Autumn Tag_Vol. 1

Blogosfero, dobro veče. Oktobar mi je, krajnje neplanski, bio blogo-godišnji. Ivana i Olja su mi za vreme odsustva obezbedile domaći zadatak, a ja, kao svako dobro dete, želim da ih ispoštujem obe, te ću ovaj mesec započeti i završiti jesenjim tagom. Kako mi je prvi zadatak zadala Ivana danas odgovaram na pitanja upitnika znanog kao Finally Autumn Book Tag, živo me interesuje čega ću se sve setiti. Ovih sam se pitanja, istini za volju, pribojavala, strahujući da nisam dovoljno knjiga pročitala kako bih mogla dati adekvatne odgovore.

1) Kada dođe jesen, vazduh miriše na kiše i pečeno kestenje, navedite knjigu, čija se radnja odvija u živopisnoj sredini.

"Daleko od razuzdane gomile", Tomasa Hardija, prva je knjiga koja mi pade na pamet. Prošlog meseca pročitan, roman mi je još uvek "živ" u sećanju. Zahvalna sam autoru koji me je vratio lepoti opisa prirode od kojih sam se, nesvesno, odvikla od srednjoškolskih dana. Prvo poglavlje sam čitala nekoliko puta sve dok me atmosfera nije, zahvaljujući maestralnim opisima Gabrijelove kolibe i svega što ju okružuje, opčinila.

2) Priroda je prelepa, ali takođe polako umire, navedite knjigu, koja je predivno napisana, ali obrađuje tematiku gubitka ili tuge.

Ne znam kako da sročim, a da ne otkrijem tajnu koja se skriva u poslednjem činu drame Edvarda Albija "Ko se boji Virdžinije Vulf?" onima koji nisu čitali/gledali istoimenu adaptaciju. Džordž i Marta su alkoholičari koji će, ugostivši jedne večeri mladi bračni par, celo veče posvetiti opijanju. Kada zora svane ubistvo pod njihovim krovom vratiće ih trezvene u gorku realnost.
Tragična sudbina "Dame s kamelijama", Dime sina, je maestralno, nadasve poetično, napisana. Hipnotiše čitaoca kao Margarit Armanda. Opis junakinje je poput kista na platnu, nežan i precizan.

Za mene jedina i najlepša adaptacija romana, sa Gretom Garbo i Robertom Tejlorom, iz 1936. godine.

3) Jesen je vreme za povratak u školske klupe, odaberi knjigu, ne fikciju, koja te je naučila nečemu.

Recimo da me je Vajldov "De Profundis" uverio da osećaj gorčine nije večan, a verujem da je i on u izvesnoj meri morao biti ogorčen i kivan nakon sve nepravde koja mu je učinjena, od strane samog partnera Bouzija, a potom i sveta. Naposletku, čovek se, nakon što ga neko izneveri, preispituje usled čega uči na svojim greškama i ide putem samospoznaje.

4) Kako bismo se utoplili, dobro je da vreme provedemo sa ljudima, koje volimo, navedi porodicu ili grupu prijatelja iz neke knjige, čiji bi deo voleo da budeš.

Mislila sam da će ovaj upitnik ići sporije, ali za divno čudo, odgovori mi se "jave" pre no što otkucam pitanje. Dakle, da mogu, bila bih deo porodice Marč iz romana "Male žene", Luize Mej Alkot. Svi su tu jedni za druge, a devojke se trude da budu odrasle čak i kada im to baš i ne ide od ruke. Odmah sam se setila svojih neslavnih kulinarskih momenata koji su se završavali paničnim "Upomoć!".

5) Jesen je savršeno vreme za pripovedanje priče uz kamin, navedi knjigu u kojoj postoji narator, koji pripoveda priču.

"Orkanski Visovi", Emili Bronte, u kojoj priču o Hitklifu i porodicama Ernšo i Linton pridošlici Lokvudu pripoveda Elen Din. Takođe, ukoliko se računa, autobiografija Dženet Vinterson "Why Be Happy When You Could Be Normal?", pitanje, postavljeno od strane majke, na koje ona kroz roman daje odgovor. 

Lorens Olivije i Merl Oberon u drugoj adaptaciji "Orkanskih visova", Vilijama Vajlera, iz 1939. godine.
Prva je snimljena u Britaniji 1920. godine, nepoznato je da li postoji njena sačuvana kopija.

