Autumn Tag_Vol. 2

Danas, dvadest i trećeg dana septembra, pozdravljamo još jednu jesen. Nadam se da neće proleteti poput leta, koje je nestalo u jednom treptaju oka. Kako prošle godine nisam odradila upitnik koji mi je zadala Olja godina se potrudila da što brže prođe, te su i prošlogodišnja, sezonska, pitanja ponovo postala aktuelna.

1)Koja ti je omiljena stvar u vezi sa jeseni? 

Tip sam osobe koji obožava leto, nema opasnosti od hladnoće, jakne, rukavica i zimske, deblje, garderobe uopšte, sve dok ne upekne prvih 30+ stepeni. Tada proklinjem klima uređaje, sunce i sparinu. Iz navedenog se može zaključiti da je jesen, samim tim, idealan izbor. Nit' je vrućina, niti zima. Počinje sezona čaja u enormnim količinama.
Šta čoveku više treba?


2)Korice knjiga koje te podsećaju na jesen?

Sve koje su u jesenjoj paleti boja. Prva asocijacija su mi naslovi izdavačke kuće LOM koje su pretežno žućkastih nijansi. Takođe, tu su i „Gordost i predrasuda“ i  „Razum i Osećajnost“ u izdanju Vulkana. Grinova „Kraj jedne ljubavne priče“ je jesen na korici.

3)Koja knjiga te podseća na školske dane?

Prvi naslovi kojih se setim jesu oni koji mi se tada uopšte nisu dopali, a bili su obavezno štivo: „Seobe“, Crnjanskog; Zolina „Nana“; Stankovićeva „Nečista krv“. Tolstoj i Kafka će, zajedno sa Zolom, dobiti novu šansu uskoro, za Miloša i Borisava nisam baš sigurna.
Bilo je tu, naravno, i knjiga koje su mi se dopale: „Večiti mladoženja“, „Hamlet“, „Na Drini ćuprija“ i „Zločin i kazna“, koje ću rado čitati ponovo.

4)Omiljena knjiga sa elementima strave i horora ili knjiga za noć veštica?

Ne sećam se da li sam ikad čitala knjigu sa elementima strave, nisam ljubitelj horora generalno. Od Kinga sam, za sada, čitala samo „Keri“, koja mi se nije naročito dopala. Jedina koja bi na ovo pitanje mogla odgovoriti jeste Lindkvistova „Pusti pravog da uđe“, čije mi čitanje tek predstoji.

5)Film koji te asocira na jesen ili tvoj omiljeni horor?


Izvor: DeviantArt

Kao što već rekoh, horore ne gledam. Film koji me asocira na jesen, prvi kog se setih, jeste svakako „Jesen u Njujorku“, sa Ričardom Girom i Vinonom Rajder. Drugi je film koji nameravam danas da odgledam, Bergmanova „Jesenja sonata“ iz 1978. godine.



6)Kojim novim izdanjima se najviše raduješ ove jeseni?

Dodala sam još koji, da se nađe..

Koliko god izbegavala deo sajtova knjižara U pripremi, uvek me put tamo nanese. Jedini naslovi koji su mi, za sada, privukli pažnju jesu „Dvostruka odšteta“, Džejmsa Kejna u izdanju Derete i „Kraj samoće“, Benedikta Velsa kod Lagune. Pogubno je po moj budžet da zalazim u detalje ostalih naslova koje nam izdavači spremaju. Obradujem se doduše i reizdanjima klasika. Lagunino izdanje „Dame sa kamelijama“ mi je divno, ali sam u vreme kada je ono bilo friško odštampano u svojoj biblioteci već imala primerak starog izdanja.


7)Koje nove filmove najviše želiš da gledaš ove jeseni? 

Ako je naslova knjiga svega pet, filmova je još manje. Jedini koji mi na pamet pada jeste biografski film o Frediju Merkjuriju i bendu Queen, „Bohemian Rhapsody“. Koliko se radujem, toliko i strahujem da će me film razočarati. Očekivanja su velika.

8)Tri knjige koje su obavezno štivo za ovu jesen?


