Ramble On_No. 11

Ponovna aktivnost bloga, posle skoro mesec dana pauze, prouzrokovala je i uspešnu reanimaciju drage i zapostavljenje rubrike. Ukoliko me sećanje dobro služi svaki tekst u poslednjih nekoliko meseci bio je tematski - prikaz knjige, lista filmova ili pesama. Drugim rečima monotonija. Danas mi se eto samo piše, o svemu i o ničemu posebno. Sreća pa i za to rubrika postoji, samo prašinu sa nje da otresem, pa joj možemo dodati i ovaj tekst.
Reči će biti o sledećem:


1)U VIRTUELNOM SOKAČETU NIŠTA NOVO

Rubrike nije bilo od kraja aprila. Ne mogu reći da mi je falilo inspiracije, ovo je ipak tekst razgovorne prirode, ali misli mi nije okupiralo ništa vredno pomena niti se pak dešavalo nešto značajno. Kako sam "hvatala poslednji voz" tj. rok za predaju završnog rada (kasnije sam saznala da postoji još jedan), jer se prevođenje oteglo i na momente me "ubijalo u pojam" (Vordov beo papir sa sve fontom 12 mi ne treba narednih godinu dana, minimum). Vazda zaposednuta crnim mislima u maniru "Neću stići završiti na vreme!" dopustila sam da ono što mi je srcu drago ispašta, pa sam tako svela objave na minimum, a u julu čak uzela svojevrsni godišnji. Iako mi deluje kao da u svakoj prvoj stavci dnevnog reda ove rubrike, nekoliko tekstova unazad, pretežno kukam ono što ovom stavkom želim da poručim jeste jedno HVALA svima koji skrenu u ovo moje virtuelno sokače čak i kad novi tekst osvane svake prestupne.



2)JEDINA (SADA VEĆ STARA) NOVOST

Završena je i ta priča, diplomirani sam bibliotekar. Još uvek mi je osećaj nestvaran, verovatno jer cela priča oko studijskih dana nije dobila epilog, nedostau pripravnički staž, državni ispit i diploma u rukama. Priča sa odbrane je pak tipično u mom stilu, potencijalna katastrofa je izbegnutau poslednji čas. Kako je u pitanju bio završni rad rekoše mi da pripremanje prezentacije neće biti potrebno, dovoljan će biti kratak ekspoze za čije izlaganje ću na raspolaganju imati desetak minuta. Sve je to bilo ok. Možete li pogoditi kada sam štampala pomenuti ekspoze? Dvadeset minuta pre odbrane iako sam ga napamet znala, ali velim red je, a i što se ne bih divila lepoti fonta 16 za promenu. Skrativši (jedva) više od 200 godina istorijata Kongresne biblioteke u Vašingtonu na nekoliko strana, štopala vreme ne bih li sve stigla u pomenutih desetak minuta i tako reći u 5 do 12 krenula da ga odštampam. Kakav sam, naravno, baksuz ispade da je kompjuter fotokopirnice baš tada pokupio brdo virusa, te je postojala mogućnost da mi se sve sa fleša izbriše. Vreme je odmicalo, spas je došao u vidu mejla, gde je sve, za ne daj bože, bilo pohranjeno.


Tema mi je kao zaluđeniku trivijom i fanatiku samim pojmom biblioteke (a tek mogućnost zavirivanja u fond = raj) bila kao po meri skrojena. Ipak, početno interesovanje za ovu biblioteku javilo se pre nekoliko godina zahvaljujući filmu tj. triviji filmova zlatne ere Holivuda. Čest je slučaj da naiđem na datum uvrštavanja nekog filma iz ove ere u registar filmova od nacionalnog značaja koji je potom smeštan u arhiv Američkog filmskog instituta. Do sada i ptice na grani znaju koliko volim zlatno doba Holivuda, te sam izabrala temu kojom bi mogla da se osvrnem i na značaj kinematografije na nacionalnoj osnovi. To vam je trivija koje nema u radu. Kad smo kod trivije, mogla bih i nju napokon "oživeti" sa temom Kongresne biblioteke. Što da ne?


Ulazna vrata nove zgrade Kongresne biblioteke za javnost su otvorena početkom 1897. godine.(Conaway, 2000, 88. str)

3)FILMOVIZIJA DECEMBRA

Kada sam već zakačila taj "retrospektivni virus" da se osvrnem i na decembar, mesec koji sam započela sa željom da pribeležim sve što pročitam/pogledam, IMDb i Goodreads nalozi mi u toj nameri očigledno nisu bili dovoljni, te sam sve beležila i u svesku. Time sam, verovali ili ne, imala bolji uvid kada su filmovi u pitanju, zbir odgledanih ostvarenja sveo se na meni još uvek neverovatan broj od 28 filmova. Ne sećam se kada sam ih poslednji put odgledala u ovolikom broju u toku jednog meseca, a pre će biti da do sada nisam obraćala pažnju. Bila je to jedna crno-bela salata sa singularnim žanrovskim sastojkom - komedijom. To pak ne znači da je svaki list salate bio istog ukusa, bilo ih je i slatkih i bljutavih (jer nema smisla da komedija bude gorka).


