Spring Cleaning Book Tag

Ne računajući današnji dan, osam nas dana deli od leta. Temperature su već nesnosne, a vetra skoro da i nema. No, da ja skratim ovo krajne bespotrebno kukanje u najavi i pređem na prolećno knjiško spremanje dok je proleće, bar kalendarski, još uvek na snazi. Upitnik sam preuzela sa Sandrinog bloga, uverena kako ću za tili čas uspeti da dam odgovore, ali naravno uvek se desi da se nad minimum jednim pitanjem zamislim kao da je u pitanju teorija Velikog praska.
Pitanja su sledeća:

1)Tako je teško naterati se.. (knjiga čije si čitanje dugo odlagala zbog toga što je prilično obimna)

Ponekad zaista sumnjam u svoju ljubav prema knjizi, jer me, zaključila sam, obimni romani pomalo plaše. Ovo se pretežno odnosi na klasike, YA roman od 700 strana sam sposobna da pročitam u roku od 3 dana. Bojazan se javlja u vidu lične nesigurnosti, u sposobnost održavanja koncentacije kada sam suočena sa "velikim zalogajem" kao što su „Jadnici“, „Grof Monte Kristo“ ili pak „Prohujalo sa vihorom“, te ovi naslovi, nažalost, još uvek čekaju da "zasučem rukave" i skupim dovoljno samopouzdanja, u nedostatku bolje reči.

Nedavni "okršaj" sa Stajnbekovim „Istočno od raja“ predstavlja tračak nade, jer sam, izborivši se sa obimnim klasikom (na izvornom jeziku), dokazala sebi da umem da istrajem, što je kod mene, osobe koja češće odustaje no što istraje u nekom naumu, od velikog značaja. Istovremeno, uvidela sam da nema potrebe da sumnjam u svoje znanje jezika koji mi je drag od đačkih dana, jer nesigurna u sebe kakva jesam i to sam činila. Sa svakim novim čitanjem nesvesno, usput, nešto novo naučimo održavajući pritom staro znanje u dobroj kondiciji. Ovo ne znači da ću se latiti Šekspira ili Dikensa, ali za sada je i Stajnbek na engleskom dovoljan.

Od prostog pitanja nastade esej, konciznost mi nikad nije bila jača strana.

2)Sređivanje ormara (kojih knjiga želiš da se otarasiš)

Nastojim da se rešim svih naslova u koji su za mene izgubili svoju draž ne bih li izbegla gomilanje, jer ionako mesta za skladištenje nemam. Kada sam prvi put "pročešljala" police naišla sam na više od 30 naslova koji mi nisu bili potrebni. Čistka se nastavila, sitnim, ali odlučnim koracima, te i sada nastojim da razmislim nad štivom donjeg dela jedne police, koje je "preživelo" prvi krug i ostalo deo biblioteke, pre nego što udomim neki novi naslov. Često se desilo da, ne nameravajući, samo zamenim knjige koje više ne želim za neke nove, što je svakako bolje od gomilanja.

3)Provetravanje prostorija (knjiga koja je za tebe bila pravo osveženje)

Mnoge knjige koje je većina pročitala u detinjstvu ja tek sada "otkrivam". Sa čitanjem serijala o Hariju Poteru sam započela tek prošle godine (i još uvek nisam završila, imam kad očigledno), a ove godine sam rešila da napokon uživam u avanturama En(i) Širli u prvoj knjizi serijala koja je za mene bila pravo osveženje. Još jedan načeti serijal čijim se nastavcima radujem. Drugi naslov koji me je oduševio svojim stilom, ako ne vedrinom priče, je „Muzika jednog života“, Andreja Makina, čiji uvod mi je dočarao priču koja predstoji poput filmske naracije, nalik onoj u filmu „Čudesna sudbina Amelije Pulen“, koji nažalost, još uvek nisam odgledala do kraja, ali znam da je naracija sjajna. "Izgubiti" se među stranicama Makinove priče bio je pravi užitak.



4)Izvlačenje fleka (knjiga u kojoj bi rado izmenila pojedine delove)

Rekoh li ja vama da ću kod nekog pitanja stati kao ukopana - voilà! Nisam sigurna da li vredi menjati poslednjih tridesetak stranica „Itena Froma“, ne verujem da bi to promenilo moj doživljaj samog romana u kom su mi likovi bili neopisivo iritantni.
Naslov koji je nemoguće izmeniti, jer nije u pitanju fikcija, a za koji sam priželjkivala drugačiji, srećniji kraj, svakako je „84 Čering Kros Roud“, Helene Hanf.

5)Izbacivanje nepotrebnih sitnica (knjiga u serijalu koja baš i nije morala da postoji)

Prvo što mi na pamet pade jesu bespotrebni nastavci brojnih YA serijala koji odmažu likovima i toku priče zarad novčane dobiti autora. Tada serijal postaje puko štancanje kom opstanak garantuju brojni cliffhanger-i. Kako bi se rešila tih nepotrebnih sitnica (i uštedela živaca) reših da sa knjiškog jelovnika izbacim ovu vrstu literature koja ionako, čast izuzecima, ima šablon kojim se koristi 90% autora ovog žanra, milionita kopija ideje koja je nekada davno bila dobra.

6)Glancanje kvaka na vratima (knjiga sa čistim završetkom)

Možda će ovo biti "varanje", jer ću dva puta pomenuti isti naslov, ali čist završetak koji me još uvek drži pod utiskom našao se u Stajnbekovom romanu „Istočno od raja“.  Kraj koji sam doživela kao oslobođenje od stega prošlosti, prekid svojevrsne biblijske kletve nad članovima porodice Trask. Kraj koji je ujedno bio i početak spokojnog života za poslednjeg člana dinastije Trask sa kojim će, nadajmo se, sama loza srećnije otpočeti novo životno poglavlje.



