Winter Wonderland Hour

Premda je zima u naše krajeve i zvanično stigla 355. dana tekuće godine vremenske prilike je nisu najbolje predstavljale. Sneg, koji volim samo na razglednicama, se pre otopio no što je pao, te često zaboravim da ga je uopšte i bilo. Nedostatak prave zimske atmosfere nije me omeo u nameri da odgledam nekoliko filmova u kojima je predstavljena snežna, praznična idila.
Na listi su se našli sledeća ostvarenja:

  • The Shop Around The Corner
Adaptacija pozorišnog komada Parfimerija, Mikloša Lasla, godinama unazad pokazala se uspešnom u Holivudu. Današnjoj publici komad je najpoznatiji kao osnova filma Stigla vam je pošta iz 1998. godine. Međutim, šezdeset godina ranije nemačko-američki reditelj Ernst Lubitsch otkupio je prava na adaptaciju za 7.500 dolara, te, prema sopstvenim rečima, snimio najbolji film u karijeri – Prodavnica iza ugla, premijerno prikazan 12. januara 1940. godine.

Na uglu dve ulice u Budimpešti nalazi se prodavnica čiji vlasnik Hugo Matušček (Frenk Morgan) uživa veliko poštovanje svojih radnika. Prodavac sa devetogodišnjim radnim stažom u Matuščekovoj kompaniji, Alfred Kralik (Džejms Stjuart), na korak je od unapređenja i čest je gost u gazdinom domu. Jednog dana, u prodavnicu će kročiti Klara Novak (Margaret Salavan), tražeći posao. Kada samoinicijativno proda upravo pristiglu muzičku kutiju za cigarete, oko čije se praktičnosti Matušček i Kralik nisu mogli složiti, vlasnik je zapošljava, postavljajući Kralika za njenog nadređenog. Vremenom netrpeljivost između Alfreda i Klare biva sve veća, dok su van radnog vremena oboje nestrpljivi da upoznaju simpatije sa kojima se mesecima unazad dopisuju. Zakazavši sastanak u kafeu, kao znak raspoznavanja izabraće crveni karanfil. Naravno, planovi i želje su sušta suprotnost, te će sastanak biti veća šteta nego korist. U međuvremenu, anonimna pisma adresirana na Matuščeka ugroziće njegov odnos sa Alfredom i dovesti do ishoda kom se niko nije nadao.
  • Christmas In Connecticut
Elizabet Lejn (Barbara Stenvik) autor je kolumne recepata u popularnom časopisu, supruga i majka na farmi u Konetikatu. Kada vlasnik časopisa Aleksandar Jardli (Sidni Grinstrit) od nje zatraži da u svom domu preko božićnih praznika ugosti ratnog heroja Džefersona Džonsa (Denis Morgan) kuvarica kojoj se divi većina domaćica u državi biće na korak od gubitka ugleda u društvu. Naime, Elizabet nema farmu, supruga niti dete. Najgore od svega, ona ne ume da kuva. Kako bi udovoljila Jardliju i sačuvala svoj i posao svog urednika Elizabet će nastojati da laž predstavi za istinu živeći preko praznika životom kakvim ga je u svojoj kolumni opisala.

Uloga Elizabet Lejn prvobitno je dodeljena Bet Dejvis početkom 1944. godine, aprila iste godine Barbara je preuzela ulogu iz nepoznatih razloga.
  • Miracle On 34th Street
Pripreme za paradu koju svake godine priređuje trgovinski lanac Macy's uoči Dana zahvalnosti naići će na komplikacije kada prolaznik primeti da je glumac angažovan za ulogu Deda Mraza pripit. Svoju zabrinutost izraziće organizatoru svečanosti Doris Voker (Morin O'Hara) koja će mu potom, ostavši bez glavne atrakcije parade, ponuditi upravo upražnjeno radno mesto. Novi zaposlenik će se potom predstaviti Doris kao Kris Kringl (Edmund Gven), tvrdeći da je zaista Deda Mraz. Nakon što se ogluši o uputstva nadređenih i decu koja mu zatraže poklon pošalje konkurentskom lancu trgovina ukoliko njegov traženi predmet ne poseduje Kris će svom poslodavcu obezbediti odanost mušterija i pozitivni publicitet. Idejom će se poslužiti i sama konkurencija Gimbls, a njen ishod biće pomirenje dveju vlasnika najpoznatijih trgovinskih lanaca u Americi. Nevolje po Krisa nastaće kada ga zaposlenik zadužen za procenu radnika u prodavnici proglasi neuračunljivim i uz pomoć državnog tužioca slučaj dovede pred sud. Tada će biti primoran da odbrani duh Božića pred građanima Njujorka, ali i da dokaže Doris i njenoj kćerki Suzan (Natali Vud) da Deda Mraz zaista postoji.

