Beauty And The Beast

Da li sam vam ikada pomenula kako ne volim rimejkove klasika ma koliko relativno mladi isti bili? Izuzetaka svakako ima iako su, ako pitate mene, veoma retki. Koliko sam nade polagala u ovaj film govori činjenica da sam ga u startu tj. pre trejlera i svega što je usledilo proglasila mojim no. 1 filmom za 2017. Naravno da to i nema neke naročite logike kada uzmete u obzir da je u toku tog mog "zaključka" postojala tek poneka slika na Internetu.

Ljubav prema istoimenom Diznijevom animiranom filmu i samoj priči je neobjašnjiva. Svi me oni, neminovno je, vrate u detinjstvo, ali kad god njega gledam imam osećaj kao da ga gledam prvi put, istim onim detinjim očima, ma koliko da sam u međuvremenu odrasla. Diznija ne možeš "prerasti".
Pomen rimejka nečega što vam je u tolikoj meri srcu drago, maltene svetinja, budi u vama skrivenog forenzičara koji svaki segment "novine" u onom starom gleda mikroskopski preciznim pogledom. Do sada ste mogli zaključiti da sam subjektivna stoga čitajte dalje na vlastitu odgovornost..
P.S. Spojleri, beware.


"The Sound of Music" momenat koji mi uopšte nije jasan..
Sve je počelo idilično kao što to obično u bajkama i biva te ni moj optimizam nije izostao. Onda ugledam gore ovekovečenu scenu i umalo da izustim WTF, ali prećutim ubeđujući sebe da je Marija von Trap slučajno zalutala u celu ovu priču što naravno i jeste slučaj. Nadam se.
Posmatram ostatak ekipe i uočavam sledeće: Gaston je Luk Evans koji svojom pojavom krade kadar, Le Fu je, džaba sve, u mojoj glavi uvek bio i ostaje Olaf i dok on peva o Gastonu ja čujem "In Summer", omiljenu mi numeru iz "Frozen-a". Kevin Klajn maltene u ulozi pukog statiste, više na margini no u priči - shvatam da otac nije primarni lik, ali opet. Zver je, ako ništa drugo, uživanje slušati. Glas Dena Stivensa mogao bi slobodno da bude jedanaesti na listi Holivudskih glasova.

Specijalni efekti su, razume se, "oživeli" u svoj raskoši stanovnike ukletog zamka. U jednom momentu sam se sama sebi nasmejala kada sam u toku Ijanovog tj. Kogsvortovog srčanog govora očekivala i famozno "You shall not pass", jače je bilo od mene. Juanova verzija numere "Be our guest" mi je zahvaljujući vernoj rekonstrukciji scene iz originala uspešno "premotala film" te sam na momenat poželela da pustim staru ploču, a novu zanemarim.

Kako ne biste pomislili da samo kudim reći ću da je, po mom skromnom mišljenju, sam projekat bio veoma ambiciozan poduhvat koji je imao sve uslove da postane dostojan svog prethodnika. Novo ruho je moglo biti savršeno odelo za starog cara. Kostimografija, scenografija i specijalni efekti postali su savršena fasada kuće kojoj nisu sve cigle na broju. Sumnju da će tako biti meni su pobudili razni behind the scenes videi i trejleri/muzički spotovi koji su prethodili izlasku live-action rimejka. Smatrala sam toliku reklamu suvišnom i preteranom imajući osećaj da će mi ista oduzeti draž samom gledanju filma. Zaključak bih svela na naslov Šekspirovog dela - mnogo vike ni oko čega.
Na moju veliku žalost.

Hvala na čitanju, 
Keti ღ

Коментари

  1. Ja nisam zagriženi fan Diznijevog crtaća, nije mi čak ni u omiljenih deset (što ne znači da ga ne smatram divnim, ali, naprosto, moji su favoriti neki drugi), tako da mi se ova, neću reći rimejk pošto su u pitanju dva različita oblika: animirani i igrani, dakle ova OŽIVLJENA :) verzija gleda uglavnom zbog Eme.
    Nemam prevelika očekivanja, a meni lično je francuska ekranizacija, uprkos manjkavostima samog razvijanja priče, vizuelno najbolja i Lea Sejdu mi je savršena Bel. Dopada mi se taj malo mračniji fazon, bliži izvornoj bajci.
    Dobar tekst :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na pomoći, OŽIVLJENA verzija (mislila sam da će biti pogrešno ako tako prevedem, nemam pojma zašto). Meni je uvek Diznijev animirani bio najdraži, mada slažem se da je francuska verzija divna, ali ona je sama po sebi za mene bila novo iskustvo - približavanje izvornoj bajci.
      Ja sam je gledala zbog većine glumaca (sa Emom na čelu), ali previše sam pristrasna da bi sud/utisci bili objektivni. Ti svakako javi utiske kad odgledaš!

