Projekat (ne)pročitanih knjiga

Januar je mesec odluka, planova i ciljeva. Tada obično obećavamo sebi kule i gradove, znajući dobro da će pola toga koliko u februaru da potpadne u kategoriju sa znakom pitanja. Na neke od tih ciljeva, zacrtane sa rešenošću i enormnim elanom sa prvim danom nove godine gledaćemo kao na putnike kojima nije mesto u autobusu koji ionako ne zna gde ide niti na koje će stanice stati u toku godine. Ovako to rade neodlučni tj. moja malenkost.

Sa liste bilo koje vrste prvo štikliram ono što je najlakše. Na fakultetu ova praksa dovodi do nesanice, jer samo mazohisti za kraj ostavljaju najteže predmete. To vam je kao da ugledate traku koja označava kraj trke, jedva stojite, a traka namigne i kaže: „Sada daj gas, još samo kilometar. Čekam te.“ Ne radite ovo sebi, nikad.

Imajući to u vidu ove zadatke ću tumačiti kao prečicu do knjiga koje predugo stoje na polici, a još uvek ih nisam čitala. S obzirom da novi članovi biblioteke brže pristižu no što se stari čitaju, knjiga koje će biti savršene za ovaj nazovi izazov je mnogo. U stilu kapetana Barbose na kodeks ću gledati kao na smernice. Svaki mesec, izuzev marta, ima tri naslova od kojih minimum jedan moram pročitati, pa da krenemo..

  • Januar - bilo koja nepročitana knjiga 
Trenutno čitam distopijski roman „Mi“, Jevgenija Zamjatina. Sjajna i jeziva knjiga. Brojni naslovi na polici čekaju da po prvi put dođu na dnevni red, a među njima i „Frankenštajn“, koji je bio u planu pred kraj prošle godine, „Ema“, kojoj će ovo zapravo biti druga šansa, jer me je prilikom prvog čitanja nervirala toliko da nisam odmakla dalje od tridesete strane, te prvenac Ketrin Stoket, „Služavke“, čija ekranizacija mi je bila sjajna.

  • Februar - knjiga koju si dobila na poklon
U ovaj kolaž je trebao stati i Ruždi sa romanom „Deca ponoći“, ali to je projekat za koji treba koliko ovog meseca zasukati rukave, pa ga čitati mesecima. Prosto nije nešto što bih bila vešta privesti kraju za mesec dana, sa Traskovima sam se družila pola godine, ko zna koliko će trajati knjiški put u Indiju opisanu Ruždijevim perom (pu, pu, pu - da ne ureknem). Elem, lakše je ovako. „Mrtve duše“ su mi u planu otkad ih je Aleksandra pominjala na blogu, Džejn i „Mensfild park“ su tu ne bih li napokon ove godine mogla reći da sam sve njene romane pročitala i što je bitnije odlučiti koji mi je roman najdraži (još uvek ne verujem da se lomim između „Pod tuđim uticajem“ i „Razum i osećajnost“, ishod za koji krivim Rikmana koji mi je na pameti bio i prilikom čitanja knjige), a Oskar je tu jer je Oskar. Nije nužno detaljisati, ja bih rađe nešto da pitam - zašto je kod nas drama prevedena kao „Važno je zvati se Ernest“?

  • Mart - knjiga koja je najduže na tvojoj polici
Godine prolaze, „Ubiti pticu rugalicu“ osta nepročitana. Ne nalazim više adekvatnih opravdanja za to što Pulicerom nagrađeno jedinče Harper Li skoro deceniju čami čekajući, ove godine će vala i nju sunce pogledati makar samo nju čitala ceo mesec.

  • April - knjiga koju si poslednju nabavila
Ovaj zadatak malčice nema smisla. Da li se očekuje od mene da ne nabavim ništa novo do maja kako bi ova tri naslova zaista bila među poslednjim koji su se ugnezdili gde su našli milimetar slobodnog prostora na polici? Još je u aprilu i Uskrs, aman ljudi.. No, nešto od ovog ovde ću svakako čitati u aprilu, makar i kupila nešto novo/polovno u to vreme. Mekjuana je izdala Čarobna knjiga i krstila „Orahova ljuska“, Heseovog „Demijana“ sam napokon nedavno ulovila (da li prvo da čitam „Stepskog vuka“ ili je svejedno?), a Sarojana i „Zovem se Aram“ sam tražila otkad sam videla da ima srpsko tj. jugoslovensko izdanje iz edicije Reč i Misao, uvek naiđem na popriličan broj tih knjižica, ali sve ređe na one koje tražim..

