Tune Of The Moment_No. 11

Ja sam vam, u suštini, kao pokvarena ploča, vrtim jedno dok mi se ne smuči. Muzika je samo jedan primer tome, a ni hranu ta moja tendencija nije zaobišla. Zahvaljujući tome tačno mogu da vam navedem svoje muzičke faze, svaki izvođač predstavlja određenu godinu/e mog života. Čudivši se u srednjoj onima koji slušaju metal, za mene tada krajnje nepojmljiv žanr, isti sam počela da slušam koliko u brucoškoj godini i od tada mi je lek protiv iskaljivanja besa na one koji to nisu zaslužili - slušalice u ušima sa kojih dopire zvuk električne gitare idealan je bensedin.

Džez u proteklih godinu i po gospodari plejlistom s vremena na vreme ostavljajući prostora nekom instrumentalu ili klasici za vreme čitanja. Ne mogu da čitam bez muzike, jednom sam pustila kompilaciju s Jutjuba "Music for Reading" i čitanje u tišini je prestalo da postoji dok su se liste nizale jedna za drugom.
Današnja lista zvuči ovako:

10)Jasmine Thompson - "Mad World"

Kao i uvek, pre svih, tu je obrada. Original volim, ali ova obrada je toliko dobra da ne možete da je ignorišete. Džasmin je devojka koja ima šesnaest godina, popularnost je stekla kao desetogodišnjakinja zahvaljujući obradama koje je postavljala na svoj Jutjub kanal. Nisam, da budem iskrena, ni znala da ih ima više. Eto nečeg novog za slušanje.

9)Luis Armstrong & Ella Fitzgerald - "Dream A Little Dream Of Me" 

Kriv je radio. Čula sam je nedavno, po ko zna koji put, i sad mi, razume se, ne silazi sa liste najčešće slušanih numera. Razni izvođači su otpevali ovu pesmu, a meni najdraže su ova duetska, Ele i Luisa, i ona koju je otpevala Doris Dej.

8)Leonard Cohen - "If It Be Your Will"

Početkom meseca sam razmišljala da li da za rubriku Top 10 sastavim listu Lenardovih pesama koje često slušam, ali to nisam učinila. Imam materijala za jedno pet sati neprekidnog slušanja, njegov me glas, poput Sinatrinog, uvek relaksira.

7)Wilco - "How To Fight Loneliness"

Podrazumeva se da se na listi zatekne i ona koja je tog meseca slučajno pronađena, klik po klik, jer Jutjub. Uglavnom su mi te "slučajne" i najdraže. Ova numera svojim prvim taktovima podsetila me na obrađenu "Ayo Technology" dok joj je suština teksta "smile all the time" iako je melodija koja isti prati daleko od vesele ili optimistične meni je za opuštanje idealna.

6)Beth Heart - "Cought Out In The Rain" 

Poput prethodne pesme i Nure Nur, iz prethodnog teksta ove rubrike, i ova je slučajan putnik liste. Nisam vodila evidenciju ali takvih je sve više. Izgleda da Jutjub bolje predlaže no što ja biram..

5)Il Divo - "Adagio"

Numera ima i oficijelni spot, ali što to da gledam kad mogu Lokija, pritom je ovo audio studijske verzije. U poslednje vreme slušam dosta valcera (kad već imam dve leve noge bar da slušam), uključujući i moj omiljeni, sledeći na listi, a zbog samog plesa sam i "naletela" na ovaj snimak. Film sam gledala, Tom je savršen kao i uvek, Mijina frizura mi još uvek nije jasna, a pesma je savršenstvo. Mnoge verzije iste postoje, original Lare Fabian je na engleskom, iako italijanski ne razumem najbolje verzija Il Diva mi je daleko emotivnija.

4)Dmitri Shostakovich - "Waltz No. 2"

Meni najdraži valcer, izuzimam Čajkovskog od čijeg "Krcka Oraščića" je autor videa upotrebio deo valcera Snežnih pahulja. Ovde su ga fino uklopili sa Kenetovom "Pepeljugom" koju sam gledala iz dva razloga, plava haljina i Helena Bonam Karter.

3)David Bowie & Cher - "Young Americans"

Neko naročito objašnjenje nije neophodno, Dejvid je Dejvid. Šer tj. njena frizura je doduše priča za sebe. Znam da su u pitanju sedamdesete, ali ipak..

2)Ed Sheeran - "Shape Of You"

Opšte je poznato da ja uvek kasnim pa tako ni činjenica da tek sada slušam "Divide" ne treba da čudi. Ono što je "zarazno" u ovoj pesmi je svakako melodija. Poput Sijine "Cheap Thrills" - čuješ je jednom pa ti posle ne izlazi iz glave.

