Shirley Temple Hour

Najslavnije dete Holivuda, Širli Templ, svoju filmsku karijeru započela je u trećoj godini. Simpatičan detinji karakter upotpunile su danas legendarne lokne, njih pedeset i šest, zadatak koji je bio poveren isključivo njenoj majci Gertrudi koja je pritom postala i Širlin saputnik na svakom filmskom setu, što je i razumljivo kada se uzme u obzir da je kći upisala u plesnu školu Etel Meglin koju su često posećivali lovci na talente. Zahvaljujući njenim filmovima studio 20th Century Fox spašen je od sigurnog bankrota. Ne bi li prolongirali njeno detinjstvo čelnici studija su joj i sa krštenice oduzeli jednu godinu, pa je Širli sa trinaest godina saznala da zapravo proslavlja četrnaestu godinu života. 

Kada je 20th Century Fox 1939. godine odbio da pozajmi (iliti izda) Širli MGM studiju za ulogu Doroti Gejl, u „Čarobnjaku iz Oza“ našla se Džudi Garland, a Širlina slava pod svetlima reflektora je postepeno počela da bledi. Deset godina kasnije, ona će zatvoriti vrata za 18 godina dugom filmskom karijerom i posvetiti se porodici.

Filmovi u kojima je ovo čudo od deteta protagonista su adaptacije dečjih klasika, ali i šablonske priče o siročetu u potrazi za roditeljem ili roditeljskom figurom u životu. Predvidljivo, ali ni na tren dosadno, Širli je prosto milina gledati, a pritom je nemoguće ne diviti se njenom umeću i talentu, te predanosti i istrajnosti ispoljenoj u uzrastu koji je većini bezbrižan i prepun igre.
Filmovi su sledeći:
  • Curly Top
Elizabet Bler (Širli Templ) živi u Lejksajd sirotištu za devojčice sa sestrom Meri (Rošel Hadson). Dobronamerna zabava, pesma za vreme ručka, biće jedan od mnogobrojnih nestašluka koji se neće dopasti guvernantama doma, te će Elizabet krenuti put kancelarije na još jednu u nizu opomena na račun svog ponašanja, ali će je tamo sačekati Edvard Morgan (Džon Bouls), jedan od pokrovitelja doma koji će izraziti želju da usvoji Elizabet.

Film je druga adaptacija, u ovom slučaju modifikovana verzija, romana „Tata dugonja“, autorke Džin Vebster, a ujedno i jedan od četiri Širlina rimejka nemih filmova izvorno snimljenih sa Meri Pikford u glavnoj ulozi dvadestih godina prošlog veka.
  • The Little Colonel
Nakon što joj otac, pukovnik Lojd (Lajonel Barimur), zabrani udaju za mladića sa Severa, Džeka Šermana (Džon Lodž), buntovna Elizabet (Evelin Venabl) će napustiti dom i poći za izabranikom, te se nastaniti na zapadu. Šest godina kasnije biva prisiljena da se sa kćerkom Lojd (Širli Templ) preseli u nekadašnju majčinu kolibu dok joj suprug ostaje na zapadu u potrazi za zlatom. Malena Lojd osim imena deli i dedinu narav, te će ga nesvesno navesti na put pomirenja sa jedinom kćeri Elizabet.

Širli je bila poznata po tome što je pamtila kako svoje tako i tuđe replike, što Lajonelu, veteranu pozornice i filma, baš i nije bilo po volji. Film će ostati upamćen po sceni stepovanja po stepeništu u kojoj su se, ruku pod ruku, našli Širli i Bil Bodžengls Robinson, što je čini i prvim međurasnim plesom na velikom ekranu.
  • Now and Forever
Neodgovoran roditelj i neradnik, Džeri Dej (Geri Kuper) spreman je da proda svoja prava na starateljstvo nad kćerkom Penelopi (Širli Templ) koju nikad nije video rodbini pokojne supruge ne bi li što pre došao do neophodnog mu novca. Devojka Toni (Kerol Lombard) ga napušta kada sazna za njegov plan, a sam Džeri menja naum kada napokon upozna Peni i reši da je povede sa sobom i konačno preuzme svoje roditeljske dužnosti. No, neiskusan otac će ubrzo shvatiti da odgajanje deteta nije lak posao, kao i da stare navike teško umiru.

Četiri meseca pre premijere ovog filma rođena je devojčica koja će svoje ime dobiti zahvaljujući Širli, te će i sama 21. godinu kasnije stati pred objektiv kamere u filmu Alfreda Hičkoka „Nevolja sa Harijem“, uzevši majčino devojačko prezime Meklejn.
  • Stowaway
Devojčica Barbara Stjuart (Širli Templ) je siroče na putu za Šangaj. Pri dolasku će, igrom slučaja, ostati prepuštena sama sebi, te na ulici naići na bogataša Tomija Randala (Robert Jang) u čijem gepeku će, bez njegovog znanja, potražiti sklonište od kiše. Kada se auto zajedno sa vlasnikom ukrca na brod za Ameriku, Barbara će postati slepi putnik kom će društvo praviti ujka Tomi i jedna od putnica, Suzan Parker (Alis Fej), čijoj budućoj svekrvi će ovaj aranžman pokvariti odavno skovane planove.