  • Maj - knjiga koju si kupila zbog njene ekranizacije
Ovakvih knjiga je popriličan broj u mojoj biblioteci. Poštujući staro pravilo većinu sam kupila pre gledanja ekranizacije, uz nekoliko izuzetaka. „Tajnu napuštenog vrta“ obavezno čitam, jer njenu ekranizaciju iz 1949. godine merkam više od godinu dana. Još uvek nisam gledala film „Soba sa pogledom“ (iliti po starom prevodu „Soba sa lepim izgledom“) dok me je Formanova ekranizacija knjige „Let iznad kukavičjeg gnezda“ oduševila. Hvala originalnom, brodvejskom, Mekmarfiju Kirku Daglasu koji je otkupio filmska prava i 10 godina nastojao da snimi film sve dok ih nije dao sinu Majklu koji će producirati film 1975. godine.

  • Jun - knjiga o putovanju ili državi koju nisi posetila
Došla je i Perl Bak na red. „Paviljon žena“ će me odvesti do Kine, „Stanarka napuštenog zamka“ do Engleske (drugi pokušaj, prvi put sam stala na polovini), a „Jedno drvo raste u Bruklinu“ će me odvesti do Amerike i ekranizacije iz 1945. godine. Doduše gleda mi se i ekranizacija romana Perl Bak kao i ona romana En Bronte sa Tobijem Stivensom i Tarom Ficdžerald u glavnim ulogama.

  • Jul - knjiga iz nekog od serijala na tvojoj polici
Valjalo bi ove godine nastaviti druženje sa Lusi Mod Montgomeri i Luizom Mej Alkot. Hari Poter serijal se nastavlja, te ću ove godine po prvi put čitati „Red Feniksa“. Iz nastavka u nastavak ostanem oduševljena opširnošću i detaljima priče, te se poput deteta radujem momentima koji su izostavljeni u ekranizaciji (ne bi se mi bunili da je film trajao i pet sati).

  • Avgust - knjiga koju su za tebe izabrali drugi
Ovo pitanje sam, poput narednog, malo modifikovala u želji da vama koji čitate omogućim da za mene izaberete obavezno štivo za mesec avgust. U nekom od prethodnih tekstova rekla sam da nameravam čitati „Mildred Pirs“, ali eto nje ovde što znači da pređašnja namera osta samo to - namera. Ništa novo za mene. Smestila sam je između dve Tereze, Morijakove i Zoline. Na vama je da izaberete koji ću naslov čitati.

  • Septembar - čitajmo zajedno
Za mesec septembar izazov (ili smernica, što bi rekao Barbosa) nalaže višečlano čitanje jednog romana.. Ja vas ovom prilikom pozivam da u svoj čitalački raspored udenete jedan od ova tri naslova ne bismo li ga čitali zajedno. Ukoliko neki od njih ili sva tri još niste čitali (kao ja) ili ste pak željni obnavljanja gradiva, dobrodošli.

  • Oktobar - knjiga koja te plaši
Dame i gospodo, Kafka je napredovao od želje da mi „Proces“ nikad više ne padne šaka do strepnje da će me Jozef K. nervirati kao i pri prvom, srednjoškolskom, susretu. Moram, MORAM, da ga pročitam ove godine, jer se Kafka nalazi u gorem "stanju" od Harper Li, njen roman osta skrajnut zarad drugih friškijih ili prečih u biblioteci, ovo je averzija koju vučem za sobom godinama. Kao da mi nije dosta što mi samo srednjoškolsko iskustvo nije ostalo u lepom sećanju, još mi je i Jozef kamen u cipeli. Za Viktora i Lava nemam primedbi. Tolstoja nisam čitala od srednje, a kod Igoa ne znam odakle krenuti, pa ću eto započeti sa romanima „Bogorodičina crkva u Parizu“ i „Vaskrsenje“. Bilo bi suludo latiti se „Jadnika“ ili „Rata i Mira“. Što bi se reklo - znam čo'eka.

