TV preporuke

Za razliku od novije filmske ponude koja je diskutabilnog kvaliteta, serijski program doživeo je svojevrsni preporod. Smatram da je u deceniji koju uskoro ostavljamo za sobom mali ekran otpočeo sopstvenu eru znanu kao zlatno doba, na velikom platnu aktuelnu od 1915. do 1963. godine.

Jesen su mi, suprotno filmskom letu, obeležile serije. Neke sam merkala odavno, dok su druge zalutale na listu za gledanje ni sama ne znam odakle. Našle su se tu serije nove produkcije smeštene u prošla vremena, drame, ali i komedije sa britkim britanskim humorom.
  • Preporučujem vam sledeće serije:

1)Fleabag

Predstava „Fleabag“ je na pozorišne daske Edinburga stigla 2013. godine i prvobitno naišla na negativne utiske. Tri godine kasnije mezimče autorke i protagoniste komada, Fibi Voler-Bridž, predstavljeno je i televizijskoj publici. Svet je upoznao disfunkcionalnu porodicu čiju dinamiku nam pojašnjava sama Fleabag, rušeći nonšalantno famozni četvrti zid nakon čega, neminovno, stvara prisni odnos sa publikom koja prateći priču iz njenog ugla postaje na neki način i sama deo iste. Vidimo svet njenim očima, slušamo njenu priču tj. njenu verziju priče i reagujemo na osnovu informacija koje nam isključivo ona predočava. Članova porodice je malo, ali su dovoljno otkačeni da bi jedan više bio previše: metiljavi otac, naizgled uštogljena sestra Kler (Šan Kliford), njen suprug Martin (Bret Gelman), alkoholičar, i kao šlag na torti - kuma iz pakla koja joj nakon majčine smrti postaje maćeha (Olivija Kolman).

Prva i druga sezona, koja je premijeru imala ove godine, u 12 epizoda donose slagalicu života jedne žene koja beg od problema pronalazi u autodestruktivnom ponašanju, a utehu u humoru, kom pribegava u, pretežno, neprimerenim prilikama. Od osude okoline do prihvatanja sopstvenih vrlina i mana, Fleabag će prigrliti donekle pogrdni nadimak, te pružiti priliku svakom gledaocu da kroz njene trenutke samospoznaje prihvati sopstvene nedostatke koji ne podležu društvenim normama.

2)Killing Eve

Adaptacija serije novela Luka Dženingsa, objedinjene pod naslovom prve novele Codename Villanelle, poverena je Fibi Voler-Bridž. Fokus serije je na odnosu između pripadnice britanske obaveštajne službe Iv Polastri (Sandra Ou) i serijskog ubice Vilanel (Džodi Komer), na čiji je zločin u početku priče Iv usredsređena. Nakon što im se, zahvaljujući zločinu, putevi ukrste Iv i Vilanel upadaju u igru mačke i miša, obe fascinirane životom i karakterom one druge. Animozitet i opčinjenost smenjivaće se svetlosnom brzinom u okvirima njihove sulude želje za komunikacijom. Obe će se oglušiti o naređenja od strane nadređenih držeći do slučajnog poznanstva više no do dotadašnje poslovne odgovornosti i efikasnosti.

3)Fawlty Towers

Kod nas znana kao „Falični pansion“, sitkom iz sedamdesetih, prati zgode i nezgode namćorastog i neljubaznog vlasnika pansiona Bazila Foltija (Džon Kliz) koji svim silama pokušava da od svog malog pansiona napravi ugledno mesto dostojno kako običnih ljudi tako i onih koji su deo plemstva. Supruga Sibil (Prunela Skejls), koja više šefuje i odmaže no što pomaže, sobarica Poli (Koni But), večiti mirotvorac, i konobar Manuel (Endru Zaks), kog nepoznavanje engleskog jezika baca u večite dileme i ometa u poslu, pokušavaju kroz 12 epizoda da ispune prohteve brojnih ekscentričnih gostiju izvlačeći se pritom iz raznih neprilika.

4)Miss Fisher's Murder Mysteries

Iz sedamdesetih godina prošlog veka selimo se u doba džeza. Zasnovana na serijalu knjiga Keri Grinvud, serija prati Frajni Fišer (Esi Dejvis), članicu plemićke porodice koja se nakon nekoliko godina odsustva vraća u rodnu Australiju. Za razliku od većine žena u njenom okruženju, gospođica Fišer je fascinirana zločinima. Po povratku u Melburn njen poznanik će misteriozno nastradati i praktički pasti pod njenu lupu, te će Frajni nastojati da pomogne inspektoru Džeku Robinsonu (Nejtan Pejdž) u razrešenju zločina. Nakon uspešno rešenog prvog zločina, gospođica Fišer će rešiti da na sebe preuzme detektivsku profesiju i pomogne policiji, oglušujući se pritom o sva prvobitna negodovanja inspektora Robinsona. Uz svoju sobaricu Doti (Ešli Kamings) i batlera, te dvojicu taksista postaće naizostavna pomoć policijskoj stanici Melburna.

