A Guilty Reader_Book Tag

Od poslednjeg upitnika na blogu prošlo je, čini mi se, sto godina. Nakon jula, meseca koji smatram blogo-godišnjim, usledio je avgust u kom sam se fokusirala na iznošenje utisaka o sezoni Igre prestola koju ostavismo za sobom, zapostavivši time stare rubrike, a i zabavne tagove. Iako mi se činilo da je svaki upitnik na koji naletim deža vi nekog davno urađenog Sara me je razuverila sa tagom koji je pred vama.
  • Pitanja su sledeća: 
1)Da li si ikada poklonila knjigu koja je prethodno tebi bila poklonjena?

Jesam, ne osećam se krivom zbog toga ni najmanje. Ipak, češći je slučaj da sam knjigu menjala za neku koja mi je bila potrebna. Odavno svi znaju da mi ne kupuju knjige. Ukoliko baš izraze želju da to učine na red dolazi moja lista (kojoj nikad kraja nema), pa se odatle, shodno budžetu, izabere knjiga. S obzirom da u poslednje dve godine kupujem polovne knjige u 99% slučajeva cena je simbolična, a poklon neprocenjiv. Najveće blago sam pronašla u kutijama u kojima su bile knjige za 100 ili 50 dinara.

2)Da li si ikada rekla da si pročitala neku knjigu, a zapravo nisi? 

Mislim da nisam. Smatram da ću stići pročitati sve što nameravam, iako ponekad imam osećaj da čitam brzinom puža, tako da za tim nikad nisam imala potrebe. Ovde naravno ne računam dvojku za "Gorski vjenac", nemam pojma kako sam do nje došla s obzirom da sam od Njegoša brzo odustala.

3)Da li si ikada pozajmila knjigu a da je nisi vratila?

Nisam. Da budem iskrena ne sećam se kada sam poslednji put pozajmila knjigu od nekog i da li sam to uopšte ikada i učinila. "Vrtim film" sve vreme i ne mogu da se setim. Malo njih je čitalo/čita u mom okruženju. Nije teško zaključiti da i sama ne volim da pozajmljujem svoje knjige drugima (čast izuzecima koji stanu na prste jedne ruke), za pozajmicu postoji biblioteka što ja svakako nisam.

4)Da li si ikada čitala serijal van redosleda?

Biće ovo dosadan tag ako, kao i prethodna dva pitanja, dam negativan odgovor, ali zaista jeste tako. Uvek redom, zato me činjenica da su 99% serijala koji mi zapadnu za oko daleko od svog epiloga dovodi do ludila. Nemam strpljenja ljudi moji, a ni volje da čekam 150 godina da se nešto privede kraju i da pred svaki novi nastavak obnavljam gradivo. To je upravo razlog zbog kog, još uvek, zazirem od serijala "Tuđinka", Dajane Gabaldon. Martinov serijal ću tek sad da započnem, imam vremena na pretek do naredne sezone, pa ću laganim korakom da se "šetam" Vesterosom.

 5)Da li si ikada "spojlovala" knjigu nekome?

Iako se trudim da to ne činim, verujem da jesam. U prošlosti sam se sigurno izbrbljala. Bila sam jedna od onih koji ne mogu da ćute u toku gledanja filma (popravila sam se, časna reč), pa sam verovatno i neku knjigu nekom "spojlovala".  U prikazima se trudim da ih svedem na minimum, jer ih je prosto nemoguće izbeći.

6)Da li si ikada napravila "uši" na knjizi?

Jesam. Još uvek se sebi čudim. Letos sam u žurbi ponela jednu knjigu na letovanje, pa smo sestra i ja u putu koji je trajao pet sati naizmenično čitale Gejmenovu "Zvezdanu prašinu". Pomenute "uši" su nam bile najlakši način obeležavanja. Knjiga je pored "ušiju" (koje sam kasnije "ispeglala") dobila i malo ulja za sunčanje, ali ne mari divno smo se proveli. Letovanje je bilo i svojevrstan eksperiment sa mojim OKP-om s obzirom da je ovo bila moja prva knjiga izložena spoljnom svetu na ovakav način. Sve pre nje su bile pažene i mažene. Ne mogu reći da je mom srcu uvek bilo lako, ali preživela sam i posle je pročitanu sa osmehom na licu vratila na policu.

7)Da li si ikada rekla nekom da ne poseduješ knjigu koju zapravo poseduješ?