  • Novembar - knjiga iz tvog omiljenog žanra
Da li je moguće nemati omiljeni žanr, iako bi ovi gore bili u grupi klasika? Ne mogu reći da sam nekom naročitom žanru naklonjena, jedino što tražim jeste ono univerzalno i svima poznato - da knjiga na mene ostavi dugotrajan utisak. U poslednjih nekoliko godina naklonjenija sam klasicima, dramama i poeziji. Romane „Kuga“ i „Zima našeg nezadovoljstva“ želim pročitati jer su me oduševili  „Stranac“ i „Istočno od raja“ dok je Forsterov roman „Hauardov kraj“ još jedna od ekranizacija koja me čeka, te je neophodno prvo steći utiske o priči i likovima kroz čitanje knjige. Da me samo čujete kako gunđam kada ekranizacija ne prati knjigu (gledam u tebe Smrti muškog roda u ekranizaciji Zusakovog romana).

  • Decembar - kratka knjiga
Zapravo najkraća, ali ko će sad to da traži po policama.. Decembar mi svake godine bude haotičan po pitanju izbora knjiga, te ću na ovo pitanje odgovoriti dramama. Ibsenova „Kuća lutaka“ je prva njegova koju nameravam čitati dok mi Šekspirov „Kralj Lir“ jedini osta nepročitan u onom Laguninom izdanju, a pritom kako ću gledati predavanje koje je u mlađim danima održao Ijan Mekelan na temu Barda dok ne pročitam.. Opet Vajld - svugde pođi, Oskaru dođi. Rekoh u prikazu romana „Slika Dorijana Greja“ da mi je najdraži autor.

☆☆☆☆☆

Stigosmo do svetla na kraju knjiškog tunela, bar kada je u pitanju rešavanje jedne od najvećih knjiških misterija - šta sledeće čitati? Kao što već rekoh, ovo su samo smernice, od svih navedenih naslova samo jedan mora biti pročitan od tri koja su svakom mesecu, izuzev marta, dodeljena. Za osobe koje čitaju shodno raspoloženju ionako definitivni planovi padaju u vodu čim se skroje. Ovo je ipak fleksibilnija varijanta.
Kakvi su vaši knjiški planovi?

Hvala na čitanju, 
Keti ღ

Коментари

  1. Baš je zanimljiv ovaj izazov, a s obzirom na to da ove godine ne učestvujem ni u jednom, možda se i priključim. Imam vremena da odlučim, januarski zadatak sam već ispunila. :) Kod jula sam počela da se premišljam, pošto slabo čitam serijale, mada može nešto da se iskombinuje.
    Super ti je izbor knjiga, dobar deo sam već pročitala, ali deluje kao da koju god da izabereš nećeš pogrešiti. Ako ti treba pomoć oko izbora za neki mesec, viči :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tehnički sam i ja sa prvom knjigom koju sam pročitala rešila zadatak za januar. Mislim da bih ovaj izazov morala praktikovati nekoliko godina kako bih se pripremila za Popsugar. Ono je Olimpijada za mene koja čitam brzinom puža i pritom sam uvek neodlučna, zato sam i ovde sebi dala tri mogućnosti za svaki mesec. :D I ja sam se premišljala kod jula, ali sam se posle setila da me pored Harija čekaju i ova dva započeta serijala. Tebi tu može biti odgovor serijal Tuđinka. Vičem, nemaš brige!

      Biće mi drago ako se priključiš, ovi zadaci mi deluju tako neobavezno za razliku od mnogih koje sam videla. Nego, ne reče mi šta da čitam u avgustu?
      Hvala na čitanju. :*

      Избриши
    2. Od serijala, "Pesma Leda i Vatre"! Imaš i "Anđeliku", veći deo, zar ne? :)

      Избриши
    3. Joj, da! Od ovih predloženih, glasam za Mildred Pirs. Gledala sam seriju sa Kejt Vinslet koja je odlična i još od tada ,,planiram" da pročitam i knjigu.
      Rano mi je da Tuđinku čitam u julu, više volim da je uglavim pred emitovanje nove sezone, ali imam nekoliko nepročitanih romana Mirjane Đurđević o Harijeti, tako da i ona dolazi u obzir :)

      Избриши
    4. Dereta uskoro izdaje Kejnovu „Dvostruku odštetu“, rekla sam im da bi mogli i Mildred da izdaju, jedino izdanje na srpskom staro je više od šezdeset godina, deo Kosmosove edicije filmovanih knjiga. Meni predstoji i istoimeni film iz 40ih, baš da vidim zašto je Džoan Kraford dobila Oskara. :)
      Eto, ima odgovora i na julski zadatak!