5)The Marvelous Mrs. Maisel

Najnovija na listi serija koje sam odgledala seli nas iz dvadesetih godina u Australiji na tle Amerike pedesetih godina. Mirijam Mejzel (Rejčel Broznahan) supruga je i majka dvoje dece. Vodi naizgled idiličan život svake žene kako pređašnjih tako i svoje generacije. Nakon što suprugu Džoelu (Majkl Zegen) ne pođe za rukom da se, uz njenu pomoć, ostvari u ulozi komičara on će ostaviti Midž i život koji je s njom izgradio priznajući joj prevaru. Kada joj se život preokrene u trenu, Midž će utočište i novi početak potražiti pod roditeljskim krovom koji će, uz ostatak porodice, ostati zatečeni njenom tajnom koju je vešto čuvala godinu dana - nakon rušenja idiličnog života postala je zvezda u usponu - gospođa Mejzel. Stendap komičarka.

✩✩✩✩✩

Nadam se da će vam se neka od navedenih preporuka dopasti. Ukoliko ste pak nešto od ponuđenog gledali radujem se vašim utiscima. Za kraj teksta vas pozdravljam sa slikom naslova koji su pronašli put do moje biblioteke prilikom prve kupovine na Noći knjige, serije koje su po njima snimane mi tek predstoje.

Hvala na čitanju,
Keti ღ

Коментари

  1. Lepo!:) Sjajne preporuke, a iznad svega sam uživala u tvom stvarno LEPOM stilu pisanja. "Fleabag" si mi preporučila pre par meseci, a u međuvremenu sam pročitala i odličnu recenziju Monike Ponjavić, baci pogled kad stigneš:

    Meni deluje zanimljivo!:) I o "Killing Eve" sam čula sve najbolje, Sandra mi je u "Uvodu u anatomiju" bila jedan od retkih gotivnih likova. Za poslednje dve serije sa liste prvi put čujem i privlačna mi je već sama epoha, a jedino sam "Fawlty towers" gledala, ali pre desetak godina, na preporuku koleginice sa studija. Volim britanske serije svih žanrova, neverovatno mi prijaju, njihov humor je specifičan i briljantan.
    Nažalost, odavno nisam pošteno odgledala ništa onako za svoju dušu, a htela bih, sve!:( I slažem se, ovo je definitivno zlatno doba za serije, izbacuju ih neverovatnom brzinom i ponuda je prebogata: ne znaš šta bi pre, američke, britanske, italijanske, španske, da li drame, istorijske, krimiće, fantastiku, sitkome...gluma je sve bolja, scenariji kvalitetniji, jedino je loše što prosečan čovek nema šanse da sve to isprati, uz najbolju volju.
    Eto, meni je za sada u planu da čim stignem odgledam novu sezonu "Senki nad Balkanom", koja mi deluje još bolja od prve, čija bi, opet, repriza mogla da padne pre.

    Odličan izbor za "Noć knjjige". Mogu ti reći samo najbolje o Pulmanovoj trilogiji, mada je meni (a i Ivani) prvi deo dosta bolji i ubedljiviji od ostatka. Serija me baš zanima, film ("Zlatni kompas") mi nije najbolje dočarao roman. Agata je uvek poželjno rešenje, serija "And then there were none" je odlična (verzija sa Edjdanom Tarnerom i Čarlsom Densom....Tarner, "Poldark", eto još jedne serije koju nikako da odgledam). Čudno mi što je prevod sada usklađen sa originalom, baš dugo je štampana kao "Deset malih crnaca".

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E, da, zaboravih link:

