Top 10_Leonard Cohen Songs

Često mislim kako mi, kada je muzika u pitanju, vreme stoji. Mimo sveta muzičkih nota ono zapravo leti nekontrolisanom brzinom. Današnji dan je prema kalendaru sedmi dan novembra, ali je ujedno i godišnjica smrti kantautora Lenarda Koena.
Smatram da se njegove pesme, poput onih Nika Kejva, ne mogu svrstati u određeni žanr, jer za njih kalup ne postoji. Svakoj numeri pristup je jedinstven - umetnički i pripovedački. Gospodar svog melodijskog i pesničkog sveta na komercijalizaciju je, zaključujem, gledao kao na stran pojam iako je ponekad flertovao sa trenutno popularnim kombinacijama nota.
Iz njegove šezdeset godina duge karijere nemoguće je izdvojiti deset najboljih numera. Imajući to u vidu, u tekstu navodim deset pesama koje volim.

10) Traveling Light

Poput Bouvijevog "Lazarusa", ova Koenova numera može se protumačiti kao labuđa pesma umetnika. Ceo album je poput slike, sa ponekim izuzetkom, obojen tamnijim tonovima koji su umirujuće prirode.

9) Everybody Knows

Kada sam pominjala flert sa trenutno aktuelnim mislila sam na muzičku podlogu ove numere u kojoj se ističe sintisajzer. Osamdesete se, umereno, "čuju" kroz ceo album, dok je Lenardov recitatorski glas i dalje u centru pažnje.

8) If It Be Your Will

Kada bih morala u jednoj rečenici opisati Lenarda Koena rekla bih da je autor poezije s melodijom. Pisanje poezije započeo je u svojoj sedamnaestoj godini, a na univerzitetu McGill, pedesetih godina, slušao je predavanja iz ekonomije i prava, ali i iz engleske i svetske književnosti. Prvu zbirku poezije, "Uporedimo mitologije", objavio je 1956. godine. Ubrzo je napustio rodni Montreal stvarajući u Njujorku, Oslu i Londonu. Na Kubi i grčkom ostrvu Hidri. Navedena numera mi je jedna od njegovih najdražih poetičnih tvorevina.

7) I'm Your Man

Koen je inspirisao umetnike i sa naših prostora. Arsen Dedić je nameravao objaviti ceo album sa prepevanim obradama Koenovih numera dok ga je Džoni Štulić navodio kao uzor. Njegovu poeziju prevodili su književnici Vladislav Bajac i David Albahari. Sam književni opus Koena ostao je ipak u senci njegove sve veće popularnosti pod muzičkim nebom.

6) In My Secret Life

Ne znam kada se ovaj tekst od uobičajene liste numera pretvorio u mini izdanje trivije - drago mi je da jeste. Setih se upravo Bulgakova i magijskog realizma. Lenard vam je nešto poput Bulgakova, ne mogu vam ništa naročito reći kako bih dočarala njegovu umešnost i talenat, kao što "Majstora i Margaritu" morate pročitati, doživeti atmosferu koju autor stvara, ne biste li shvatili da li vam se dopada ili ne, tako i Koenovoj poeziji koja je ogrnuta melodijom, naravno, morate pružiti priliku da vas opčini, ukoliko pak do toga ne dođe pozovimo se na onu staru - De gustibus non est disputandum.

5) Take This Waltz

Jedan od najznačajnijih ako ne i najznačajniji pesnik za Lenarda i samo njegovo stvaralaštvo bio je Federiko Garsija Lorka sa čijom poezijom se upoznao kada mu je bilo 15 godina. Prema njegovim rečima, Lorka je, poezijom stvorivši senzualne i misteriozne slike, stvorio svet u kom se Koen mogao nastaniti. Kako bi iskazao značaj koji za njega ima pomenuti pesnik Lenard je preveo njegovu poemu "Mali bečki valcer", poduhvat koji je, kako je istakao, trajao više od 100 sati, da bi potom prevodu dodao melodiju. No, godinama pre prevoda i objavljivanja same pesme 1988. godine, svojoj kćeri je, u njegovu čast, dao ime Lorka.

4) Famous Blue Raincoat

Za polaznu tačku većeg dela njegovog opusa smatram melanholiju. Poput jutarnjih kapljica rose na vlatima trave prisutna je u svakoj pesmi. Stihovi potom uz melodiju dobijaju na emociji koja opčinjava i "progoni".

3) Hallelujah

Za naše "upoznavanje" zaslužna je ova pesma i to obrađena, u "Šreku", ipak, u Lenardov opus sam "zakoračila" pre nekoliko godina zahvaljujući još jednoj obradi, u pitanju je bila numera "Bird on a Wire" u izvođenju Kejti Segal, koja se našla u seriji "Sinovi Anarhije". Ma koliko dobre druge izvedbe bile, original je original.

2) A Thousand Kisses Deep

Još jednom želim da istaknem kako cilj ove liste nije da rangira numere već samo da ih navodi kao neke od meni dragih iz kantautorove plodonosne karijere. Nakon ove možete pretpostaviti koja pesma sledi, bez nje ovaj tekst ne bi bio potpun.