      P.S. I „Anđelika“ me čeka..

      Избриши
  2. Odmah da kažem, ja sam očito izuzetak među tom masom sa "kulama i gradovima" sebi obećavanim.:) Ono, jeste da su moje "željice" (zdravlje, posao, pomak) koje godinama ponavljam u ponoć zaista, izgleda, zgradurine i megalopolisi, ali nekako ne očekujem da mi ih odmah, već januar ostvari. Mislim da ljudi greše kada očekuju da im NEKO DRUGI radi na ispunjenju tih januarskih želja/ciljeva. ednostavno, ne biva - često ni kad lično radiš da se ispune, kamoli ovo drugo....

    Za fakultetske mazohiste, podsetila si me na situaciju sa mojom dragom cimerkom & koleginicom Ivanom: čevrta godina, mi u Studenjaku, spremamo ispit iz srpskog realizma, glomazan, naravno. Ja, kao osvedočeni štreberko, cele godine idem na predavanja, vežbe, redovno čitam, dala kolokvijum...a moja Iva se poduhvati da za 24 h, jer nema drugog izbora u zadnji čas, pročita bar CEO Sremčev opus! Tačnije, romansekni deo. I nekako joj pođe za rukom da to stigne, ali ujutru prizna:"Isi, nikad, NIKAD više neću ovako nešto da pokušavam".

    Plan ti je odličan, bitno je samo da se ne optrećuješ njime i koliko je moguće, pridržavaj ga se. Ali, nekad će ti se čitati nešto drugo, pa uzmi, odloži nameravano, rotiraj redosled, nije strašno. Gde ima volje, kako rekoše...:)))

    Nisam čitala "Mi", a ni "Emu" i Ruždija. Eto dobrog podsetnika.
    "Mensfild park" je lagan i simpatičan, svideće ti se.:)
    Prevod je takav, pretpostavljam, jer ime "Ernest" nema dvoznačnost u srpskom kao u engleskom (izvornom) jeziku, tj. igra rečima (earnest/Ernest) nije moguća. Slično bi se desilo sa, npr, Radišom u prevodu na engleski.:)
    Kako jedinče, napisala je Harper i "Idi, postavi stražara"?:)
    Svejedno je kojim ćeš redom čitati Hesea, "Stepski vuk" je obično prvi izbor većini početnika (meni beše "Sidarta"), ali "Demijan" je bolji (opet, moje mišljenje), pa odluči sama.
    Glasam za Zolu, uvek.
    Sva tri septembarska sam pročitala u nekoliko navrata, ali prošlo je podosta vremena, pa valja podsetiti se. Ja sam za!:)
    Zašto te plaši Kafka? Zar je moguće da smo Sandra i ja jedine kojima "Proces" ostade u odličnom sećanju iz školskih dana?:) Bogami, da ne bi te knjige, ko zna da li bih upala na budžet na Filozofskom i u kom bi smeru moj život krenuo, haha...
    Za Igoa se slažem, "Bogorodičina crkva u Parizu" je nešto srećniji izbor za početak nego "Jadnici", ali ne i za "Rat i mir", jer je taj roman, obrnuto proporcionalno glomaznosti, nešto najuzbudljivije i čitljivije, deset puta lepši od "Ane Karenjine", uostalom, videla si kako je Sara lagodno "skliznula" i privela priču kraju, uprkos strahu!:) "Vaskrsenje" i ja dugo obilazim, moram ove godine konačno pročitati. Da Tolstoja pridružim Dostojevskom i štrikliram.:)

    Što se tiče mene, kao što napisah u pregledu čitalačke 2018, kombinujem okvirni plan sa trenutnim raspoloženjem/idejom/angažmanom ili zaduženjem. Sigurno je da nikad ne ostanem bez predstave o tome šta čitati. Pun svet knjiga, pune police, nema frke!:)
    Uspešna ti bila naredna godina sa knjigom, nastavljamo bodrenje, preporuke i razmenu utisaka.:*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. O, Bože, htedoh napisati Filološkom!:)