Kako izabrati samo tri naslova sa liste kojoj nema kraja? Neka to bude gore navedeni roman Grejema Grina, koji sam prošle godine slušala kao audio knjigu (Kolin Firt je čitao), ali nisam nikako uspela da se unesem u priču. Možda će ipak biti bolje da se latim papirne varijante, izvini Darsi. Tu je i roman „Mildred Pirs“, Džejmsa Kejna, ali i „Drugi pol“, Simon de Bovoar. Neka to budu tri obavezna naslova za ovu jesen.
  • Za upitnik neću nominovati nikog, ko god je voljan neka na pitanja odgovori.
    Imate vremena, jesen je tek počela.
Izvor: DeviantArt
Hvala na čitanju,
Keti ღ

Коментари

  1. Sviđaju mi se pitanja, još više mi se sviđaju tvoji odgovori. Pitanja moram da ukradem :)

    P.S. Veoma mi se dopao post sa naslovom THE 20TH CENTURY BOOK TAG
    To, za sada, neću da kradem, ali sam morala da ti kažem da sam baš uživala dok sam ga čitala.

    https://ljubavnaprvocitanje.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kradi slobodno. 😀
      Drago mi je da su ti se dopali upitnici, ja ih volim jer uvek nađem novih naslova za dodati na listu za čitanje.
      Hvala ti na čitanju, čekam tvoje odgovore na pitanja. 😄

      Избриши
  2. I ja jedva cekam Bohemian Rhapsody, ali pitaj boga kako ce taj film na kraju izgledati.

    Jesen u Njujorku mi je divan film, a vidim da smo i lektire manje više doživele na isti način. 😄

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Isto, i čekam i strepim. 😄 Radujem se ponovnom čitanju nekih naslova, dok od pojedinih još uvek zazirem. 😀

      Hvala ti na tagu. 😘

      Избриши
  3. Ne znam za ovaj upitnik, hvala ti mnogo, obavezno ga "kradem".:))))
    Haha, kod mene sasvim obrnuto - toliko sam zimogrožljiva, da jesenje kiše i zimski sneg volim da gledam samo na slici i kroz prozor. Čaj pijem tek kad se prehladim ili kad je jako hladno, pa bih da sprečim prehladu!
    Prvi put čujem da je "Nana" bila deo lektire? Mi Zolu, nažalost, uopšte nismo radili u školi, a na fakultetu je "Žerminal" obavezan i sa njime ti i preporučujem da kreneš. Ja sam samostalno otkrivala ovog, danas mi najomiljenijeg pisca, a "Nana" mi se, iskreno, ponajmanje sviđa u poređenju sa ostatkom njegovog (prevedenog) stvaralaštva.
    Vidim da se svi radujemo filmu "Bohemian rhapsody"!:)
    P.S. Od srede (prekosutra) repriziraju "Medičijeve" na RTS 1, pa se uključi ako imaš vremena, biće pre podne od 10 i 40h radnim danima...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Čekam odgovore. :) Meni je jesen ok, proleće takođe. Zimu ne podnosim, a leto bi bilo odlično kada bi se temperatura zadržala negde do 30 stepeni, imam osećaj da iznad te temperature ne greje već prži. :) Mi smo čitali "Nanu" u srednjoj, uopšte mi se nije dopala. Hvala na preporuci, imam "Žerminal", pa ću odatle krenuti.
      "Medičijevi" bi, ako se ne varam, trebali krenuti sa prikazivanjem nove sezone u oktobru, taman stignem da odgledam prvu sezonu. Od "Prijatelja" mi ostade još sezona i fajront! :)

      Hvala na čitanju :**

      Избриши
  4. Uživala sam čitajući tvoje odgovore. 💟To mi liči na ono voajerisanje tvojih polica na ig. 📚 Ja ti neću ukrasti upitnik jer mi je baš bez veze da na više od pola pitanja nemam odgovor. Inače, ja nemam ništa protiv bilo kog godišnjeg doba sem leta na asfaltu na preko 30 stepeni. Doduše, jesen mi uvek donosi neku setu, neko smirenje kome se ne radujem previše... 🍁🍂🍃Pozdravljam te, do čitanja!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na čitanju, drago mi je da su ti se i police dopale, ja uživam u posmatranju tuđih via Instagram. :)
      Meni je godina proletela tolikom brzinom da još ne mogu doći sebi da je jesen došla na dnevni red. :)

      Избриши

Постави коментар

Popularni Postovi