      http://srpskacafe.com/2019/10/monika-ponjavic-fleabag-osmijeh-sarm-idemo/

      Избриши
    2. Drago mi je da su ti se dopale preporuke i hvala na lepim rečima, raduje me ukoliko je moj stilski razvoj očigledan, ti si jedan od prvih svedoka njegove evolucije. :) Ja vidim razliku samo u odnosu na početak. :D
      „Fleabag“ obavezno gledaj! Zaista je na najbolji mogući način obeležila dekadu koju uskoro ostavljamo za sobom. Mene je „Killing Eve“ oduševila, pre svega me raduje što je Sandra napokon uspela da za sobom ostavi lik Kristine Jang, na neki način, jer su je do sada po toj ulozi uglavnom svi i znali. Serija je pored sjajne glume i vizuelno lepa, a u obe epizodnu ulogu ima Fiona Šou, poznata kao Petunija Darsli.
      Slažem se, britanski humor je jedinstven, ciničan i sarkastičan istom merom. Obožavam ga, a Kliz je stvarno sjajno osmislio likove i priču, jednostavno i urnebesno u isto vreme.
      Četvrta serija ti možda nije poznata, ali glavna glumica će biti - bila je Sersei u prestavi u GOT-u i spasila Arju od sigurne smrti.. A tu je i Eovin iz LOTR-a i profesorka Spraut iz Hari Poter serijala. Detektivska je serija sa dosta suptilnog humora, ništa nije gnusno i eksplicitno iako je u centru priče uvek neki zločin. Poslednja serija na listi je komična, a likovi simpatični. Midž će zapravo najveću inspiraciju za svoju profesiju pronaći posmatrajući svoju porodicu i situacije koje se uvek otmu kontroli, naročito kada su svi na okupu.

      Sećam se da sam davno videla izdanje Mladinske knjige te Agatine knjige pod starim naslovom i da mi je još tada privukao pažnju, ali avaj, ipak će ovo biti prvi put da čitam neki njen roman, te mi je drago da je u pitanju upravo „I ne osta nijedan“. Nakon knjige planiram da odgledam upravo tu seriju s Čarlsom i Ejdanom, ako se ne varam tu je i Sem Nil, ali i gosn Ročester ala 2006. - Tobi Stivens. Pulmanu se baš radujem, ne znam kako sam na njega zaboravila kad sam kupovala knjige za rođendan, ali eto ga sad.. Nedavno sam pokušala nešto fantastike da čitam i nije mi išlo, sve nade polažem u Pulmanovu umešnost dočaravanja magičnog sveta i likova.

      Odo da čitam Monikin tekst, a na tvom blog svraćam sutra - odavno me nije bilo. :)
      Hvala ti na čitanju. :*

      Избриши
    3. Daleko smo dogurale, moja Kaćo!:)
      Kao da je juče bilo kada smo počele sa aktivnijim blogovanjem (ja, zapravo, vreme pre tebe, Ivane, Sare jedva da računam, jer nisam ni bila toliko česta sa tekstovima), a sada mi se dešava da zaboravim o čemu sam uopšte pisala, toliko je tema bilo, ne zna im se više ni broj....
      Fleabag mi baš ostavlja utisak osobe koja je usled nesavršenosti bliska barem polovini nas. Obavezno gledam.
      Hvala na divnim dodatnim informacijama o serijama. Obično se ispostavi da dobar deo glumačke postave već znamo iz prethodnih projekata, pa to bude dodatni plus.
      Eeee, jeste, tu su i Sem Nil i Tobi Stivens (za mene zauvek kapetan Flint - utefteri "Black sails"!) Najjače od svega mi je što naš stari prevod, "Deset malih crnaca", uopšte nema mnogo veze sa originalom, gde je deset malih - vojnika. Mislim da ti je za početak sa Agatom pravi izbor, ona je i inače nekako u skladu sa zimskim štimungom, kad "male sive ćelije" moraju da se nekako zagreju.
      A Pulman, videćeš, pošto nije tipična fantastika, biće ti sasvim jedinstveno iskustvo. Ima tu dosta religijskih motiva, bajke, steampunk elemenata....u "Zlatnom kompasu" igrali su Nikol Kidman i Danijel Krejg, ali verovatno zbog ne tako dobrih reakcija publike, nastavci nisu snimljeni. Čini mi se da je novi kasting pun pogodak i dopada mi se što su objedinili seriju pod naslovom "Njegova mračna tkanja", a ne samo izdvojili onaj od prve knjige (kao što se desilo sa "Igrom prestola").

      Tu sam ja, svrati kad god možeš!:)
      P.S. Sledeće subote ide prikaz knjige Maje Anđelou koju si dobila za rođendan. Mene je ODUŠEVILA, pa ti mogu iz prve ruke potvrditi da posle Petine nisam čitala bolju autobiografiju u skorije vreme.

      Избриши
    4. Zaista smo daleko dogurali, ja ovde mastiljarim skoro 4 godine. Teme razne, a još uvek su mi među najdražima tekstovi o Bouviju i filmu „Velvet Goldmine“. Tvoji tekstovi iz dramske nedelje i analize „Bordžija“. Milina. :)
      Da, Tobi Stivens - uvek mi bude žao što ništa s mamom nije snimio (bar mislim), Megi Smit je uvek genijalna. U planu mi je „Black Sails“ uskoro, a ja tebi preporučujem i „Grace & Frankie“, sjajne Džejn Fonda i Lili Tomlin.
      Drago mi je da je takva situacija sa Pulmanom, baš me privlači serijal, film nikad nisam ni gledala iako znam da postoji. :) Serija, s druge strane, obećava. Objedinjen serijal, druga sezona je u planu - nadam se da će uspeti da ispune očekivanja publike.

