Moje čitalačke navike

Na red dođe i upitnik opšte prirode. Sarin tekst podstakao me je da razmislim i o ovoj temi usput podsećajući na postojanje taga koji je stajao u rezervi. Kada bi me neko pitao da opišem sebe kao čitaoca jednom rečenicom rekla bih da sam čitalac u razvoju, što generalno svi mi, ljubitelji pisane reči, i jesmo. Konstantno učimo bilo da je knjiga dobra ili loša svaka nas je nečem naučila, u krajnem slučaju naučila nas je da zaobilazimo nešto što nam je izgubilo draž ili ju pak nikad nije ni imalo.

Iako je moja ljubav prema knjizi bila ljubav na prvi pogled, da budem iskrena ne sećam se sebe kao čitaoca u mlađim danima. Naravno, čitala sam sve što je planom i programom bilo određeno, bila sam učlanjena u biblioteku, pozajmljivala štivo, ali ne sećam se da smo ja i knjiga bile nerazdvojne. Od tih prvih poseta biblioteci osim ljubavi prema knjizi ostala je i ljubav prema polici. Od tada pa do danas prvo što primetim u nečijem domu jeste deo u kom žive knjige. Tada nastojim da budem civilizovana i trudim se da pogled uperen prema istima svedem na minimum i uključim se u razgovor, ali to su često Tantalove muke. Elem, kao što rekoh ne sećam se da smo knjige i ja bile nerazdvojne, a onda su započeli studentski dani i moja biblioteka dobila je svoj kamen temeljac.
No, da pređemo na navike..


1)Izbor žanra?

Klasici se podrazumevaju, u poslednje vreme češća su pojava. Prošla je faza u kojoj se moralo, a ja nikad nisam bila ljubitelj stvari koje su bile obavezne, pa mi je tako i sama reč ostavljala gorak ukus u ustima, sada se volimo i što je bitnije razumemo. Sa formom elektronske knjige počela sam da čitam i žanrove za koje nisam znala da postoje, pretežno mislim na YA/NA, za koje mi se čini da sam ih prerasla ili mi je prosto sve već viđeno.. Tu je distopija, drama, istorijski romani.. Od svega po malo.

2)Nabavka knjiga?

Članska karta u biblioteci mi je istekla, sramota za budućeg bibliotekara.. Ukoliko se pitate što je nisam obnovila odgovor je da za tim nemam potrebe. Brže kupim no što pročitam tako da ne vidim poentu zanemarivanja svojih polica zarad onih u biblioteci. Razumem draž traganja za narednom knjigom, ali verujte mi na reč ja se kod kuće dugo raspravljam sama sa sobom koja knjiga je sledeća na redu, u biblioteci to traje čitavu večnost. Recimo da pri odlasku na put ponesem knjigu sa sobom, odabranu nakon popriličnog preispitivanja, posle sam u stanju da ubedim sebe kako sam trebala poneti nešto treće. Nije meni lako, ključni problem je u tome što previše razmišljam.. Dakle, kupim. Kada sam u "blokadi" tu su elektronske knjige, a biblioteku posećujem, nisam je zaboravila..


3)Format?

Ne biram. Jedno vreme sam čitala pretežno elektronske dok su one sada uglavnom tu ako nešto baš ne mogu da nađem kod nas. Pre čitanja na tabletu mnoge sam pročitala na telefonu i zarekla se nikad više mada su sad ekrani veći.. Na računaru mi takođe nikako ne ide. Iz gornjeg odgovora možete zaključiti da sa izborom uvek imam, nepotrebnih, muka, pa tablet dođe kao idealno rešenje za put. Da vam ne pričam koliko mi je para uštedeo. Da sam, primera radi, kupila poslednji nastavak serijala A Court of Thorns and Roses psovala bih sebe verovatno godinama..

4)Mesto za čitanje?

Imam jednu vrlo neobičnu naviku, u rođenoj kući se ponašam kao da nije moja.. Umesto da se zavalim ja sedim na samom kraju ugaone kao da će me neko oterati. Krevet je ipak najčešća solucija, dva jastuka pod glavom i jastuk od ugaone u krilu na koji naslonim knjigu i mogu tako sve dok ne ogladnim. Pošto me glasovi dekoncentrišu slušalice su tu da mi nekim instrumentalom pruže "tišinu" ukoliko nisam sama u kući. Ne usudim se čitati u vozu/autobusu jer sam ubeđena da bih promašila stanicu.

