Susreti

S07E03
Ko čeka, taj i dočeka.. Na stranu što smo mi, zadubljeni u ekran, čekali susret Leda i Vatre svi fanovi Martinove sage koji priču prate iz doba njene prvobitne slave, stečene pod literarnim nebom, još uvek sede na klupi čekajući Godoove "Vetrove zime".
No, svanuo je i dan D, ne mogu reći da sam oduševljena željno iščekivanim susretom.
Postavljanem desnica u jednu od najznačajnijih scena svakako joj je dalo na kvalitetu, prvenstveno mislim na Davosa, ali mi je celokupni utisak bio lišen emocije, radosti što nećak i tetka konačno gledaju jedno drugom u oči. Prvobitna euforija se izduvala poput balona nakon Deninog forsiranja "bend the knee" i prava na presto, iritantno i šamara vredno poput Sansinog suludog poređenja Džona sa Džofrijem. Tirion je tu da smiri dve inatne strane pomažući im da sagledaju stvari iz drugog ugla, savezništvo im ni u kom slučaju neće biti na odmet. 

Never fear, Tyrion's here..
Zmajkamen je zaista mesto na kom su sva čuda moguća, pa ćemo tako biti svedocima Varisovog iznenađenog izraza lica. Neverovatno je videti nekog ko je uvek bio nekoliko koraka ispred svih zatečenog i neupućenog. Svi konci koje je držao u rukama davna su prošlost, jer je i više nego očigledno da se ničiji potez ne može predvideti, Tirion je tu lekciju upravo naučio. Zamke su izgubile na značaju, hteli oni to ili ne svima su karte na stolu. Čak je i Bejlišev plan, ma koliko se on smeškao, transparentan.
Možda me Dejvid i Den nekim potezom iznenade, ipak je ovo Igra prestola, ali mislim da je sada zadnji čas da klupko krene da se odmotava, nemamo vremena za ometanja, makar ona bila i minorna. Vreme je najvrednija roba u Vesterosu, svakim danom ga je manje, stoga smatram da je pre borbe za opstanak neophodno da se raščiste svi računi.

Kad smo kod računa - sve se vraća, sve se plaća. Juron se pobedonosno vraća stavljajući poklonu oko vrata lanac 'mesto mašne. Dosadašnji negativci su imali šarma i harizme, ali niko nije posedovao ni trunku njegovog entuzijazma i vedrog duha kada su zlodela u pitanju. Sudbina će Sersei udeliti osvetu kao, verujem, jedan od poslednjih poklona. Njena ljubav roditelja bila je uvek iznad svega. Želja za vlašću čini je očevim naslednikom, ali su Tajvinu deca prevashodno bili pioni u igri, ljubav tu nije imala šta da traži.
Dok jedni poklanjaju drugi traže, a doduše kada je banka u pitanju i ne može mufte, titule tu ne igraju nikakvu ulogu. Čist račun, duga ljubav. Ukoliko ne isplati dugovanja Sersei preti opasnost od prelaska banke na stranu došljaka, pa je bolje držati se one stare - ko pre devojci, njemu devojka. Poslovice se nižu same od sebe..

Grejdžoj mlađi upecan je od strane saboraca, što bukvalno što figurativno. Izvukoše ga iz vode i uhvatiše u laži. 'Oće on to tako ponekad, svi se još uvek sećamo "spaljivanja" Starkovih. Samo me je strah da mu vreme ne istekne dok se on ne odluči koji će identitet usvojiti. Džon se pre iz ralja smrti trgao, ekspresnom brzinom.

Sem se pak odužio Džeoru Mormontu spasavši mog miljenika Džoru. On će sada, naravno, da krene svojoj Kalisi, ali eto nije bilo zgoreg steći još jednog prijatelja, obojica ionako služe lozi zmajeva. Kazna koju je Tarli za dobro delo dobio mogla bi mu i pomoći, odvesti ga do nekog novog otkrića, ko zna šta ta prašina skriva.