6) Noći postaju mračnije, podeli neku strašnu i jezivu priču.


Na ovo pitanje nemam odgovor, nisam ljubitelj horora, ali ma koliko se pribojavala, Stokerov "Drakula" mi je i dalje na listi za čitanje. Mogu reći da mi je "Rebeka", Dafni di Morije, zahvaljujući gospođi Denvers na momente bila jeziva.

7) Dani postaju sve hladniji, navedi toplu priču, koja može ugrejati nečije hladne i kišovite dane.

"Južno od granice, zapadno od sunca", Harukija Murakamija. Moj prvi "susret" sa autorom ujedno mi je, za sada, i najdraži. Kada bih morala da opišem osećaj i atmosferu koju stvara rekla bih da sa prvom rečenicom dobijete ogromnu šolju čaja i vaše omiljeno ćebe pod kojim se ušuškate, pa vam se posle tu primamljivu udobnost ne da napuštati. Vaša omiljena pesma koja ima tu čar da vam nikad ne dosadi.

8) Jesen se, na svu sreću, vraća svake godine, navedi neku knjigu, kojoj bi želeo uskoro da se vratiš.

Verovali ili ne, drama "Čekajući Godoa", Semjuela Beketa, a potom i Kafkin "Proces". Do kraja godine ću, nadam se, rešiti i tu srednjoškolsku muku, jer ću pomenuta dela, verujem, sada drugačije doživeti. Dakle, prvo Beket, pa ako "preživim" ide i Jozef K. na dnevni red. Takođe, interesuje me i Kafkin "Preobražaj", biće nešto od mene. Držite mi fige. 

9) Jesen je pravo vreme da se ušuškaš uz neku knjigu, koji je tvoj omiljeni aksesoar prilikom čitanja.

Slušalice iz kojih "trešti" Šopenova noćna muzika, to mi je reading jam. Čaj je, ma koliko drag, za mene šeprtlju riskantan potez, u kombinaciji sa knjigom to je tragedija u najavi. Ćebence i jastuci na ugaonoj u koje se ušuškam. Žurka može da počne.

10) Podeli ovaj tag i taguj par ljudi.

"Prozivam" Slavku sa bloga Nemam ime, imam komentar i Slavu Karamanović, nek' vam se nađe za crne dane bez inspiracije ili kao podsetnik na ovogodišnju jesen.
Za kraj bih se osvrnula na fenomenalnu Vilijamsovu dramu i njenu adaptaciju "Tramvaj zvani želja", tragičnu sudbinu koja je nakon pozorišnih dasaka i platna postala realnost glumice, srećan rođendan želim jedinstvenoj i nezaboravnoj Vivijen Li.

Hvala na čitanju,
Keti ღ

Коментари

  1. Odličan tag sad imamo i tvoje odgovore :)
    Jaoj do kraja žu morati da uzmem tog Drakulu, izgleda da ga ja jedino nisam čitala:)
    Kako se nisam setial Orkanskih visova sad mi je krivo :)
    💖 za Murkamija :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ima nas još kod kojih "Drakula" čeka da dođe na red, budi bez brige. :) Ja sam se "Orkanskih visova" setila kao "iz puške", a nije mi se dalo dalje razmišljati na zadato pitanje. :D Murakami je divan!

      Hvala na čitanju :*

      Избриши
  2. Одговори
    1. Drago mi je da ti se dopadaju, "Orkanski visovi" su stvarno ljubav, još uvek ne verujem da ih je tako odvažno napisala žena u ono vreme, kad se samo setim Ketinog monologa "He's more myself than I am.." ♥

      Избриши
  3. Dobrodošla nazad. :*
    Ja kad se setim Denversove iz Hičkokove verzije, odmah se stresem. :D
    Meni je Proces bio ljubav na prvi pogled, ukoliko se nešto takvo može doživeti sa takvom vrstom priče, ali zato Čekajući Godoa, najgora migrena u životu, ne znam da li je migrena izazvana knjigom ili je negativan osećaj potekao u obrnutom pravcu. :D
    Meni je ona lista za jesen omiljena kada krenem da čitam. Sad ćemo mi neki zimski da osmislimo. :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Isto, "Čekajući Godoa" ne podnosim, dok sam "Proces" zavolela iz prve.:)