      Hvala na čitanju :*

      Избриши
  2. Super post, cenim tvoje mišljenje. Međtuim meni se ovaj film jako dopao, možda jer sam ga gledala 3D pa me je sve dvostruko očaralo, možda jer sam omrzla animiranu verziju zbog popularnosti tek ja sam iz bioskopa izašla oduševljena. Jesmu malo protraćili Kevina ali sve ostalo je fantastično meni bilo, soudtrack posebno “Evermore” i "How Does a Moment Last Forever (Montmartre)" (ova je još lepša u selininom izvođenju) koje su skroz nove pesme su magične, junaci imaju pozadinske priče a onca scena Dena Stivensa u prisećanju detinjstva vredi čitav film. Opet jsno mi je zašto ti se nije dopao, posebno jer znam da si pasionirani ljubitelj animiranog filma te te u poptunosti razumem :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Razumem te po pitanju odbojnosti onog što je trenutno hit, ja još uvek "Fantastične zveri.." nisam gledala. Dok izbace drugi deo nadam se da ću odgledati. :)
      Ja sam pre svega, kada je ovaj film u pitanju, bila strašno nestrpljiva, verujem da je sa kvalitetnijom rezolucijom snimka utisak donekle bolji, ali eto ceo paket mi nije legao najbolje, bez obzira na trud oko kostimografije, scenografije i specijalnih efekata (zbog istih ću film ponovo odgledati kad kvalitetniji snimak ugleda svetlost dana).
      Hvala na razumevanju, znaš da sam se istom kao dete radovala. :)
      Hvala na čitanju. :*

      Избриши
  3. Meni se dopalo! Vizuelno, prvenstveno, na tu kartu su i igrali, pretpostavljam. Luk Evans zaista krade kadar, Gaston je užasnog karaktera, to stoji, ali mi je ovde zaista zgodan :D Gledala sam u 3D varijanti, pa mi je bilo malo naporno za oči (morala sam par puta i da skinem one naočare). Vrlo je verovatno da bi mi se manje dopao da ga nisam gledala na velikom platnu. Ja volim te bajke i sl. da gledam u bioskopu, jedino tada imam potpun doživljaj. Sledeći na spisku mi je Kralj Artur (ne sećam se tačnog naziva filma, samo znam da će se kod nas prikazuvati u maju).

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja zazirem od bioskopa, draže mi je iz moje udobnosti foteljske. :) Verujem i ja da im je glavni adut bio vizuelni aspekat filma, to je ono što mi se najviše dopalo. Kostimografija je takođe besprekorna, muzika provereno dobra.. Nikad ništa nisam gledala u 3D-u, pretpostavljam da ima svoju draž, ja se ionako previše unesem pa bi mi on bio suvišan.
      Jao to je Gaj Riči ako se ne varam.. Džud Lou i Čarli Hanam, čekam ga i ja. Nisam znala da kod nas ide u maju, hvala za info. :)

      Избриши
  4. Najzad sam ga i ja odgledala. Baš mi je krivo što ti se nije svideo.:(
    Ja sam, naprotiv, oduševljena, da li mi se pogodilo raspoloženje ili šta, ali mi se jako svideo. Pesme su divne, naročito nove, nekako baš mi je to bilo to. Sviđa mi se što je Bela drčnija i što je Zver načitanija i nekako stidljivija, ali se brzo pronađu kao srodne duše, to mi je delovalo realnije nego u crtanom. Odlepila sam na Hari Poter i Moulin Rouge referencu. LeFou mi je bio odličan, ja čak tog glumca nisam ni prepoznala iz Frozen, nekako mi nije taj crtani bio toliko upečatljiv i svidelo mi se što je ovde uvideo svoje greške, a i sve vreme je imao grižu savesnosti za razliku od Gastona. Luke Evans je bio savršen. Ma kao ceo sklop mi je baš legao film, nekako me je ostavio da želim još. :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je da ti se dopao. :)
      Biće da sam ja previše pristrasna ili pak nije bio pravi trenutak. Svakako utisku nije pomoglo što sam gledala loš kvalitet snimka, ali bila sam toliko radoznala da nisam mogla da se strpim i sačekam. Videh da je izašao neki dan normalan torent, verovatno ću skinuti i odgledati ponovo, ako ništa drugo onda zbog scenografije/estetike filma koja mi se dopala.

      Избриши
    2. Obavezno pogledaj, izašao je odličan snimak. :)
      E da i nisi umislila, ono jeste bio omaž sceni iz Moje pesme, moji snovi, mislim to je namerno urađeno, bile su reference i na Kabare, Čikago, Moulin Rouge, režiser je veliki fan mjuzikla. :D

      Избриши

Постави коментар

Popularni Postovi