      Znala sam ja da će tebi Maja stići na blog čim sam videla da si je pročitala, ja sam evo na polovini romana, baš se radujem razmeni utisaka! :) Knjiga mi ide na listu najboljih koje sam čitala ove godine, to već sad mogu reći.
      P.S. Zaboravih da ti pomenem, danas sam negde pročitala da Baz Lurman namerava da snimi film po motivima dragog nam Bulgakovljevog romana. Nadam se da je samo neki trač..

      Избриши
    5. P.P.S. Baci pogled na novu sezonu „Krune“, zanima me šta misliš o novoj postavci. Meni se dopala.

      Избриши
    6. E, vidiš, moraću da proverim jesu li Tobi i Megi snimali išta zajedno. Oboje su sjajni.:)
      "Grace & Frankie" mi deluje super. Koliko samo dobrih predloga, stvarno ne znam kada to gledati, a sve me vuče. Eh, bar ne možemo reći da postoji mogućnost dosade!:)
      Da, "Kruna"! Misliš li na treću sezonu? Čula sam da Olivija Kolman igra stariju Elizabetu i valjda Helena Bonam-Karter princezu Margaret . Ja još nikako da odgledam drugu sezonu, prva me oduševila. Baš mi je sve top, kvalitet, kasting, muzika, mnogo mi se sviđa.
      To je to, ne samo što se neprekidno snimaju odlične serije, nego istovremeno izlaze nove sezone već postojećih, pa prosto ne znaš šta bi pre. Eto, ja nikako da započnem drugu sezonu "Krune", "This is us", "Last kingdom", treću "Viktorije"...zapravo, mislim da sam samo "Igru prestola", "Crna jedra" i "Bordžije" odgledala od početka do kraja, ne računam ove od po jedne sezone. ...novi "Peaky Blinders", "White princess", "Spanish princess", samo da beležiš.:)

      Super, jedva čekam utiske o knjizi! Maja je bila tako divna, baš jedna od onih osoba koje bih rado upoznala, toliko inspirativna žena. Nadam se da će "Štrik" objaviti i ostale njene romane, uz nastavak memoara, pošto je ovo, ako se ne varam, prvi prevod na srpski.

      Neeee....mislim, volim ja Lurmana i njegov kičerasti fazon, koji negde stvarno sjajno ispadne (primer "Mulen Ruž"), ali ne bih nikom osim Rusa dozvolila da adaptira Bulgakova, jer se već pokazalo da nemaju pravi osećaj i pretvorili bi još jedan klasik u uprošćenu priču bez izvornog smisla. Možda je nama dvema i do toga što toliko volimo "Majstora i Margaritu", pa nam niko nije DOVOLJNO DOBAR da se lati filmovanja, ko zna....čula sam da je ruska serija odlična, ali se sve bojim počinjanja, da ne pokvarim doživljaj. Ali, pošto je isti režiser, Vladimir Bortko, radio seriju "Idiot" koja skoro u rečenicu verno prati roman, ne sumnjam da je i ovde bio prilježan.

      Opet, Lurman je solidno obradio "Romea i Juliju" i "Getsbija", ali, nije to - to...
      Isto važi, npr. za ekranizaciju "Gospođe Bovari" sa Miom Vašikovskom. Potpuno promašena poenta, jer autori nisu shvatili knjigu. Ili "Bel-Ami" sa Patinsonom.

      Избриши
    7. Istina, ne zna čovek odakle da počne. :)
      Da, treća sezona s Olivijom i HBC, sjajni su i mladi koji glume Čarlsa i En. Mene čeka „Outlander“, nisam gledala poslednje dve sezone (valjda), pa tek onda „White princess“, „White Queen“, a tu su i komplet Blajndersi i španski „Gran Hotel“.. Ima ih još, o mini-serijama da ne govorim, njih je minimum 15. :) Dobrog materijala na pretek.

      Nadam se i ja da će „Štrik“ nastaviti da objavljuje Majina dela, ovaj roman je tek prvi od sedam njenih autobiografskih romana.
      Iskreno, jedino Lurmanovo što ja mogu s guštom da odgledam jesu „Mulen Ruž“ i „Strictly Ballroom“, sve ostalo mi je over the top - Getsbi mi jadan najgori, pojedine numere baš ne idu uz ceo taj džez era vajb. Što se Rusa tiče, još uvek seriju nisam gledala - ne usudim se. :D
      Ja planiram odgledati tu verziju sa Vašikovskom, deluje mi da je lepa kinematografija, a taman ću moći fino i da guđam kad sve sem nje bude bezveze.. Takođe, planiram gledati i jednu matoriju adaptaciju iz 40-ih. Nisam još uvek pročitala roman, počela je Ema negde na polovini da me nervira, pa sam prikočila. :D
      Patinson i „Bel-Ami“ mi je oduvek zvučalo kao presmešna kombinacija, pa nikad nisam ni imala želju da pogledam film..

