Izazivam te - Book Tag

Pišući poslednji tekst shvatih kako me letargično stanje u koje sam zapala polako, ali sigurno, napušta, pa mi se samim tim elan, inspiracija i uz nju sama želja za pisanjem vraća u punoj snazi. Drago mi je da je tako, jer me je izostanak inspiracije, koje u prethodnim mesecima nije bilo na vidiku, zabrinjavao.
Taman kad sam počela razmišljati koji upitnik bih mogla odraditi ovog meseca, Ivana mi je tagovanjem pritekla u pomoć, hvala.
Pravila su sledeća:
  • MORAŠ DA BUDEŠ ISKREN/A
  • NE MOŽEŠ DA NE ODGOVORIŠ NA PITANJE
  • MORAŠ DA TAGUJEŠ BAR JOŠ ČETVORO LJUDI

1)Koja knjiga sa tvoje police najduže stoji nepročitana?

Kada sam pre šest godina počela da gradim svoju biblioteku izbor literature koju sam u istu uvrštavala pretežno je poreklo vodio sa famoznih akcija 3 za 999. Verujte iako nije bilo davno uopšte se ne sećam koju sam prvu knjigu kupila, pa mi je drago da to nije deo pitanja. Ako bih morala da izdvojim jednu nepročitanu sa najdužim stažom na polici rekla bih da je to "Ubiti pticu rugalicu", Harper Li.

2)Koju knjigu sada čitaš, koja je poslednja knjiga koju si pročitao/la i koju knjigu ćeš čitati sledeću?

Ni sama ne znam kada i kako sam sa jedne knjige prešla na čitanje više knjiga istovremeno. Verujem da se to desilo usled nedostatka pažnje u izvesnom momentu i umesto da se knjizi vratim nakon nekog vremena ja sam je zamenila drugom i tako ušla u začarani krug. Kada je knjiga "page turner" i drži me od prve rečenice, koja je meni veoma bitna, nije mi problem da knjigu završim u dahu, ali čim pažnja počne da mi popušta kod nekog dela priče koji meni nije naročito interesantan ja moram da "promenim ploču". Trenutno čitam dve knjige:
       ・Vladimir Nabokov - "Lolita"
       ・Grejem Grin - "Kraj jedne ljubavne priče"

Poslednje što sam pročitala bila je zbirka pesama "Doći će smrt i imaće tvoje oči", Čezara Pavezea, nadajući se da će me prenuti i vratiti na kolosek s kog sam u poslednje vreme skrenula jer mi je koncentracija pri čitanju "dobila noge".
Šta ću sledeće čitati stvarno ne znam, ispostavilo se da odustajem od onog što zacrtam pa ću se rađe prepustiti trenutnom raspoloženju pri odabiru narednog štiva.

3)Koju knjigu svi vole, a ti mrziš?

Ubeđena sam da sam na ovo pitanje odgovorila u nekom od prethodnih upitnika, ali nije zgoreg ponoviti. Pre no što dam odgovor istakla bih kako je mržnja previše teška reč, ali neke od knjiga koje ne mogu da smislim su "Pre nego što sam srela tebe", Džodžo Mojes - patetika od početka do kraja; "Svetlo između okeana", M.L. Stedman koju nisam ni završila i "Sumrak" saga Stefani Mejer. Od autora Koeljo i Muso su u vođstvu. Od prvog sam pročitala dva romana, od drugog tri i ne vredi, nismo na istoj talasnoj dužini.
Izvinjavam se na repetitivnosti, ali odgovor na ovo pitanje je uvek isti.

4)Za koju knjigu govoriš da ćeš je pročitati, ali verovatno nikad nećeš?

Ukoliko se setim neke za koju sam tvrdila da ću je čitati, a da do toga ipak neće doći ja ću vas obavestiti. Trenutno mi nijedna takva ne pada na pamet. Mislim da nikad i nisam "lagala" da ću nešto da pročitam.

5)Koju knjigu čuvaš za penziju?

Pre će biti da ću se potruditi da sve knjige iz svoje biblioteke pročitam do penzije. Za neke lektire koje smo čitali neophodno mi je bilo više godina, strpljenja i razumevanja no što sam ih tada imala, pa se radujem povratku određenim klasicima.


6)Poslednja stranica - virneš li pozadi da saznaš kraj ili čitaš redom?

Uvek čitam redom. Ne vidim draž u poznavanju kraja.

7)Izjave zahvalnosti: traćenje papira i mastila ili zanimljiv dodatak?

Kao neko ko čita sve, kada kažem sve mislim na kompletnu naslovnu stranu (prvo što "skeniram" su štampa, godina izdanja, izvorni naslov jer naši prevodi ponekad mogu biti sve samo ne smislen prevod istog) i CIP na poslednjoj strani, normalno je da me i izjave zahvalnosti interesuju koliko i posveta. U tih nekoliko redaka često se krije neka interesanta informacija ili priča o samom romanu koji sam upravo pročitala. Volim i deo O AUTORU. Kao što rekoh - sve se čita.

