Movie Time Tag

Moj prvi tag na ovom blogu bio je muzički upitnik. Tada sam rekla da odgovori nisu definitivni, a isto važi i za odgovore na ova pitanja. Nemoguće je dati samo jedan, konačan, odgovor na pitanje koje počinje sa omiljeni. Da za pola godine ponovo odgovaram na ova pitanja odgovori bi u većini slučajeva bili drugačiji.
Dakle, smatrajte ovo trenutnim odgovorima. Tag sam preuzela od Sare i malo ga prekrojila, nadam se da mi neće zameriti. 
  • Pitanja su sledeća:

1)Omiljeni film svih vremena?

Ko ima omiljeni film svih vremena neka se javi, ja ga nemam. To je, prosto rečeno, nemoguća misija. Što više fenomenalnih filmova odgledam to moja lista omiljenih filmova biva sve veća i veća.

Nedavno sam, po prvi put u životu, odgledala filmsku lektiru, "Kuma". Slažem se da je izvanredan i da opravdano nosi titulu najboljeg filma svih vremena.
Dok nisam zaboravila, svi klasici sa ove liste jesu moji omiljeni filmovi tj. odgovor su na ovo pitanje. Oni naravno nisu jedini.
Trenutno je na prvom mestu moje liste omiljenih filmova klasik Bilija Vajldera, "The Apartment".

Priča prati C.C. Bekstera, zaposlenika jedne njujorške korporacije koji napreduje u karijeri tako što izdaje kolegama stan za njihove afere. Do preokreta dolazi kada svom šefu preda ključeve stana ne znajući da će se on sastati sa gospođicom Kjubelik, devojkom prema kojoj Bekster gaji simpatije.
Drama, romansa, humor i Lemonov šarm, gde ćeš bolje.


2)Omiljena filmska scena?

Čisto da mi "Kum" ne bude zapostavljen modifikovala sam ovo pitanje i dajem sledeći odgovor:

Na stranu to što Brando ovde briljira bez da je naučio i rečenicu teksta.
Mačka je umilno i lukavo ukrala kadar.

3)Omiljeni glumac i glumica?

E ovako, nakon dužeg razmišljanja odgovor je ovaj - Bet i Keri. Od kako sam kročila u svet crno-belih filmova njih dvoje su se izdvojili i meni postali najdraži. Tu su i ostali velikani, naravno, ali ovo dvoje su mi lek protiv svih muka.
Od glumaca današnjice tu su Džoni Dep i Rejf Fajns.

4)Najiritantniji glumac i glumica?

Lista je predugačka, ali ovo dvoje su u vođstvu. Tu su i Kučer, Sendler, Stiler i mnogi drugi komičari. Da ne spominjemo Vergaru, Anistonovu i ostale kalup glumice.

5)Omiljeni reditelji?

Bili Vajlder i Vilijam Vajler definitivno. Ukoliko ste raspoloženi za sjajnu dramu, komediju, romantični film ili pak istorijski spektakl došli ste na pravo mesto. 
Bilo koji njihov film da izaberete nećete se pokajati.
Od novijih to je svakako Nolan.

6)Guilty Pleasure?

Jedini koji odgovara na zadato pitanje je "The Jane Austen Book Club". Film zaista nije ništa naročito, ali tu je Hju Densi. On mi je od svojih "Ela od Frela" dana slaba tačka.
Pritom ulogu u filmu imaju i dela Džejn Ostin, tako da je ovo moja dobitna guilty pleasure kombinacija. 

7)Omiljeni film koji te je rasplakao?

Biram ovaj zato što i pored suza mogu da ga gledam često, dok su "Šindlerova lista" i "Kamenovanje Soraje M" genijalni, obožavam ih, ali su mi toliko teški da ih ne smem gledati više od jednog puta u razmaku od par godina.

8)Film koji mrziš, a svi ostali vole?

Ne razumem ovakav humor i tačka. Počela sam gledati prvi deo i batalila ga nakon deset minuta. Možda mu i pružim šansu, ali čisto sumnjam.
Tu su naravno i Rambo/Roki i Konan/Terminator.

