Tune Of The Moment_No. 16

Rubrike na blogu nije bilo od februara iako mi je bez muzike dan gluv, u nedostatku bolje reči. Samog teksta više od mesec dana. Blogo-aktivnost mi je u ovoj godini diskutabilan pojam, obešen o nit inspiracije za koju se drži na jedvite jade, u odnosu na početke bloga (umalo napisah boga, načisto sam ispala iz "kondicije"). No, da vam sastavim listu pesama koje trenutno slušam, kuknjavu možemo ostaviti i za drugu priliku, na ovu sparinu je više no suvišna. Muzička kajgana je sačinjena od sledećih sastojaka:

10)Mamma Mia - Super Trouper

Euforija oko povratka starih likova navela me je da u avgustu "vratim film" deset godina unazad i jedno sparno popodne provedem u društvu Done i njenih otkačenih prijateljica, koje su mi, ruku na srce, simpatičnije od same Done. Izvini Meril, ali mama Vizli ti je uspešno ukrala svaki kadar u kom se zatekla. Elem, odgledala sam i drugi deo koji mi se uopšte nije dopao, iako je Lili sjajan izbor za ulogu mlade Done. Od filmova mi ostade euforija slušanja Abinih hitova. I dok je gledanje filmova kod mene rezultiralo pevanjem po kući, Šer je učešće u filmu inspirisalo da u septembru objavi album obrada Abinih numera, prikladno nazvan „Dancing Queen“.

9)Alice Merton - No Roots

Numera koja je svetlost dana ugledala u januaru prethodne godine postade ovogodišnji hit leta, frižiderske vrste, nema gde je nije bilo. Od reklame (uvek zaboravim koja reklama je u pitanju) do odlaska u DM, Lily ili neki tržni centar, gde god da sam kročila pesma me je sledila. Zahvaljujući zaraznom ritmu još uvek mi se nije smučila.

8)Bruce Springsteen - Hungry Heart


Kada je moje poznavanje Springstinovih hitova u pitanju ono se svodi na svega nekoliko pesama, na ovu, meni do tada nepoznatu, sam naišla gledajući seriju „Sluškinjina priča“, pesma je, poput svih koje se zateknu u seriji, kao skrojena za scenu koju prati.

7)Talking Heads - Burning Down The House


Kad smo kod serije, ne mogu preskočiti finale. Kad se samo setim da su mi tri pokušaja bila neophodna kako bi mi se serija dopala. Nakon trećeg gledanja pilot epizode sve ostale sam odgledala u cugu. Sjajna gluma i perfektna kinematografija glavni su adut distopijskog sveta stvorenog od strane Margaret Atvud. koji mi je, moram priznati, draži na malom ekranu no na papiru.

6)Steelheart - Can't Stop Me Loving You

Jedan od najboljih rok vokala svih vremena i česti gost moje srednjoškolske plejliste, Miljenko Matijević, uspeo je da mi i Marka Volberga učini dopadljivim pozajmivši mu svoj svoj vokalni raspon u filmu „Rock Star“.

5)Bolero - Jelena

Kada je stara plejlista sa našom rok muzikom u pitanju, prašinu prvo stresem sa ove numere koja mi je bila i ostala jedna od najdražih.

4)Mika - Grace Kelly

Setila sam se pesme nakon sto godina i dovoljno je bilo da je "zavrtim" jednom i eto ti zla. Danima kasnije pesma je i dalje sastavni deo avgustovske liste melodija.

3)Paul Simon - You Can Call Me Al

Isto objašnjenje mogu ponuditi i za ovu numeru. Spot mi je bio i ostaće vazda duhovit, dokaz da vam nije potreban basnoslovan budžet, većina spotova osamdesetih ih nije ni posedovala. Zasebna priča je kako sam ja u početku zaista verovala da je u pitanju Čevijeva pesma, a Pol se samo zatekao u kadru. Inače, inspiracija za pesmu je proizišla iz događaja na nekoj žurci na kojoj je kompozitor Pijer Bulez uporno Pola oslovljavao imenom Al, a njegovu tadašnju suprugu Pegi je zvao Beti.