      Избриши
  2. Izguglah, pa ovo bi trebalo da bude super!:) Baš me zanima kako će Tobijas "Edmur Tuli" da se snađe u ulozi Filipa. I, vidim, već ubacili Kamilu. Jedva čekam sezone sa Dajaninom pričom, nadam se da će ih pošteno odraditi.
    Ako ti je za utehu, ja nisam odgledala još nijednu sezonu "Outlander"-a (mada, pročitala sam prve dve knjige pa, računam, kao, mogu da prođem), ali moram, moram.
    E, da, kakav je "Grand hotel"? Ja sam odgledala "Velvet" od istih autora, sve četiri sezone i bila mi je odlična. Od španskih sam ranije pratila "Korak napred", odgledala sam "La senora" (period tridesetih godina, isto kvalitetna priča), "Hispaniju", a moj brat "Internat". Dobri su.

    Sedam? Divota!:)
    "Strictly Ballroom" mi je nepoznat, ali sad potražih, deluje lepo. "Mulen Ruž" = čarolija. "Romeo + Juliet" je iznenađujuće uspela osavremenjena adaptacija, mada ja preferiram verziju iz '69, dok dramu uopšte ne mirišem. "Getsbi" i Fergi, samo kad se setim. Zato se i plašim Lurmanovih modernizatorskih manevara.:)
    "Gospođa Bovari" sa Izabel Iper je više nego solidna verzija. Režirao Klod Šabrol, mislim da je iz ranih devedesetih.
    Što se same junakinje tiče, slažem se, Ema je beskrajno antipatična, glupa, ali realno, niko u tom romanu i ne valja kao osoba, mi smo ih na faksu zvali "Floberovi mediokriteti". Od glavne junakinje preko oba njena ljubavnika do apotekara. Nesrećni Šarl je još i najbolji. Svakako istraj do kraja, barem zbog fenomenalnog stila.;)
    Patinson je dobar glumac, sa godinama sve bolji i ozbiljniji, ali ovo ni on ni takođe solidna ženska ekipa (Uma, Kristin(e) - Riči i Skot Tomas, Holidej Grejndžer) nisu mogli spasiti. Lepa kinematografija, kostimi, ali prazna priča. Zato je ROMAN genijalan! Eto ti prilike za prvi randevu sa Mopasanom. :)))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Uvek zaboravim da je Izabel glumila i Emu Bovari, zapamtila sam jedino da je 80ih, valjda, glumila Margerit u adaptaciji „Dame s kamelijama“. Hvala na podsećanju! Da, baš da su mediokriteti, ali završiću ga, nema šanse da ostavim do pola pročitan. Stil mi je dobar i brzo se čita i pored napornih likova, moram samo to imati na umu dok budem čitala.. :D
      Ja staru adaptaciju „Romea i Julije“ nisam još uvek gledala, nameravam. Bazovu adaptaciju ne volim, a samu dramu ne mogu da smislim.. Ne sumnjam ja u Mopasana, samo kad mi u glavi nije de Sad kad god neki njegov naslov vidim dalje ćemo lako. Stvarno ne znam šta mi bi da ih mešam.. :)))

      Избриши
    2. E, jesi mi hit, mada stvarno zvuči slično: de Sad, Mo-pa-san...!:)

      Obrati pažnju na tu promenu fokusa, kako iz trećeg lica "sklizne" u Eminu perspektivu, pa scenu na stočnoj izložbi dok joj se Rodolf udvara ili kad se sa Leonom vozi u zatvorenoj kočiji...majstorski Flober piše, knjiga je s pravom klasik.

      Избриши
    3. Kod te stočne izložbe sam i stala, smorilo me to poglavlje.. 😁

      Избриши
  3. E, kad već preporučujemo, ja moram opet da spomenem "Senke nad Balkanom". Prvu sezonu sam odgledala na ivici stolice, bez daha. Sad čekam da izađu sve epizode druge, koja već deluje još kvalitetnije. Kao da je radio HBO, vrhunska ekipa, muzika, priča, odavno nisam gledala bolju regionalnu seriju. Stavi na listu, neće te razočarati!:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dok ne zaboravim, od „Gran Hotela“ sam odgledala samo prvu epizodu, za sada, ali baš mi se dopala. „Velvet“ mi je isto u planu, setila sam se da ti se dopala čim sam je ugledala u Netfliksovoj ponudi.