9)Film koji voliš, a svi ostali mrze?

Ovaj film bi mogao da se ubroji i u guilty pleasure. Volim ga jer mi je predstavio Kolina Firta, a ta ljubav i danas traje. Njegova pojava i glas su dobitna kombinacija koja obara s nogu. Od našeg prvog "susreta" prošlo je više od deset godina, a Kolin je u mojim očima ostao isti neodoljivi šarmer, slika i prilika pravog džentlmena.

10)Omiljeni filmski duo?

Opet ja sa starim filmovima tj. parovima. O Bet će biti reči u ovomesečnom tekstu Movie Hour tako da će i o njenim filmskim partnerima biti koja reč više za koji dan. Smatram da su kako Rejns tako i Brent bili savršen izbor za njenog partnera u kadru jer su odlično parirali njenoj glumačkoj silini.
Kada u kadru vidim Doris i Roka vidim jin i jang, savršeno funkionišu u svakom kadru i hipnotišu istom merom.
Kad god bi mi neko pomenuo Ketrin Hepburn humor mi nikada nije bila prva asocijacija, ali nakon što sam odgledala njene filmove sa Grantom promenila sam mišljenje.

11)Omiljeni animirani film?

Rekla sam i ponoviću hiljadu puta, "Lepotica i zver". Od svih princeza koje sam do tada srela Bel je bila drugačija i to ostaje do današnjeg dana. Kadar u kome ona ulazi u biblioteku urezan mi je u sećanje kao jedan od najdražih animiranih scena svih vremena.
Što se predstojeće ekranizacije tiče iz trejlera zaključih da će scenografija biti raskošna i predivna, jedva čekam.

12)Glumac u kog si zaljubljena?

Ako ste mislili da ću moći izabrati samo jednog, malo ste se prevarili.. 💕
13)Omiljeni filmski negativac?

Otac i sin, bez razmišljanja. Jesu gangsteri, ali ne možeš da ne navijaš za njih i da ne razumeš sve njihove muke. Vito je pokušao da bude pošteni kriminalac, gospodar svoje sudbine, a Majkl je pokušao da pohvata konce koje mu otac predao i očuva dostojanstvo i živote porodice Korleone.

14)Film koji te je iznenadio?

Pošto sam čula preporuke moja očekivanja su bila velika. Do razočarenja nije došlo, film je neverovatan. Dikaprio kakvog do tada videla nisam. Hvala njegovom ocu što mu je predložio da se oproba u ulozi Remboa.
Moj prikaz filma možete pročitati ovde.

15)Najmanje drag reditelj?

Na stranu što mi je on kao pojava totalno antipatičan, ali ni njegove filmove ne volim ili ih jednostavno ne razumem.
Geri Maršal se takođe može uvrstiti u ovu kategoriju iz krajnje prostih razloga, poslednjih nekoliko filmova su kao da gledaš jedan film na različitim lokacijama, a i Džulija mi se u njegovim filmovima smučila. Toliko.

16)Ekranizacija tvoje omiljene knjige?

Moja no. 1 knjiga je "Majstor i Margarita", mislim da niko ne može da snimi to što je moja mašta u toku čitanja stvorila.
Međutim, obožavam dramu Tenesija Vilijamsa i roman Emili Bronte. Fajnsova i Olivijeova verzija "Orkanskih visova" su mi najdraže. O glumačkom umeću Marlona i Vivijen nije potrebno diskutovati, u ovom filmu oni su kresivo i kremen čije je varničenje prouzrokovalo plamen.
Na spisak dodajem Hičkokovu "Rebeku" i Olivijeovog "Hamleta".

17)Film koji ti je promenio život?

Ne mogu izdvojiti samo jedan, svaki od navedenih u svojoj priči nosi životne lekcije. Pisala sam o "Gladijatoru" i "Bulevaru sumraka" dok se za tekst o Skarlet O'Hari još uvek nisam okuražila. Kada skupim hrabrosti čitaćete.
Spisku dodajem i film "Društvo mrtvih pesnika" o kom sam pisala ovde.

18)Omiljeni filmski citat svih vremena?