5)Koliko mesečno knjiga pročitaš?

Zavisi od obaveza i raspoloženja. Ova godina mi je nekako povratnička. Prethodna je bila prepuna stresa pa mi pored ispita koji su bili prioritet uzimajući pritom i poslednji atom dobrog raspoloženja nije bilo do čitanja, žalosno, ali istinito.
Sada gledam da izbalansiram vreme tako da stignem da pročitam knjigu i pogledam seriju/film. Ključ je u raspoloženju. Planova se više ne držim jer do sada nijedan koji sam sebi zacrtala, kada je čitanje u pitanju, nisam ispunila. U mom mozgu to odmah postane obaveza i tu dođe do blokade same volje za čitanjem. Kako bude, biće.


6)Notesi i obeleživači?

Notesi nikad neće izaći iz "mode" tj. izgubiti na aktuelnosti. Volim da pribeležim. Bilo da su knjige koje sam pročitala ili tekstove koje sam za blog napisala, evidencije radi. Tu je i poseban notes u koji isključivo pišem citate i nove reči koje sam "pokupila" u pročitanim knjigama, bilo da su neke koje su mi bukvalno do tada bile nepoznanica ili su pak arhaične koje dugo nisam čula.
Obeleživači se podrazumevaju mada ću se u nedostatku istih, što je retkost, uvek snaći.

7)Čudne navike?

Užasava me pomisao da bi knjiga mogla doći u dodir s vodom ili bilo kojom drugom tečnošću. Samim tim nikada nećete videti da ostavljam knjigu na stolu na kom stoji bokal ili čaša puna vode. Kada pak drugi ostave knjigu u neposrednoj blizini iste ja sam ta koja ide po kući i sklanja knjige od potencijalne katastrofe. Kada se vratim sa puta, ma koliko kratak on bio, imam mini OCD fazu u kojoj brišem sve što mi je bilo u torbi, pa tako na čišćenje idu tablet i telefon, ali i knjiga. Ne znam iz kog razloga imam taj osećaj da nije čisto čim nije bilo u kući, i samu kuću koliko god da čistite prašine će uvek biti, ali eto, jače je od mene.
  • Trudila sam se da budem konciznija, ali avaj, slaba vajda od mene po tom pitanju. Drago mi je da zahvaljujući ovom upitniku imamo prilike malo opširnije da popričamo na temu knjiga i da se samim tim još bolje upoznamo.
    Do sledećeg teksta...
Kad smo kod čudnih navika.. 😊
Hvala na čitanju,
Keti ღ

Коментари

  1. Sve ovo je bilo u onom prvom, najuopštenijem čitalačkom upitniku (za mene, inače, prvi "tag" tog tipa kojim sam probila led), pa sama iz tog razloga neću preuzimati ovo, ali volim da čitam vaše odgovre, iako se, kao što rekoh, pitanja uveliko ponavljaju iz svih prethodnih tema.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mislim da smo generalno sve book tagove "pretresli", prosto bi me čudili da nađemo nešto novo/drugačije. :)
      No, slažem se, takođe volim da čitam tuđe odgovore tj. u ovom slučaju navike.

      Избриши
  2. Sjajan post draga,
    Uživala sam čitajući i toje navike baš je super kada možeš da vidiš koliko se navike zapravo razlikuju a zapravo svi imamo slične :)
    Divan post:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala darling :)
      Volela bih da nađemo neki tag koji do sada nismo radili tj. sa nekim svežim pitanjima.. Nadam se da ću naći nešto za sledeći mesec. Držite mi fige. :*

      Избриши
  3. Odlican post :)
    Nova sam na bloggeru i zapratila sam se,poseti i ti moj blog ako zelis ♡ Dotted with hearts

    ОдговориИзбриши
  4. Одговори
    1. Divim se svima onima čija knjiga preživi takav poduhvat. Mogli bi napisati priručnik tipa Reading in a tub for dummies :)

      Избриши

Постави коментар

Popularni Postovi