      Избриши
    2. Good to be back! Što bi rekla Eta Džejms "At Last". :*
      Isto, Denversova je tu maestralno dočarana, još joj Hičkok zabranio da trepće. :D
      "Proces" će, s obzirom da je ovde odneo glasove većine, biti prvi na repertoaru, javiću kako nam ide, pa da vidimo da li mi apsurd bolje izgleda sada. :D
      Zaista, treba nam neki zimski tag. Koliko nas je, svako da priloži po pitanje, dva i rešili smo "problem". :)
      Hvala na čitanju. :*

      Избриши
  4. Dobar dan, povratnice-slavljenice!:)))
    Sara je pre neki dan uradila ovaj upitnik, sada i ti, a moji vas odgovori očekuju za dve subote i do tada uživam u čitanju tvojih. Upitnici su stvarno zakon!:)))
    Da, Hardi je zaista majstor deskripcije.
    "Ko se boji Virdžinije Vulf?" nisam ni gledala, ni čitala, jedan od većih propusta koji moram kad-tad da ispravim. "Damu s kamelijama" volim, baš kao i "Travijatu" koju je inspirisala.
    "Rebeka" mi nije bila strašna, ali, ni nešto za oduševljenje, ali to već znaš.:)
    I definitivno nam je svima jesen u znaku klasika, al da ne dužim sad, biće mesta za govoranciju i u mom upitniku.:)
    Šopen i Kaća.:*
    Odlično sročeni odgovori, na tebi svojstven način, uz neizbežnu triviju (zaista, uvek saznam nešto novo!), prelepe fotografije i divni omaž Vivijen.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dobar dan! :**
      Čekamo te, budi bez brige. Ja sam prvo gledala adaptaciju drame "Ko se boji Virdžinije Vulf?", a tek sam neki dan odslušala audio, jer pdf nisam uspela pronaći. Pronašla sam knjigu na Book Depository-ju, jasno je da listi kraja nema. :) Zaisra je fantastična, usudila bih se reći da je obavezno štivo, bilo da čitaš ili gledaš. "Damu" sam čitala pre nekoliko meseci i evo ne prođe dan, dva, a da ne poželim da joj se ponovo vratim. Lepotu i sam doživljaj romana ne mogu opisati rečima, film mi je isto divan, odgledaj kad budeš u prilici. Ja sam "Rebeku" prvo gledala, nisam, na moju sramotu, ni znala da je adaptacija u pitanju. Nedugo potom sam roman, po prvi put, i pročitala. Znam da te nije impresionirala. :) Klasici su stvarno s razlogom bezvremeni, i baš ugreju dušu u sve hladnijim danima.
      Šopen mi je merak. Kao uspavanka je odličan, uz čitanje još bolji. :)
      Morala sam i malo trivije podeliti sa vama, bila sam ubeđena da je adaptacija sa Olivijeom i prva, ali eto Internet me je, na moju veliku sreću, demantovao. Drago mi je da su i fotografije potaman, nekako su mi se savršeno uklopile. :D Morala sam čestitati, podsetiti, na Vivijen, zaista joj nije bilo ravne. A k'o velim i muža sam joj pomenula, ne smem nju izostaviti. Ona i Brando su zaslužni za moju ljubav prema dramskim komadima i samom Tenesiju.
      Hvala na čitanju! :*

      Избриши
  5. Mnogo mi je drago što je De Profundis na tebe ostavio takav utisak! :)
    Ja bih ti preporučila da prvo čitaš Kafku, a tek onda Beketa (pošto znam da imam udela u tome :D). Kafka je dosta uticao na čitavu posmodernu, pa i na Beketa i mislim da bi ti posle Kafke Beket bio lakši i razumljiviji. "Preobražaj" je fenomenalan i slobodno možeš da ga čitaš pre "Procesa", ne znam zašto svi misle da je obrnuti redosled bolji. Srećno! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Za "De Profundis" ti još jednom hvala! Da nebi tebe, ko zna kada i da li bismo se Oskar i ja zavoleli. :) Imaš udela, nego šta. Rešeno je, prvo ide Kafka, a potom Beket. "Preobražaj" me je baš zaintrigirao, probudiš se kao buba, to je definitivno must read. :) Hvala, javljam utiske!
      Hvala na čitanju. :*

      Избриши
  6. Imamo slican ukus sto se tice knjiga 😄Zapraticu te na nlogu nadam se da ces i ti moj blog isto 😳
    https://sweet16blackpoetry.blogspot.rs/?m=1

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Popularni Postovi