Bili Vajlder i Džindžer Rodžers iza kulisa njegovog prvog američkog filma, 1942. godina.

4)TROMESEČNO-DVODNEVNI JANUAR 

Valjalo bi premotati film i do ovogodišnje prošlosti, januara. Jedini mesec koji u mom kalendaru ima tu privilegiju da "traje" tri meseca i ujedno prođe za dva dana. Čolina "zima je bila sa puno snijega" nikako da se obistini. Nije da sam ljubitelj, ali red je da se ispoštuje tradicija, mislim da je ovo prva zima, koju pamtim, u kojoj je sneg brže otišao no što je došao. Kao i svaki mesec, januar sam započela samoinicijativnom zabranom kupovine knjiga, pa to pravilo, u stilu numere Judas Priest-a ili ovdašnje Riblje Čorbe prekršila, jer sam po pitanju lične biblioteke labilna ličnost koja za siću može da iskopa rudu blaga, potsticaj nije potreban. Filmski maraton je u minulom nam mesecu zamenjen serijama iliti serijom, jer sve što me još uvek čeka nikako da odgledam. Kako sam bila raspoložena isključivo za smeh uživala sam u sitkomu "I Love Lucy".

Serija je bila projekat supružnika Arnaz, Lusil i Desija, koji su osnovali produkcijsku kuću Desilu kako bi mogli zadržati sva prava na seriju, te ulagati novac u druge projekte, među kojima je i izvorni serijal "Zvezdane staze". Snimanje serije na 35mm filmu omogućilo je kvalitet slike i naknadne reprize, stran pojam, koji je po prvi put primenjen 1952. godine ne bi li omogućio Lusino porodiljsko odsustvo. Takođe, serija je bila "dom" prvoj televizijskoj trudnici i prvom međurasnom braku prikazanom na malim ekranima.


Uz zgode i nezgode porodice Rikardo i komšija, Etel i Freda, prođe i moj januar.
P.S. Izvinjavam se zbog trivije, nisam mogla a da ne kažem reč, dve.

5)CILJ GOODREADS MOLJCA

Izuzev očiglednog, na sajtu zacrtanog broja i dobro probranog štiva, primarni cilj će biti strožije ocenjivanje pročitanog. Time će, nadam se, broj petica biti umanjen, jer sam u više navrata u prethodnoj godini, nakon što se slegnu utisci, zaključila da pročitano štivo ipak nije toliko očaravajuće i "bezgrešno" da bi mu se dala najveća moguća ocena.
Ovo naravno ne znači da je sajt "Dušanov zakonik" kada je ocenjivanje u pitanju, ali ću se ipak truditi da budem obazrivija ne bi li ono što mi u čitalačkoj godini bude najznačajnije bolje došlo do izražaja.
  • Toliko o svemu i ničemu, a vi kako ste?
Hvala na čitanju,
Keti ღ

Коментари

  1. Pozdrav za povratak rubrike, nedostajala je!:) Pošto sam bila u toku sa tvojim pripremanjem i uspešnom odbranom diplomskog, mogu samo da ti po ko zna koji put ČESTITAM i poželim mnogo STRPLJENJA pre svega, uspeh mora doći, samo istraj.:)*
    Što se famoznog ekspozea tiče, ja sam ga napisala rukom, na par stranica...eh, ne mogu da verujem da je prošlo čak pet godina od te odbrane!
    P.S. Ti si jedina osoba koju znam, a da najozbiljnije (u "stvarnom životu") koristi reč "pak".:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I meni je nedostajala rubrika. Što se diplomskog tiče, HVALA ti od sveg srca, ja stvarno ne znam gde bih bila da nije bilo tvoje pomoći i reči podrške. Strpljenja mi treba kao vazduha, koliko vidim. Koliko ljudi mogu biti neljubazni i nezainteresovani to je strašno.. Zamisli ironiju, pomenem kako nema snega kad eto ti njega jutros. :)

      Nadam se da "pak" ne smeta, još jedna od navika.. Uhvatim se ja tako ponekad za neku reč i ne puštam. :)
      Hvala na čitanju, odoh da čitam tvoj prikaz, željno sam ga iščekivala. ❤