Ovo je naravno jedan od omiljenih, izabrati omiljeni nije moguće.
19)Omiljeni filmski soundtrack?

Na ovo pitanje sam dala odgovor ovde.

20)Kada bi mogla da zadržiš jedan film to bi bio?

Nedavno sam ga gledala po ko zna koji put. Zaključila sam da je ovo film koji čoveku ne može da dosadi, nema šanse. Ukoliko moram da zadržim samo jedan što to ne bi bio onaj koji bi me neprestano zasmejavao.

21)Film koji ti je neko preporučio?

Hvala Ivani za "trilogiju" Roka i Doris, "Pillow Talk", "Send Me No Flowers" i "Lover Come Back". 
Sari za "Gladijatora" i Isidori za "Total Eclipse".

22)Glumac u kog si zaljubljena (vintage izdanje)?

Na jedvite jade, ali sastavih..
Modifikovala sam ovo pitanje jer sve moje retro simpatije nisu više među živima. U ovih top 5 imate sve što možete poželeti, dva "klovna", dva "šekspira" i jednu bombu emocija. Harizma i šarm svakog od petorice je neobjašnjiva, hipnotišuća i krajnje neodoljiva.

23)Koji rimejk bi volela da nikada nije napravljen?

Ježim se od pomisli na rimejk bilo kog klasika. Treba da se snima nova verzija "Istočno od raja" (unapred mi nije dobro od pomisli na Dženifer Lorens), ne daj Bože da se neko doseti raditi rimejk "Prohujalo.." (peticije da se pišu i da se ulaže veto ODMAH).. "Ben Hur" je propao, a o "Tarzanu" da i ne govorim.
Poenta je - NE DIRAJTE ONO ŠTO VALJA! 

24)Omiljeni filmski žanr i film iz tog žanra?

Dobra drama ili neka laka romantična komedija su mi uvek prvi izbor.
Retko koji triler mi paše, a da nije Hičkokov.
 
25)Poslednji film u životu, da imaš pravo izbora?

Just kidding.. 😉
Zato što volim da se šalim na svoj račun i to crnim humorom bila bi baš fora da poslednja filmska replika u mom životu bude "Sutra je novi dan". Na stranu ironija, produžila bih život za 4 sata.

Za slučaj da vam cediljka dobije noge Džek ima rešenje. 😉
Da vam kažem kako sam ovaj tag radila ceo dan da li biste mi verovali?
Pitanja su preteška, nema šanse da u cugu odgovorim na 80% njih, a dok sam se ja mislila i prekrajala vreme je proletelo.
Nadam se da vam se dopada moj izbor i ne zamerite na pretežno naftalinskom izboru filmova, svi su sjajni, garantujem.
Do sledećeg teksta..