7)Čišćenje paučine sa plafona (knjiga u kojoj se autor previše trudi da prenese neku poruku)

Nadala sam se da ću uživati čitajući Hornbijev „High Fidelity“, šta se može ne voleti u knjizi u kojoj junak drži prodavnicu ploča i vrsni je poznavalac dobre muzike? Ispade da se može omrznuti sve u priči, a ponajviše Robov snobovski i snishodljiv odnos prema ljudima koji ne vole muziku koju on smatra vrednom obožavanja.

8)Naporan, ali ujedno i zadovoljavajući kraj prolećnog spremanja (knjiga koja je bila izazov, ali čije se čitanje isplatilo)

Knjiga Džejmsa Konveja, „America's Library: The Story of the Library of Congress 1800-2000“ koja mi je bila osnov za diplomski rad na temu Kongresne biblioteke u Vašingtonu. Iako deluje "suvoparno" ona to meni, zaluđeniku u triviju i istorijat, zaista nije bila. Neverovatna mi je bila činjenica da su ljudi u dva navrata zaboravili ugasiti sveće u biblioteci koje su pretile da mukotrpno skupljenu građu pretvore u pepeo, a fascinanta da je imenovanje bibliotekara povereno predsedniku države.
Izazov čitanja knjige ogledao se u prevođenju i pre svega težnji da se istorija ove državne ustanove na malom broju strana prikaže što je bolje moguće, pazeći pritom da se ne izostavi nijedan značajan momenat u njenom višedecenijskom radu.
  • Da li ste vi obavili prolećno knjiško spremanje?

Hvala na čitanju,
Keti ღ

Коментари

  1. Odličan tekst, uvijek je užitak čitati te! Ja bih se samo osvrnula na ovu tačku broj jedan i kako si ti to sročila, da zbog nedostatka motivacije da se uhvatiš u koštac s obimnim zalogajem sumnjaš u svoju ljubav prema knjigama! Joooj, pregrub je taj stav, ali nije daleko od istine. S druge strane, ne tražeći izgovor za sebe, imam isti problem, ali ja to doživljavam više kao nemogućnost da se pored troje djece, posla i svih drugih obaveza i dnevnih sadržaja posvetim tako nekoj knjizi potpuno, s punom pažnjom i koncentracijom, kakvo jedno tako ozbiljno djelo neminovno zahtjeva i uostalom zaslužuje. Meni to smeta, jer znam da ću propustiti puno toga vrijednog ako Stajnbeka razvučem na mjesec dana, a želim apsolutno da uživam u svakoj stranici. Zato i mene Istočno od raja još uvijek čeka. Takođe, ne podcijenjuj svoj engleski! Hello?! Pa, pročitala si Stajnbeka! Nisi čitala neku savremenu jeftinu glupost! Znam šta govorim, trust me. Srećno sa diplomskim, pa da ti ostaje više vremena za pisanje.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je da ti se dopao tekst. :) Grub stav, ali ponekad me zaista more takve misli, onda pročitam neki roman koji me raspameti i shvatim da je sumnja bila suvišna jer ne mogu zamisliti život bez knjiga (koliko god to kliše zvučalo). Stajnbekov stil je divan, uživanje je čitati. Diplomski je dobio srećan kraj tj. uspešno je odbranjen jesenas. :)

      Hvala na čitanju!

      Избриши
  2. Isti slučaj sa knjigama za decu - imam ogromnu rupu, gomilu klasika za decu nisam čitala i ko zna kada ću. :(

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja krenula polako, negde ću već stići. :) Bar da pročitam ono osnovno, što bi trendseteri rekli must have :D

      Избриши
  3. Hej, pa ti ne javljaš da je izašao novi tekst?:)))))
    U poslednje vreme se ulogujem tek uoči subote, pa zato kasnim, izvini. Ovaj upitnik je odličan,videla sam ga kod Sandre i ostavila za sledeču sezonu. Super su ti i odgovori i preporuke.:) Uživala sam čitajući. Osvrnuću se samo na prvo i poslednje pitanje: mislim da bih, da nije fakulteta, i sama zazirala od stručne literature i obimnih "knjižurina". Srećom, dobra strana tog "moranja" u vidu predispitnih obaveza je ta što se u koštac i bez straha hvatam sa svim "buckama", a u monografijama i teorijskoj literaturi iskreno uživam, posebno otkad sam i sama načinila prve, skromne korake u pisanju naučnih radova. O Stajnbeku smo već komentarisale, svaka čast, čitati u originalu je sigurno neuporedivo iskustvo!:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Iz istih razloga i ja kasnim na tvoju atresu, a ovaj sam upitnik započela krajem prošlog meseca, ostavila na polovini, pa ga tek sad završila. Sledeći put javljam odmah. :) Meni je zapravo diplomski dokazao da u stručnoj literaturi mogu da uživam, tema mi je bila baš potaman, te mi je sam rad više ličio na usputno prikuljanje informacija (jer kada me neka X tema zaokupira, pretresem sve što mogu po Netu) i zabava no što je bio obaveza. Mislim da će mi od Stajnbeka sledeća biti „Zima našeg nezadovoljstva“, pa ću posle preći na „Plodove gneva“, a i „Zalutali autobus“ me interesuje. :)

      Hvala na čitanju! :*

      Избриши

Постави коментар

Popularni Postovi