praznika, ali neke pesme u drugim izvedbama, moraću sada dok pišem post da slušam ove.❤
    Jadan Džordž, bukvalno sam taj dan slušala Last Christmas i čujem sutradan preminuo.😢

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Inače bih mogla da preživim samo na Frenkiju, ali ajd' da vas ne smorim stavih raznovrsno, pa ko šta voli nek' izvoli. Ionako svaki od njih ima minimum jedan božićni album. :)

      P.S. Nadam se da je Debi dobro zatvorila vrata za sobom, da nas bar na neko izvesno vreme zsobiđe crni oblak, gubitaka u prethodnoj godini je bilo i previše. :(

      Избриши
  3. Kaćo, da ti i ovde čestitam 2017. godinu i poželim sve najlepše!:)))))
    Hvala na listi, upravo sam pustila Sinatrinu numeru, sve su tako setne, tople, malo tugaljive....a mnoge su i novo otkriće za mene.:)
    Vidim da kod svih nas dominiraju Maraja, WHAM, Frenki i Din Martin, kada bi se pravilo neko istraživanje o najzastupljenijim prazničnim numerama, situacija bi bila jasna.:))))
    Neka ovo bude uvod u još jedno poglavlje druženja, pisanja, otkrivanja i deljenja mnogih lepih trenutaka!:)))*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala mnogo na lepim željama! :*
      Želim ti mnogo zdravlja, optimizma, sreće i veselja u 2017. godini. :)
      Ja ne mogu, a da ne provučem kroz sve u životu određenu notu tugaljivosti. Peri Komo me, primera radi, sa svakom novom koju prvi put čujem oduševi. Verujem da je to zato što ga ne slušam često kao Sinatru tj. nisam navikla na njega kao na Frenkija ili pak Andreu.

      Potpisujem! Nek' nam i ove godine pisanije bude oaza spokoja, veselja i razmene mišljenja, preporuka, ideja i uspomena! :*

      Избриши
  4. Srećna Nova godina draga Katarina !
    Neka ti bude ispunjena zdravljem , osmesima i ljubavlju .

    <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti mnogo. :*
      Želim ti sreće, uspeha, zdravlja i divnih uspomena u godini pred nama. <3

      Избриши
  5. Odlična ideja za post! Moram da prisnam kako sam znala samo za poslednju pesmu, moram postati upućenija u ovo. Otvorila sam blog o knjigama, u mojoj okolini je čitalaca zaista malo, pa mi je bio potreban neko za komentarisanje i preporučivanje knjiga, nadam se da ćeš ga posetiti i učlaniti se, tvoje mišljenje bi mi jako značilo. Nažalost, ja sam tek nedavno saznala za tvoj blog, pročitala sam sve postove (ali ih nisam komentarisala) i mnogo mi se dopada tvoj način pisanja, ali i razmišljanja. :)


    https://bbooklovers.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Popularni Postovi