Hvala na čitanju,
Keti ❤

Коментари

  1. 100 godina ti nisam komentariasa ajde malo došao red i ovde nešto da otkucam :)
    Super si uradila tag, ja sam ga davno radila verovatno bi dobar deo odgovora izmenila pa evo prilike da se podsetim :)
    1.Moj omiljeni film svih vremena se nikada nije preomenio-Gladijator, svesna sam ja da nije najkvaliteniji ali kad volim a ovaj "The Apartment" još nisam pogledala :)
    2.Jao sećam se problema sa ovim pitanjem kako izabrati najbolju filmsku scenu ono mogla bi po jendu iz svakog filma i to bi mi bilo teško ali ova koju si izabrala je dobra :)
    3.Ja Kerija nisam mnogo gledala da budem iskrena, meni su najbolji od starijih generacija Hepburn i Brando a od mlađih njihove savremen verzije Blanšet i Dej Luis :)
    4.Aspolutno se slažem :D
    5.Ne sećam se da sam išta gledala od Bilija i Vilijama ja volim Injaritu i SKorsezija za mene su oni kraljeiv filma:)
    6."The Jane Austen Book Club" nikad nisam gledala moje je "The Notebook" shame on me X)
    7.Ja kod mene je Never let me go, tu sam baš ronila suze :) A Šeindlera nisam plakala nešto ja slabo emocije iskazujem :)
    8.Ja vooooolim Mamurluk, retko komedija na koju se smejem :)
    9.Nikad nisam gledala ovaj :)
    10.Ovo bi meni bilo baš teško da odredim ne sećam se u postu (pre 1000 godina) šta sam stavila možda bi stavila od modernih Majkla i Merion oni su mi super zajedno, ili Vikander i redmejn :)
    11.Uvek se dvoumim između tog i Frozen dosta nalaizim sebe u Belle ali kako rastem sva više shvatam da sam zbog svojih strahova i emocija često Elsa :)
    12.Meni se Majkl uvek "bori" za prvo mesto sa Hardijem ima Tom nešto :)
    13.Jao ja isto ne znam šta bih stavila verovatno Landu iz I.B :)
    14.I ovo bi bila velika tema za razmišljanje :)
    15.Meni je Maršal, veliko prvo mesto :)
    16.Ekranizacija moje je feilovala i to samo tako #zaštobazezašto :(
    17.Uff i to je velika tema mada verovatno "Društvo mtrvih pesnika" :)
    18.Meni je "What we do in life echoes in eternity" uvek i zauvek :)
    19.I za ovo bih mozgala opasno :)
    20.Ja pojma nemam verovatno opet Gospodara (jer je tiologija pa bih mogla da menjam LOL)
    22. Meni su Brando-Njuman-Gejbl:)
    23.Ben Hur 100%
    24.ja volim istorijske
    25.I ja bih nešto komično da ne bude depresivno :)
    Suepr odgovri eto i ja sam uživala ponovo se sećajući pitanja :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago da ima filmova koje ovaj tekst može dodati na tvoju listu. :)
      Odličan je "Apartman" zaista, i humora i drame na jednom mestu. Odlično dozirano, patetike nema iako je sama tema u neku ruku patetična.
      2. Baš tako, teško izabrati i ne možeš se zaustaviti samo na jednoj..
      3.Keri je veliki šarmer, džentlmen, izumrla vrsta. Za navedene se slažem.
      5. Gledala si, kako nisi, a "Ben Hur" i "Bulevar sumraka".
      6.Šta da se radi, istrebila sam takve filmove, ali ovaj se ne da. :)
      7.Never let me go, vidiš da sam nešto zaboravila. :D
      8.Ne paše mi nikako. Ni Deveruše, ceo taj humor u globalu.
      9.Odgledaj, vredi zbog Kolina - lord Dešvud.
      10.Ja sam uzela staru gardu u razmatranje, jedva sam suzila izbor.
      11.Meni će uvek Bel ostati no. 1, obožavam ga i jedva čekam ovog novog zvaerku ala 2017. Glas mu je divan!
      Da ne spominjemo Lumijera i Kogsvorta. :)
      12.Hardi je meni bio divan u Betmenu, glas je genijalan.
      13.Posle dugog razmišljanja ipak su to Vito i Majkl, jesu loši momci ali ne možeš da ih ne obožavaš.
      14.Ovaj me je definitivno iznenadio. Lakše bi odgovorila na pitanje koji me je razočarao.
      15.Maršal jeste tu, ali od same Alanove pojave meni muka tako da njemu ide zasluženo prvo mesto.
      16.Moje su divne. <3 Bazov Getsbi nije vredan pomena.
      17.Moralo je ovako, drugačije ne može. Da sam stsvila samo jedan razmišljala bih još uvek. :D
      18.Ovo pitanje je isto kao prvo i drugo, ne može samo jedan odgovor.
      19. Sreća pa sam to odradila početkom meseca. :D
      20.Meni je ovaj sjajan jer ima sve. Šarm, harizma, humor i na kraju poruka, niko nije savršen. A tu je i Kurtisova imitacija Granta. Ful paket.
      22.Ja sam morala 5, nisam mogla manje. :)
      23.Šta li mu je pa falilo kad je rimejkovan, ništa.
      24.Volim ih i ja, ali ovo je uži izbor.
      25.Ja bih ovaj zbog ironije, a i pritom kultni je klasik, što da ne?

