The Man Who Invented Christmas

Ako je suditi prema božićnom i novogodišnjem televizijskom programu koji ostavismo za sobom pre nepuna tri meseca od mnogih tradicija sa malog ekrana, uobičajenih za to doba godine, se odstupilo. Praznični vikend je tako ostao bez Tolkinove trilogije, a i Hari Poter je izostao sa programske šeme domaćih kanala. Možda su mislili da nam je dosadilo što svakako, barem sa mnom, nije slučaj. Navikla sam da ih ispratim svake godine, zimska sezona bez tih magičnih priča meni kao da nije ni postojala. No, priča Ebenizera Skrudža ipak nije bila skrajnuta sa ekrana, te je jedna od mnogobrojnih adaptacija Dikensove „Božićne priče“ sačekala decu i odrasle na TV-u.

Dikens je jedan od onih autora koje nameravam čitati, ali nikako ne uspevam u tom naumu. Od čitanja u originalu me odvratila „Priča o dva grada“, a od svega planskog i neplanskog što dođe na dnevni red Čarls osta naposletku nepročitan čekajući bolja vremena. Sa njegovom biografijom sam takođe slabo upoznata, izuzev činjenice da je bio i ostao najcenjeniji pisac viktorijanske ere.

Film o kome će danas biti reči zasnovan je na istoimenom romanu Lesa Standiforda koji prati Dikensov (Den Stivens) proces stvaranja priče o Skrudžu (Kristofer Plamer), ali istovremeno primenjuje šablon „Božićne priče“ ne bi li nas upoznao sa prošlošću i sadašnjim životnim prilikama samog autora. Nakon tri romana koja su smatrana promašajima od strane kritike Čarlsu preti opasnost od kraha pod pritiskom sve većih dugova i sveopšte skupog londonskog života. Takođe, zatičemo ga u kreativnoj blokadi, nemoćnog da se posveti novom projektu.

Irska priča o duhovima koju će Tara, nova članica posluge u domu Dikensovih, ispričati njegovoj deci, kao i ugnjetavanje dece na ulici, nadmeni stav imućnih koji nipodaštavaju sirotinju, te slučajno prisustvovanje od strane naroda pustoj sahrani Čarlsu će dati ideju da sve prilike koje je video dočara u novoj, božićnoj, priči za čije objavljivanje će sebi nametnuti rok od šest nedelja koliko je preostalo do samog praznika.

Kada se protagonista, Ebenizer, napokon pojavi postaviće se pitanje čiji je on odraz i otelotvorenje u životu stvaraoca, jer će razvoj priče istovremeno uzburkati duhove kako fikcije tako i zbilje. Dikensov nestalan, nepredvidljiv karakter i vreme koje posvećuje svojim likovima kosiće se sa njegovim funkcionisanjem unutar okova stvarnosti i odnosa sa članovima porodice.

Dok manevriše prisutnost na dve scene u kojima ima uloge od presudnog značaja, pisca i glave porodice, Čarls će ruku pod ruku sa svojim likovima proći stazama prošlosti dečaka koji će postati jednim od najvoljenih autora.

Kinematografija je uspešno svojim kadrom prenela sliku Londona sa polovine 19. veka koristeći pritom paletu zemljanih nijansi koje su naglašavane uz pomoć osvetljenja. Kostimografija se takođe oslanjala na isti, zagasitiji, kolorit, te je celokupna slika tj. kadar u savršenom skladu.

Film je neobičan sklop Čarlsovih tvorevina i njegove stvarnosti koje se, za divno čudo, uspešno nadovezuju, te celokupna priča ne gubi na harmoniji i kontinuitetu održavajući pritom čaroliju i moć božićnih praznika živom i sveprisutnom. Nenadani, suptilni trenuci humora su bili šlag na torti i naveli me da se zapitam koji od Dikensovih romana prvi da pročitam?

Hvala na čitanju,
Keti ღ

Коментари

  1. I ja sam ga odgledala pre neki dan i baš mi se dopao. Stivensa volim, mada je za to više zaslužan Legion nego Downton, a i ovu ulogu je odlično izneo. Film ide kao preporuka svakome ko voli Dikensa. Ja ga obožavam, i ne mogu da verujem da ga nisi čitala do sada!! Ne znam od čega je najbolje početi, ali evo, ja ti preporučujem "Velika očekivanja", pošto mi je to jedan od omiljenih romana uopšte, ne samo Dikensovih. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja sam u neverici, ali kriva sam, te na tvoja dva uzvičnika dodajem treći! Ni "Downton" još uvek nisam gledala.. Ne znam šta čekam. :) Sjajno je Den izneo Dikensa, a i Kristofer Skrudža (ujedno i najstariji Ebenizer jer je Plamer tada imao 87. godina).

