Winter Book Tag

Juče je pao sneg. Ove zime on je u mom kraju i više nego retka pojava, te verujem da bih "kijamete" mogla nabrojati na prste jedne ruke. Iskoristiću priliku i odraditi upitnik dok se snežni pokrivač sa krovova zgrade na koju mi pada pogled nije otopio i iščezao u zaborav.
Pitanja su sledeća:

1)Falling Snow: Izaberi knjigu u bojama zime (bela, siva, svetlo plava..)  

Kombinacija bele, sive i svetlo plave, klasik norveške književnosti, savršen je odgovor na ovo pitanje. U pitanju je „Ledeni dvorac“ autora Tarjej Vesosa. Priča prati prijateljstvo devojčica Sis i Un, te misteriju Uninog nestanka čije rešenje kriju zaleđeni vodopadi od strane meštana zvani Ledenim dvorcem. 

2)Crackling Fire: Uz koju knjigu bi se najradije sklupčala pored kamina?

Eh, pusti snovi. Nemam kamin, ali da ga imam to bi bila knjiška nirvana. Knjiga, šolja toplog čaja ili kafe, omiljeno ćebe i police prepune knjiga - zbogom svete. E sad, šta bih čitala.. Pretpostavljam serijal o Hariju Poteru, jer me uvek podseti na zimu i bezbrižnost, magiju detinjstva. Nakon serijala Roulingove, koji, verovali ili ne, čitam po prvi put (trenutno čitam „Dvoranu Tajni“) čitala bih „Prohujalo sa vihorom“, roman koji je u planu bio za božićne praznike, ali je usled moje kilavosti potpomognute prehladom ostao nepročitan.

Prošlogodišnji ulov, izdanje staro 60 godina koje je savršeno očuvano.

3)Ice Storm: U kojoj knjizi koju voliš su junaci prošli kroz brutalne situacije?

Ne znam koliko će naslov odgovarati pitanju, ali prva knjiga koje se setih je Foknerova Dok ležah na samrti. Edi, koja je na samrti, za poslednju želju ima da bude sahranjena u rodnom Džefersonu u Misisipiju. Porodica će učiniti nezamislivo kako bi joj želja bila ispunjena, sanduk u kom će pokojnicu preneti i sahraniti u rodnom gradu biće napravljen pred samo preminuće, a na putešestvije će se otisnuti nedugo nakon što Edi umre. Retki su slučajevi u kojima ja ostajem bez teksta, ali razmišljanja i postupci porodice Banden u manjoj ili većoj meri ostavljaju čitaoce zaprepašćenima. Verujte mi na reč.

4)Hot cocoa: Za koju knjigu pretpostavljaš da će uskoro biti veoma popularna?

Sve što će pronaći svoje mesto pod televizijskim ili filmskim suncem u skorijoj budućnosti. Ja odavno po tom pitanju nisam u toku, svaka informacija je dobrodošla.

5)Peppermint mocha: Koje jelo i piće biraš za zimski čitalački maraton?

Izbegavam hranu i piće u kombinaciji sa knjigama. Šeprtlji poput mene to zaista nije potrebno.

6)Snowflake: Izaberi knjigu koja je drugačija od svih ostalih koje si čitala?

Knjga 84, Charing Cross Roadautorke Helene Hanf koju čini višedecenijska prepiska Helene i radnika u londonskoj knjižari iz naslova, Frenka Doela. U pismima se može prepoznati svaki knjigoljubac, te biti svedokom razvoja istinskog prijateljstva dvoje stranaca koji dele ljubav prema pisanoj reči.

7)Snowman: Izaberi knjigu u kojoj može da uživa čitava porodica

Složiću se sa Sandrom i reći da je roman „Čudo autorke R. H. Palasio, jedno od najprijatnijih iznenađenja kada je prošla čitalačka godina u pitanju, prikladan za sve članove porodice, iako je zamišljen kao knjiga za decu. Podsetiće vas na značaj empatije i razumevanja, prihvatanja svega drugačijeg i bezuslovnog prijateljstva.

8)Christmas: Izaberi knjigu koja te je ugrejala iznutra

Hemingvejev Pokretni praznik mi je drag iz više razloga. Pruža uvid u autorov život i proces stvaralaštva, predstavlja nam njegova poznanstva i prijateljstva sa umetnicima koji su, poput njega, doprineli književnosti, te likovnoj i drugim sferama umetnosti dvadesetog veka. Neprocenjiva je i mogućnost šetnje ulicama Pariza, posmatrajući pritom grad očima boema.

