Povratnik

S07E05
Isplivasmo na površinu, zar je neko uopšte sumnjao? Bilo je divnih momenata u ovoj epizodi, ali i onih kojima se uopšte nisam nadala iako su bili neminovni. Ne, ne mislim na Džoru, on je kao Lesi, a Lesi se uvek vraća kući.
Elem, Džejmija je odvažnost umalo koštala života, ali kao što je i red na kraju mu ne fali ni dlaka s' glave. Istini za volju, Bron mi je, iako uvek duhovit, bio savršen u tandemu s Tirionom, njihove su se opaske nekako prirodno nadovezivale jedna na drugu, ali avaj ako mu je sudbina služba na lanisterskoj strani ipak je bolje što je s Džejmijem no sa Sersei, kraj nje je, pored onog palog meštra Kjuburna ionako gužva. Verujem da ona ni nema vremena za pošalice s obzirom da joj se kruna na glavi klima kao zub koji bi mogao ispasti svakog trena.

Drogon nekoliko sekundi pre svog epizodnog hita "Uradite kako je mama rekla, kleknite".
U međuvremenu, na bojnom polju kraljica Deni drži čas lepog ponašanja svoj preostaloj lanisterskoj vojsci koja je preživela vatreni kašalj njenog mezimčeta. Taman lepo krene da zbori "znam šta ste čuli..", nekolicina jadnih vojnika s očima punim nade upre pogled u nju, neverujući svojim ušima, kad ga majka uprska sa "neću da vas ubijem, ali kleknite il' umrite". Slušamo mi, sluša i Tirion, još uvek potrešen slikom pustoši koju je sukob za sobom ostavio, i naposletku - svi junaci nikom ponikoše i u crnu zemlju propadoše. Bolje reći, junaci se pokloniše dok su Tarlijevi, otac i sin, hrabro pogledali oči u smrt u stilu Briljantinovog hita "We go together". Pre no što će lozu Tarlijevih saseći u korenu (Sema ovde isključujemo iz priče) počela je i titule da recituje, hvala Bogu skratila je svoju pesmicu, u suprotnom bih, života mi, premotala.. Razumem ja da su zmajevi tu da bljuju vatru, ali ako si već pravičnija i humanija od protivnika nemoj da gaziš datu reč tri sekunde nakon što si je dala..

Dobar stari WTF momenat, šta bismo mi bez njega.
Vojskovođa se vraća kući da sestri podnese izveštaj i predoči neminovan gubitak koji ih čeka, pritom je obavestivši i o Oleninoj ispovesti. Ponadala sam se da će mu ona, nakon što joj je sve lepo objasnio, poverovati, ali ne vredi. Toliko je rešena da održi vatru svoje mržnje prema Tirionu u životu da će mu, po običaju, prišiti i ono za šta nije kriv.

Nakon što je uspešno pokorila vojsku koja joj je bila na raspolaganju Deneris se vraća na Zmajkamen gde je čeka Džon. Nasuprot prethodnoj sceni u kojoj je svojim kricima pomogao u rađanju straha od sigurne smrti međ vojnicima Drogon prema Džonu ispoljava radoznalost. Kao što bi postupio i sa bilo kojom drugom životinjom Džon prilazi zmaju koji ga kao jednog od Targerijena, razume se, prihvata.

I dok su Deni i Džon, da se poslužim Emilijinim rečima, ćaskali na litici eto ti Džore. U njegov povratak nismo ni sumnjali, ma koliko za nju poznanstvo sa Džonom bilo, u neku ruku, novi početak, Džora je jedini svedok njenog razvoja ličnosti i napretka, njenih početaka u kojem nije bila ništa više do uplašeno dete nesvesno sveta u koje je bačeno. Kad smo već kod Mormonta, da li se to samo meni čini ili komandanta Džeora više pominju u smrti no što su to života činili, nema toga kog je Džora sreo, a da mu oca nije pomenuo. Kada je susret u pitanju šta drugo reći no emotivno kao i rastanak, a i kako bi drugačije kad je čovek zaljubljen otkad znamo za njega. Zatvoriše se za njim vrata krivice zbog davnašnje izdaje Kalisinog poverenja, pa mu je samim tim vraćen i nekadašnji položaj međ njenom svitom odanih savetnika.

Džon sa Tirionovim malopređašnjim izrazom lica..
Brendon Stark je pak krenuo u izviđačku avanturu izvan granica zida ne bi li osmotrio dokle je opasnost stigla. Neobično je bilo videti pogled Noćnog kralja koji mu je pobrkao račune što će reći, iz dodira prošle sezone se moglo zaključiti, da oni mogu uticati jedan na drugog. Verujem da će se naredna sezona osvrnuti i više pozabaviti time, mada ko zna šta nam još ove godine spremaju. Rekla sam da me više ništa ne može iznenaditi pre svega nekoliko dana, a uspeli su, iako sam znala da će kad tad doći na dnevni red.
O tome malo kasnije..
Gavrani ove godine rade punom parom. Citadela je na obaveštenje sa Severa ostala ravnodušna, na šta sam se razljutila poput Sema dok je Džonova reakcija na pismo divna uvertira susretu koji predstoji ma kad do njega došlo. Plan je od strane Tiriona mudro skovan i prema svemu sudeći jedini je razboriti put koji im prestoji kako bi se proces ujedinjavalja protiv Belih hodača ubrzao.