      Hvala ti na preporuci, čitam ga prvom prilikom. :*

      Избриши
    2. "Dejvid Koperfild" ili "Mala Dorit"...ne mogu da verujem da nečije detinjstvo prođe bez ove dve knjige, makar u onoj sažetoj, prilagođenoj verziji.:)
      "Božićna priča" je najkraća, pa je možda za početak najdostupnija...a onda pređi na ", Bledu kuću", "Staru prodavnicu retkosti", "Zla vremena", "Priču od dva grada"(svi su tu negde po kvalitetu)...i trešnjica na torti, moj omiljeni roman i možda najbolji Dikensov, "Velika očekivanja":)))))

      Избриши
    3. Meni je detinjstvo prošlo bez mnogih sjajnih naslova, ni sama ne znam kako. No, nikad nije kasno da se upoznam sa Dikensom, na policama lične biblioteke me čekaju "Koperfild", "Tvist" i "Velika očekivanja", "Priča o dva grada", pa ću od nečeg već početi. Znam da mu je ceo opus manje-više istog kvaliteta i svakako vredan pažnje.

      Избриши
  2. Pa ja ovo nisam gledala! Divan opis, hvala na preporuci. Kod nas za božićne i novogodišnje praznike obavezno idu Sam u kući 1,2,3,4,5, eventualno Love Actually. A ti obavezno uzmi Velika očekivanja, ali obavezno! Poslije možeš Tvista, naravno.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je da ti se dopalo. :) I kod nas uvek ide "Sam u kući"sa pratećim nastavcima, ali ih ja preskočim, jer nisam ljubitelj tih filmova ni kao dete bila, a kamoli sada. Čitaću "Velika očekivanja" obavezno, čekaju me u ličnoj biblioteci uz "Tvista" i "Koperfilda".
      Hvala na čitanju.

      Избриши
  3. Da, kako zaboravih "Olivera Tvista", pa to je već lektira, ali bukvalno...:)
    Pridružujem se (vodećim) glasovima za "Velika očekivanja", kao i Sandri, meni je ovo jedan od omiljenijih romana uopšte, ne samo Dikensovih, a Estela jedan od najfascinantnijih ženskih likova. Ispravka, "Sumorna kuća", ovo "Bleda" je neki bajati prevod, manje odgovara.

    Zanimljivo, pre par dana mi "iskoči" ovaj film na YIFU Torrents, pa skinuh, a tvoj tekst je odličan i mnogo ti hvala, znači da zaista vredi, pa jedva čekam da odgledam, dok me ne prođe zimsko raspoloženje.:))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Super analiza, koncizna, direktna, veoma lepo napisano.:))))

      Избриши
    2. Drago mi je da ti se dopao tekst. :) Filmu sam se radovala od prvog trejlera, te sam ga pustila čim sam ugledala torent na YIFI sajtu, tu većinu torenata skidam.. Elem, nadam se da će ti se dopasti i sam film, zaista je odlična kombinacija autorovog stvarnog i kreativnog sveta, a humor me je takođe prijatno iznenadio, nisam mu se nadala. Den i Kristofer su odličan tandem, a tu je i Džonatan Prajs u ulozi Čarlsovog oca. Javi utiske.

      Hvala na čitanju i lepim rečima! :**

      Избриши
    3. Isidoraaaaaa, kako pored gospođice Havišam Estela da ti bude najfascinantniji lik? Kako?? :D
      Katarina, ostavi to što trenutno čitaš i 'vataj "Očekivanja" :))

      Избриши
    4. Ustala sam iz kreveta i pravac polica, pa da vidimo. :) Za divno čudo i adaptacije sam uspela izbeći, ali znam da je u onoj iz 2012. čini mi se Helena Bonam Karter bila gospođica Hevišam, ako se ne varam.. Provalila sam posle da je i Daglas But, bar mislim da mu je to ime, na koricama Vulkanovog izdanja koje imam.

      Избриши
  4. Uh, ovaj film svakako stavljam na svoj spisak, a Dena Stivensa obozavam od Downton-a. :D A nisi usamljena u tome sto nisi citala Dikensa. Osim Olivera Tvista kad sam imala 10ak godina, nisam citala nista vise od njega, ali sam gledala razne ekranizacije njegovih romana i stvarno ne znam kako to da ga nisam jos citala. Svakako cu taj propust ispraviti u buducnosti. Hvala na odlicnom postu! Bas si me zainteresovala! :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala tebi na čitanju, obavezno javi kako ti se film dopao, a za Dikensa će mo lako, jednu po jednu, da nadoknadimo propušteno. :) Od svih njegovih adaptacija gledala sam nekoliko verzija "Božićne priče" i "Tvista" pre sto godina..

      Избриши

Постави коментар

Popularni Postovi