2)Miles Davis - Lift for the Gallows OST

Moje slabašno, jedva postojeće, poznavanje francuske kinematografije je nešto što godinama nameravam korigovati, ali naposletku sve uvek ostane samo na nameri. Album, i gore navedena numera, snimljen je za potrebe rediteljskog prvenca Luja Mala, „Lift za gubilište“ 1958. godine. Sve i da niste upoznati sa filmom ili francuskom kinematografijom uopšte (moj slučaj) ovu melodiju ste sigurno čuli. Nedavno sam, "šetajući" Jutjubom naišla na listu najboljih filmskih melodija. Tako je ova Dejvisova improvizacija, koju je osmislio u hodu dok je gledao film, našla mesto na mojoj ovomesečnoj listi i pritom me podsetila da je krajnje vreme da sa reči pređem na dela i odgledam neko ostvarenje koje potiče iz ovih krajeva.

1)Edith Piaf - La Valse de L'amour

Čitajući Fransoaz Sagan prošlog meseca uželela sam se glasa najpoznatije Parižanke. Nema veze što manje-više ništa ne razumem, slušati Edit za mene je poseta Francuskoj, njen glas i melodije koje ga prate nalik su šetnji ulicama francuske prestonice, dovoljan da atmosfera grada oživi u vašem domu.
  • Muzički miks avgusta sadržao je i numere Koena i Bouvija, ali smatram da ovakve liste ne bi imale smisla kada bi se u njima redovno pojavljivala ista imena, bitniji su ovi koji dođu i prođu. Koji muzičari su vama pravili društvo tokom ovih sparnih dana?

Hvala na čitanju, 
Keti ღ

Коментари

  1. Živa si!:)))))) Bogami, uplašila sam se da sam ostala sama u blogosferi. Neverovatno mi je prijala tvoja plejlista, uz karakteristične prateće opaske koje volim.:)
    Nisam (znam, sramota!) gledala ni prvi deo "Mamma mia!", ali ovaj aktuelni nastavak me sve više nagoni da, dok još traje leto, pogledam oba filma. "Dvestadvojka" me ionako ovih dana "drogira" Šerinom verzijom "Fernanda", koja je odlična.
    "No roots" mi je postala himna od prvog trenutka kada sam je otkrila, opet zahvaljujući radiju "202".
    Zaboravih na ovu Brusovu, baš je volim. "Steelheart" mi posebno znači, oduševljava me Miljenkov glas, a konkretno ova pesma me podseća na tinejdžersko doba i kako sam poslala stihove jednom od najbolji drugova u koga sam tada bila pomalo zaljubljena, a on pomislio da sam ja autor!:)
    "Bolero" - suvišno je reći bilo šta, imam čitav tekst o ovom albumu. VolEm.:)
    Mika mi je toliko simpatičan još od "Relax, take it eeeeeeaaaaaaaaasy", ne znam, njegov glas, pesme, baš me nateraju da "poletim". Jedinstvena pojava na muzičkoj sceni.
    Hahaha, uvek se setim Brege i Čole u onoj sramotnoj kopiji! Ceo album "Graceland" je odličan, ovom spotu se svaki put obradujem.
    Novo-staro otkriće, hvala za Majlsa!:)
    I ništa bez "vrapčića"! Kaćo, dobrodošla nazad.:****

    ОдговориИзбриши
  2. Znala sam da mi je nešto promaklo:
    Što se "Talking heads"-a tiče, moram priznati da me "Psycho killer" zbog Ivanove interpretacije Remzija Boltona uvek ascocira na "GoT"!:))))
    E, da, nije "Luis Male", nego Luj Mal.:) Nemoj da te čuje neki Francuz, ozbiljno, "Lois" se čita kao "Luj", počev od kraljeva, pa nadalje. To ti je jedan od onih jezika gde ne da se ništa ne čita "kao što je napisano", nego baš suprotno.
    Meni su ovih dana aktuelni noviteti veterana, Judas priest, Def leppard, Leni Kravic, svi izbacili odlične albume - od srca preporučujem, plus obnavljam gradivo sa nekim "matorijim" pesmama raznih hipi-bendova, a otkrivam i Linkin park, koji me u vreme srednje škole nervirao zbog brata i njegovog najboljeg druga sa neprekidnim puštanjem njihovih albuma....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Živa sam! :) Drago mi je da ti je plejlista prijala, kao što vidiš ima svega i svačega. Još malo pa će izaći ceo album obrada Abinih hitova ala Šer, pa ćeš moći da uživaš. U drugom delu je i Endi Garsija. Jedino mi nije jasno što za mlađu verziju Stelana nisu uzeli Bila (zbog pevanja verovatno). Steelheart je zaista specijalan, a njegov vokal je još uvek sjajan. Čitala sam da je pre koju godinu išao na turneju sa preostalim članovima grupe "The Doors", iako niko ne može biti The Lizzard King, dobar su izbor napravili sa Matijevićem u svakom slučaju. Gledala sam nedavno Kerin one woman šou "Wishful Drinking", pa me je podsetila na Pola, a ovo je jedna od numera (uz spot) koja mi uvek izmami osmeh na lice. Znala sam za Breginu i Čolinu pesmu, ali sam tek sad odgledala spot, sve komplet mi je užas. Mada mislim da mi je najgora krađa ona Dine Merlina, kada je dodao tekst na Majklovu "They Don't Care About Us". Mika se meni dopao sa hitom "Love Today", a i sve ostale njegove koje sam čula me uvek oraspolože.
      Poslednjih par dana sam se uželela starih hitova veterana, Mejdena i Queen-a naročito.
      Hvala ti za Luja (da ne poveruješ da sam ja tako oslovljavala samo onu nekolicinu koja je nekada bila na prestolu). Majls je divan, uz njegovu muziku i tvoje tekstove okrenuću se valjda uskoro francuskoj kinematografiji. Da odgledam bar klasike avangarde i Ameliju, ako ništa drugo. :)