      Doći će mi i Bjela jedared na dnevni red, kad je već toliko hvaljen mora da valja. :)

      Избриши
    2. Iskreno, od "Bobe Popadića" se nisam tome nadala! Super je osmislio "Montevideo" projekat, ali ovim je prevazišao svako očekivanje.:)

      Избриши
  4. Ja još nisam pročitala ceo tekst, al moram da prokomentarišem sliku i seriju And then there were none , ako misliš na onu verziju gde igra Tajvin Lanister i Daglas Buth obavezno je gledaj , ma skroz je genijalna serija, ja sam je odgledala za jedan dan i baš sam razmišljala da li da uzmem i tu knjigu, kazu da joj je ta najuspelija knjiga, ali na kraju nisam uzela , jer nisam baš veliki fan Agate Kristi, uzeću je na letoj noći knjige.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja još uvek nisam čitala Agatu, pa sam rešila da krenem od ove, najpoznatije. Da, mislim na tu adaptaciju s Čarlsom i Ejdanom i baš joj se radujem. Ekipa baš obećava.

      Daglas But manje-više, meni Tobi Stivens bitniji - njegov Ročester iz adaptacije iz 2006. je odličan!

      Избриши
    2. Oh ja sam uzasno veliki fan Daglasa Butha i baš želim da pogledam sve njegove filmove! Ali nije samo zato što je lep več zato što je i talentovan glumac svaki put se baš uživi u lik koji igra nije da svaki lik igra isto kao neki drugi Holivudski glumci i glumice. :) Plus uvek igra u tim nekim kostimiranim dramama koje ja baš volim da gledam . Inače skinuću tu detektivku Fišer mnogo mi je ona lepa i ja volim taj istorijski period! :) Plus želim da imam takvu kosu! E i da što se tiče severne svetlosti ja sam baš volela onaj film, a knjigu sam valjda citala posle filma , pa mi se nije dopala, a nisam nikada citala druga dva dela i nemam pojma šta bude na kraju , a sad čujem ima još novih delova, u svakom slucaju javi utiske kada ih procitaš da znam da li vredi čitati .

      Избриши
    3. Daglasa sam gledala jedino u filmu o Meri Šeli, ali je i na polici mojoj završio, na koricama Dikensove knjige "Velika očekivanja".

      Sjajna je gospođica Fišer, a i friz je dobar. Isprobala sam. :)

      Javljam za Pulmana, budi bez brige, a ti obavezno na listu za gledanje stavi adaptaciju "Džejn Ejr" iz 2006. godine. Veruj mi, sjajna je.

      Избриши
    4. E da skinula sam je , ali je nisam odgledala, jer sam relativno skoro čitala knjigu, pa ne bih i da gledam Dzejn. E da i ja imam tu knjigu sa Daglasom na koricama, a ne znam da li prvo da čitam ili da gledam. On je meni sjajan u filmu Limhouse Golem , jako je dobar taj film , mada sam znala ko je ubica. Gledala sam ga i u toj mini seriji koja mi je genijalna , jer uopšte nisam skontala ko je ubica, samo sam posumnjala u jednom momentu i bila sam u fazonu ma nemoguće , a ispalo je da jeste. :')

      Избриши
    5. U svakom slucaju ne znam da li Daglasa biraju za sjajne filmove ili on ume da prepozna sjajan scenario i sjajnu ulogu, al nešto je od ta dva! :)

      Избриши
    6. E vidiš to moram gledati. :) Tu je i Bill Nighy ako ne grešim, a njega baš volim. Gvirnuh sad u filmografiju, ispade da je glumio u filmu s Majli Sajrus, a ja sam to gledala. Džizs. 😂 A gledala sam i "Gordost i predrasude i zombjji".. Elem, u planu mi je svakako i film koji je snimio s Ajronsonovim sinom, kao i film u kom je i Megi Smit.

      Dikensa ću prvo čitati, pa ću posle adaptaciju da gledam, ne mogu propustiti Helenu u ulozi gospođice Hevišam. Ne mogu. :)

      Divno je meni što britanci uvek imaju tu kostimiranu opciju više no ostali, pre svega zbog monarhije i umetnika koji svi odreda zaslužuju mesto na velikom platnu.

      Избриши
    7. Hahah pa gde si to sa Majli Sajrus iskopala. :') To sa zombijima ću da gledam baš mi deluje ludo. Da Dikensa valja prvo procitati, ali svakako delimicno znam priču zbog one moderne verzije koju nisam odgledala do kraja.

