Top 10_David Bowie Songs

Nemoguća misija je izdvojiti deset numera koje su mi najdraže, od želje za plesom do osećaja melanholije, Dejvid u svom bogatom, višedecenijskom opusu ima tekst prema kom je skrojio i melodiju za svaku priliku. Večiti kameleon mi je vizuelno pak najdraži u fazi mršavog belog vojvode - jednostavan, klasičan i vanvremenski. Ovaj alter ego, sa životnim vekom od svega godinu dana, bio je i jedan od najkontorverznijih u karijeri.
Period u kom je živeo Vojvoda, ali i godinu pre i posle njegovog postojanja, Bouvi će smatrati najmračnijim periodom svog života, usled kog je ovisnost o narkoticima bila njegov glavni pokretač i uzrok psihičkog rastrojstva. No, promena okoline donela je i novu fazu u njegovom stvaralaštvu, Berlinsku trilogiju.

Elem, lista je sastavljena od sledećih numera:

10)Rock N' Roll Suicide 

Koliko god da volim samoću, a zaista sam jedna od onih ljudi kojima nije dosadno kada su sami sa sobom, jer ako sebe ne umem da animiram kako li ću nekog drugog? No, saputnik kom se radujem svakog dana je upravo muzika, a kako Dejvid reče ovom pesmom "nisi sam", te se ja samim tim i ne osećam usamljeno, neka melodija je uvek tu da ulepša dan.

9)Golden Years

Lepo rekoh da postoji pesma za sve u Dejvidovom repertoaru, pa tu i ova numera, podsetnik da će sve doći na svoje mesto čak i kada na momente, usled prepreka, tako ne deluje. Ritam je idealan za popravljanje raspoloženja.

8)Something In The Air

Još jedan od slepih putnika na plejlisti, numera koja je potom postala stalni član. U principu slušam uvek iste numere izvođača, te se liste retko proširuju. Pedeset, šezdeset numera koje se vrte u nedogled. Za divno čudo nijedna mi nije dosadila, igrači su uvek isti, od raspoloženja zavisi ko će igrati utakmicu, a ko sedeti na klupi.

7)My Death 

Slučajno sam naišla na ovu pesmu, hvala torentu na kom je bilo sto Dejvidovih numera. Poezija je sa melodijom.

6)Lady Stardust

Sastavljam ovu listu i pokušavam da se setim kad sam prvi put čula za Zigija. Prvo što mi na um pade jeste scena filma "The Runaways" u kom Šeri Kjuri za nastup u školi postaje Aladin Sane, ali to mi deluje nekako kasno.. Odmah potom mi i pravi odgovor dolazi u sećanje, na desetak CD-ova narezana YU rok muzika, a na jednom od njih pesma Riblje Čorbe "Svirao je Dejvid Bouvi i pauci s Marsa". Na stranu što me interesovalo ko je Dejvid, pravo pitanje je bilo ko su ti pauci i kako se zatekoše na Marsu?

 5)Aladin Sane

Kad smo kod Aladina ne mogu a da ne uvrstim naslovnu numeru albuma na ovu listu. Iako je "Lady Grinning Soul" prva koju sam čula gore navedena "Aladin Sane" mi je draža, malčice.

4)The Man Who Sold The World

Iako naslov u pretraživaču prvo "izbaci" Nirvaninu obradu, original sam prvo čula i zavolela. Retke su obrade koje mi se dopadaju, Nirvana je ok, ali Bouvi je Bouvi. Čini mi se da bi valjalo sastaviti minimum tri liste sa njegovim numerama, preskačem po prilično, bližim se kraju liste, a pesama mi ne manjka.

3)Valentine's Day/Lazarus

Sa poslednja dva albuma izdvojile su se ove dve numere, ali tu su i "The Next Day" i "Blackstar".

2)Life On Mars?



Kada bih morala da biram između svemirske odiseje i života na Marsu, otišla bih na Mars, makar on bio i pod znakom pitanja.

1)Wild Is The Wind/Absolute Beginners

 
Da ste me pre koju godinu pitali koja mi je Bouvijeva numera na prvom mestu bez razmišljanja bih rekla "Absolute Beginners". Međutim, sada ću vam reći da ne mogu izabrati između nje i pesme "Wild Is The Wind", obe su mi podjednako drage i dele prvo mesto.
  • Bukvalno pet minuta pre ponoći završavam ovaj post, te dok je još uvek osmi januar želim reći - Zigi, srećan ti rođendan. 

Hvala na čitanju, 
Keti ღ

Коментари

  1. Meni su Heroes i Golden Years neprevaziđene, znam basic sam. :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. "Golden Years" me uvek oraspoloži. :) Ustanovila sam doduše da sam naklonjenija baladama, ali bilo koja njegova da je u pitanju nema greške. :)

      Избриши
  2. Zaista nemoguća misija, to je bila i moja prva pomisao! Naprosto, toliko metamorfoza, različitih i neuporedivih, vanvremenskih pesama, pri čemu bi izostavljanje neke bio pravo ogrešenje...ali, tebi je pošlo za rukom da izdvojiš ono najlepše i podsetiš nas na jednog jedinog Dejvida (zar već ima dve godine?! Vreme tako brzo leti!), zato HVALA i nek ti ovo "jutro" bude najava jednako uspešnog ovogodišnjeg "dana".:*
    P.S. Valjda ću se i ja ove godine uhvatiti u koštac sa planiranim tekstovima o Bouviju i Prinsu.
    Sigurno je da ove godine dobijate jednu Bowie-listu na uvid, ali da ne otkrivam sad.:*
    Meni najdraže, ako baš MORAM da biram - "Golden years" i "Absolute beginers". I cela berlinska faza.

    ОдговориИзбриши
  3. Moj predlog je da uvedeš ovo kao stalnu rubriku, jer si se i sa Koenom odlično pokazala. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sutra će biti ravno dve godine, ja zaista ne znam gde ovo vreme leti, prethodna godina mi je poput treptaja brzo prošla. Drago mi je da ti se lista dopala, mnogo je numera koje nedostaju, ali ove su uvek aktuelne. Pored toliko pesama koje znam još uvek čujem neku novu njegovu koja me oduševi. Neverovatno mi je da sam instrumental za numeru "Bring Me The Disco King" čula nebrojeno puta i tek nedavno shvatila da je njegova. Radujem se tvojim tekstovima. :* O Prinsu ću kroz tvoj tekst, ne sumnjam, saznati dosta toga novog, jer nisam upućena u njegovo stvaralaštvo u tolikoj meri koliko sam "rovarila" Internetom tražeći informacije o Dejvidu ili Koenu. Rubrika je stara, samo je eto, igrom slučaja, u prethodna dva navrata bila u muzičkom ruhu. Mada verovatno će biti i sledeća, jer mi se Sinatra vrzma po mislima od decembra, njegove pesme su mi višegodišnji saputnici. :)

      Hvala ti na lepim rečima i na čitanju. :**

      Избриши

Постави коментар

Popularni Postovi