Na krilima zmaja

 S08E01
Krajem leta 2017. godine za sobom ostavismo Vesteros u nadi, da ćemo mu se, po dobrom starom običaju, vratiti naredne godine. Jedna godina čekanja postala je dve koje su, očekivano ili ne, proletele u trenu. Šest epizoda zamenilo je uobičajenih deset uz obećanje da će kraj sage, započete od strane Martina 1991. godine, biti spektakularan. Vratismo se u svet u kom je Igra prestola naizad centralno mesto u priči ustupila Pesmi leda i vatre.
Dobro došli!

Simbolično, početak kraja neodoljivo podseća na sam početak sage smešten pod okriljem Zimovrela - dolazak kraljice i kralja. Slika sadašnjosti predivan je kontrast u odnosu na istu scenu prve epizode. Članovi porodice Stark su odrasli, radoznalost, naivnost, lakovernost i nesigurnost davno ostaviše za sobom. Svako je u svojoj ulozi samouveren. Arjino šunjanje po zamku zamenili su koraci drugog deteta, Sansini snovi o sreći u prestonici zamenila je briga za dom, Brenova radoznalost ustupila je mesto nepresušnom izvoru informacija, a Džon, za kog nije bilo mesta za porodičnim stolom, je sada njen predvodnik koji teži da ujedini žive u borbi protiv Noćnog kralja i njegove armije mrtvih.

Zima je godišnje doba koje možemo zvati i sezonom susreta. Imam osećaj da je svaki susret do sada bio samo kratak uvod za ovih pedesetak minuta, prepunih razmene pogleda, zagrljaja i ključnih informacija. Izrazi koji su se smenjivali na Arjinom licu dok je gledala dolazak Džona, Pseta i naposletku Gendrija bili su fantastični. Odmeravanje Deneris od strane Sanse bilo je očekivano, a pogled ledi Mormont upućen pridošlici bio je, u nedostatku bolje reči, nemi dracarys.
Bren je prilikom susreta sa Džonom pokazao trunčicu emocije da bi već prilikom razgovora pustio sada nam svima znanu ploču. Za ćaskanje nema vremena, njega je ionako sve manje.

Vremena je malo, ali zato saveznika nikad dosta. Makar to bili i vazda prevrtljivi Lanisteri. Početak sezone postavio je Tiriona i Džejmija u do sada neviđene položaje unutar sopstvene kuće. Tirion je postao lakoverni Toma, te mu se i davno naivna žena čudi, a Džejmi je na sebe preuzeo ulogu crne ovce i izdajice dinastije. Znajući Tiriona, verujem da je u pitanju neki prolazni "virus" koji ga je nagnao da se pouzda u sestru. Razgovor, dva sa Džejmijem i biće kao nov, nadajmo se.
Kraljeubici, sada moralnom i časnom poput Robina Huda, je pređašnji slavni i samouveren dolazak u Zimovrel sušta suprotnost sadašnjem. Budućnost mu je u tolikoj meri neizvesna iz minuta u minut da mi je pored Arje postao najdraži lik sezone koja je pred nama.

Zagrljaj koji sam čekala od kraja prve sezone jeste onaj između Arje i Džona, ništa me drugo, istini za volju, pre početka ove epizode nije ni interesovalo. Iako me je u prvi mah scena razočarala, očekivala sam previše, shvatila sam da je ona ipak savršena za njih dvoje. Ma koliko se Arja promenila ostala je verna svojoj vezi sa Džonom. Mač, poklon iz detinjstva, i bratovo prihvatanje njenih snova bili su dovoljni da je vrate domu i porodici.
Arjin susret sa Psetom i Gendrijem, prema rečima Dejvida i Dena, ubio je dve muve jednim udarcem. Setila sam se u trenu njenih avantura sa obojicom. Radujem se unapred njihovim izrazima lica kada vide ledi Stark u ulozi nemilosrdnog ratnika.

Vratija se Šime i nije doneo slonove..
Prestonica je poslužila kao odmor od silnih izliva ljubavi na Severu. Dogovor kuću gradi ili u ovom slučaju vojsku. Stoična kraljica Sersei, utvrđenje od kamena, jednim izrazom lica je pokazala da joj snaga polako kopni. Jeftin način na koji se odužila Juronu za pribavljenu vojsku kosi se sa njenim davno ukorenjenim načelima i polako joj narušava samouvrenost, nadam se da je tako, sa Sersei se nikada ne zna. Smatram da je se njena najznačajnija bitka, ona koju će izgubiti, zapravo unutarnji konflikt. Momenat u kom će biti primorana da se suoči sa samom sobom.
Poslovica lepo kaže - ko drugom jamu kopa, sam u nju pada.

Come fly with me
We'll fly, we'll fly away
Dok su neki pali s konja na magarca, drugi su upisali kurs od milošte zvan „Kako trenirati svog zmaja?“, Egon VI Targerijen, u istom je danu položio vozački na poligonu islandskog krajolika i saznao da je sin Lijene Stark i Regara Targerijena, zakoniti naslednik gvozdenog prestola i vladar Sedam kraljevstava itd. Iako nam je ostalo svega pet epizoda do kraja sage, ne sumnjam da će Džon minimum dve provesti u maniru Raskoljnikova, u nedostatku bolje asocijacije, osećajući grižu savest zbog novostečenog saznanja i pitajući se da li da isto podeli sa Deneris.
 
Susret Džona i Arje malčice mi je zasenio susret o kom nisam nešto naročito ni razmišljala. Sve se vraća, sve se plaća. Pogled koji su razmenili Džejmi, odmetnuti Lanister, i Brendon, trooka vrana, jedan je od najboljih i najefektnijih sustreta u istoriji serije.

Dok Berik, Tormund i ostala družina potpaljuju znak pozdrava koji im je poslao Noćni kralj, početak kraja završava se kako je i počeo - sa tajnom koja preti da izađe na videlo.

Za kraj, citiraću čest komentar na Jutjubu:
Raminu koliko god da plaćaju za rad na seriji, malo je.

Hvala na čitanju,
Keti ღ

Коментари

  1. Auuu! Dakle, krenulo je uzbudljivo! :D Ja cekam da izadju sve epizode pa da gledam onda. A dotle mi uzbudjenje raste. Jedino nisam razumela ovaj citat ispod poslednje slike. O:) Kome placaju?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Krenulo je. :)
      U citatu mislim na Ramina Đavadija, kompozitora muzike. Muzika je savršena.

      Избриши

Постави коментар

Popularni Postovi