      Избриши
    8. Ja, na sreću, ne znam ništa o tom Dikensovom romanu, osim da je Pip siroče, naravno. Baš mi je drago da je tako.. Uvek sam u fazonu prvo knjiga, pa adaptacija. :)

      Избриши
    9. Ma ja nisam znala da je to rađeno po romanu samo sam krenula da gledam film na tvu , pa mi se prispavalo. Skinula sam da ga odgledam do kraja, a ovoj novoj verziji se vrlo radujem, iako ja ne volim mnogo tu Helenu Boham Karter ona je meni užasna glumica bukvalno svaku ulogu isto odglumi , takav je bar moj utisak. Svidela mi se doduše kao Belatriks, ali ona je u svakom filmu Belatriks i kad ne treba to da bude. :')

      Избриши
    10. Mene je oduševio njen film 55 Steps. Preporuka. :)

      Избриши
    11. Dobro me podsetiste da je i Daglas igrao u "And then there were none", nekako mi je bio skroz neprimetan, doduše pored Ejdana, Tobija i Čarlsa, kako i ne bi?:)
      Ja sam tek skoro, baš zahvaljujući Anastasiji, skontala kako sam Daglasa gledala u mnogo filmova ili serija, nekako ga svuda ima, ali sam ga mešala s nekim drugim glumcima.
      Npr, bio je u "Riot club"-u, to je taj film sa Maksom Ajronsom koji Kaća pominje.:)
      "Velika očekivanja" su divan, fenomenalan roman! Meni je prvo pokvarilo sve to što sam pre čitanja gledala (užasnu) adaptaciju sa Itanom Houkom i Gvinet Paltrou. Knjigu obožavam, Estela mi je omiljeni ženski lik iz stranih književnosti (kod domaćih Sofka), tako da sam posle Gvinet prosto u strahu i izbegavam da gledam neke nove verzije, da mi je ne unište. Zato sam sve zaobilazila ovu ekranizaciju koju spominjete, mada mi se na preskoke zanimljivom učinila verzija iz 2012. gde Holidej Grejndžer igra Estelu, Helena Bonam Karter bizarnu gospođicu Havišam, a Ralf Fajns razbojnika Magviča.

      Избриши
    12. E, da, posebno mi je zanimljivo što Daglas u novom filmu "Dirt" (o bendu "Motley Crue") glumi Nikija Siksa! A Ivan Reon je Mik Mars, stvarno čudan kasting, ne mogu baš da zamislim, ali vidim da film ima uglavnom dobre kritike pa ću da odgledam (jer 80s glam rock!)

      Sad vidim da Estelu u verziji o kojoj pričate igra Vanesa Kirbi, koju sam mnogo zavolela u "Kruni" kao princezu Margaret, tako da moje dileme sada više ne postoje. Samo da nije Gvinet!

      Избриши
    13. Sve je bolje bez Gvinet. :) Doduše ima i neka adaptacija "Velikog Getsbija" sa Polom Radom koju uvek zaobilazim, jer mi deluje meh (a tu Getsbija glumi baš Tobi Stivens, ako sam dobro zapamtila)..

      Ispade Daglas kao margarin, u sve se meša. 😁 Videla sam juče da je snimljen film o bendu, odmah sam te se setila! Ivan u ulozi rokera mi je toliko interesantna kombinacija da ću morati da odgledam film. :)

      Moramo odgledati tu adaptaciju sa dve Margaret. :) Holidej lepa kao lutka, a tu je i naš sugrađanin Rejf, ne možemo ga zaobići. :)

      Избриши
    14. E, nisu one u istoj verziji: Helena je sa Holidej i Fajnsom (2012), a Vanesa u ovoj ekranizaciji sa Daglasom (2011) - tu je "misiz Havišam" Džilijan Anderson alias Skali.;)

      Inače, ovo sa Gvinet je modernizovano, a Pip se zove - Fin.:/

      Избриши
    15. Eto zašto je meni ta adaptacija s Daglasom nepoznata, ja sam bila ubeđena da je ona s Helenom i Rejfom jedina novija, a zapravo je u toj adaptaciji Džeremi Irvin (glumio je u filmu "The Railway Man" s Kolinom i Nikol) u ulozi Pipa. :) Sad me interesuje i ta Butova verzija zbog Džilijan, koja je inače u četvrtoj sezoni "Krune" u ulozi Margaret Tačer. Dajana će takođe biti deo ekipe od naredne sezone, neka mlada glumica je dobila ulogu, meni nepoznata. Ali glumac koji glumi Čarlsa, svaka mu čast!

