Dečak A

"Deca mogu biti čudovišta. Danas to znamo. Ali nekada su deca bila samo deca."
Dvadeset je dana prošlo otkako sam, vođena Trigelovim perom, bila svedokom sudbine jednog dečaka. Istini za volju, mislila sam da prikaza neće biti, previše sam bila potresena da bi mi se misli nanizale i smislenu rečenicu. Ali, eto mene, a eto i vas.
Vršnjačko nasilje, nažalost, nikada nikud ne odlazi. U nekoj formi ono je uvek prisutno.

Dečak A zlostavljan je od strane vršnjaka sve dok mu jednog dana ruku spasa ne pruži dečak B i time ga povuče na stranu onih koji se oglušavaju o pravila i suprotstavljaju svakom ko im se nađe na putu. Osećaj slobode koje buntovništvo pruža dečaka A će voditi stranputicom. Prateći korake dečaka B otvoriće vrata pakla, te će i život kakvim ga je do tada znao prestati da postoji.
"Džek je ponekad verovao da je jedina stvar koja ga održala u životu bila mogućnost samoubistva."
Život mladića Džeka započinje njegovim preseljenjem u novi grad. Odakle je došao i ko je bio niko ne zna, pa ni sam Džek. Pre no što će se nastaniti u malenom gradiću Džek nije postojao. Iskrojivši sebi ime i prezime mladić će nastojati da novi život oblikuje što je moguće normalnije i učini ga pre svega neprimetnim. Običan Džek u običnom gradu. Takva sudbina bila bi moguća da njegovu ne sledi, poput leka gorko, ali.
Jedina veza sa prošlošću, sudbinom dečaka na čiji je život stavljen pečat, Džeku je socijalni radnik i očinska figura Teri.
"A ako bih rekao da sam uradio ono? Da li biste onda preporučili da se viđam s Terijem? Ako kažem to što želite da kažem?"
Slika Džekovog života postepeno će poprimiti željene obrise. Svaki novi detalj postaće uspomena u tom nepoznatom svetu u kom je sloboda oivičena pravilima. Prošlost će u trenu spokoja pokucati na vrata običnog Džeka u običnom gradu. Jedan bljesak biće dovoljan da dečak A paklu ponovo kaže dobar dan.
Njegov otac će se, pomislivši na sina kog je poslednji put video kada je postao dečakom A, setiti sledeće misli:
"Jednom se zapitao da li bi možda bilo bolje da je njegov sin bio žrtva?"
  •  Ocena - 5/5
Nemoguće je opisati vrtlog u koji ste bačeni čitajući ovaj roman primorani da na svet gledate očima maloletničkog delikventa koji se po prvi put suočava sa svetom i slobodom koja mu svakog trena može biti oduzeta. Našavši se u tim cipelama preispitivaćete i protagonistu, a i sebe, jer će vam se podvući pod kožu svaka njegova emocija kulminirajući, u mom slučaju, osećajem klaustrofobije.

Hvala na čitanju,
Keti ღ

Коментари

  1. Ne znam zašto mi prvi put nije pustio komentar.:(
    Uglavnom, lepo si sažela utiske povodom ovog odličnog romana, koji zaista budi čitav niz zbrkanih emocija - težak, beznadežnog završetka kao što je i sudbina svakog autsajdera, jednom žigosanog svojom ili tuđom krivicom. Nažalost, to je začarani krug nasilja i ispaštanja...
    Mesecima nakon čitanja, još uvek nisam psihički spremna da odgledam film. Taeskoba koja od početka prati priču, kulminira u završetku i zaista mislim da bi ovaj roman svako trebalo da pročita jer, naprosto, pruža zaista DUBOK, najdublji uvid u psihu, dušu, dileme jednog maloletnog delikventa i onih oko njega.
    Hvala Ivani na odličnom tekstu i preporuci, hvala sada i tebi na podsećanju, drago mi je da ti se knjiga svidela, koliko god mučna bila.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nema na čemu, ja sam gledala film prvo i sa ove distance, mogu reći da me je potresao i više nego knjige, zbog izuzetno dobrih glumaca, naročito mladog Garfilda. Plus, pre gledanja filma, nisam ni znala u šta se upuštam.

      Избриши
    2. Drago mi je da je moj pokušaj prenošenja utisaka bio uspešan. :) Delim Ivanino mišljenje, pomenuto u njenom prikazu, da je ovo jedan od onih romana nakon kog ne znaš šta da misliš, niti kako da opišeš emotivno stanje u kom te roman ostavio. Nekako je u startu poput sata koji sve brže i brže kuca što dalje odmičeš da bi na kraju postao najnesnosniji zvuk alarma posle kog ti se sve smuči. Slažem se sa tobom, svako bi trebalo da ga pročita.
      Film je viši nivo, Garfild je genijalan!

      Hvala tebi na čitanju. :*

      Избриши
  2. Divno napisano, vrati me odmah na period čitanja romana, stvarno, roman, koji navodi na razmišljanje, preispitivanje i uvek je tu negde u pozadini našeg mozga.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala tebi na preporuci. :*
      Nakon čitanja sam imala osećaj kao da sam trčala maraton, ali je vredelo. :) Možda sam pogrešila što sam nedugo potom odgledala i film, mislim da mi je bilo pteviše, ma koliko film bio sjajan. :)
      Istina, uvek je u pozadini.

      Избриши
  3. Odlična recenzija, dugo nisam kod tebe čitala ovako nešto i jako mi se dopalo :)
    Nisam do sad čula za knjigu i sviđa mi se tematika i kako si je predstavila, stavljam je na listu definitivno :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je da ti se dopalo. Nije lako štivo za čitanje, ali vredi.

      Hvala na čitanju! :*

      Избриши
  4. Ja sam ovo merkala u Deretinoj knjižari, ali mi se sve činilo da je za (mnogo) mlađe, a i uvek se utronjam kad je reč o nekim teškim temama, pa gledam da zaobiđem. Moraću da je potražim kad je toliko hvalite.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja svakog meseca sebi kažem da ću uzeti nešto lakše, a na kraju uvek zaglavim sa nekom knjigom teže tematike. :) Javi utiske ukoliko ti dođe na dnevni red (knjiga ili film).
      Hvala na čitanju. :*

      Избриши

Постави коментар

Popularni Postovi