Ralph Fiennes Hour

Da se poslužim rečenicom izgovorenom pretežno nakon reklamnog bloka - dobrodošli natrag. U poslednjih nekoliko meseci ništa nije stalno na blogu, ali tu i tamo stare rubrike se vrate, kada za njih ima "materijala", jer ni u kojem slučaju ne želim da nešto bude odrađeno reda radi. U tekstu ove rubrike posvećene Kolinu Firtu napomenula sam kako ću se osvrnuti i na filmografiju Rejfa Fajnsa, krajnje vreme je bilo da to obećanje i ispunim. "Engleskog pacijenta" još uvek nisam gledala iako sam pre više od deset godina kupila DVD, započela nekoliko puta i batalila no predloga ne manjka..
Moj izbor je sledeći:

  • Onegin
Evgeniju Onjeginu čoveku nesmirenog duha, umornom od poštovanja društvenih normi i šablona koje društvo propisuje u devetnaestom veku, put će preprečiti prijateljstvo Lenskog i ljubav Tatjane Larine. Odbijajući da se uklopi u okolinu u kojoj se zatekao i povinuje pravilima Onjegin ostaje dosledan svojim načelima sve dok ga ona ne koštaju prijateljstva i ljubavi koje je do tada shvatao olako i odbijao.

Film je nastao u saradnji tri člana porodice Fajns i njihovih partnera, Rejf je Onjegin, Magnus kompozitora, a Matra reditelj.
  • Sunshine
Porodica jevrejskih mađara, Zonenšajn, stekla je naklonost sugrađana zahvaljujući receptu za tonik koji je bio zaostavština pradede Emanuela čiji je otac nastradao u požaru seoske destilerije kada je njemu bilo 12 godina. Došavši u Budimpeštu u potrazi za poslom Emanuel se zaposlio u destileriji, a u 25. godini je otvorio sopstvenu u kojoj je spravljao očev tonik. Imao je dvojicu sinova, Gustava i Ignjata. Kada mu je mlađi brat preminuo on i supruga su usvojili njegovu kćerku Valeri. Nijedno od troje dece nije bilo zainteresovano da nastavi očev posao, Gustav je postao lekar, Valeri fotograf, a Ignjat sudija od kog su zarad napretka u karijeri zahtevali da promeni prezime. Sve troje promenili su prezime u Šorš. Rođaci odgajani kao brat i sestra, Valeri i Ignjat su protiv majčine volje stupili u brak i u njemu dobili dvojicu sinova Ištvana i Adama.

To je samo deo priče koja vas čeka u tročasovnoj drami koja prati jevrejsku porodicu Zonenšajn iz devetnaestog kroz dvadeseti vek, od pradede Emanuela do praunuka Ivana. U ulogama Ignjata, Adama i Ivana našao se Rejf dok ulogu Valeri igraju majka i kći Rozmari Haris i Dženifer Ili.
  • Wuthering Heights
Srodne duše Hitklifa i Keti ne udaljavaju se ni kada ih razdvoje različiti životni pravci, ni preke naravi i burni karakteri koji oboje poseduju. Sebično brane i čuvaju ljubav prema onom drugom i kada ih ogorčenje razara. Svetinja od detinjstva do sudnjeg dana. Ljubav autodestruktivna, ali poput vazduha neophodna.

Ma koliko volela Olivijea i njegovu, prvu, verziju sa Merl Oberon u ulozi Keti, od ove iz '92. meni nema bolje što će reći da mi je u debati koja traje od 2009. draži Fajns od Hardija u ulozi Hitklifa.
  • The Grand Budapest Hotel
Devojka čita knjigu nepoznatog autora o poseti Grand Budapest hotelu šezdesetih godina u kom opisuje kako je upoznao njegovog vlasnika. Vlasnik mu u toku večere, u sada maltene pustom hotelu, govori o poslednjim slavnim godinama hotela, te o razlozima zbog kojih ne želi da ga proda i kako je uopšte postao njegovim vlasnikom. Sve je počelo 1932. godine. Zero Mustafa zapošljava se u hotelu u kom mu je nadređeni kućepazitelj Gustav H. Nakon smrti Madam D., stalne gošće hotela Gustavu će pripasti umetnička slika koji će istu ukrasti iz doma porodice preminule što će ga dovesti iza rešetaka, a porodica će ga pored krađe optužiti i za ubistvo Madam D.

Prvi film Vesa Andersona koji sam gledala i u kom su me najviše od svega oduševile boje. Intenzivne, ali ne i napadne savršeno su obojile svaki kadar bez da su odvratile pažnju od same radnje ove komedije.
  • Constant Gardener
Britanski diplomata Džastin Kvajal koji živi i radi u Keniji saznaje da mu je supruga, humanitarac i aktivista, ubijena. Nakon saznanja da je i njen kolega doktor Arnold Blum ubijen istog dana na drugoj lokaciji Džastin, koji nije bio upućen u posao kojim se Tesa bavila, kreće u potragu za krivcem usput se upoznajući sa rizikom kom se Tesa izlagala istražujući iznenadne smrti u Africi.