8)Sa kojim likom iz knjige bi se zamenio/la?

Kad god naiđu ovakva pitanja meni mozak naprosto stane. Možda Hermiona jer bih volela da uvek na sve imam odgovor. Kad bih mogla s nekim da se menjam samo na dan bila bih Voland, što da ne?

9)Imaš li knjigu koja te podseća na nešto u tvom životu (mesto, vreme, osobu)?

"Veliki Getsbi" je prva knjiga koja me je navela da se zapitam nad fenomenom američkog sna. "Dečak u prugastoj pidžami" je prva knjiga uz koju sam plakala. Ćopićev roman "Orlovi rano lete" je prvi zbog kog sam plakala od smeha. "Kradljivicu knjiga" sam pročitala za dan, a najduhovitiji lik u romanu mi je bila Smrt. Musoovu knjigu sam davnih dana čitala zatvorena u kupatilu toliko sam htela da što pre dođem do WOW momenta, a tamo me niko neće ometati + svetla kol'ko voleš. WOW momenat je izostao, a ja se danas ne sećam apsolutno ničega. Eto vam razloga za moj animozitet prema Musou - drži te u neizvesnosti i na kraju ti ne da apsolutno ništa.
P.S. Kad sam kod kupatila, može li mi neko objasniti čitanje u kadi? Mene je strah od same pomisli na scenario u kom je papir u neposrednoj opasnosti tj. "davljenja" u vodi..

10)Knjiga koja je bila s tobom na najviše mesta?

Dosta ih je išlo sa mnom u posetu rodbini na selu, ali nijedna u više navrata. Gejmen  je stigao iz Novog Sada. "A Court of Thorns And Roses" i "A Court of Mist and Fury" sam čitala u Sloveniji, tako da imaju najviše kilometraže, ali s obzirom da su bile na tabletu mogu reći da mi je on bio najčešći saputnik te ga zbog praktičnosti i mogućnosti izbora uvek nosim sa sobom.

"Romeo i Julija" su prvoplasirani na listi lektira koje ne volim i ne želim ponovo da čitam.

11)Lektira, koju si mrzeo/la u srednjoj školi, ali je ispala dobra posle dve godine?

Ne mogu reći da sam se vratila lektirama koje mi se nisu dopale mada su neke od njih u planu. Reći ću samo kako ne nameravam ponovo čitati "Proces", "Čekajući Godoa" i "Gorski vijenac". Meši ću dati drugu šansu, ali će u pitanju najverovatnije biti "Tvrđava".

12)Polovne ili nove knjige?

Da ste me pitali pre nekoliko godina rekla bih vam nove, ali sada, nakon što mi se biblioteka sastoji pretežno od polovnih knjiga zahvaljujući kojima sam došla do nekih naslova koji više nisu popularni ili su sasvim zaboravljeni, moj glas ide polovnim knjigama. Rudnik blaga za i više no pristupačnu cenu.

13)Da li si čitao/la neku knjigu Dena Brauna?

Nisam i ne nameravam. Gledala sam adaptaciju "Da Vinčijevog koda" koja mi se uopšte nije dopala.

14)Da li ti se nekad film dopao više od knjige?

Ja sam pretežno ona osoba koja se nada da je adaptacija bolja od romana, pa se razočara ("Svetlo između okeana", "Dok nisam srela tebe"..) ili se nada da će adaptacija biti dobra koliko i sam roman na kom se zasniva, pa se razočara ("Dečak u prugastoj pidžami", "Kradljivica knjiga").

Dva filma koja bih ipak izdvojila su Lijev "Razum i osećajnost" i Kasavetesova "Beležnica", pre no što joj dadoše status modernog klasika, pre no što je zahvaljujući uspehu istog Sparks počeo sam sebe da kopira iz romana u roman, a samim tim i iz adaptacije u adaptaciju, "Beležnica" je bio ok film.

15)Da li si zbog neke knjige bio/la gladan/a, a da nije kuvar u pitanju?

Nisam naišla na takvu. Sve preporuke su dobrodošle.

16)Čiju ćeš preporuku za čitanje uvek prihvatiti?

Mali broj ljudi iz mog okruženja čita i veoma retko ulaze u diskusiju o pročitanom, pa samim tim i ne preporučuju štivo. Ulaskom u svet blogovanja pronašla sam ljude koji teže razmeni mišljenja o temama koje su mom srcu drage, a entuzijazam s kojim pišu o svojim interesovanjima vidan je u svakoj rečenici koju napišu.
Mislim da me moji musketari do sada znaju u dušu tako da njihova preporuka ima primat što ne znači da ostale nisu dobrodošle.
✸✸✸✸✸
Toliko od mene u ovomesečnom upitniku. Što se tagovanja tiče izazivam SlavuBelgradesu i Sanelu. Svi oni kojima je upitnik zanimljiv a nisu izazvani neka se slobodno "posluže" pitanjima. Do sledećeg teksta..