Dok Bejliš zbori kako valja biti sam protiv svih, spreman na sve, vodeći se idejom da je svaki čovek ostrvo, a njemu očigledno nijedan čopor ne paše, jedini koje možemo tako osloviti, vukovi Zimovrela, polako se okupljaju. Brendon Stark bio je kontrateža sestrinoj radosti i emociji. U igri imamo i vranu koja na celu situaciju motri hladne glave, a s obzirom na to da većina pretežno burno i impulsivno reaguje možda to i nije tako loše, vreme će pokazati.

Rat kod Livačke stene mogao bi se opisati poslovicom, jer ko drugom jamu kopa, sam u nju pada. Tirionov kec u rukavu postao je njegov kamen spoticanja. Olena Tajrel je napustila bojno polje onako kako je na njega i stupila - veličanstveno. Nakon što je platila cenu davno počinjenog zločina spokojno se rastala od svog poslednjeg trna uputivši ga lavovima koji će oružjem neprijatelja osvetiti smrt dece.

Iako je autor davno digao ruke od pisanja jedne epizode po sezoni, već treću godinu unazad, verujem da je greška što scena susreta Leda i Vatre nije poverena njemu ipak je njegovo čedo u pitanju. Utešna nagrada je što njihov susret u knjigama tek predstoji.
Jednog dana i on će doći na red..

Hvala na čitanju,
Keti ღ

Коментари

  1. E, ovo je već bolje!:) Ovo si ti, odličan i zanimljiv rezime epizode. :* Nadam se da mi ne zameraš prošlonedeljnu pridiku, ako je bar malo uticala, drago mi je. Samo nastavi ovako.
    Meni se susret Deni i Džona svideo. Iznenadila me, pozitivno, interakcija i očita "hemija" koju dele Emilija i Kit. Videćeš u četvrtoj epizodi, tada naročito. Davos i Tirion su svetle tačke takođe.
    Propuste nalazim ponajviše u nastavku razvijanja Džejmijevog lika i tome što je Sersei iznenada postala "najmudriji vladar", a do sada je, sezonama, predstavljala ubedljivog šampiona u glupim odlukama.
    Kako mi čudno zvuči "Bacačeva hrid", ja navikla na (Pajvančićev) književni prevod "Livačka stena".:)
    I, da, "pion/pioni", mada pretpostavljam da ti koristiš komšijsku varijantu.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ma kakva crna zameranja, ne znam šta mi bi s prošlim tekstom.. It's good to be back! :) Kada sam prvi put gledala epizodu utisak mi je čak bio da je scena teška za Kita i Emiliju, da je neće moći izneti (tu sam više strepela za nju no za njega), ali evo nakon, mislim petog gledanja scene danas vidim da je ok, mada opet mi to ne nosi emociju koju sam očekivala. Poređenja radi, više me je dotakao Psetov povratak nego ovaj, monumentalan, susret. I dalje smatram da je Džordž ovde trebao da zasuče rukave..
      Da, Džejmi izgleda nigde neće da mrdne kada je razvoj lika u pitanju već će da čeka u prikrajku da ostvari proročanstvo (verujem da će joj doći glave ili će, što Sara reče, otići u paketu). Sersei sad nema ni gde da ide, osim dole na dno.
      Davos je meni legenda, ono "spuštanje" Deninih titula i prava na tron. :D Tirion, posrednik, savršen u svakoj ulozi. Drago mi je da se, po svemu sudeći, rešio čaše - makar to bilo na kratko. :D

      Komšije, dabome. Blizu su mi, pa je dosta toga prešlo granicu. :)
      Drago mi je da ti se dopao tekst, hvala na čitanju. :*

      P.S. Gledaću da do nedelje kažem koju i o četvrtoj epizodi, red bi bio da vas stignem pre nego što mi istekne vreme..

      Избриши

Постави коментар

Popularni Postovi