      Hvala ti na čitanju. :*

      Избриши
    2. Evo i meni promakao "Talking Heads", prva numera koju sam od njih čula bila je gore navedena "Burning Down the House", savršeno se uklopila u finale druge sezone "Sluškinjine priče", ali slažem se, ne mogu a da ne pomislim na GOT i Remzija kada im se setim imena, jer je "Psycho Killer" zaista savršen za lorda Boltona.

      Избриши
    3. E, hvala tebi na informaciji da postoji ceo album koji je Šer snimila sa obradama Abe, volim i njih i nju, zaista za uživanje!:))))
      Haha, postavila sam sebi isto pitanje u vezi sa Stelanom, dok nisam nabasala na par klipova gde Bil igra/peva i skontala da bi to bio zločin nad gledaocima:), a ni on sam verovatno nije u fazonu ovog žanra...
      Nisam ni za saradnju Matijević-(preostali) "Dorsi" znala, sećam se da su prethodno jedno vreme zavrbovali Ijana iz "The Cult"-a kao zamenu, doduše, on je i bio odličan za to, jer se osamdesetih neskriveno ugledao na Džima, da ne kažem kopirao, ali na dobar način.:)
      Jooooj, Merlin, užas...kako ono ide, "viza, kriza"...i još čovek negira, pa negira. A tek "Ostaće istine dvije"/"When the doves cry"?!?
      Moram staviti "Sluškinjinu priču" na listu. Svi hvale, ne znam da li prvo uzeti knjigu, ipak?
      Sutra ide tekst o jednoj seriji koja bi ti se mogla svideti, kad smo već kod toga. Znam da si gledala "Once upon a time", ovo je deset puta bolje (i kraće!).

      P.S. Vratila nam se i Sara!:))))))))))

      Избриши
    4. Ja pišem novi tekst. :) Ne znam šta bih ti preporučila, ja sam prvo čitala (i nisam se oduševila, nešto mi je junakinja bila previše pasivna, plus mi stil nije "legao", previše skakanja..) Serija je sjajna iako mi je pošlo za rukom tek iz trećeg gledanja pilot epizode da se oduševim.

      Jedva čekam tekst!
      Videh, polako, ali sigurno - we'll be back, da parafraziram Arnolda. :)

      Избриши
    5. E, telepatija: poslednjih par dana pišem tekstove unapred i stavljam na zakazivanje u "drafts", pošto ću sutra-prekosutra u selo, a tamo nemam komp i onda, bolje nek bude spremno. Uglavnom, naredne dve-tri nedelje sam obezbedila!:)

      Избриши

  3. Ja slušam Mamma Mia soundtrack često konretno moja omiljena iz prvog filma je "Lay all you love on me" mada voilim i S.O.S moju ičae omiljenu Abinu pesmu. Ostale nikada nisam slušala ali imam odlične prepruke i rado ću poslušati neku!
    Super playlista :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni su "Take a Chance On Me" i "Super Trouper", mada su mi sve iz filma ipak draže u originalu. Nadam se da će ti se neke od navedenih pesama dopasti. :)

      Hvala na čitanju. :*

      Избриши

Постави коментар

Popularni Postovi