      Избриши
    2. Ja sam digla ruke od pravljenja lista želja i svega što sa tim ide, pre dosta godina. Sada samo poželim zdravlje i to je sve. Samo ono najbitnije. Kod mene ionako definisani ciljevi imaju kontra efekat tj. ne realizuju se. Kao da se u meni probudi inat, pa zaobilazim ili batalim čim je obavezno za tu godinu ili mesec. :)

      Ja sam brojne ispite polagala 5 do 12, prosto nisam u stanju da se koncentrišem ako imam vremena, kad je u trku, u poslednjem sekundu, tada radim 24 časa, mazohista totalni. Istoriju pisma, knjiga i biblioteka sam naučila u roku od jednog dana i noći, čak sam sebi i knjigu obećala ako položim ispit, dobila desetku i istog dana kupila knjigu. :D Ali to je bilo neprekidno ponavljanje gradiva bilo da sam jela ili zube prala. Užas! :D Tako sam mislila da i srpski mogu za par dana, ali ipak je tri i po meseca učenja gradiva ispalo najdelotvorniji lek, jer je znanje koje je ostalo, a ne isparilo koliko sutradan što je čest slučaj kod bubanja napamet. :)

      Da, dopada mi se plan zato što je tako neobavezan, ukoliko mi se i čita nešto mimo navedenih naslova uvek neka četvrta može da uskoči, jer zaista imam više nepročitanih nego pročitanih naslova u biblioteci. „Mi“ je zaista sjajan, Orvelova inspiracija za „1984“, jezivo je koliko je totalitarizam i odnos vlasti prema društvu izopačen i u navratima nalik današnjem u pojedinim delovima sveta. Vlast koja i pita i odgovara i propagira i degradira. Umesto imena postaneš broj koji koliko sutra može biti zamenjen, okovan si suludim pravilima i ostao bez prava glasa, jer više nisi TI već samo i uvek MI. Hvala na pojašnjenju za "Ernesta". :) Rekoh jedinče jer joj je jedini kompletni roman, „Idi postavi stražara“ se smatra više prvim nacrtom za „Ubiti pticu rugalicu“ nego njegovim nastavkom, završen je 1957. godine, ukoliko se ne varam on je i prvi ponuđen izdavaču koji ga je otkupio iako ga nije smatrao spremnim za objavljivanje, jer je najzanimljivijim aspektom priče smatrao delove u kojima se javlja mlađa Skaut što je nagnalo Lijevu da napiše „Ubiti pticu rugalicu“.
      Dakle sa Heseom nema greške odakle god da kreneš? Me like it :)

      Za sada imamo jedan glas za „Buku i Bes“ (Slavkin), on će mi, rekla bih, definitivno ići na raspored. Ukoliko ti i Marija dajete glas nekom od druga dva predloga dodaćemo i njih na listu za čitanje. Sve može. :)

      Избриши
    3. Pominjala sam već da me je Jozef K. i njegova apatija, pomirenje sa usudom, užasno nerviralo pri prvom čitanju. Verovatno je to do godina u kojih sam ih čitala, verovatno tada najbolje nisam shvatila šta je pisac hteo da kaže. :) Osim toga asocira me na samu školu, i sam mi roman nekako aktivira svaku negativnu uspomenu iz tog must have školskog iskustva, valjda je do toga. Radujem se gledanju Diznijevog crtaća nakon čitanja Igoa, a za Tolstoja se možda i predomislim (srećom nije Vulkanovo izdanje, jer me ni puškom ne bi naterali da ga čitam :D), Sara je „Rat i Mir“ pročitala za 20tak dana, ako se dobro sećam.

      „Pun svet knjiga, pune police, nema frke!:)“ - potpisujem! Sve mi uvek zavisi od raspoloženja, bez štiva za čitanje svakako nikad nisam. :)
      Hvala na lepim željama, čitamo se, bodrimo i razmenjujemo utiske kao i do sada! Da ne ureknem (pu, pu, pu) čini mi se da će mi i ova blogo-godina biti produktivnija. :* Tvoj pretprošli komentar tj. želja da više čitate mene će se izgleda obistiniti. :)

      Избриши
    4. Ista stvar, brzo sam shvatila koliko je naporno za mozak da se sve radi "u poslednji čas", tako da sam posle debakla na prvoj godini faksa razvila sistem organizovanosti koji do dana današnjeg primenjujem i sve mi je lakše, a delotvornije. Baš sam negde kod Sare o tome pisala, jedno od pravila glasi: dan pred ispit NEMA učenja, samo preslišavanje i iščitavanje, da se "slegne".