1) Dance Me To The End Of Love

Pesma je inspirisana fotografijom koju je Koen video u detinjstvu. Na njoj su, prema autorovim rečima, bili muzičari u prugastim pidžamama, smešteni u koncentacioni logor. Violinisti su svirali kraj, spaljenih, posmrtnih ostataka Roma i dece.
  • Nekoliko puta do sada sam svoju plejlistu od milja nazvala pokvarenom pločom, od te izjave ne nameravam odstupiti. Verujem da vas neće začuditi kada kažem da je Lenard čest gost tih neprekidnih muzičkih repriza, činjenica kojoj u prilog ide i ovaj tekst. Da li ste ljubitelj njegovog stvaralaštva? Kakav je vaš muzički novembar?

Hvala na čitanju,
Keti ღ

Коментари

  1. Nikada nisam cula za njega, ali su mi sve pesme koje si pomenula u ovom postu jako lepe. Iskreno sam uzivala. Tek sada sam saznala za tvoj blog i jako mi se dopada tvoj stil pisanja. Ima nesto umirujuce u njemu. Zapratila sam te <3

    Ako imas vremena, jako bih volela da pogledas moj blog ----------
    http://mellowcent.blogspot.rs

    ОдговориИзбриши
  2. Fantastičan tekst - ne samo po izboru melodija, već i načinu na koji je sve sklopljeno. Ako se po jutru dan poznaje, Kaćo, pauza ti je prijala i samo nastavi ovako. Volim ovako predano, detaljno, inmformativno, a s dušom napisano...U svakom pogledu sam oduševljena!:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na divnim rečima draga. :**
      Primetih i ja da mi je pauza došla u pravo vreme, "napunila baterije", pa sad mogu u nove pobede. :) Sve što mi je bilo interesantno morala sam da uvrstim u tekst, a da ti ne pominjem koliko me sad interesuje Lorkin opus. Koenovo stvaralaštvo mi kao Sinatrino ili, danas, Hozierovo ne može dosaditi. Tekst i melodija čine savršen sklad, te uvek imam osećaj da numeru koju sam čula nebrojeno puta čujem po prvi put.

      Hvala ti na čitanju!

      Избриши
    2. Meni je Lorka jedan od omiljenih pesnika, oduvek, jedva čekam tvoje utiske.:)))
      A preporučila bih ti knjigu "Dilan i Koen: pesnici rokenrola", izdanje Clio, odlična je i baš povezuje stvaralaštvo dva kantautora sa literarnim uzorima, političkim angažovanjem, itd. Sadrži mnogo zanimljivosti, između ostalog tu otkrih da mu je ćerka, moja vršnjakinja, dobila tako zanimljivo ime po nesrećnom Garsiji.

      Избриши
    3. Pardon, vršnjakinja sam sa pesmom, ne Lorkom Koen!:)))) (iako me nesrećna mršavost pretvorila u bakicu, kažu neki)

      Избриши
    4. Hvala na preporuci, potražiću obavezno! Znam da je Geopoetika objavila dve Koenove knjige.. Eto meni novog materijala na beskonačnoj listi. Javljam utiske kad mi štivo padne šaka. :) Lorku sam već "snimila" po simboličnoj ceni. :) Lepa je pesma s kojom deliš godinu rođenja. :* Ja sam vršnjak Metalikinoj "Nothing else matters". :)

      Избриши
    5. Sabrana dela Lorke u pet knjiga, sa onim fenomenalnim nacrtanim Cigankama - najbolje izdanje.:)
      Haha, ja sam vršnjakinja otprilike najboljih ploča u diskografiji svih bendova koje volim ("Operation:Mindcrime", "Seventh son of a seventh son", "Keeper of the seven keys II", "O Jesenjinu"...), a i singlova, bila dobra godina '88!:)
      Iz '92. su ti takođe fantastične pesme ostale, zovem je "poslednjom normalnom godinom".

      Избриши
    6. Je l' to ovo izdanje: https://static.kupindoslike.com/CELOKUPNA-DELA-1-5-Federiko-Garsija-Lorka_slika_O_34676485.jpg
      Bila je plodonosna '88. tada je izašao i Majklov "Bad" ako dobro pamtim. :) Stvarno jeste poslednja normalna godina, čast pesmama koje su izuzeci.

      Избриши
    7. To je.:) Postavljala sam baš na blogu fotku, pišući o "suprotnosti sa polica". Kompleti Jesenjina, Puškina, Lorke i Ljermontova su mi omiljeni koje imam baš zbog tih slikarskih korica, prelepe su.:)
      Ne, "Bad" je iz '87, ali je '88. izašao singl "The way you make me feel" sa tog albuma, moj omiljeni spot koji je Majkl snimio, a konkurencija je žestoka.:)

      Избриши
    8. Jao jeste, '87. To je i meni najdraži Majklov spot. :) Odoh ponovo da pročitam taj post, nisam odavno. Hvala na pomoći. :*

      Избриши
  3. Nikad čula za njega, ali morati ću poslušati više njegovih stvari, ove mi se sviđaju.

    Tvoj blog je baš nekako...poseban...dosta je drugačiji od svih koje inače čitam, baš mi se zato toliko i sviđa, imaš novog pratioca :D<3

    tipicnateenagerka.blogspot.com

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Popularni Postovi