Top 10_Random Old Hollywood Movies

Nakon dužeg premišljanja oko teme ovomesečne liste odluka je doneta u korist ere starog Holivuda. Čini mi se da sam pošteno zapala u, pretežno, crno-beli svet i iz te udobnosti teško mi je iskoračiti.
Ukoliko imate želju da pogledate neki od starijih ostvarenja, a ne znate odakle početi (izuzimam filmove koji se smatraju filmskom lektirom) možda vam ova šarolika lista ponudi nešto interesantno.
Filmovi su sledeći:

10)Guys & Dolls 

Pedesete su bile godine u kojima su na filmskom platnu gospodarili mjuzikli, pa je i Brodvej stao pred objektiv kamere. Činjenica da je glavna uloga pripala Brandu bila je odveć intrigantan pojam kako bi bio zanemarljiv. U sporednoj ulozi se, nerado, našao Sinatra.
Skaj i Nejt su organizatori ilegalnih kockarskih igara dok je Sara hrišćanska aktivistkinja u misiji spašavanja "posrnulih duša". Njeni planovi osujetiće one koje ima "posrnula" ekipa te će se Nejtan i Skaj opkladiti stavivši Sarino srce na kocku.

Marlonove pevačke sposobnosti su daleko od impresivnih, ali pored šarma one mu nisu ni potrebne. Ne očekujte "Pevanje na kiši", ali uživanje je, svakako, zagarantovano.

9)Guess Who's Coming To Dinner
 
U spokojan život porodice Drejton buru će na velika vrata uvesti kći Džoi kada u posetu porodici dovede svog verenika, doktora Prentisa. Sa budućim mladencima u kuću ulaze razni tabui, rasne i društvene razlike su samo neka od gorućih pitanja.. Da ne spominjemo ono staro "Šta će reći svet?".

Sidni je porušio mnoge barijere svojom glumačkom karijerom, bio je prvi crnac koji je osvojio Oskara za glavnu mušku ulogu kao i prvi koji je na platnu predstavio tabu međurasne veze, kako sa ovim tako i sa prethodnim ostvarenjem Patch of Blue, koji svesrdno preporučujem.
Ovo je bio poslednji film Ketrin Hepburn i Spensera Trejsija koji je preminuo sedamnaest dana nakon snimanja. Ketrin film nikad nije odgledala niti je, iz poštovanja prema Trejsijevoj supruzi i porodici, prisustvovala njegovoj sahrani.

8)The Grass Is Greener 

Grof i grofica Rajal svoj zamak dele sa turistima omogućavajući im turneje zdanjem na taj način održavajući svoj arisotkratski stil života. Kada jedan od turista zaluta u pogrešnu sobu i susretne groficu njihovi životi promeniće se iz korena. Hilari "napušta" supruga dok se u njegov život vraća njena vrcava prijateljica Heti.

Ukoliko bi postojao termin neverstvo sa stilom ovaj film bi bio njegov savršen predstavnik. Grant nije bio prvi izbor za ulogu Viktora, činjenica na koju se na kratko aludira u filmu kada se on predstavi kao Reks Harison.

7)Designing Woman

Majk i Marila su dva suprotna sveta, on je sportski novinar, a ona modni dizajner. Nakon sklapanja braka sledi suživot, upoznavanje navika i životnog okruženja partnera. Kada shvate kako nemaju ništa zajedničko sudariće svoje svetove u potrazi za kompromisom, ali ne pre no što između njih stane manekenka Lori.

"Posledica" filma bilo je doživotno prijateljstvo Loren i Gregorija koji su se godinama kasnije još jednom zajedno našli na filmu. Idealan za nedeljno popodne, ali i za sve ljubitelje mode.

6)Letter From An Unknown Woman 

Kada pijanista u begu dobije pismo od nepoznate žene ceo njen život biće mu predočen kao i njegova uloga u istom. Rasplet priče moguće je naslutiti pa vam iz tog razloga neću reći više. Ovo je bio omiljeni film Džoun Fontejn, a i ja bih se složila sa njom s obzirom da ovu ulogu smatram njenom najboljom, nek' izvini Hičkok.