Hvala na čitanju,
Keti ღ

Коментари

  1. Анониман22. март 2017. 12:34

    Hej, hvala na tagu, radim ga ovih dana. Volim tagove 😄

    ОдговориИзбриши
  2. Haha, ja ću ovaj upitnik preuzeti tek u maju-junu, želim da odmorim, mislim da sam sve iole zanimljive već popunjavala, ali ovaj mi se baš dopada.:) Iako se, naravno, mnoga pitanja u osnovi ponavljaju. Kao i kod Ivane i Sare, uživala sam u čitanju tvojih odgovora.
    Što se pitanja broj 7 tiče, to ti je čista "profesionalna deformacija" :), mislim na zagledanje svih detalja pa i signature.:)ž
    Mislim da je "Ostrvo" od slabijih Selimovićevih romana, ako već nisi sklona vraćanju Dervišu, preporučujem ti radije "Tvrđavu". :)
    "Godoa" ni ja ne volim, ali, ne dozvolite, ljudi, da vam "Proces" i "Gosrki vijenac" ostanu neoktiveni u svojoj velikoj vrednosti. Makar i kad budete penzioneri! :)
    Evo, ja ću ti preporučiti (ujedno i moj odgovor unapred) "kulinarsku" knjigu - "Čokolada" Džoane Haris!:) Inače, film sa Džonijem i Žilijet je njena ekranizacija.
    I ponoviću po sto puta, divim vam se, ljudi, što možete da čitate više knjiga istovremeno! :)
    Super pitanja, sjajni odgovori, zabavila sam se čitajući.:*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jao da i Čokolada, uf to ne smem više ni da čitam, s obzirom da treba da je izbegavam. :D
      Slažem se za Proces, a za Njegoša, kao Crnogorka po ocu, nisam ni subjektivna. :D

      Избриши
    2. Ja sam "Proces" odmah zavolela, super mi je išla analiza na času, mislim da sam bila jedini "freak" koji je sa razrednim diskutovao o toj knjizi.:) E, onda mi na prijemnom za faksjedan od zadataka bude esej na temu upravo ovog romana. I od tada ga posebno volim, na stranu to što je stvarno genijalan.
      Haha, ja sam Crnogorka po majci, tj. dedi. A i Njegoš mi je slaba tačka.:)

      Избриши
    3. Isidora, slobodno ti polako - taman da ga se uželimo. :)
      Meni tada apsurd uopšte "nije seo", jedino čega se sećam kada je čitanje "Procesa" u pitanju jeste bes. Strašno sam bila na sve, pa i na Jozefa K. koji, činilo mi se, ni da se zapita što ga optužuju.
      Znam za film "Čokolada" nikako da gledam, preporuka knjige je svakako dobrodošla, nisam nikad čitala nešto što me "dovelo do gladi".
      Drago mi je da ti je bilo zabavno, hvala na čitanju! :*

      Избриши
    4. P.S. Rekoh Sandri, kada sam pomenula Mešu i mislila sam na "Tvrđavu", ne znam što sam napisala "Ostrvo" (mada znam da je autor i tog dela). :)

      Избриши
  3. Suzdržaću se od komentara za Pticu rugalicu. :D
    Ja uopšte ne mogu da se setim da li sam ja odgovorila na ovo pitanje sa kojim likom bi se zamenila haha. :D
    Za Godoa se slažem, a meni Proces jedna od omiljenih lektira, tako me je nešto privuklo toj knjizi i danas se ježim kada se setim kraja.
    Uzmi obavezno Može i bez kavijara, iam voda da ti pođe na usta. :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Čekam utiske za "Pticu rugalicu.." :)
      Rekoh, "Proces" je, zajedno sa Kafkom, nakon vaših preporuka ponovo na razmatranju, slučaj je otvoren! :D
      Hvala na preporuci i čitanju. :*

      Избриши
  4. Evo i ja se priključujem Isidori i dajem +1 za Mešinu Tvrđavu.

    I Bože, dokle ću gledati Kafku i Beketa u odgovorima na pitanje o omraženim lektirama? :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala za "Tvrđavu" devojke, nju sam i htela navesti u odgovoru, čula sam o njoj sve najbolje + je jedina Mešina koju imam u biblioteci, ne znam što sam navela "Ostrvo" :D
      P.S. Obećavam, neću ih više pominjati, a Kafku , reših nakon družeg razmatranja, uvrštavam i zvanično u "penziono štivo", ako mi pre ne padne šaka - nadam se da ćemo se zavoleti.

      Hvala na čitanju. :*

      Избриши

Постави коментар

Popularni Postovi