9)Santa Claus: Izaberi knjigu koju bi volela da dobiješ na poklon

Volela bih da mi neko sastavi spisak knjiga izdatih u ediciji filmovanih romana koje je izdao Kosmos pedesetih godina. Tražila sam uzduž i popreko i nikako ne mogu pronaći više od deset naslova, a uvek se obradujem kada pronađem roman čiju sam adaptaciju gledala ili to tek nameravam. Elem, kada bih morala birati jednu knjigu izabrala bih komplet L. M. Montgomeri o En iz Zelenih zabata.

10)Sledding: Izaberi knjigu koju si volela kao dete

Na ovo pitanje uvek dajem isti odgovor, najdraži mi je bio Ćopićev roman „Orlovi rano lete“. Takođe, za moju želju za ličnom bibliotekom zaslužna je knjiga „Najlepše bajke sveta“ hrvatskog izdavača Stvarnost iz 1975. godine.

11)Frostbite: Izaberi knjigu koja te je razočarala

Mislim da sam definitivno prerasla svoju YA čitalačku fazu. Načitala sam se svega, manje-više sve se uvek svodi na iste klišee i, u velikom broju naslova, loš stil pisanja. Zadnje što sam pročitala bio je roman „A Court of Wings and Ruin“ koji me je uspešno "izlečio" od posezanja za svim budućim naslovima Sare Dž. Mas. Knjiga je prešla fazu razočaranja i izazvala čisti bes koji uspešno traje od maja meseca. Poezija Rupi Kaur i Amande Lovlejs je još jedno od razočarenja.

12)Reindeer: Izaberi knjigu za koju si emotivno vezana

Ovde ću da varam. Najveći utisak na mene su ostavile do sada pročitane drame Tenesija Vilijamsa, ne mogu da odlučim koja mi je najbolja, iako sam ih pročitala samo četiri. Svaka je teška i oslikava portret disfunkcionalne porodice. Autor se pritom ne ustručava da svoje junake prikaže bez trunke ulepšavanja i "šminke". Ne opravdava njihove postupke već ih postavlja pred sud svojih čitalaca. Kada bih morala da biram knjige izabrala bih De Profundis i Damu s kamelijama, naslovi kojima nameravam da se vraćam svake godine. Drago mi je da sam i takve napokon pronašla.

Na mom Instagramu je uvek ista priča, knjige i kafa/čaj.
Toliko od mene za ovo izdanje upitnika, nadam se da se nisam bila previše repetitivna kada su naslovi u pitanju, te da ćete možda u ovom tekstu uspeti pronaći neku novu preporuku, mada čisto sumnjam, jer je, da parafraziram Džejn Ostin, opšte poznata istina da ja uvek kasnim za ostatkom sveta.

Hvala na čitanju,
Keti ღ

Коментари

  1. Evo opet, nadam se da sad neće stići dva komentara. Dakle, ne znam jesam li se više smijala svim ovim epitetima kojima častiš samu sebe (kilava, šeprtlja, kasnim za svijetom) ili maštarenju o kaminu. Uglavnom, sad sam definitivno stavila na svoju listu za čitanje ovu Hemingvejevu iako si me još ranije za nju zainteresovala. Ne znam kako mi je uopšte promakla. A na ovom izdanju Prohujalo s vihorom ti baš zavidim! Prelijepo je! Valjalo bi to i ponoviti. Čitala pradavno.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je da te je tekst zabavio. :) Šeprtlja sam, priznajem, ne želim ni zamišljati čitanje sa nekim napitkom pri ruci jer bi to proizišlo u pravu katastrofu. Javi utiske za Hemingveja, radujem se što je dospeo i na tvoju listu. „Prohujalo..“ je zaista sjajno očuvano, izuzev te male pohabanosti omota, radovala sam se kao malo dete kada sam ga videla. Javljam utiske kada započnem sa čitanjem. :)

      Избриши
  2. Kod mene sneg nikako da se zadrži, već treći dan počne da pada, ali vlažan, tako da samo pomalo ostane po krovovima, odmah se pretvara u vodu.:( Doduše, ko je imao sumnje u to da nas zima nije napustila, trebalo bi da izađe napolje i odmah se razuveri, mislim da ovako hladno nije bilo od decembra.
    Kao što rekoh i kod Sare, Ivane, Sandre...mene ovo čudo očekuje iduće zime, već sam za subotu prevela jedan upitnik koga nije bilo na našim blogovima (ili ga bar ja nisam videla), tako da nemam kad da iskoristim ovaj, a i ponovljiv je u suštini, pa bolje da "odstoji".:)
    Zanimljivi odgovori i lepa izdanja. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Juče je i kod nas već počeo da se topi, a i jutrošnja, sveža, tura snega se evo otapa polagano. Da, zubato sunce je varljive prirode, hladno je i baš štipa za uši. Rekoh da ću obavezno kupiti samo one grejače za uši, na svu sreću ima ih i običnih, kape ne mogu da nosim.
      Radujem se friško prevedenom upitniku, ovo može da stoji neće ništa da mu fali. :)
      Hvala ti na čitanju. :*