      P.S. I Čarls Dens je tu u ulozi Lorda Mauntbatena. A kad sam već kod lordova na M. da kažem i da je Rufus u ulozi Sida Lufta u filmu "Džudi". :)

      Избриши
    16. Hahah jako mi je smešno ovo za margarin, ali ja zapravo misljm da je to odlika dobrog glumca da se toliko uživi u ulogu da zaboraviš da znaš ko je i da ga odnekud znaš, a ne ko Helena Boham Karter da npr u Pepeljuzi odprilike viče "I killed Sirious Black", al svakako se zahvaljujem na preporuci za onaj film 55 steps pogledaću. :) Videla sam taj njegov novi film gde glumi rokera i to isto želim da gledam . Meni je Riot club odličan film, a glumi Daglas i u onom filmu Loving Vincent ne znam da li ste i to primetile bukvano ga svuda ima stvarno. :) E pa baš zbog te moderne verzije i znam odprilike priču iz Velikih očekivanja, ali nisam odgledala kraj ! Meni je Gvinet baš lepa i simpatična glumica i svidela mi se ta verzija filma , pa ću ga pogledati jednom do kraja. Da ima dve novije verzije jedna je ta sa Helenom, a druga je ta sa Daglasom , ali nisam ni ja povezala da su to različite verzije ja sam bila ubeđena da je to isti film. :') U svakom slucaju moramo što pre procitati Dikensa inače će nasnimiti još koju verziju koju treba pogledati! :')

      Избриши
    17. E, Rufus/Lord M. je za mene taj "margarin" koji je uvek dobrodošao, a baš se često iznenadim kad otkrijem da je igrao u još nekom filmu/seriji gde ga nisam očekivala. :)

      Istina, Britanci toliko često prave adaptacije svojih klasika, da ne može čovek pohvatati sve kojom se brzinom pojavljuju. Ali, ako, kad već imaju šta, samo napred.;)

      Избриши
    18. Rufus, margarin delikates. :) Navodno će uskoro biti snimljena nova adaptacija „Gordosti i predrasuda“, za čim stvarno ne vidim potrebu. Ima Džejn i drugih romana, ja bih se recimo baš obradovala novoj adaptaciji romana „Pod tuđim uticajem“ iako je Seli bila sjajna u ulozi En kinematografija mi deluje malo oskudna u odnosu na P&P iz 2005. godine npr.

      Da ne spominjem adaptacije sestara Bronte, gde je „Agnes Grej“ i ostali romani Šarlot Bronte?! Nije sve u „Džejn Ejr“ i „Orkanskim visovima“, pobogu..

      Избриши
    19. Jao nisam videla da ima novi "Pride and Predjudice" baš se radujem, mada nisam još odgledala ni onu ranije verziju filma. :) Morala sam da guglam ko je Rufus i nisam ništa od njegovih filmova gledala osim "Pillars of the Earth" gde mi je bio zaista odličan i jako mnogo volim tu seriju. :)

      Избриши
    20. Nema još nove adaptacije, trebalo bi ga biti. :) Mada ja se iskreno nadam da su neke glasine u pitanju i da od toga neće biti ništa. 😁

      Избриши
  5. Fantastičan je i u "Iluzionisti" (između ostalog). :)

    Evo, za Anastasiju:

    http://alittlerunaway.blogspot.com/2016/08/rebuilding-pillars-of-earth-1.html

    http://alittlerunaway.blogspot.com/2016/08/rebuilding-pillars-of-earth-2.html

    Slažem se sa Kaćom, nei meni nije jasno čemu sto adaptacija iste knjige, kad su postojeće više nego dobre, naročito ona sa Kirom Najtli.

    ОдговориИзбриши
  6. Fleabag mi stoji dugo na listi i obavezno ću pogledati sad tokom praznika. Killing Eve isto.Miss Fisher's Murder Mysteries sam pogledala dve epizode i ajko su mi se dopale nastaviću ona mi je gril crush i genijalna. Sjane preporuke i odličan post daarling!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, tebi sam skoro sve navedeno pominjala već hiljadu puta. :D Drago mi je da ti se dopala gospođica Fišer, divna joj je ekipa - batler koji se preziva Batler mi je uvek komičan kad se pojavi u kadru, ne zaboravimo i doktoricu koja prkosi svim normama poput naše detektivke, stvarno je sjajna ekipa. :)

      Čekam utiske za Fleabag, a za Killing Eve ne sumnjam da će ti se dopasti.
      Hvala na čitanju darling. :*

      Избриши
  7. Gledala sve osim Miss Fisher's Murder Mysteries. Taman mi je ponestalo serija, sad ću da je potražim! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni se gospođica Fišer baš dopada, uvek mogu da je gledam. :) Knjige sam načela ove godine, dopadaju mi se i one. :) Javi utiske.

      Избриши

Постави коментар

Popularni Postovi