Jackie

Dan nas deli od još jedne dodele Oskara. Ovogodišnja arena kinematografskih "Igara gladi" zove se Korektnost. Umetnost će, po navici, čučati neprimećena u mraku dok se pod svetlom reflektora šepure samoljublje i politika.
Nemoguće je bilo zaobilaženje, filmsko upiranje prsta u predsedničku fotelju baš ove godine. Da je tema bio Obama bilo bi previše, to će verovatno biti tema post-Tramp Oskara, ali zato su tu dvojica predsednika, koji će narod setiti na veću političku tragediju od ove sadašnje koja tek uzima maha.

Unapred se izvinjavam zbog potencijalnih spojlera. Činjenicu da je prikaz, kao i svi pre njega, subjektivan takođe imajte na umu.
Utisci su sledeći:

Kako nikad nisam bila, niti sam sada, zainteresovana za američku politiku sve što sam o Kenediju zapamtila jeste da je bio i ostao jedan od najvoljenijih posleratnih predsednika koji, poput Tita u našim krajevima, i danas živi međ svojim narodom. Skandal Monro se podrazumeva, poput Kenedijevog mesta pogibije simbol je razdora idealne slike.

Kada bi me neko pitao da u jednoj rečenici iznesem mišljenje o udovici Amerike dvadesetog veka rekla bih sledeće - žena sa stilom koji je zahtevao karakter kako bi izneo stav koji su kasnije s ponosom nosile i obične žene širom sveta.
Iako film svojim krajem najavljuje početak ere Džeki Kenedi u toku celog filma posmatramo neku drugu Džeki, onu koja, kako se meni čini, karakter ostavlja pred vratima svog doma. U trenucima koji su nakon smrti supruga usledili Džeki gubi identitet. Postaje bomba koja ne sme da eksplodira. Deca, iako prisutna, nisu njen prioritet. Prihvatanje gubitka koji u daljem životu ništa neće nadomestiti kao deo stvarnosti, sadašnjosti i budućnosti, u prvi plan stavlja njenu ljubav prema Džonu.

Kako je novi predsednik preuzeo dužnost dok je stari sletao na tle prestonice jasno je da dolazi do opšte pometnje u kući naroda za koji je Džeki godinu dana ranije otvorila vrata svetu. Novi žale starog u pauzama tragedije birajući nove zavese, a preostali stari tj. bivši pakuju stvari i sastavljaju spisak zvanica za sahranu.

Želeći sahranu dostojnu njenog Artura od Kamelota gospođa Kenedi konsultuje istoriju i kuje planove koji bi omogućili  rekreiranje sahrane Abrahama Linkolna. U ulozi sveštenika bivše prve dame našao se Džon Hert čija su pojava i glas kod mene probudili emocije koje su inače bile odsutne u toku celog filma. Neobično za film u čijem centru su smrt i sahrana.
Da je u pitanju dokumentarac verujem da bi i empatija bila veća. Film je ravna crta. Muzika koja ga prati savršeno prijanja uz temu koja je obrađena maltene klinički, nagoveštaj bola porodice i nacije je sve što ćete dobiti. Sami izlivi emocija su retki poput kiše u pustinji, sakriveni iza pravila, protokola i dužnosti.

Natali se potrudila da do najsitnijih detalja preslika, na platnu oživi ženu u koju su bile uprte oči sveta. Za trud joj svaka čast, ali naposletku je to samo Natali odevena u sada već kultne komade odeće. Njena nominacija za "Crnog labuda" je bio opravdan izbor Akademije. Ovde je sve u službi politike tj. Holivuda kao deklarisanog opozicionara vladajućoj stranci koja, sa predsednikom na čelu, gazi sve pred sobom, a ponajviše ravnopravnost. Zato je upravo ona, uz slobodu izbora/opredeljenja bilo koje vrste, glavna tema ovogodišnje dodele.
  • Ukoliko ste željni da prošetate stazom prošlosti i gvirnete iza kulisa tragedije koja je obeležila 1963. godinu ovo je film za vas. Međutim, imajte na umu da vam isti neće predstaviti duži vremenski period i samim tim vas bolje upoznati sa Džeki Kenedi. On će vas provesti kroz dane bure pre no što vas ostavi zagledane u mirne talase neizvesne budućnosti.
Hvala na čitanju,
Keti ღ

Коментари

  1. Kao mlađa pratila sam dodelu Oskara redovno, ostajala čitavu noć budna. Međutim, odavno više američki filmovi nisu što su nekad bili, a i ja sam postala kritičnija.
    Natalie Portman mi nije zanimljiva za gledanje, pa nisam sigurna hoću li pogledati ovaj film, već sam pogledala mnoštvo dokumentaraca na ovu temu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Delim mišljenje. Ne pratim odavno ništa. Oskari odavno postali modne revije u kojima je bitnije ko je šta obukao nego film u kom je glumio. Bome sam i ja postala kritičar za ovo danas, retko kada i gledam nešto "novo" prošle godine mislim da nisam odgledala ni deset, živela sam u Zlatnoj eri Holivuda i na ovu zaboravila, čemu i sada težim.
      Natalinih sam malo filmova odgledala kako bih se smatrala obožavaocem, mislim da mi je ovo treći.:D

