Rebel Rebel

Nemam adekvatnih reči koje bi opisale moju ljubav prema slici iznad, ali ona će pak poslužiti svrsi i biti savršen uvod u današnju temu razgovora - balet. Kada me je svet baleta prvi put opčinio ne bih znala reći, prvo izvođenje kom sam prisustvala desilo se relativno skoro (o njemu možete čitati ovde), ali ljubav prema baletu je prisutna, rekla bih, oduvek.
Biti svedokom magije koja je graciozna, ekspresivna, emotivno ogoljena, istom merom surova i divna bilo je poput povratka kući. Poput zagrljaja sa starim prijateljem kog niste videli čitavu večnost.

Današnja priča govori o Isidori i Sergeju.

U svetu baleta viševekovna tradicija je nešto od čega se ne odstupa, svaki korak je davno definisan. Poštovanje tih pravila u tančine dovodeći ih do savršenstva cilj je svakom članu ansambla plaćen decenijskim odricanjima i velikim naporima.
Jedna žena početkom dvadesetog veka toj će tradiciji izaći u susret sa šokantno drugačijim pogledom na svet kao i na sam balet. Nesputanog i gracioznog koraka, poput ptice u letu, težiće visinama koje joj nijedan baletski komad ne može pružiti.

Vanesa Redgrejv je provela šest meseci učeći koreografije potrebne za film kako bi što vernije dočarala Isidorin plesni stil. Film se zasniva na Isidorinim memoarima "Moj život" i romanu "Isidora, intiman portret", Sjuela Stouksa. U svojim nastupima iz 1896. Isidora je nastupala pod pseudonimom Pepi Dora.

Napustivši kao osmogodišnjak rodni Herson u Ukrajini u kom se bavio gimnastikom Sergej Polunjin se sa majkom zaputio u Kijev kako bi na državnom institutu za koreografiju gimnastiku zamenio baletom. Otac i baka su, kako bi mu platili školarinu, otišli na rad u inostranstvu. Sergejeva porodica i detinjstvo se ulaskom u svet baleta menjaju iz korena. Sa trinaest godina prijavljuje se na audiciju za Kraljevski balet u Londonu na koju se potom upisuje. Majka koja je imala poteškoća da zadrži vizu napušta sina kako mu ne bi ugrozila budućnost ostavljajući ga samim tim bez utočišta, nečeg poznatog.
Kako bi okupio porodicu i vratio joj stari mir Sergej teži perfekciji i svojim talentom, predanošću i odricanjem sa devetnaest godina ulazi u istoriju Kraljevskog baleta postavši najmlađim prvakom baleta.

Ples postaje začarani krug, zatvor iz kog nema izlaza, draž se gubi kada se sve savlada, a motivacija i tlo pod nogama se gubi sa zvaničnim raspadom porodice koja, njegovom voljom, nije videla nijedan njegov nastup. Buntovnik dolazi do tačke pucanja i sa 22 godine odlučuje se na drastičan korak - poslednji, slobodan, ples uz Hozierovu numeru "Take Me To Church".
Sve što sam izostavila saznaćete ukoliko odgledate dokumentarac.
Priči i Sergeju me je privukao Rudolf Nurejev o čijem životu Rejf Fajns snima film u kom je jedna od uloga poverena upravo Sergeju, Nurejevu 21. veka.
✸✸✸✸✸
Kako je ovo rubrika 2u1 tj. mini "Movie Hour" stigosmo do kraja priče. Sledećeg meseca full verziju vraćamo na red i raspored, a vi do tada uživajte u predloženom i javite utiske.


Hvala na čitanju,
Keti ღ

Коментари

  1. Divan tekst, ali, ako poštujemo transkripciju na srpski, Dankanova se zvala ISIDORA. Kao što ti nisi Katerina, Ketrin ili Katrin, ali si im bez sumnje imenjakinja. :)
    Gledala sam film kao klinka i upamtila one teške scene pogibije dece i, posle toga, burnog života sa Jesenjinom. Braća su me nakon filma prozivala da sam "dobila ime po ruskoj k**vi", tako da sam se dugo, dugo stidela. Kasnije sam, kao tinejdžerka, čitala o Isidori i Jesenjinu. sa, naravno, sasvim drugim uvidom.
    Pionir modernog baleta, revolucionarka u svakom smislu.
    Preporučujem ti njene memoare koje pominješ (dakle, nije roman, jer nije u pitanju fikcija), "Moj život", objavila je Dereta i veoma su zanimljivi.:) Isto tako su objavili i autobiografiju nedavno preminule Maje Plisecke.
    Snimljen je i novi film "La Danseuse", gde vrlo mladu Dankanovu glumi Lili Rouz Dep.
    Balet volim, ali mi je oduvek opera bila draža, kada je reč o scenskim delima.
    U Beogradu sam imala sreću da odgledam sva izvođenja najpoznatijih dela Čajkovskog. Divim se gracioznosti, ali i izdržljivosti baletskih igrača. Mislim da mnogi nisu ni svesni vojničke discipline koju ta profesija iziskuje.
    Sergej je otkriće za mene, na kome ti zahvaljujem. Obavezno ću odgledati dokumentarac!:)
    Veoma lepo si povezala ove dve priče u celinu, propraćeno izvanrednim odabirom slika (eh, taj Dega i njegove plesačice!).:*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na čitanju i na predlozima, svakako ću gledati da nabavim memoare, mnogo me interesuje, pošto je bila baš jedinstvena ličnost sa drugačijim pogledom na svet. Za novi film prvi put čujem, svakako ću odgledati.
      Ja sam uvek mogla više da se unesem u balet no u operu. Nisam doduše nikad gledala operu, verujem da je utisak drugačiji, ali lakše mi uvek bilo slušanje baleta no opere.
      Drago mi je da ti se dopao tekst, javi utiske za Sergeja! :)

      Hvala na čitanju. :*

      Избриши

Постави коментар

Popularni Postovi