Audrey Hepburn Hour

Moji filmski putevi vode u prošlost, zonu komfora i pretežno dvočasovnu bezbrižnost. Svugde pođem, ali zlatnoj eri Holivuda uvek dođem. Samim tim, polako ali sigurno stigosmo i do preporuka iz filmografije Odri Ketlin Raston iliti Odri Hepburn, balerine i modela koja je sa svojom prvom ulogom na velikom platnu očarala svet.
Moja preporuka su sledeći filmovi:
  • Love in the Afternoon 
Američki bogataš Frenk Flanagan (Geri Kuper) ozloglašeni je ženskaroš čije afere idu u korist privatnom detektivu Klodu Šavasu (Moris Ševalije) kom se za pomoć obraćaju unesrećeni muževi, te mu posao cveta. Kada jedan takav gospodin zapreti da će ubiti Flanagana detektivova kći Arijan (Odri Hepburn) pohitaće do hotela "Ric" ne bi li mu spasila život. Zahvaljujući svojoj bujnoj mašti, očevom arhivu klijenata i želji da ide u korak sa šarmerom Frenkom kada su afere u pitanju studentkinja violončela postaće njegova nova pariska afera - devojka za popodne.

Uloga Franka Flanagana prvobitno je ponuđena Keriju Grantu, ali ju je on, zbog razlike u godinama sa Odri, odbio. Razlika koja je i između nje i Kupera više nego očigledna filmu nije uticala na dopadljivost i dinamiku. Vreme će dokazati da je Keri bespotrebno zazirao od saradnje sa Odri kada su konačno sarađivali na filmu "Charade". Šarm i harizma - magični duo koji nema veze sa godinama.
  • Sabrina
Zaljubljena šoferova kći Sabrina (Odri Hepburn) odlazi u Pariz na studije kulinarstva. Vrativši se kući susreće se sa svojom simpatijom, sinom vlasnika kuće za koju joj otac radi, Dejvidom Lerabijem (Vilijam Holden) koji u prvi mah ne prepoznaje u njoj devojčurak koji je razdragano pratio dešavanja u kući sa obližnjeg drveta. Njegovom osvajanju još uvek beznadežno zaljubljene i lakoverne Sabrine isprečiće se dužnost prema porodici, veridba sa devojkom iz uticajne porodice, ali i stariji brat Lajnus (Hemfri Bogart) kom će Sabrina, nesvesno, poremetiti način gledanja na svet.

Za ulogu Lajnusa predviđen je Keri Grant, iz gore navedenih razloga ulogu je odbio. Ovaj film predstavlja početak saradnje Hepburnove i dizajnera Herberta de Živanšija koji je pri pomenu njenog prezimena pomislio da će mu model biti Ketrin Hepburn. Iz ove saradnje proisteklo je njihovo doživotno prijateljstvo i saradnja na svim daljim Odrinim filmovima.
  • Charade 
Nakon povratka sa odmora Redžina Lambert (Odri Hepburn) rešena je da ostavi supruga Čarlsa. Stan koji je sa njim u Parizu delila zatiče prazan, a njega nema na vidiku. Nakon što je obaveste da joj je suprug po napuštanju grada ubijen policija joj daje njegovu putnu torbu sumnjive sadržine. Na sahrani se pojavljuju Redžini nepoznate osobe kako bi se uverile da je Čarls zaista mrtav, a nju kasnije na razgovor poziva administrator CIA-e Hamilton Bartolomju (Valter Matau) koji joj objašnjava do tada nepoznatu suprugovu prošlost i njegov odnos sa osobama koje je na sahrani prvi put videla. Kada dotični počnu da je proganjaju u pomoć će joj priteći stranac kog je upoznala na nedavnom zimovanju, Piter Džošua (Keri Grant).

Film je znan kao "najbolji Hičkokov film koji on nije režirao". Kako bi ubedio Kerija da napokon pristane na saradnju sa Odri reditelj Stenli Donen je, suprotno uobičajenoj praksi, obrnuo uloge u scenariju, te je za inicijatora romantike u ovom filmu postavio ženski lik.
  • How To Steal a Million 
Poznati kolekcionar umetničkih dela Čarls Bonet (Hju Grifit) zapravo je prvoklasni falsifikator koji krivotvorena dela velikana prodaje po basnoslovnim cenama. Iako ga kći Nikol (Odri Hepburn) nagovara da jednom za svagda odustane od obmanjivanja sveta i povuče se dok ga niko nije razotkrio on se oglušava o njene molbe i umesto odustajanja muzeju zarad izložbe ustupa kopiju Čelinijeve Venere koju je krivotvorio njegov otac i koja je, smatrana originalom, procenjena na milion dolara. Kada u  kuću Bonetovih provali Sajmon Dermot (Piter O'Tul) u noći izložbe susrešće se sa Nikol sa kojom će kasnije sklopiti sporazum o krađi upravo Bonetove Venere. Ona za cilj ima sprečavanje očeve propasti, a on održavanje reputacije lopova u Jaguaru.