6)Lawrence Of Arabia

Sa filmom "Lorens od Arabije" susrela sam se prvi put u filmu Barbare Strajsend i od tada mi nije dao mira, kad-tad morala sam ga odgledati. Istinita priča o T.E. Lorensu koji je ujedinio arapska plemena u vreme Prvog svetskog rata u borbi protiv Turaka. Glavna uloga je bila namenjena Brandu ali ju je on odbio jer nije želeo da dve godine provede jašući kamilu.

5)Tomorrow Is Forever


Kada vam na posteru kažu da je drama to i očekujte. Činjenica da su u priču uvršteni neki od najpoznatijih klišea mi ne smeta ni najmanje jer ju je ekipa sa Orsonom na čelu iznela perfektno.
Džon i Elizabet, mladi bračni par, razdvojiće suprugov odlazak u rat. Nakon njegove pogibije Elizabet se udaje za Lorensa, ali sudbina će umešati prste kada joj na kućni prag pošalje duha prošlosti znanog kao Erik Kesler.
P.S. Jednu od svojih prvih uloga u ovom filmu ima Natali Vud.

4)The Lady Eve

Kada na brodu upozna Džin Harington mladi bogataš Čarls Pajk misliće da je upoznao ženu svog života sve dok se ne ispostavi da je ona član ozloglašene skupine kartaških prevaranata. Svi snovi o zajedničkoj budućnosti padaju u vodu, a mladoženja naposletku uspeva da ubedi nesuđenu suprugu kako je sve vreme znao njenu tajnu i hteo da joj napakosti. Sa pristajanjem broda u luku njih dvoje se rastaju. Nakon izvesnog vremena Čarls upoznaje Ledi Iv, sliku i priliku žene koja ga je izigrala.

3)Gaslight

Paula Alkvist napušta svoj dom u Londonu nakon ubistva tetke. U svom novom utočištu upoznaje pijanistu za kog se ubrzo udaje. Vrativši se na mesto zločina bračni par Anton počinje da vodi neobičan život. Suprug noću radi u iznajmljenom studiju na svojoj muzici dok supruga ne napušta kuću. Kada počnu da joj se dešavaju neobjašnjive epizode gubitka sećanja i gubljenja dragocenih predmeta Paula počinje da veruje suprugu koji tvrdi da je počela da gubi razum. Kakvu ulogu u razrešenju misterije ima svetlo u kući saznajte u filmu u kom ćete želeti da zadavite davitelja.

2)To Each His Own

Kada sam pomenula mlađu sestru, Džoun, ne mogu, a da ne pomenem stariju i meni omiljenu njenu ulogu. Olivija je jedini živi glumac ove liste s obzirom da je prošle godine proslavila monumentalni stoti rođendan.
Džodi Noris upoznaje avijatičara čija smrt ruši sve njene snove o zajedničkoj budućnosti. Kako bi oca, sebe i pre svega svoje nerođeno dete poštedela pakosti zlih jezika Džodi napušta mestašce u kom je odrasla vraćajući se nakon što je na svet donela dečaka. Dete igrom slučaja završava u domu njene prijateljice koja ga, zajedno sa suprugom, podiže kao svoje dajući mu majčinsku ljubav ujedno načinivši od njegove prave majke senku u njegovom odrastanju i daljem životu.

1)What Ever Happened To Baby Jane?   

Iako sam rekla kako filmsku lekturu neću pominjati u ovom tekstu, "Lorens od Arabije" i ovaj film su izuzeci. Ostvarenje Roberta Aldridža koje je u rat pred objektivom postavilo dve veličine glumišta koje su davno pre istog otpočele svoj rat. Priča o Bejbi Džejn čija je slava izbledela u detinjstvu i njenoj nepokretnoj sestri i zatočeniku, Blenš Hadson.
Petog marta emitovanje je započela serija Feud čija se prva sezona zasniva na svađi Beti i Džoan kao i dešavanjima iza kulisa ovog filma.
  • Dragi moji to je sve za ovaj mesec liste Top 10, nadam se da će vam se nešto dopasti. Svoje utiske o filmovima i samoj listi pišite mi u komentarima. 