Kad se i Varis uhvati čaše.. Sad će apokalipsa, samo što nije..
Susret braće Lanistera neophodan je rizik ne bi li se ikako Sersei privolela na primirje dok se pretnja koju predstavljaju Noćni kralj i kompanija ne eliminiše. Ko će bolje prokrijumčariti patuljka kog traži cela prestonica od Davosa koji će nas i sam odvesti do lika čiji smo završetak veslanja, s obzirom na to gde je većina danas, čini se čekali sto godina. Gendri će tako uspešno privesti kraju skrivanje pod kraljičinim nosom i stupiti u tabor kralja na Severu. Sa osvrtom na prošlost nismo završili jer će se naša kopilad prisetiti svojih očeva i priča o njihovom junaštvu i slavi, uporedivši sa njima svoju debljinu tj. visinu što me je podsetilo na Robertov i Nedov susret u prvoj epizodi.
Uz Bronovu pomoć sastaše se i Lanisteri. Scena vrlo dirljiva i efektna. Drago mi je što Serseina mržnja nikad neće moći Džejmiju nepovratno da uništi odnos sa Tirionom. Iako mu zamera ubistvo oca, Džejmi je svestan da su razlozi bili opravdani. Sersei je, naravno, bila u toku.. Ne može nju ništa da iznenadi koliko ona može da iznenadi Džejmija i zaprepasti stanovništvo. Dete koje je na putu daje veću smisao njenoj borbi i teraće je prema cilju i kad nastupe najcrnji dani koji ionako čekaju iza ćoška, a i nije loše za držanje Džejmija na trenutnoj poziciji.

Tirion i zmaj u pozadini.. Monolog koji se može nadovezati na onaj iz 4 sezone.
Seme razdora među sestrama na Severu posadiće Bejliš lično, zar sad Arja da mu pomrsi račune?! Stvarno nema smisla.. Nju će njene veštine odvesti pravo u zamku,  Maloprstić je ipak posebna vrsta korova čiji se koren neće tako lako saseći. Uzdam se ipak u Brijenino nepoverenje Bejlišu, nju nikad nije uspeo da zavara osmehom i lepom rečju, te verujem da će na vreme posavetovati vučicu koja je trenutno ubacila u petu brzinu kada je lov plena u pitanju.
Džon će, sledeći plan, krenuti put Severa vodeći sa sobom uz Gendrija i Džoru koji se brže rastao od svoje Kalisi no što se s njom sastao. Ovog puta Tirion od njega traži da se vrati kraljici, a kako mu protivrečiti kada je upravo on naveo Mormonta da se suoči sa svojim osećanjima i prizna ih Deneris.

Na ovo iznenađenje sam mislila..
Dok je Laki tj. Sem nervozan/ljut zbog izostanka reakcije meštara na opasnosti koje prete Vesterosu, Gili je čitala spise visokog meštara Mejnarda, hvala joj na tome. Lik od kog ne očekuješ ništa iznenada postane trećim svedokom o vezi Regara Targerijena i Lijene Stark. Prvi je naravno Bren koji je razumeo sve što je video i čeka Džona ne bi li mu to i saopštio, drugi je Drogon, koji može i da se ne računa, ali ja to ipak činim, i naposletku imamo Gili koja ne razume ko je kome ko, ali je došla do informacije o Džonovom pravu na presto iako će nam to, pretpostavljam, biti tema razgovora tek naredne sezone. No, dobro je znati.
Revoltiran stagnacijom u kojoj se našao Sem se odriče svog poziva meštara Noćne straže i odlučuje da stvari, uz određene knjige, uzme u svoje ruke. Nadam se samo da je Gili spise velikog meštara Majnarda ponela kad ju je već Sem dao detetu da se njome igra..

Ekipa sa Zmajkamena srela je onu kod zida spremna da se suoči sa hodačima i usput u Vesteros donese dokaz koji bi ubedio Sersei da priče nisu legende za malu decu već realnost koja kosi sve pred sobom, pa će i zid uskoro doći na red. Bratstvo, smešteno iza rešetaka, pridružiće se borcima. Razlozi su različiti, ali zato svi dobro znaju ko je meta. Kako li će samo bez neophodnog stakla, ne verujem da su išta stigli spakovati za poneti..
Trenutak u kom se kapija podiže i otkriva bela prostranstva opasnosti neodoljivo podseća na istovetni događaj iz prve epizode serije sa jednom, ključnom, razlikom - saznanja o neprijatelju kom ćemo uskoro pogledati u oči.

Bila je ovo epizoda povratnika. Pobednici i gubitnici su se nakon bitke vratili svom domu, odani saborci su se vratili svojim korenima dok se jedan zločinac vratio na mesto zločina noseći maslinovu grančicu zarad višeg cilja. Mi ćemo se priči vratiti naredne nedelje.
Na bojnom polju naći će se život i smrt.

Inače, nije mi jasno kako "naši" misle izvući živu glavu.. Jedino da Bren bude posrednik, to bi bilo zabavno. :)
Hvala na čitanju,
Keti ღ

Коментари

  1. Jaoo, koliko mi je bio drago kada su Tralijevi bili spaljeni i nadam se da će Sem da se vrati u njihov zamak. Ja sam shippovala Jona i Daenerys do onog trenutka kad sam se setila da su u srodstvu. Takođe Bron i Tirion su mi bili dream team uživala sam dok su bili u istom timu. Jedva čekam novu epizodu- Odličan post draga, uživala sam čitajući ♥


    Die with memories,not dreams

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je da ti se dopao tekst. 😊
      Sezona mi je proletela.. Ne mogu da verujem da je sutra već dan D. 😱

      Избриши

Постави коментар

Popularni Postovi