      Zamjatina sam, ima više od deset godina, nameravala da pročitam uz "1984" i "Vrli novi svet". Ove dve jesam, al "Mi" ostade na spisku. Zauzvrat preporučujem Pekićevo "Besnilo", genijalan roman iz tog žanra, a pride i savršen materijal za neku holivudsku ekranizaciju, blokbaster bi bio.
      Što se tiče Harper Li, nisam znala pojedinosti (ti si moj "Zabavnik", glavni izvor trivije:*), pročitala sam oba romana i "Stražar" mi je delovao dosta kompletno, ali i mnogo slabiji od "Ptice".
      Da, da, Hese je super, "Narcis i Zlatousti" mu je isto dobar roman.:)
      Ja glasam za "Madam Bovari" (ako već moram da biram), pošto ti je Fokner već poznat i svakako ćeš "Buku i bes" čitati u sklopu ostalih romana o Kompsonovima, dok mi lično (i profesonalno) usmerenje nalaže da francuske klasike hvalim i preporučujem što više, pored činjenice da je Flober među najboljim piscima koje sam ikada imala prilike da čitam - savršeni stilista.:)

      Polako, ispravljaćemo to negativno iskustvo, korak po korak.:) Ja bih, onako suludo pretenciozno, volela da budem nekome Džon Kiting, pa da"boljke" od neinventivno predavane lektire lečim na zabavan način!:) Inače, Merso, Jozef K, Vladimir i Estragon, sve jew to isti tip (anti)junaka, u skladu sa literarnom strujom, meni je iskreno Kafka jedini bio drag, Kamija i Beketa ni danas nešto ne osećam.:(

      Što se tiče Igoa, crtać je jako, jako uprostio, preusmerio i "osunčao" roman, iako je, paradoksalno, u kategoriji "mračnog Diznija". Nisam još naišla na zaista vernu adaptaciju, baš sam u onom ispitnom radu/kasnije pretočenom u dva teksta sa bloga, sve to analizirala. Meni lično, Igoova knjiga je nezamenljiva i mnoooooooooogo bolja od svega drugog.:)

      Videćeš i sama, "Rat i mir" je bauk samo dok ne kreneš da čitaš!:)

      Nego šta!:***********

      Избриши
  3. Ovo je predivno, mislim da bi svi trebalo da se posvetimo zapostavljenim knjigama koje imamo. The Importance of Being Earnest je za tebe obavezna, posebno zato sto volis Vajlda, obozavaces ovu dramu. Ekranizacija je divna isto, sa Rupertom Everetom i Kolinom Firtom.
    Što se tiče izazova da čitamo zajedno, ja sam definitvno za bilo koju od ovih knjiga, samo da ne zaboravim do tad da sam htela sa ucestvujem xD
    Ja sebi ne dajem nikakav konkretan izazov ove godine, već samo da čitam što više knjiga kojih posedujem, a ne onlajn izdanja. Super ti je blog ❤️

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je da ti se dopao tekst. Slažem se, valjalo bi pažnje posvetiti i onim knjigama koje su u senci ovih novijih ili popularnijih, ipak postoji razlog zašto smo ih uvrstili u svoju biblioteku. Radujem se Vajldovoj drami koliko i ekranizaciji sa Rupertom i Kolinom. Dobri su dvojac i u Rupertovom filmu „The Happy Prince“ koji se bavi Oskarovim životom nakon zatvora. A Rupert je glavnu ulogu imao i u ekranizaciji Vajldove komedije „An Ideal Husband“. Preporučujem i film „Wilde“ sa Stivenom Frajom.
      Što se zajedničkog čitanja tiče, podsetiću te ja, ukoliko nemaš ništa protiv. :) Meni su ionako svi naslovi uteftereni u notes pre sastavljanja teksta. Ti se samo, ako želiš, izjasni koju bi knjigu najrađe čitala. Pre sam više čitala epub izdanja, pa se zasitila, sada gledam da to bude knjiga koju posedujem.