      Избриши
  3. Prvi put sad cujem za Kosmosovu ediciju filmovanih knjiga i kad sam malo proguglala, vidim da je jedan od njih roman "Slomljena strela". Moja baka ima taj roman, secam se da sam kao mala prelistavala te knjige, i mislim da ih ima jos iz te edicije, samo sto je to, zbog nedostatka prostora, strpano u jedan ormar u predsoblju i tamo stoje jedno 20 godina otprilike. :O Sad si me podsetila na to, pa cu sl. put kad odem tamo da pretrazim ormar i da vidim sta tu sve ima. Mislim da mi je mama rekla da tu stoji i "Vileta" (isto neko prastaro izdanje) koju nisam citala a zelim. :) Inace, imam nekoliko zaista starih knjiga, a mislim da je najstarija "Price iz gradine" iz 1924.g. koju sam procitala milion puta kao mala. :D Sva je pozutela a ima i pratece crteze i bas je obozavam. :) Odlican tag! Hvala!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ukoliko budeš voljna da im uđem u trag javi mi koje si naslove zatekla ako ti nije problem. :) Ja ih imam nekoliko i to, uglavnom, za filmove koji mi tek predstoje. „Vilet“ i mene čeka, još uvek ga nisam čitala. Što je izdanje starije meni je draže, žute stranice i poneko izbledelo slovo. Tri ili četiri naslova iz '47. su najstariji članovi moje biblioteke, najviše ih je pak iz šezdesetih, one mi nekako uvek prve padnu šaka. :D
      Drago mi je da ti se dopali moji odgovori, hvala na čitanju!

      Избриши
    2. Znam da je proslo skoro mesec dana, ali ja sam tek sad isla u posetu deki (zivimo u razlicitim gradovima) i pronasla sam knjige iz Kosmos edicije filmovanih romana. Evo sta moji imaju: Dzesemin Vest - Prijateljsko ubedjivanje, Luj Emon - Gospodin Ripoa, Eliot Arnold - Slomljena strela, Dzon Stajnbek - Zalutali autobus, Hamond Ines - Brodolom "Meri Ines", Dzems Hilton - Robovi proslosti, Sloun Vilson - Letovaliste. Ove knjige imaju, a na koricama knjiga postoji spisak knjiga koje su bile tada objavljene, pa ako te i to interesuje, mogu i to da ti iskucam ovde, ili da ti posaljem mejlom, mada to mozda pise i na tim knjigama koje ti imas. Licno nisam gledala nijedan od ovih filmova, niti sam cula za njih, sto ne znaci da ih necu u nekom momentu pogledati/procitati. :) Toliko od mene. Pozdrav! :)

      Избриши
    3. Hvala ti na spisku! :) Na koricama mojih knjiga ne piše šta je objavljeno (verovatno piše na omotu, koji nemam), možeš mi poslati kako god ti odgovara - hvala unapred! Stajnbekov "Autobus" vijam, a "Robove prošlosti" (prevodi naslova me pošteno začude ponekad, naslov originala je "Random Harvest") ću pročitati uskoro, pa se napokon "bacam" na film, smatraju ga veoma značajnim za taj period kinematografije.

      Ja napokon kucam novi tekst, koji vas čeka koliko sutra tj. danas. Red je bio da se vratim iz ilegale.
      Hvala ti još jednom! :)

      Избриши
    4. Nema na cemu! Poslala sam ti mejlom spisak ostalih knjiga. :) A novi tekst jedva cekam! Do sledeceg citanja! :)

      Избриши
  4. Baš si me zaintrigirala sa tim starim knjigama! Znam da imam negde neke od posle II svetskog rata, ali ko će ga sad znati gde je to! Takođe, čitala sam tvoju sjajnu recenziju za knjigu Čudo. Ima već neko vreme kako mi je na spisku. Pozdravljam te i jedva čekam tvoje Book Review.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na lepim rečima. Meni se "Čudo" mnogo dopalo, nadam se da će i tebi. Javi utiske. :)

      Избриши

Постави коментар

Popularni Postovi