      Избриши
  2. Vratija se naš Šime!:***
    Super prikaz.:) Savršeno izbalansirana objektivnost sa ličnim utiskom, istaknute dobre i loše strane. Nisam gledala film, verovatno ću uskoro, jer volim Natali. Džeki je bila intetresantna ličnost, bez diskusije, pa nije ni čudo što je česta tema za filmadžije.
    Mislila sam da je dodela "Oskara" tek u martu, eto koliko me interesuje.:) Zanimljivije mi je bilo Monikino otvaranje FEST-a.;)
    A politička korektnost je već poodavno glavno merilo za nominovane filmove i stvaraoce, (na Zapadu) ništa novo...gade mi se licemeri kojima je samo Tramp kriv za sve, ali to je neka druga priča....ravnopravnost i tolerancija, nije-nego. I to baš u Americi.
    Ponoviću, mnogo mi se dopada tekst.;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Stigoh! :*
      Trudila sam se da održim ravnotežu, tako reći, jer mi je nakon samog gledanja sve stalo u jednu rečenicu - ne znam šta da mislim. Nadala sam se da ću kroz film "upoznati" Džeki, ali to nije bio slučaj. Kada su se "strasti stišale" isplivale su i poneke dobre strane, ali me one ipak nisu "kupile" kada je ceo flim u pitanju.
      Svakako svako sam formira mišljenje, a ona stara "lepota je u oku posmatrača" ovde je nekako istaknutija, jer ne znači da se tebi neće dopasti ukoliko je to bio moj slučaj.
      Ako budeš gledala javi utiske, baš me zanima kako ćeš ga doživeti.

      Znam da je politika odavno faktor no. 1, ali mi se čini da je iz godine u godinu sve gore. O Trampu i cirkusu njihove kuknjave ne vredi trošiti reči. Napričeće se oni noćas za sve nas. :D
      Uvek je to sve po ps-u, ali samo za kamere i novine..

      Hvala ti mnogo.:*

      Избриши
  3. Mnogo mi se dopada Vas tekst, savrseno ste izbalansirali objektivne i licne utiske. Licno nikad nisam pratila dodelu Oskara i vise volim poucne filmove koje bi ne nominuju za Oskara nego one koje nominuju.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala mnogo.
      Oskari su odavno postali predstava u kojoj glavnu ulogu imaju politika i moda. Umetnost uvek ostave na tribinama.
      Žalosno, ali istinito.

      Избриши
  4. Super post Darling :)
    Ja dodelu Oskara neću pratiti noćas pogledaću neki govor sa YT-a i toliko od mene, em što je mnogo kasno em što će da bude "Dodela uvreda Trempu" (da se razumemo nemam mišljenje o Trampu ali mi je smorno da slušam više o tome), em što Kimela ne mogu da gledam :)
    Što se filma tiče nešto me ne privlači nisam sigurna da ću ga odgledati, sama sam se uverila da je gledanje filma samo zato što ima nominaciju loša odluka i bolje gledati neke stare nego nove koje ti se ne dopadaju takod a hvala što si me uverila da ne moram da gledam :)
    Odličan recnezija i super post :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti Darling. :*
      Neću ni ja pratiti, ne pada mi na pamet, sutra će nam internet ionako sve reći. Hahaha, ali bukvalno. Mislim da će Meril da postave na scenu kako bi odgovorila na predsednikov tvit ili će je pak neko uz Trampa pomenuti. Kako se samo usudio svetu Meril da im "prozove". Jao Kimel je blaža verzija Falon katastrofe, ali opet neka hvala. Jedini normalan mi se čini Korden, a i on nije "njihov". :D
      Ne moraš uopšte, rekoh ti. :) Mislila sam da neću gledati više ništa ala Oskari 2017, ali eto, omaklo se.. Eventualno kasnije "Nocturnal Animalas", a i to zbog priče, reditelja i Ejmi.
      Hvala ti. :*

      Избриши
  5. Ne verujem da ću ga gledati, gajim animozitet prema Džeki Kenedi, jer mi je uvek delovala kao licemerna osoba, iako me taj deo američke istorije jako zanima. Tvoj prikaz je svakako odličan i moram ti reći zanimljiviji nego sam film. :D :*

    ОдговориИзбриши
  6. Ja, da budem iskrena, ne znam ni što sam ga gledala. Bila sam potpuno zaboravila na njega dok nije iskočio u pretrazi online strimovanja. Potom me, iako sam samo poštovalac Natalinog rada, kopkalo kako je to sve sklopljeno. Nadala sam se da će mi film dati bolji uvid u karakter i ličnost gospođe Kenedi. Nisam saznala apsolutno ništa značajno već sam stekla utisak koji i ti imaš, licemerna i površna ("plitka") osoba kojoj je izgleda najbitniji bio pojam lepote kojoj je težila u svakom pogledu. Kao da je htela da naslika savršenu sliku, onu koja bi kod osobe izazvala divljenje primarno svojom lepotom.

    Hvala ti mnogo. :*

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Popularni Postovi