Hvala na čitanju,
Keti ❤

Коментари

  1. Fenomenalna (povratnička) lista!:) Ujednon hvala na predlozima, jer je svaki od naslova zaista nezaobilazan deo "lektire" - npr. "Lorens od Arabije" mi je u dugogodišnjem planu, nikako da zasednem i odgledam, a i svi ostali...za neke samo čula, neki su mi potpuna novina, ali svakako je u pitanju stvar opšte kulture i ti si sve to standardno divno predstavila.
    Uostalom, nemam bolji izvor informacija i preporuka za ovu sferu, od tebe - ni bolji, a ni pouzdaniji. HVALA!:)*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je da ti se dopala. :*
      Što se predloga tiče nemoj da brineš imam ih dosta, mogla bi ova lista dobiti nastavak bez problema. :D
      Trenutno mi zaista samo to paše, pa kad valja ne želim da menjam, bar u neko dogledno vreme, "materijala" ima na pretek. :)
      P.S. Zbog "Lorensa.." sam Piteru novo ime dala. :D Zove se Bred Pit pre Breda Pita i Roberta Redforda. Mnogo me, u mlađim danima, podseća na ovu dvojicu.

      Hvala tebi mnogo! Tu sam uvek, samo pitaj. :*

      Избриши
  2. Odličan post Darling, hvala za predloge nisam gledala ni jedan ali verujem da ću već neki naći :)
    Ja inače imam amli problem sa crno -belim filmovima a to je što teško zanišljam glumce u bojama, to verovatno ima veze sa tim da nikada ništa bez boje ne mogu čak i moj stil slikanja je pastrktno slikarstvo jer volim boju što je jedan od razloga zašto se retko odlučim da gledam film bez boje i ako ih jako cenim i svaki koji sam pogledala mi se dopao :)
    E da znaš da mi je Brando delovao kao neko ko ne zna da peva baš dobro, valjda što je imao jedinstvenu boju glasa pa je moglo ili da se završi tako što peva odlično ili katastrofalno ne znam zašto mi je delovalo katastrofalno :)
    Pogodi ko dolazi na večeru mi je davno na listi obožavam Ketrin :)
    Designing Woman mi deluje zanimljivo kao preteča današnjih romantičnih komedija, taj ću sigurno da pogledam :)
    Lorend od Arabije je obavezno, lektira čoveče :)
    What Ever Happened To Baby Jane? sam skinula, nakon gledanja Feud moram da ogledam barem toliko da uporedim koliko je Džesika Lang skinula scenu :) Tako da za to uskoro idu utisci :)
    Odličan post hvala na sjanim preproukama :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Darling :*
      Vidiš ja to nikad ne radim, zamišljanje u bojama, u početku sam mislila kako će mi izostanak boje kvariti doživljaj same priče onemogućivši joj da mi se "uvuče pod kožu", ali to je, verujem, bio slučaj sa prvih nekoliko minuta prvog crno-belog filma, pošto je bilo novo i neobično, a posle sam se prepustila i na boju zaboravila. :)
      Ja u većini stvari, pa tako i filmu, imam faze.. Tipa gledaju mi se filmovi jednog glumca, pa po njima "šibam". (Zbog te "prakse" i slušam "Hamiltona" već 3 meseca, go to muzika za dobro raspoloženje, deluje brže od instant kafe. :D)

      Brando je daleko od slavuja, ali me je zato, premda je scena bila kratka, oduševio plesom - o harizmi nećemo ni govoriti. <3
      U "Pogodi ko dolazi na večeru" je cela ekipa genijalna, a sama tema premda teška predočena je publici kao i bilo koja druga u svom žanru.
      Da, "Designing Woman" je meni odličan za opuštanje. U one kreacije sam se čak i ja koju moda apsolutno ne interesuje zagledala. Na ideju o filmu je došla kostimografkinja u MGM-u. Dok je Loren snimala film Bogart je bio na samrti.
      "Lorens.." je genijalan u svakom pogledu. :)
      Javi obavezno kako ti se dopala "Baby Jane.."

      Hvala tebi na čitanju. :*

      Избриши
  3. Анониман13. март 2017. 16:05

    Predobri filmovi. Neke imam u planu da pogledam , a neke sam vec pogledala. Čine mi se jako zanimljivi. :*
    Pratim te , pa ako želiš uzvrati. Usput pogledaj novi post. ❤ ⬇
    Special Section

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Popularni Postovi