      Drago mi je.
      Hvala na pitanjima. <3

      Избриши
  2. Odličan tag, preuzimam ga obavezno, čim se nakanim ponovo da nešto pišem - odvikla sam se od bloga, ne da mi se uopšte ništa novo i to me izluđuje. :(
    Uživala sam u tvojim odgovorima i uglavnom nam se mišljenja, a bogami i ukus poklapa (jedino što sam ja zaluđenik druge epohe, a ne crno-belog doba).
    Slažem se i za rimejk-fenomen, kao i za nemogućnost samo jednog izbora.
    Ipak, meni je najomiljeniji film svih vremena "Društvo mrtvih pesnika" i tu nema dvoumljenja, svi ostali su mi ispod, jer je zaista uticao presudno u paketu sa životnim okolnostima na koje se pomalo "preslikao".
    Ista stvar za "Mamurluk" i slično; isto za Stilera, Sendlera i ekipu.
    Začudo, nikad nisam doživljavala Korleoneove kao negativce, bar ne klasične. :)
    Delim strepnje povodom "Majstora i Margarite", ali čula sam da je ruska serija odlična - još se nisam usudila da proverim.
    Ekranizacije većine mojih omiljenih knjiga su odlične ("Istočno od raja", "Crveno i crno", "Orkanski visovi"), ali recimo "Nečista krv" je užas i skrnavljenje najgore vrste. :(
    Džejms Din je moja "vintage" ljubav. :)

    Hvala na odličnoj ideji, baš sam se pitala ima li kakav dobar filmski upitnik, književni i muzički sam već uradila.
    :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Skrivao se filmski tag u Sarinoj arhivi, a ja luda vršljala po guglu ne bih li našla nešto vredno pažnje.
      Razumem te u potpunosti, pri pomisli na nešto novo imam blagu glavobolju, čudna neka faza koja mi pošteno trenira živce.

      Jedva čekam da odradiš tag, radujem se svakom budućem predlogu (filmu koji možda nisam gledala).
      Kažem, meni su ovo mnogo teška pitanja, svaki od navedenih filmova me je fascinirao, "pomerio", nisam mogla izdvojiti samo jedan. Kada me neki novi u tolikoj meri oduševi tada ide na listu omiljenih filmova i zato ne mogu imati samo jedan, nikada.
      Drago mi je da nas ima još kojima ne paše novi humor, neki film s Efronom i de Nirom mi hvališe, ugasila sam nakon 5 minuta i posle se pitala šta li je to Robertu trebalo..

      Korleoneovi jesu negativci, kada ih porediš sa običnim življem, iz prostog razloga što su kriminalci. To je jedino po čemu bi se mogli svrstati u negativce, kada bi se generalizaovalo na dobre i loše. Međutim, toliko uvuku čoveka u svoju priču da navijaš za njih, jer su jednostavno težili da vode normalan život u okvirima posla kojim se bave.

      Čula sam reči hvale za tu rusku seriju milion puta, ali strahujem i dalje. Kako da se uživim kada Voland u mojoj glavi izgleda ovako:
      http://vignette4.wikia.nocookie.net/disneyvillains/images/4/4e/279_pf_pub_facilier1_v31_0_cmyk.jpg/revision/latest?cb=20120927115204

      Je l' to beše "Nečista krv" sa Cecom?
      Džimi <3

      Hvala na čitanju. :*

      Избриши
    2. Meni je inspiracija, ironično, koliko živa toliko i potpuno zakazala - neka bezvoljnost, umor, sve me to sprečava da se zaista posvetim bilo čemu i aktiviram. :( Valjda će brzo proći. A da radim "ofrlje" i polovično - ne mogu, nije moj manir.

      Nikada nisam ni volela, ni kapirala novi "humor", vulgaran, prenaglašen i uvredljiv po inteligenciju, tako da se razumemo. :)

      Znam ja, Kaćo, da su Korleoneovi negativci (čitala sam roman i gledala sva tri dela filma nekoliko puta - ne kažem da je dovoljno, ali, razumela sam ponešto o koncipiranju likova, hehe), govorim o svom doživljaju - a koji je rezultat upravo postavke dotičnih junaka u samoj priči, identično kao u slučaju Rodriga i Čezara Bordžije (ako se sećaš kada smo to komentarisali).