Reditelj Vilijam Vajler je prvobitno nameravao da snimi ovaj film nakon hita "Roman Holiday", pa je uloga Sajmona Dermota samim tim bila namenjena Gregori Peku, a s obzirom da je atmosfera filma tada osmišljena mračnijom za pomoć se tada obratio Stenliju Kjubriku koji je upravo završio rad na filmu "The Killing".
  • The Children's Hour
Nekadašnje koleginice sa univerziteta i prijateljice Karen Rajt (Odri Hepburn) i Marta Dobi (Širli Maklejn) osnovale su privatnu školu za devojčice u kojoj im u radu sa decom pomaže Martina tetka Lili (Mirijam Hopkins). Kada razmažena devojčica Meri optuži svoje nastavnice za lezbijsku vezu, zato što ju je Karen kaznila kada ju je uhvatila u laži, njena će baka Amelija Tilford (Fej Bejnter), rođaka Kareninog verenika Džoa (Džejms Garner), iskoristiti svoj uticaj u društvu i navesti roditelje da ispišu svoju decu iz škole koju pohađaju sa njenom unukom. Ostavši bez posla i optužene za tada grešno ponašanje Karen i Marta će se naći pred sudom i osudom celog stanovništva.

Zasnovano na pozorišnom komadu Lilijan Helman koja je priču zasnovala na istinitom događaju iz 1810. godine o nastavnicama Džejn Piri i Merijen Vuds iz Edinburga. Mirijam Hopkins je u prvoj adaptaciji drame "These Three" iz 1936. godine tumačila ulogu Marte. Merl Oberon koja je u toj verziji bila u ulozi Karen je odbila ulogu gospođe Tilford u ovoj adaptaciji. Naslov filma potiče iz pesme Henrija Vodsvorta Longfeloua. Uloge Karen i Matre su prvobitno ponuđene Ketrin Hepburn i Doris Dej.

✩✩✩✩✩

Bila je ovo još jedna rubrika Movie Hour. Odrina filmografija je kratka, ali raznovrsna. Nastojala sam da istaknem one filmove koji ne iskoče u prvi plan kada se pomene njeno ime, a koji su svakako vredni pažnje. Svoje utiske o filmovima i samoj glumici slobodni ste da sa mnom podelite u komentarima.

Hvala na čitanju,
Keti ღ

Коментари

  1. Volim Odri Hepbern, oduvek, njenu ljupkost i krhkost, a istovremeno snagu i fascinantnu ličnost. Dopada mi se i kao pojava i po stavovima, žena za primer naročito u odnosu na današnje "uzore", estetske i izvođačke. Od njenih filmova obožavam klasike "Doručak kod Tifanija" i "Praznik u Rimu", ne poznajem ostatak opusa baš najbolje, jer ovaj period kinematografije nije moj fah, ali zato je tu moja Keti da preporuči i informiše.:) I mada mi deluje kako ću ostvarenja "zlatnog doba" tek u penziji stići da proučim, nije suvišno imati pouzdanu listu predloga.
    Inače, "Sabrinu" više volim u verziji iz '95. sa Harisonom i Džulijom Ormond. Zapravo, jedan od par rimejkova koji su mi lepši od originala.
    Prošle godine sam gledala film o Odrinom životu, igra je Dženifer Lav Hjuit, pa eto, da uzvratim preporukom.
    HVALA na lepom tekstu.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Stari Holivud mi je, po svemu sudeći, postao uža specijalnost. :) Mogu ti obezbediti preporuka za minimum godinu dana gledanja ostvarenja iz ovog perioda, zato ne brini - kad god došla u ovaj pretežno crno-beli svet imaćeš od čega da počneš. :* Lepo reče Zapa - "So many books, so little time", to važi i za filmove/serije. Koliko god se obradujem svakoj novoj preporuci (svaka je zlata vredna) ne mogu a da se ne zapitam kada li ću sve uteftereno pročitati ili odgledati, jedan život je, izgleda, malo. :D

      Drago mi je da ti se dopao, hvala na čitanju. :*

      Избриши
  2. I meni je Odri divna, zaista je posebna. Ovaj poslednji film nisam nikad gledala.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je da sam ti otkrila nešto novo. :)
      Film je stvatno odličan i s obrirom na tadašnju cenzuru pravi pionir po pitanju sada već uobičajenih tema seksualne orijentacije. Javi utiske ukoliko/kada ga odgledaš.

      Избриши

Постави коментар

Popularni Postovi