      Избриши
  2. Prvo i osnovno - ČESTITAM! :) Sećam se svoje odbrane mastera, toliko sam se ufrkisala da nisam dala nikome da prisustvuje, muž me je čekao ispred hale... Naravno, sve je prošlo savršeno, sad mi je malo žao što nemam svedoke :D

    Ja sam toliko ponosna što istrajavam u zabrani kupovine knjiga, naročito kada vidim sve vas koji opasno fejlujete u tom pogledu! :D Od sajma sam kupila samo jednu knjigu, i to samo zato što je bila veoma povoljna (na kupindu, naravno). Nameravam da ban nastavim do daljnjeg, bar još jedno mesec dana, TBR se neće sam od sebe smanjiti. Pored toga, krenula sam sa ozbiljnom čistkom biblioteke, pa sam rasprodala neke bezvezne knjige koje mi se vuku po policama... i mnogo se lakše diše!

    A januar mi je proleteo, uprkos gripu. U pravu si kad kažeš ono "da "traje" tri meseca i ujedno prođe za dva dana", ja baš takav utisak imam, a mislim da je za to zapravo zaslužno lepo vreme. Ovde snega ni od korova :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala mnogo :* Ja nisam htela gužvu na odbrani, ali je na kraju došla sva rodbina koja živi u gradu. Inače ne volim "javne nastupe", trema me uništi, pa sam računala pred komisijom nije frka, izlazilo se na ispite kod njih, ali sam morala da zaboravim da ostatak publike postoji inače ne bih odmakla dalje od prvog pasusa. Dozvolili su nam da sedimo, noge su mi se pod stolom tresle sve u 16. :)

      Jao moj bookish ban, slaba vajda.. Mesecima se premišljam da li sa Book Depository sajta da naručim "1Q84" i na kraju naručim, sa Thriftbooks-a, drame Lilijan Helman, a o čišćenju polica da ne govorim. U prvoj turi sam se rešila nekih tridesetak knjiga, svesna sam da bi i se moglo još malo detaljnije pročešljati, ali uvek mislim da će mi dunuti kad-tad da nešto od tog "možda" pročitam (Karizijev "Šaptač" mi iz tog razloga stoji nekoliko godina na polici).. Kažem sebi neću ništa uzimati i 100 dinara ovde, 50 onde i nakupi se. Neki dan sva ponosna odnela 2 knjige, velim bolje da se rešim dve nego nijedne, i vratim se kući sa 2, tako da sam opet na starom. :D

      Taman sam napisala kako snega nema, a on nas zavejao juče, težak i mokar, ali danas je opet zubato prolećna atmosfera, otopiće se do sutra sve, pa možemo po starom. :)

      Hvala na čitanju. :*

      Избриши
  3. Dal veruješ da sam se šokirala kada sam shvatila od kada nije bilo rubruka. Piši kad misliš da treba da pišeš. Ja iskreno nisam najbolji savetnik jer u mom slučaju ako ne radim po rapsoredu nekako postanem smorena i nerviram se što nisam ali to ti je moja psiha ne obazriri se na to :)
    Na mom fakultetu diplomski nema, što je sreća koja bi tema iz prava mene mogla da znaima...da vidimo nijedna :D
    Moj TV maraton ne postoji, ne pamtim kada sam ceo dan sedela i gledala serije. Sa filmovima se popravim ali serije niko da krenem bukvalno samo ACS Versace i This is Us i to jednom nedeljno kad epizode izađu. I love Lucy sam uhvatila par puta davno beše ali nije to za mene nisam se pronašla :)
    Što se ocenjivanja na G.R tiče uvek sam bila prilično stroga i držim do toga da realno dajem ocene. Tome u prilog ide što nikada ne napišem recenzije čim završim (lenjost kao pozitivna strana) pa uvek ima vremena da mi se rzbistri mozak ida vidim koju ocenu knjiga realno zalsužuje retko dajem zvezdicu jer nekako uvek gledam da mora da bude čisto sranje da mu dam zvezdicu (po principu neko se potrudio to da napiše) ali umem često da lupim3 zvezdice čak i klasicima.
    Nedostajala mi je rubrika i piši kad god ti vreme dozvoli i kad imaš insiraciju :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. A tek da ne poveruješ da sam ovaj tekst počela pisati prošle godine, pa je sad sasvim drugačiji no što je na početku bio. :) Ja ne znam šta mi bi, ali evo seriju privodim kraju, neobično s obzirom da me u kompu mesecima čeka njih nekoliko, poslednja koju sam sprašila u cugu bila je "Stranger Things", dok "Sluškinjinu priču" i "Alijas Grejs" nikako da počnem gledati.
      Ja sam počela da se uzdržavam od trčanja na sajt nakon što pročitam roman. Valja prvo razmisliti. :)
      Hvala na čitanju. :*

      Избриши

Постави коментар

Popularni Postovi