      Ajoj, "moj" Voland definitivno nije tako....živopisan! :))))

      Da, baš ta verzija. Užas živi. :(

      Избриши
    3. Mene ponelo, pa prenosim utiske o dinastiji Korleone. 😊

      Ja sam neposredno pred čitanje gledala crtani, pa je tako ostalo.😁

      Tada u Koštani Ceca, sad na sajmu sve same starlete.. Tragedija.

      Избриши
    4. Ta uzajamna inspirisanost Bordžije - Korleoneovi je više nego očigledna. :)

      Hm, meni je Voland mračan tip, a harizmatičan, tipa Gebrijel Birn u nekim ranim ulogama ili čak Ralf Fajns.

      Te starlete na Sajmu su preuveličana priča - "psi laju, vetar nosi". Bilo je uvek "Vulkana", "Laguna" i njihovih vedeta, ali danas ih niko ne pamti, jer nisu zavredeli da se nazovu bilo kojim imenom koje se dovodi u vezu sa književnošću. Tako da ih valja ignorisati. :)
      I mene na trenutak izbace iz takta, ali, pošto su pojave ograničenog roka trajanja, "no sikiriki". Ljubiša Ristić, eto, izlapeo pa mu Nataša Bekvalac igra Dragu Mašin u mjuziklu o Apisu, ali, kad čovek vidi da je reč o nebitnom događaju sa trenutnim tabloidnim efektom, ne potresa se previše. Baš kao ni za tu Cecu, ja uvek pustim npr."Koštanu" u izvedbi Snežane Savić i Ljube Tadića, milina. :) Stošićeva "Nečista krv" je ionako toliko iskasapila roman i radnju, da je zaista teško ozbiljno shvatiti.

      Избриши
    5. Jao Gebrijel💙💙💙
      Svaka čast! Nikad mi ne bi pao na pamet, a volim ga..
      Dala si mi divnog Volanda, hvala!💋

      Избриши
    6. Jel' da? Mislim da bi se savršeno uklopio. :)
      Moram priznati da ideja potiče od činjenice da je već igrao đavola u jednom glupavom filmu sa Švarcenegerom, zove se "Poslednji dani" ili tako nešto - gledala sam ga kao osnovac i Gebrijel je bukvalno jedino što tu valja. Posle mi se u glavi savršeno uklopio uz Volanda.
      Eto, imamo vizuelizaciju!:))))

      edit: Jeste, "End of days" je film.
      Ima sav potreban cinizam i mračni šarm.

      Избриши
    7. Ja ga obožavam u "Man In The Iron Mask", tu sam ga prvi put i zapazila.
      Mračan šarm, nego šta.. U toj ruskoj seriji Voland je starac, ja ga nikad tako nisam zamišljala.

      Избриши
    8. I meni je u "Man in the iron mask" genijalan. Cela ekipa musketara je tu iz snova. :) Ako nisi gledala "Usual suspects", obavezno stavi na listu, odličan je i tu, a i super film. Takođe, pominjala sam sad Sari u komentarima film "Gothic", tu igra Bajrona.

      Definitivno ni ja nisam tako zamišljala, to je i jedan od razloga što zazirem od ekranizacije. Mislim da bismo svaki filmovani roman bolje podnele, ali "Majstor" je posebna priča, zar ne? Nekako neuhvatljiv.:)

      Избриши
    9. Nisam gledala, hvala ti na preporuci. U planu mi je film "Wilde" sa Stivenom Frajem jer čitam De Profundis, pa me sve o Vajldu interesuje. :)
      Bajron i Gebrijel, već vidim da ću uživati. :)

      Избриши
  3. Super tag! Moji omiljeni filmovi svih vremena su Kum i Drustvo mrtvih pesnika. Nema dalje, mada priznajem da nisam neki filmofil. Moram da pogledam i Istocno od raja u najskorije vreme.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je da ti se dopao. :*
      Ja sam Kuma tek nedavno gledala i sve se pitam šta li sam do sada čekala? :D
      Genijalno.

      Избриши

Постави коментар

Popularni Postovi