Osmogodišnja Širli je za potrebe filma naučila četrdeset reči mandarinskog kineskog jezika. U ovom periodu je urađen i IQ test sa rezultatom od 155 što je svrstava u klasifikaciju genija.
  • The Bachelor and the Bobby-Soxer
Margaret Tarner (Mirna Loj) je sudija koji je predsedavao nad slučajem umetnika Roberta Nudženta (Keri Grant), optuženog za započinjanje sukoba u noćnom klubu. Kada se ispostavi da su sukob započele dve žene koje su se zavadile zbog njega, biva oslobođen optužbi uz upozorenje. Nakon odlaska sa suda Robert gostuje u srednjoj školi u kojoj drži predavanje na temu umetnosti i tamo upoznaje sedamnaestogodišnju učenicu Suzan (Širli Templ), sestru sudije Tarner, koja će ga u danima koji slede dovesti u mnoge neprilike.

Film je doneo Oskara za najbolji scenario Sidniju Šeldonu, koji se posle posvetio pisanju scenarija za televizijske serije, te ostvario plodonosnu literarnu karijeru.

 ✩✩✩✩✩

Nakon glumačke karijere, Širli Templ Blek postala je američki ambasador u Gani i Čehoslovačkoj, te prva žena koja je u Americi postavljena na funkciju šefa protokola. Svoje mandate služila je pod vođstvom tri predsednika, dok je tridesetih godina, u doba Velike depresije, predsednik Frenklin Delano Ruzvelt došao do sledećeg zaključka: „Sve dok naša država ima Širli Templ, bićemo u redu.“


Detetu je bio poveren zadatak uveseljavanja i pružanja nade tada klonuloj naciji, a ženi koja ju je zamenila, u decenijama koje su usledile, ono je otvaralo vrata za dalji diplomatski rad, kako u sopstvenoj državi tako i pri Ujedinjenim nacijama.
Preminula je u 85. godini života, ostavivši svoje detinjstvo na velikom platnu živim za generacije koje su bile i one koje će doći.

Hvala na čitanju,
Keti ღ

Коментари

  1. Znam da sam verovatno u manjini i da će ovo zazvučati grozno, ali: meni Širli nikad nije bila ni slatka, ni zanimljiva, niti mi je palo na pamet da odgledam ijedan njen film. Ne znam, sve mi je oko nje nekako...čudno. Zapravo, ne sporeći da je prva i najveća dečja zvezda ikada, moram dodati da je meni čak i Mekoli Kalkin (bio) dopadljiviji od Templove (!)....eto, rekoh!
    Ali, tvoj tekst mi je zato i divan i uobičajeno informativan i zanimljiv!:)))))
    Kao što znaš, nisam poznavalac epohe i uvek me upoznaš sa toliko zanimljivosti, npr. pojma nisam imala da je Širli Meklejn ovako lepo povezana sa starijom imenjakinjom, niti da je Templ odrasla u tako uspešnu i lepu ženu, a radnju svakog filma si sažeto i zanimljivo predstavila, da sam stvarno uživala u čitanju i, verovatno najbitnije, počela da menjam mišljenje.
    Svaka čast i hvala na još jednom primeru usklađene ljubavi i interesovanja za temu, sa ozbiljnim i pedantnim pristupom sastavljanja posta. Uživanje je pratiti tvoje rubrike!:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pre će biti da sam ja u manjini. 😄 Koliko "vrtim film" unazad stići ću do njegovih početaka ili bar do Edisona i njegovih filmova.
      Moram priznati da sam se prvo "upoznala" sa bezalkoholnim koktelom koji nosi njeno ime, koji obožavam, da bih tek nedavno posvetila pažnju njenoj kinematografiji, koja je, pomenuh gore, šablonska, ali meni ne smeta.
      Mekoli mi se, s druge strane, nikad nije dopao, šta više smučio mi se ceo serijal "Sam u kući" odavno, jedino mi je bio gledljiv u filmu "My girl".. Eto da i ja kažem, da bogohulim po zimskom klasiku. 😀

      Hvala tebi što čitaš, raduje me što ti je tekst bio zanimljiv. Ja i stari Holivud smo, čini se, postali par koji ide u paketu. Nema mene bez neke trivije ili filmske preporuke iz naftalina. 😊

      P.S. Mislim da sam konačno na putu povratka, već mozgam o novim tekstovima. :)

      Избриши
  2. Ti si ovo veoma dobro, a opet i vrlo autentično obradila Širli Templ veoma volim i začudo, neke od ovih navedenih filmova nisam gledala, a gledala sam ih puno. Uzgred i moj omiljeni koktel je Širli Templ. Znaš li kako je nastao? Verujem da si upoznata ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Piće je nastalo sredinom tridesetih, još uvek se vodi debata ko je izumeo tu, danas klasičnu, kombinaciju. U holivudskom Braun Derbiju tvrde da oni stoje iza koktela, ali druga dva restorana nastoje da opovrgnu te tvrdnje. Osamdesetih se neko dosetio pa hteo da prodaje flaširanu verziju, ali je uspeo da dobije jedino tužbu od strane same Širli zbog korišćenja njenog imena. Takođe, Širli je istakla da sa stvaranjem pića nije imala nikakve veze (iako su ga prodavali kao njeno omiljeno), te da joj se ono zapravo nikad nije ni dopadalo.
      Bilo kako bilo, ja ga obožavam.

      Hvala vam na čitanju. :)

      Избриши
  3. Veoma zanimljiv post! Ja sam kao mala gledala bas dosta starih filmova, pa i onih Sirli Templ. Od ovih pobrojanih znam zasigurno da sam gledala The Little Colonel. Meni je tada bila zanimljiva i volela sam da je gledam. Hvala na divnom podsecanju! :))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala tebi na čitanju! Drago mi je da ti se dopao tekst, ja u poslednje vreme nisam znala više šta da gledam, pa reko 'ajde da odgledam neki od njenih filmova i baš su mi bili potaman. :)

      Избриши

Постави коментар

Popularni Postovi