Film je, iako božićni, premijeru imao u maju jer je vlasnik studija Daril F. Zanuk smatrao da više ljudi ide u bioskop preko leta. Takođe, jedan je od tri ostvarenja sa tematikom Božića koji je bio nominovan za Oskara za najbolji film. Prvi je bio "It's a Wonderful Life" iz 1946. godine da bi samo godinu dana kasnije u istoj kategoriji bili nominovani ovaj film i ostvarenje "Bishop's Wife".
  • Meet Me in St. Louis
U leto 1903. godine spokoj gradića Sent Luis narušiće pripreme za Svetski vašar naredne godine. Euforija je zavladala i domu porodice Smit u kojoj žive otac Alonso (Leon Ejms) i majka Ana (Meri Astor) sa sinom, četiri kćeri i dekom. Dok najstarija kći očekuje da bude uskoro zaprošena, Ester (Džudi Garland) nastoji da privuče pažnju tek pristiglog prvog komšije Džona Truita (Tom Drejk). Nestašluk najmlađe sestre Tuti (Margaret O'Brajen) dovešće do nesporazuma između Ester i Džona, a očeva odluka da porodicu preseli u Njujork poremetiće sve planove skovane u rodnom gradu.

Film je zasnovan na osam kratkih vinjeta autorke Seli Benson koja je u njima opisala deo svog detinjstva, nadimak joj je bio Tuti. Jedna od najdražih uloga Džudi Garland bila je upravo uloga Ester. Nedugo nakon snimanja filma udala se za reditelja Vinsenta Minelija.
  • It Happened on 5th Avenue
Kada ostane bez krova nad glavom vojnik Džim Bulok (Don Defore) će biti primoran da noć provede na klupi u parku gde će ga zateći Alojzije T. Mekiver (Viktor Mur), njujorški beskućnik, i pozvati ga da se useli u vilu u kojoj on godinama unazad provodi zimu. Naime, vlasnik kuće, milioner Majkl Dž. O'Konor (Čarli Rigl) svake zime kuću u gradu zameni onom na Jugu pruživši time savršeno utočište Mekiveru, a da toga nije ni svestan. U kuću će se potom useliti i devojka Trudi Smit (Gejl Storm) koju će stanari sprečiti da ukrade bundu koja pripada vlasnikovoj kćeri. Ona će potom u kuću primiti beskućnika Majka i kuvaricu Meri (En Harding). Niko od trenutnih stanara i onih koji će pristići neće ni posumnjati da se, igrom slučaja, nalaze pod istim krovom sa vlasnikom kuće O'Konorom i njegovom porodicom.

Film je trebao režirati Frenk Kapra koji se naposletku opredelio za "It's a Wonderful Life".

✩✩✩✩✩ 

Sa ovom godinom se opraštam uz praznične filmove, a sledeći tekst koji će vas na blogu sačekati biće posvećen omiljenim knjigama pročitanim u 2017. Biće to malo društvo ali odabrano. Kojim prazničnim filmovima se vi vraćate? Ima li nekih koje ste tek ove godine odgledali? Za kraj ću se poslužiti naslovom Džudine pesme i poželeti vam sledeće:

Hvala na čitanju,
Keti ღ

Коментари

  1. Hvala na divnim preporukama:)
    Sad imam sve na jednom mestu ne moram više da te secam preko purukka da mi nešto preporučiš :)
    Odličan post:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ovo je samo delić, kad god ti šta zatreba samo "vikni", imam ih kol'ko voleš. :)
      Drago mi je da ti se dopadaju preporuke, hvala na čitanju. :*

      Избриши
  2. Divan tekst. Ovako stari filmovi nisu nešto što ja lično preferiram, ali bilo je lepo pročitati ovaj pregled i saznati neke nove stvari, npr. da je prvi na listi neka vrsta "originala" filma "Stigla vam je pošta", koji ja baš volim. Takođe, "Čudo u 34. ulici" više volim u "obradi" iz 1994. U svakom slučaju, lepa uvertira za praznike. Moja lista je objavljena pre godinu dana i neću se ponavljati ovom prilikom. Za sada odmaram od preksinoćne selidbe, okitila sam jelku i već planiram nove poduhvate za januar. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je da ti se dopao tekst, iako u poslednje vreme mislim kako mora doći period u kom ću se zasititi oldtajmera neće to skoro izgleda. "Preselih" se i baš mi je potaman. :) Sem Ričijevog Artura ne sećam se da sam nešto što je aktuelno ove godine odgledala, možda i grešim.. :) Inače, nikad nisam odgledala "Stigla vam je pošta", nisam ljubitelj Henksovih ostvarenja, jedino sam "Filadelfiju" odgledala u celosti. Drago mi je da uživaš u dodatnim informacijama. Meni je bila novina da su tri navedena filma bila nominovana za Oskara. Interesantno mi je bilo i to što se Džudi udala za Minelija, a posle kao razlog navela "Izgledala sam lepo u filmu". :)

      Uživaj u čarima praznika i preko potrebnom odmoru. :*

      Избриши
  3. Sjajne preporuke! Tri filma sam stavila na moj spisak filmova za gledanje. Hvala! :)

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Popularni Postovi