Što reče Sandra, lakše mi je da kažem kako naslov ne posedujem nego da nekom kažem da ga smatram nepouzdanom osobom. U principu često sam imala problem da izgovorim NE DAM onom ko traži, pa sam lagala da knjigu nemam. Tu sam krilaticu preimenovala u NE DAM NIKOM i mnogo mi je lakše.

8)Da li si ikad rekla nekom da nisi pročitala knjigu koju jesi pročitala?

Ne namerno. Rekla sam da me iritiraju treš romani/romanse, ali eto kriva sam, pa ću tako priznati da sam ih čitala i još uvek to činim kada želim da stavim mozak na rezervu. Totalnu rezervu. Bolje mi je i to (ma koliko me klišei iritirali) nego da upalim TV. Same reklame me nerviraju, a o programu/crnoj hronici da ne govorim. Džulija Roberts je tu zasebna tema, koliko ja tu ženu ne mogu da smislim reči ne mogu opisati. "Nothing Hill" mi izaziva osećaj mučnine. Skrenuh s teme, ali eto. Toliko.

9)Da li si ikada preskočila neka poglavlja ili delove knjige?

Da pročitam poslednju rečenicu romana ne dolazi u obzir, ali da preskočim deo to je već moguće. Naravno, knjiga mora da me ubije u pojam da bih to učinila. To su oni retki momenti u kojima mrzim sebe što sam počela da čitam nešto što mi ide na nerve, ali mi vrag ne da mira, pa moram da završim. U poslednje vreme doduše praktikujem stavljanje knjige na stand by. Ukoliko roman ne mogu privesti kraju, ma koliko se trudila, gledam da ga se rešim prvom prilikom. Meni ne treba, ali nekom možda bude zanimljiv.

10)Da li si ikada pričala loše o knjizi koja ti se dopala?

Ne. Isto tako ne hvalim nešto što sam čitala samo zato što je drugi dižu u nebesa ("Milk & Honey" u tebe gledam). Ukoliko mi se dopalo, super. Ukoliko nije, opet super. Takođe, ne nameravam se raspravljati (napadati) nekog ko je "opleo" po meni dragoj knjizi. Lepota mišljenja je u tome što na njega svako ima pravo, samim tim ljutnja tu nema šta da traži.

  • To bi bili moji knjiški gresi, kakve biste vi odgovore dali na gore navedena pitanja?

Hvala na čitanju,
Keti ღ

Коментари

  1. Odličan post, jako mi je drago što si rešila da odradiš uvek mi je zanimljivo da čitam odgovore toliko sličnih a zapravo toliko različitih. slatko sam se smejala na pitanje o ušima prosto nisam mogla da verujem da si ti prešla preko toga da podaviješ stranicu znajući koliko si uredna :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sva su čuda moguća. :) Hvala tebi što uvek pronađeš neki tag, upornija si od mene svakako, ja ih pređem nekoliko i odustanem jer mi svi deluju isto. :D

      Избриши
  2. Slični su nam odgovori, pa neću dužiti, ali moram da pokušam da te ohrabrim da kreneš sa čitanjem Outlandera! Deveta knjiga je već najavljena, a Gabaldonova je rekla da će ih biti deset, tako da dok pročitaš ove koje je napisala, vrlo je moguće da će serijal biti završen. Ako ništa drugo, svakako je ažurnija od Martina :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dobro je da se zna kraj, to mi je drago čuti. :) U pravu si, dok ja ne stignem do devete izaći će i deseta. Daću prvoj knjizi još jednu šansu (prilikom prvog čitanja sam brzo odustala), pa javljam utiske.

      Избриши
  3. Ali zašto, zaboga, ne voliš Džuliju Roberts?????
    Šalim se, i meni je ona bila odbojna neko vreme, a onda sam je zagotivila i sva mi je divna i slatka i kupiću i onaj Lankom parfem koji trenutno reklamira, a nisam ga ni pomirisala.
    Nemoj da ti bude žao Gejmenove knjige, uvek će te podsećati na to letovanje sa sestrom.
    Ja ovaj tag ne smem da uradim, bojim se da bi mnogi odgovori bili pozitivni :-D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zapravo je za averziju prema Džuliji kriv TV i silne reprize "Nothing Hill-a". :) Nakon što sam deseti put uhvatila film na istoj sceni prilikom šaltanja kanala pripadne mi muka i na pomen njenog imena. :) Slažem se za Gejmena, valjda mi je letovanje i bilo presudno da shvatim kako je preteran OCD kada su knjige u pitanju besmislen (a moj je stvarno bio alarmantan).
      Ako uradiš sa uživanjem ću čitati. :)

      Hvala na čitanju :*

      Избриши

Постави коментар

Popularni Postovi