Uloga Tese je prvobitno dodeljena Evi Grin nakon čijeg su povlačenja sa projekta na audiciji bile Kejt Vinslet, Naomi Vots, Sijena Miler i Nikol Kidman. Film je adaptacija istoimenog romana, posvećen humanitarki Ivet Pjerpaoli na čijem životu je Džon le Kare zasnovao lik Tese, bila je jedna od četvoro poginulih u saobraćajnoj nesreći u Albaniji dok je pokušavala da pomogne izbeglicama sa Kosova.
✫✫✫✫✫
Toliko od mene za ovomesečnu rubriku Movie Hour nadam se da će vam se neki od predloženih filmova dopasti. Ukoliko ste pak nešto ili sve od ponuđenog gledali slobodni ste da sa mnom podelite svoje utiske.
P.S. "Šindlerova lista" je namerno izostavljena (genijalan film).
Koje filmove Rejfa Fajnsa vi volite?


Hvala na čitanju,
Keti ღ

Коментари

  1. Samo napreddd Kacoooo ^_^ odgledala te filmove sve i Engleskog :) mogli bi kreniii ako neces sama zajedno smo jaci :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dogovoreno. Da ponesem DVD? ;)
      P.S. moj TV je naspram tvog novorođenče, just sayin'. :*

      Избриши
  2. Odličan tekst.:) Nisam još gledala "Sunshine" , "Grand Budapest hotel" i "The constant gardener", inače mnogo volim i cenim Ralfa (zaista ne mogu da se naviknem na "Rejf", naprosto ne kapiram logiku) i bukvalno u svakoj ulozi mi prija, divan glumac i džentlmen.:)

    Najdraži mi je kao Hitklif i Onjegin, možda jer su mi to i omiljeni književni junaci ili bar u pet omiljenih, što je samo po sebi pokazatelj da ih je sjajno odigrao.:)

    Samo mi je nešto upalo u oči, kažeš da je Evgenije vodio "boemski život", što je u kontekstu vremena i mesta radnje, a posebno koncepcije samog lika, "niđe veze" odrednica, on je plemić, nikako boem. Povedi računa i kad koristiš pojedine izraze, svaki sinonim bi zvučao prikladnije i lepše nego "živalj", to je romantični, prekrasni XIX vek, to je Rusija, ovako zvuči baš rogobatno. IZVINI, ja to jer sam srcem i dušom vezana za taj period u umetnosti, profesionalna deformacija.:(
    Inače, uživala sam u tekstu i nedostajala si - dobrodošla nazad!:*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nema potrebe da se izvinjavaš :*
      Meni je takođr bilo neobično Rejf, ali on sam reče da tako treba. To je nešto poput našeg Milena/Milena. :D
      Na "Sunshine" sam slučajno naišla i dopao mi se, dosta toga je stalo u ta tri sata s obzirom da pratimo tri glavna lika iz tri generacije. "Onjegin" mi je naročito drag jer je prvi njegov film koji sam gledala dok je njegov Hitklif baš onakav kakvog sam zamišljala.
      Hvala mnogo na čitanju i lepim rečima. :*

      Избриши
    2. Vetovatno si mislila da je Evgenije dendi., boemi su došli tek kasnije i uglavnom su to bili (siromašni) pesnici i pisci. Ništa zlonamerno, zaista, samo primećujem.:)

      To k'o što je "Remzi" stvarno - Ivan. Dok sami ne izgovore svoje ime, ništa.:)

      Hehe, odmah mi kod "Sunshine" upada u oči da je igrao Mađara, kao i u "Engleskom pacijentu", koji je odličan film (a i knjiga). Meni je sjajan u bilo kojoj ulozi, čak i u onoj sladunjavoj "Sobarici sa Menhetna" ili "Koriolanu" koji mi je ostavio neke zbrkane utiske. Talentovana porodica, u svakom slučaju!:)

      Hvala tebi na preporukama i obavezno nek ti ovo postane redovna rubrika, odlična je zamisao!:*

      Избриши
    3. Dendi, hvala. :) Znam na šta mislim ali ne mogu se setiti reči. :D
      Upravo, Ivan se piše, a uglavnom ga izgovaraju/čitaju Ajvan. U Trainspottingu imaš dva glumca koji se zovu Ewan, jedan je Juan, a drugi Ian, pa ti vidi. :D

      Verujem ja da je "Engleski pacijent" odličan, ali da citiram Stjuartovu repliku iz pilot epizode "Vicious-a" - There hasn't been a right time. :)
      Primetila sam da mi je lakše preporučiti pet filmova no deset, izuzev kada su filmovi zlatne ere Holivuda u pitanju, oni bez po muke mogu da gostuju svako malo u rubrici Top 10. :)

      Избриши
    4. Super je i knjiga ("Engleski pacijent"), stavi na listu, nikad nije kasno, ja ću svakako reprizirati oboje::)
      A "Onjegina" moram da gledam uskoro, nisam godinama, dok knjigu čitam relativno često, znam je skoro pa napamet. Film ću ovoga puta, osim zbog dragog glavnog para, posebno zainteresovano ponoviti zbog Lene (Olge) i Tobija (Lenski), koje sam zavolela u serijama. :)

      Избриши
  3. Sada mozes da se hvalis da si odgledala i Pacijenta :P :)

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Popularni Postovi