1)Tom Waits - "I Hope That I Don't Fall In Love With You"

Toma Vejtsa ubrajam u onu grupu jedinstvenih kao što su Koen ili pak Kejv. Specifičan glas svakoj njegovoj numeri daje posebnu emociju. Nedavno sam se "upoznala" sa njegovim stvaralaštvom, po mom skromnom mišljenju, čovek koji nema nijednu lošu (relativan pojam) pesmu. Svaka je priča za sebe.
  • Dragi moji to bi bilo sve za ovomesečni muzički miks, nadam se da će vam se nešto od ponuđenog dopasti. Ukoliko imate nekih sličnih predloga - vičite. :)
    Želim vam Srećan Uskrs i sve najbolje.
Hvala na čitanju, 
Keti ღ

Коментари

  1. Jao što ti je lep blog, divno si ga sredila.❤
    Ja se drogiram još uvek sa Ed Sheeranom, znači ne mogu da prestanem da slušam Divide, favorite Dive, Perfect, Hearts Don't Break Around Here, Barcelona, Nancy Mulligan.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti. ❤
      Volim crnu, ali neophodna mi je bila promena, a ovo nije belo tako da mi je srce na mestu. Uglavnom ne diram više ništa! :)
      Tek sam počela da slušam Širanov album i dopada mi se taj retro feel koji imaju pesme. Perfect je baš perfect, krojena za sve mladence /zaljubljene. On mi je generalno sjajan jer fura po svome, ne priklanja se komercijali mada je stekao uspeh.

      Hvala na čitanju! :*

      Избриши
  2. A ja sam ti još gora, jer kad se baš "navučem" na neku pesmu, IZBEGAVAM da je previše vrtim, kao, da ne potrošim odmah doživljaj i euforiju, a to će se svakako desiti, pa se onda uzalud uzdržavam. Nejasna sam samoj sebi, al tako je.:)
    Zanimljivo, ja npr. nikad nisam slušala baš METAL, iako sam se družila sa ljudima koji su bili okoreli fanovi, počev od mog brata od tetke. Najbrutalnije što sam slušala bili su neki bendovi iz podžanra thrash/speed metala, tipa Megadeth, Annihilator i par "Metalikinih" stvari, inače black/death/NU itd. i dalje ne kapiram kako mogu ljudi da slušaju, meni je to previše...Heavy metal obožavam još uvek, hard rock/glam je moj fah, to sam baš rasturala kao srednjoškolka, volim i dalje, ali nisam više toliko "divlja" po pitanju imidža i "loženja", isključivosti...Power metal odavno ne slušam toliko, gothic nikad nisam preterano volela sem par bendova, ali u principu sve to mogu i dalje i volim da čujem, ali mi je preterana buka i bes nekad.
    Kad se treba deklarisati, uvek sam roker (hard & heavy tu podrazumevam) nego metalac. I još nešto po čemu sam "crna ovca", meni to nikad nije bio ventil za bes, nego, šta znam, dodatna energija.:)
    Svala čast, meni muzika samo smeta dok čitam, odvlači mi pažnju.:)
    Lista je kao i uvek sjajna i raznovrsna, mnogo predloga i podsećanja :*.
    I još nešto, ja mnogo volim Toma - al Petija; Vejts mi je OK, al kad se "lome koplja", imenjak pobeđuje na mojoj listi.:)


    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sad sam shvatila da se nisam dobro izrazila , metal i hevi metal - not the same :D Elem. ja sam za hevi metal takođe, prethodio mu je rok, pa je to potom bila kombinacija dok sam se u početku fokusirala na pop muziku.
      U death metal nisam zalazila, držala sam se klasika, Mejden, Metalika, Zepelin, Sabat i slični..

      Posle sam, verujem, pod uticajem filmova premotala ploču na džez i američke standarde tu sam još uvek, metalu se vratim kada u šetnji treba da ubrzam korak (jači ritam pa sam i ja brža) ili kad mi treba "pražnjenje" tj. izbacivanje negativne energije.
      Navikla sam sad da čitam uz muziku naročito mi pomaže ako u prostoriji ima nekoga ko razgovara, mogu da stavim slušalice, uzmem knjigu i isključim se. Ja od Petija znam tek poneku, a na Vejtsa sam slučajno naletela. Drago mi je da vam se nove boje bloga (plavu ne dam!) dopadaju, trebala mi je promena.

      Hvala na čitanju. :*

      Избриши
  3. Zaboravih "Panteru", njih volim i dalje da čujem od malo "jačih" metalaca. Slično je i sa grunge-om, mnogo volim "Alice in chains" i "Pearl jam", ali sam žanr ne volim nimalo. Ili punk, koji tek ne podnosim, al recimo "Clash" može.:)
    I da pohvalim novo lice stranice..*

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Popularni Postovi