      Hvala mnogo, raduje me da ti se dopada blog! ❤️

      Избриши
  4. Ovo je veoma zanimljiva postavka! Bas mi se dopada! :)
    Ja sam sebe castila na Sajmu u Nisu, a i dobila sam za Novu godinu nekoliko knjiga od supruga i mame pa sam napabircila 16 knjiga koje cu, nadam se procitati tokom sl. godine. :D Tako da, nema kupovine neko vreme za mene.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je da ti se dopalo. :) Ja ne smem da brojim koliko knjiga me čeka na policama, ovo je samo jedan od načina da, bar malo, smanjim gomilu i pre svega priliku dam naslovima koji su odavno u biblioteci.

      Hvala na čitanju! :)

      Избриши
  5. Rekla sam ti već da se jako radujem ovom prjektu deluje jako interesantno. Sama nemam toliku biblioteku da mogu da iskoristim priliku ali jedva čekam da čujem tvoje utiske!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Biće utisaka, nadam se boljim ocenama za ove naslove, nego onima koje su mi obeležile decembar. :)
      Hvala na čitanju. :*

      Избриши
  6. O bože pa kako nisi čitala sve delove Hari Potera?😀 Super ti je izbor knjiga skoro sve i ja želim da pročitam, doduše neke sam već i čitala npr Proces trebalo mi je jako dugo da ga čitam tipa po stranocu dnevno sam mrcvarila , ali mi se jako dopala knjiga , ne znam zašto me je tako umarala knjoga osećala sam se kao da sam nešto kopala, a ne čitala. U svakom slučaju mi se svidja što je tako sve neobavezno i lako uklopivo, samo ne znam koju knjigu bih uzela da mi najduže stoji na pololici nepročitana, jer se ne sećam bas kad sam koju kupila.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je da ti se dopada izbor! Mimoilšla sam se s Harijem na papiru, u mom detinjstvu smo se družili zahvaljujući ekranizacijama knjiga. Ti filmovi su mi zaista obeležili detinjstvo. Ja se jedino sećam da sam bila besna na Jozefa K. jer nikog nije pitao zašto je optužen. :) Da, sve je nekako neobavezno i lako uklopivo, otud i želja za realizaciju "projekta".

      Hvala na čitanju!

      Избриши
    2. Ja se ne sećam da nije pitao , sećam se da su ga ljidi uglavnom vodali po mračnim hodnicima i ignorisali. Inače sam čitala njegovu biografiju mnogo kasnije i saznala da je bio Jevrej , pa je moguče da je on nekako u onim svojim čudnim snovima predvideo Holokaust, jer taj proces poprilično na to liči. Što se tiče Harija i ja volim filmove naročito prva dva sa starim Dambldorom koji nije histeričan, ali knjige više volim , jer su detaljnije i nekako magičnije. :)

      Избриши
    3. Moram ponovo čitati Proces. :) Čitam sad polagano Hari Potera i vidim koliko je izostavljenih detalja. Trebali su, kao što su planirali, od četvrte knjige da za svaki nastavak snimaju po dva filma. Meni je, takođe, Ričard Haris jedini Dambldor. :D

      Избриши
    4. Mene je uvek najviše nerviralo što su izostavili ono udruženje za zaštitu kućnih vilenjaka. Da on ke bio super, ovaj drugi je sve vreme samo vikao na jadnu decu, pogotovo u delovima gde piše da je bio smiren. :')

      Избриши
  7. Može u septembru Fokner (čitala sam ga u srednjoj za lektiru, ali bih da obnovim jer mi je tada bio malo konfuzan tj. njegova knjiga Buka i bes), pribeleži me ;-) Ima dosta interesatnih naslova na listi, i sama bih čitala Sobu s pogledom i Važno je zvati se Ernest.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Može, utefterena si! :) Biće nešto od ovog projekta, naslovi su mi uglavnom višegodišnji članovi biblioteke, a nikako da dođu na red. Za sad stvarno fino ide. Jedna od tri ponuđene i ja zadovoljna, bolje i jedna no nijedna. :D

      Za sada sam od Foknera čitala samo „Dok ležah na samrti“ i pripovetku „Ruža za Emili“, obe su bizarne, i za divno čudo obe su me ostavile bez teksta, što je kod mene baš retkost.

      Vajldov pozorišni komad „Važno je zvati se Ernest“ mi se baš dopao. Adaptacija sa Firtom nije uspela da me zabavi u istoj meri. Forster bi, takođe, trebao doći na red ove godine, bar jedan od tri njegova romana koja imam u biblioteci da pročitam..

      Hvala na čitanju! :*

      Избриши

Постави коментар

Popularni Postovi